Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Koszt wentylacji mechanicznej

Recommended Posts

Dziekuje za odzew. Michal doczytalem i masz racje co do tych strumieni, ja to sobie ustalilem tak jak ma byc a nie do maksimum. Przeanalizuje to wszystko jeszcze raz i sie odezwe, na ta chwile nie moge sobie poradzic z poddaszem. Mam tam dwa pokoje, sypialnie i lazienke.

nawiewy

Sypialnie; 31,67m2; 79m3 -> 80m3/h

Pokoj; 16,77m2; 42m3 -> 40m3/h

Pokoj; 22,62m2; 57m3 -> 50m3/h

wywiewy

Lazienka; 8,51; 21m3 -> 60m3/h

wychodzi 170m3/h do 80m3/h jak to zrownowazyc, nawet jak dodam wywiew na korytarzu, czy klatce do przeciez nie bedzie tego 90m3/h.

Zapodaje projekt, wybaczcie jakosc ale robilem telefonem.

Dziekuje Grzegorz

http://image90.webshots.com/90/7/57/63/2515757630102981182RrfzZT_fs.jpg

Edytowane przez BreSsoN

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 313
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

W niesprzyjających to można nawet dopłacić kilka złotych rocznie a o zwrocie GWC - inwestycji zupełnie zapomnieć :)

Z tym sie nie zgodze. W linku jak niżej sa ankiety użytkowników którzy od kilku lat użytkuję żwirowe GWC:

http://www.eis.pl/vtx1800/ankieta1.jpg

http://www.eis.pl/vtx1800/ankieta2.jpg

http://www.eis.pl/vtx1800/ankieta3.jpg

http://www.eis.pl/vtx1800/ankieta4.jpg

Podano tam jakie parametry osiągają GWC w ekstremalnych temperaturach latem i zimą.

Ogrzanie powietrza powietrza (GWC+rekuperator) mocą kilkudzisięciu WAT o min.30stC - to jest chyba dobry wynik!

Witam

przeczytałam wszystkie wasze wpisy i mam techniczne pytanie,mam projekt domu parterowego bez zamieszkałego poddasza ,wys.niecałe 7m do szczytu.

Przy tej wysokości będzie działac wentylacja grawitacyjna ? czy lepiej zrezygnowac na etapie projektu z kominków i zrobić wentylacje mech? nie chodzi mi o ogrzewanie domu tym sposobem tylko o wymiane powietrza w domu .Nie chce popasc w paranoje :) Co byście doradzili? będę wdzięczna za mądre rady.

Liwko dzięki za sugestie a napisabyś coś więcej? tzn.z reku czy bez jesli bez to możesz coś podpowiedzieć ?

To zależy czym będziesz grzał i jaki komfort chcesz osiągnąć.

Muszę coś ci wytłumaczyć. Rekuperator składa się z dwóch wentylatorów, sterownika i wymiennika. Jeżeli chcesz mieć wentylacje bez rekuperatora, to i tak dwa pierwsze elementy będziesz musiał mieć. Dodajesz wymiennik i masz rekuperację;)

Jak robić to już z rekuperatorem. Czy drogim czy tanim to już temat na następne kilkadziesiąt stron tego wątku :)

to ja ciś powiem, mając taki domek możesz sama wykonać instalację, jeśli zrobisz to na skrzynkach to zadziała od razu bez wsadzania przepustnic korygujących niewiedzę, wszystko upchniesz na strychu, (kanały, skrzynki, centralę) możesz też pokusić sie o wsadzenie luny, najtańszy reku na rynku i najgorszy w wykonaniu co łatwo się poprawia taśmą :), w połaczeniu z instalacją na skrzynkach i kanałach powiedzmy 100 dmuchnie ci 1/3 więcej niż przewidziała fabryka i to nie jest żart

Grzanie będzie gazem kocioł kondensacyjny 2 funkcyjny,całosc podłogówka tylko pokoje do spania z grzejnikami,kominek z rozprowadzonymi nadmuchami tylko do 3 pokoi.

Nie chce isc w drogie reku i potem wmawiać sobie że mi grzeje jak nie grzeje albo chłodzi jak i tak nic nie schłodzi.

Chce miec świeże powietrze w domu i tyle,strop będę miec lekki więc wytnę otwory gdzie trzeba będzie i całosc umieszczę na poddaszu.

Jak ma pracować taka wentylacja ,nonstop na niskim biegu czy można ją jakos sterować tzn.np.co 15min włączy się na 5 min?

