Parkiet 10.05.2012 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2012 Troche to dla mnie za ogolnikowe. Nie chce sie przekonywac o slabej wylewce po fakcie i moc polozyc tylko plywajace panele, bo deski mam wybrane: 20x130-140 i 16x90. Co ma do tego przenikalnosc? Odpowiadając na Twoje pytania byłe święcie przekonany, że mówimy o podłogówce. W normalych rozwiązaniach wylewka piaskowo-żwirowa, na http://www.parkietkomplex.eu w poradach znajdziesz recepturę na wykonanie takowej wylewki. Przepraszam za wprowadzanie w błąd i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teka 10.05.2012 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2012 jarekur pytanie do Ciebie.mierzylem miesiac temu budowe pod parkiet.dalem namiar na kruszywo 2-8mm,cement uprzedzilem ze bedziemy to tylko odrobine zacierac.proces dochodzenia i wygrzewania podlogowki przedstawie w trakcie lania,podam tez miejsca najcienszej i najgrubszej posadzki.roznica byla niewielka okolo 1,5-2cm tylko idzie styropian 20cm.pytania dwa czy siatka Wam pod parkiety przeszkadza a drugie pytanie czy to Ty mnie poleciles poniewaz Pan twierdzi ze rozmawial z kims od parkietow z Gdanska.wnioskuje ze to byles Ty.wg mnie pomieszczenia sasiadujace z tymi od parkietu tez mam nie docierac zbyt mocno.para wodna bedzie sie kierowala w strone parkietow.czy wystarczy jak fugi zostana otwarte przez dluzszy okres czasu.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olleo 10.05.2012 10:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2012 Odpowiadając na Twoje pytania byłe święcie przekonany, że mówimy o podłogówce. W normalych rozwiązaniach wylewka piaskowo-żwirowa, na http://www.parkietkomplex.eu w poradach znajdziesz recepturę na wykonanie takowej wylewki. Przepraszam za wprowadzanie w błąd i pozdrawiam. To wracam do mojego pierwszego pytania - czy wylewka piaskowo-zwirowa moze byc zrobiona w miksokrecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 10.05.2012 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2012 To wracam do mojego pierwszego pytania - czy wylewka piaskowo-zwirowa moze byc zrobiona w miksokrecie? Tak. Piasek0-2mm + kruszywo 2-4mm Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olleo 10.05.2012 11:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2012 Dziekuje A zacieranie mechaniczne, jak tutaj: http://www.youtube.com/watch?v=zO9oOTinDN4&feature=player_detailpage#t=137s ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 10.05.2012 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2012 Dziekuje A zacieranie mechaniczne, jak tutaj: http://www.youtube.com/watch?v=zO9oOTinDN4&feature=player_detailpage#t=137s ? Tak jak na "załączonym obrazku" Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 10.05.2012 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2012 Czyli nie musi byc zwiru do wylewki i bedzie wystarczajaca wytrzymalosc na scinanie etc.? Nie będzie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 10.05.2012 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2012 Dziekuje A zacieranie mechaniczne, jak tutaj: http://www.youtube.com/watch?v=zO9oOTinDN4&feature=player_detailpage#t=137s ? Jednak lepiej jak zrobią to trochę później, kilka godzin np 4-6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olleo 18.05.2012 06:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2012 Czy pod parkiet klejony nadaje sie suchy jastrych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olleo 19.05.2012 05:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2012 I drugie pytanie - czy wylewka pod parkiet koniecznie musi byc plywajaca? Jesli bym nie dal warstwy izolacyjnej, tylko lal wylewke od razu na strop? