Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kto mo?e dokona? zmian w projekcie?

Zark

Recommended Posts

Witajcie na forum, to mój debiut. Dom, który zakupiłem przeszło rok temu zbudował poprzedni właściciel do stanu surowego otwartego. Po głębszej analizie "zakupu" okazało się, że nie wszystko zostało wykonane zgodnie z pierwotnym projektem np. nie zachowane są przepisowe odległości od granicy działki sąsiada (zamiast 4m jest ok 3,5m), brak jednego komina itd.

Chcąc ruszyć z budową na wiosnę, chciałbym wyprostować wszystkie papiery (pozwolenie na budowę zostało juz na mnie przepisane) oraz dokonać własnych zmian w istniejącym budynku i projekcie. Czy aby nanieść zmiany do projektu koniecznie muszę skontaktowć się z jego autorem, czy wystarczy do tego inny architekt lub uprawniona osoba (czyli kto?)? Dodam, że zmiany mają być dość rozległe tj. wstawienie okien dachowych, powiększenie okna w salonie (witryna), zmiana lokalizacji kotłowni, rezygnacja z jednej łazienki na rzecz spiżarni, zabudowa bocznego wyjścia (trzeciego) itp. Oczywiście liczę się z koniecznością ponownego wniosku o wydanie pozwolenia na budowę, choć jest to wariant najmniej pożądany.

. Czy aby nanieść zmiany do projektu koniecznie muszę skontaktowć się z jego autorem, czy wystarczy do tego inny architekt lub uprawniona osoba (czyli kto?)?.

Prawo budowlane zaklada ze ma byc to osoba posiadajaca uprawnienia budowlane i wlasciwa przynaleznosc do izby projektantow lub inzynierow. To samo prawo nie wymaga aby stosowac zasade autorstwa projektu technicznego. To juz prywatna sprawa autora i inwestora.