Bardzo Wam dziękuję za światełko w tunelu :)

Dom ma 130m2 pow,użytkowej ,jaki przekrój czerpni i wyrzutni?

Czerpnia musi być w podbitce zamontowana ( dach koperta bez sciany kolankowej) a wyrzytnia będzie w dachówce z kominkiem wentylacyjnym.

Edytowane przez MKośc

Reku ma tylko sens jesli jest ekonomicznie uzasadniony... w odroznieniu od wentylacji mechanicznej.

Nie. Rekuperator nawet gdy się nie spłaca (jak u mnie) to podnosi komfort. Wolę jak przy -20 wpada mi do domu powietrze o temperaturze kilku czy kilkunastu stopni.

Za klimatyzację w samochodzie cały czas się płaci i jakoś nikomu nie chce się ona zwrócić;)

No wlasnie, co Wy wszyscy (prawie) z tym zwrotem nakladow.

Kupujecie auta za kilkadziesiat tys. i nie zastanawiacie sie kiedy sie zwroci a na domu za kilkaset tysiow oszczedzacie -byc moze niektorzy konca w nim doczekaja.

Zastanowcie sie nad priorytetami, domu nie zmienia sie co 3-5 lat jak samochodu, spedza sie tam zazwyczaj wiecej czasu niz w samochodzie i kosztuje znacznie wiecej (zazwyczaj) niz samochod a tu zawsze ktos piep***ie ze ma sie cos zwrocic w takim a innym okresie.

Ludzie, trzeba miec umiar we wszystkim, jesli kogos nie stac na to czy tamto to tego nie kupi. Wybierze tansza wersje lub wogole zrezygnuje z tego o ile bedzie to mozliwe.

Nie mozna tez bezmyslnie brac wszystkiego co handlowcy / producenci nam WCISKAJA - rozsadek wskazany zawsze.

Pzdr.

Ja jestem świeżo po wykonaniu rekuperacji w parterowym 160m2 pow. użytk. z nieużytkowym poddaszem.

mam żelbetowy strop i na nim są kanały. Muszą być mocno ocieplone bo zimą będzie tam zimno. Gdyby tego stropu nie było, można by zrobić kanały taniej, między wełną a sufitem podwieszanym. Także to należy przewidzieć na etapie projektu domu (założona wysokość pomieszczeń itd.).

Wszędzie piszą, że instalacja powinna być zrobiona na rurach sztywnych. Będzie ciszej i pewniej. Jeśli coś robić to porządnie, z projektem, przepustnicami itd. Łącznie jakiś tydzień roboty dla kilku facetów.

Mnie taka instalacja z Brinkiem 300 wyszła 14000zł. Wyceny zaczynały się od 16000zł za instalacje w gorszym wariancie (rozwinięcie miękkich rurek w trzy godziny), ale okazało się, że znajomy ma firmę, która zajmuje się wentylacją.

Na etapie projektu zrezygnowałem z jednego komina, nawiewników, kominków wentylacyjnych. Na czysto dopłaciłem do mojej wentylacji jakieś 6-8 tys zł.

Mam tanie źródło energii (węgiel), więc zwrot będzie bardzo długi, ale będę miał zawsze wywietrzony dom i zero problemów z wilgocią. Moim zdaniem warto.

Proszę popatrzcie na umieszczone nawiewy i wywiewy czy tak może być czy gdzies coś dodać lub ująć.

W kuchni z racji tego że kuchenkę będę miec na gaz muszę chyba zrobić kominek wenty.bo inaczej mi chyba nie odbiorą instalacji gazowej ,okapu nie będę łączyć z wentyl.mech tylko umieszczę na wylocie okapu przepustnicę.

W pom.gosp.będą 2 kominy: do gazu i na paliwo stałe z jednym kominkiem wentyl.

Kominek będzie przeniesiony na prawie środek salonu czy ten komin pod kominek mam kupić z wenty. czy już bez?

rzut_parteru z anemost..jpg

Myślę że można by zrobić parę zmian:

1. Duża łazienka ucieczka z anemostatem z nad wanny w stronę okna;

2. W małej łazience zaznaczyłeś nawiew a powinien być wyciąg;

3. Na ciągu komunikacyjnym w rejonie sypialni może by dołożyć wyciąg;

4. A co będzie w pomieszczeniu obok kuchni w którym zaznaczyłeś nawiew;

Tak na szybko nasuwa mi się tyle...