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 19.05.2012 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2012 Czy pod parkiet klejony nadaje sie suchy jastrych? bardziej konkretnie. jaki suchy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 19.05.2012 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2012 I drugie pytanie - czy wylewka pod parkiet koniecznie musi byc plywajaca? Jesli bym nie dal warstwy izolacyjnej, tylko lal wylewke od razu na strop? Wylewka będzie pływająca jeśli rożdzielisz ją warstwą izolacji termicznej (np. styropian) lub warstwą hydro czy paroizolacyjną (folia). Weż pod uwagę poza termiką, akustykę oraz bezwładność cieplną zwartej masy betonu (wylewka + strop). Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olleo 19.05.2012 17:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2012 ok, wiec po kolei: 1. suchy jastrych Knauf Brio (ale to raczej malo prawdopodobne2. warstwa paraizolacyjna niewiele pomoze w plywaniu, jesli podloze (strop) jest nierowne, jak sadze3. termika - plyty PIR na suficie piwnicy, akustyka - na piwnicy nie trzeba, zreszta strop 25 cm, bezwladnosc cieplna - nie mam podlogowki, a izolacje termiczna powinno sie jednak dawac od zimniejszej strony Ja wiem, ze mam problematyczna budowe - to przebudowa budynku z lat 80tych i niestety srednio sie w nim trzymano projektu, czy sztuki budowlanej. Konstrukcyjnie oczywiscie jest 5-10x wytrzymalszy, niz wymagania, ale poziomow nie ma. I dodatkowo - w niektorych miejscach (ok. 1mb kuchni, czesc przedpokoju i cala lazienka, zeby uzyskac prawidlowe wysokosci pomieszczen, musze dac ok. 2-3cm wylewki... Wydaje mi sie, ze najlepiej byloby dac tylko warstwe wyrownawcza wylewki bezposrednio na strop - kuchnia i lazienka = plytki (ew. plytki korkowe), a przedpokoj deski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 19.05.2012 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2012 ok, wiec po kolei: 1. suchy jastrych Knauf Brio (ale to raczej malo prawdopodobne 2. warstwa paraizolacyjna niewiele pomoze w plywaniu, jesli podloze (strop) jest nierowne, jak sadze 3. termika - plyty PIR na suficie piwnicy, akustyka - na piwnicy nie trzeba, zreszta strop 25 cm, bezwladnosc cieplna - nie mam podlogowki, a izolacje termiczna powinno sie jednak dawac od zimniejszej strony Ja wiem, ze mam problematyczna budowe - to przebudowa budynku z lat 80tych i niestety srednio sie w nim trzymano projektu, czy sztuki budowlanej. Konstrukcyjnie oczywiscie jest 5-10x wytrzymalszy, niz wymagania, ale poziomow nie ma. I dodatkowo - w niektorych miejscach (ok. 1mb kuchni, czesc przedpokoju i cala lazienka, zeby uzyskac prawidlowe wysokosci pomieszczen, musze dac ok. 2-3cm wylewki... Wydaje mi sie, ze najlepiej byloby dac tylko warstwe wyrownawcza wylewki bezposrednio na strop - kuchnia i lazienka = plytki (ew. plytki korkowe), a przedpokoj deski. 1. Płyty na nierównym podkładzie - trudny temat. 2. Pływająca z nazwy, jako że nie zespolona z konstrukcją (stropem) a paroizolacja przy zamiarze wykończania okładziną z drewna jest tu zalecana. 3. Akustyka i termika w tym przypadku jest do zaakceptowania. Bezwładność cieplna (strop 25cm??? + wylewka) może stworzyć problem przy występowaniu znacznej różnicy w ogrzewaniu - temperaturze pomieszczeń. Wyziębiona podłoga (grube podłoże wraz z drewnianą okładziną) będzie chłonąć parę wodną z otoczenia do czasu wyrównania temperatury z otoczeniem. W tych kategoriach należy postrzegać ewentualny problem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 19.05.2012 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2012 I drugie pytanie - czy wylewka pod parkiet koniecznie musi byc plywajaca? Jesli bym nie dal warstwy izolacyjnej, tylko lal wylewke od razu na strop? co dla jednych jest suche dla innych jest jeszcze mokre. Przypinam się do Parkitkomplex. Co masz na myśli "suchy" Jezeli "suchy" oznacza iż osiągnął wilgotność równoważną z otoczeniem i w otoczeniu nie zmieni się klimat to możesz kłaść i wtedy mówi się, że podkład jest "suchy" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 19.05.2012 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2012 Czy pod parkiet klejony nadaje sie suchy jastrych? Już zrozumiałem o co chodzi. Tak oczywiście możesz układać parkiet, chyba, że producent płyt nie zaleca. Takie konstrukcje firmy Fermacell wykonywałem pod parkiety. Wylewka pod parkiet nie musi być pływająca. Możesz parkiet układać nawet na stropie, jeżeli jest " suchy", równy i odpowiednio mocny, stabilny nie pylący. Warstwa paroizolacji na stropie jest konieczna mimo, że ma on około 30 lat jak się domyślam. Ułożenie folii grubości 0,5mm konieczne. Akustyka zgodnie z normą powinna wynosić w stanie poprawionym 49dB, tak mają konstrukcje podłóg z podkładem podłogowym pływającym, w innym przypadku będzie to 55dB. Poza tym faktycznie nad piwnicą możesz lać bezpośrednio wylewkę. Nie zapomnij jednak o izolacji przeciw wilgoci/parze wodnej. Jest tak jak pisze Parkietkomplex. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olleo 20.05.2012 16:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2012 (edytowane) ok, to w takim razie, jaka jest minimalna warstwa wylewki na paroizolacji bez termoizolacji? I pytania bonusowe: Wyczytalem, ze minimalna grubosc jastrychu zespolonego, to, w zaleznosci od zrodla informacji, 10-25mm. 1. Jesli paroizolacje dam NA jastrych w postaci folii w plynie, to bedzie wystarczajaco pod plytki ceramiczne i/lub korkowe w kuchni i lazience?2. Czy pod plytki ceramiczne, jesli dam warstwe 20-25mm bezposrednio na strop, ale kryjaca peszle z pradem itp., to moze pekac?3. Jak z wytrzymaloscia na scinanie takiej wylewki zespolonej? Edytowane 20 Maja 2012 przez Olleo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olleo 22.05.2012 07:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2012 Czy wylewka samopoziomujaca moze byc pod parkiet? Jaka grubosc takiej wylewki, jesli ma byc pod nia paroizolacja? A moze zamiast paroizolacji (zeby wylewka lepiej zwiazala z podlozem) dac na wierzch grunt blokujacy przenikanie wilgoci? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 22.05.2012 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2012 Troche to dla mnie za ogolnikowe. Nie chce sie przekonywac o slabej wylewce po fakcie i moc polozyc tylko plywajace panele, bo deski mam wybrane: 20x130-140 i 16x90. Co ma do tego przenikalnosc? Powiedz panom posadzkarzom, że masz deski do przyklejenia do podłoża. Potrzebujesz wytrzymałość podkładu o 20 MPa lub N/mm2. Nie p[ozwól aby wciskali jakikolwiek kit, że to betony przemysłowe etc. Ty żądaj 20MPa. Oczywiście spisz umowę. Uważaj na warstwę wierzchnią i zaznacz im , że powierzchnia posadzki musi miec kohezję z podłożem. Niech nie zacierają natychmiast po rozłożeniu wylewki, tylko po 4 godzinach i na ostro. Przykryj folią na 7-10 dni. Piasek jeżeli nie ma w okolicy 0-8 to co najmniej 0-4. Wody na 100kg cementu 50 litrów, tylko wtedy gdy piasek jest suchy. Jeżeli jest mokry to tyle wody ile jest w piasku należy odjąć od świeżej wody dodawanej do cementu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olleo 28.05.2012 04:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2012 Dzwonilem do kilku polecanych wylewkarzy. Czesc chce nawet dac gwarancje na wylewke i zarzeka sie, ze pod parkiet bedzie super i najmniej wytrzymalosc bedzie mial B20. Kazdy z nich twierdzi, ze po 4 godzinach, to juz nic sie nie zatrze. Do tego piasek 0-8 jest nie do dostania w moim rejonie (Wroclaw), a najlepszy, to z Mietkowa (niby 0-2, ale wlasciwie juz 0-4). To jak to jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts