michal_ludwin 21.06.2012 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2012 muszę chyba zrobić kominek wenty.bo inaczej mi chyba nie odbiorą instalacji gazowejjak ZROBISZ kominek i będziesz mieszał wentylację mechaniczną i grawitacyjną to na pewno nie odbiorą instalacji!!!! przepis mówi tak:w kuchni z oknem zewnętrznym, wyposażonej w kuchenkę gazową lub węglową - 70 m3/hi dalej w kuchni bez okna zewnętrznego, wyposażonej w kuchnię gazową, obowiązkowo z mechaniczną wentylacją wywiewną - 70 m3/h krótko mówiąc: przy odbiorze instalacji gazowej musisz pokazać, że strumień wentylacyjny w kuchni jest zgodny z przepisami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MKośc 21.06.2012 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2012 (edytowane) miki w małej łazience rzeczywiscie pomyliłam kolory to małe pomieszczenie obok kuchni będzie taką moją kanciapą na biurową pracę . naniosę poprawki i wrzucę na nowo. michal_ludwin zdaje sobie sprawę że nie można mieszać wentylacji ,blondynkom nie jestem ,wiadomo że będę miała okap nad kuchenką i to z przepustnicą chodziło mi czy oprócz tego muszę miec jeszcze jakiś inny widoczny dla pana z gazowni ciąg kominowy jesli okap wystarczy to ok. jak ZROBISZ kominek i będziesz mieszał wentylację mechaniczną i grawitacyjną to na pewno nie odbiorą instalacji!!!! odbiór mogę miec wczesniej zanim założe rekuperator,może być taka przecież opcja Edytowane 21 Czerwca 2012 przez MKośc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 21.06.2012 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2012 Kratkę można zawsze zamurować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MKośc 21.06.2012 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2012 miki i o to chodzi ,nie chce nastawiać w domu kominków wentylacyjnych a potem robić wenty.mech.dlatego wykluczam je z łazienek i pokoi ale domu nie buduje na 2 lata i dlatego zastanawiam się czy nie zrobić kominka wentyl.w kuchni i koło kominka w salonie teraz mogę ich po prostu nie wybijać,wiadomo w kotłowni mieć go muszę tym bardziej że od pom.gosp.do pierwszego anemostatu będą dzielić mnie dwoje drzwi w tym te od garażu na pewno będą szczelne i nic nie zamiesza w prawidłowej wymianie powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MKośc 21.06.2012 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2012 Rozrysowałam taki sobie schemat połączeń i nie wiem czy dobrze to zrobiłam ,no i teraz jakie fi i gdzie przepustnice jesli miały by być ,każda wasza sugestia będzie dla mnie cenna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 22.06.2012 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2012 Rozrysowałam taki sobie schemat połączeń i nie wiem czy dobrze to zrobiłam ,no i teraz jakie fi i gdzie przepustnice jesli miały by być ,każda wasza sugestia będzie dla mnie cenna [ATTACH=CONFIG]121452[/ATTACH] Ja mam taka propozycje dla Ciebie jak na fotce (przerobionej). Prowadzenie kanalow jest tutaj mniej istotne bo i tak robi sie to tak zeby kanaly nie byly niepotrzebnie zbyt dlugie i jak nam miejsce pozwoli na to. Przepustnice na kanalach przed kazdym anemostatem, chyba ze dasz rade srednicami kanalow "wyregulowac" zadana przepustowosc. Nie jestem wykonawca ani handlowcem wiec moge sie mylic, tak tylko z "zycia" wzialem i troszke na podstawie swojej instalacji. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MKośc 22.06.2012 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2012 piwopijca dzięki za poswięcony czas teraz widzę jaki ja chaos wprowadziłam tymi rurami, na Twoim schemacie ma to ręce i nogi wytłumacz mi jesli dam wszędzie przed anemost.przepustnice to już nie będę musiała gonić z krzesłem po domu i kręcic anemostatami? bo jesli tak to gra warta świeczki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MKośc 22.06.2012 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2012 Przerysowałam to na nowo ,a dlaczego do mojego malutkiego gab.wprowadziłeś wyciąg? no i garderoba ? i co z korytarzem koło sypialni?nie wiem jakie tam parametry mają być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 22.06.2012 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2012 hehe... Nie wiedzialem co to za pomieszczenie a wygladalo na spizarnie (to przy kuchni) Anemostatami trzeba "doregulowac" ale nie jest to jakos specjalnie szkodliwe jesli cos zmienisz pozniej bo glowna regulacja odbywa sie na przepustnicach jesli one beda -sa rozwiazania na skrzynkach rozpreznych ale nie mam takowych wiec... Pamietaj, nie jestem fachowcem" i to jest "luzna" propozycja. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MKośc 22.06.2012 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2012 a co będzie jak nie będzie przepustnic ? jak bym była facetem to powiedziałabym "na chłopski rozum" będzie mi bardziej wiać tam gdzie jest najbliżej od reku a najmniej dowieje w najdalszy kąt domu dobrze myśle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 22.06.2012 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2012 Poszukaj w necie o skrzynkach rozpreznych w wentylacji -to dziala jednak Nie bede tutaj prowadzil jakis wywodow na ten temat bo nie znam sie na tym. Mysle za srednicami kanalow i anemostatami da sie to zlatwic. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MKośc 22.06.2012 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2012 a jesli bym dała te skrzynki rozprężające to gdzie one mają być? mógłbyś mi na tym schemacie zaznaczyć gdzie mają te skrzynki być i te całe przepustnice zliczę sobie wtedy koszty inwestycji ,muszę do tego jeszcze męża przekonać bo on starej daty i uważa że nie ma nic lepszego jak uchylić okno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 22.06.2012 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2012 skrzynki tam gdzie najmniej zawadzają i skąd da się kanały do pomieszczeń pociągnąć, zależy od chałupy, czasem wystarczą dwie tylko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 23.06.2012 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2012 rozprężne potrzebne tam gdzie do jednego wylotu wpuszczasz kilka strumieni albo szybkość strumienia jest za duża ktoś wie dlaczego nie mogę zedytować posta tylko dopisywać następne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DENT 23.06.2012 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2012 Szacun dla całego Forum. Od roku po nocach , ścigany przez żonę zgłębiam odchłań budowlanki. Od września zaczynam budowę wymażonego domu. Będzie niestety sporawy ( 720 m po podłogach pow.całk) planuję PC z odwiertów. Chcę ją też zatrudnić do chłodzenia z klimakonwektorów latem. I temat tego wątku. Planowałem WM z reku i GWC żwirowym w fundamentach garażu ( wolne ponad 110 m ) Czy ktoś mnie może oświecić czy jeśli będę nawilżał to złoże to poprawię komfort wilgoci zimą??Z góry dzięki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 25.06.2012 05:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2012 Jeśli dobrze dobierzesz wydajność wentylacji i będziesz wprowadzać podgrzane i zwilżone w GWC powietrze, poprawisz komfort zimą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ConradBeata 25.06.2012 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2012 to i ja napiszę coś o kosztach, bo najważniejsze elementy już mam: Centrala brookvent aircycle 1.1 - 3000 złcały system na rurach giętkich super tuboflex 75mb rury fi 75mm koszt - 1400 zł ( kupiłem w tamtym roku na chwilę obecną za taką ilość rury zapłaciłbym 1000zl) anemostaty 12 sztuk 120 zł4 skrzynki rozprężne koszt 600 złdo tego dojdą 2 rury do czerpni/wyrzutni, tego jeszcze nie mam, robocizna po mojej stronie, całość sam rozprowadziłem, poskładałem, jeszcze około m-c i odpalę.myślę że całość zamknie się w kwocie 5500 zł. ps. Uprzedzając pytanie o cenę reku, sprzęt ma parę m-cy, stał na wystawie, ma normalną gwarancję i jest w pełni sprawny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ConradBeata 25.06.2012 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2012 nie chce robić reklamy, bo jest tu już osoba na forum, która handluje tymi centralami, po wstępnych oględzinach na plus mogę powiedzieć: szczelna konstrukcja, prostota wymiany filtrów, są to porostu ramki na które zakładamy włókninę cięta z metra. oszczędne wentylatory, przy pracy na 1/3 mocy, miernik pokazał 15Wwymiennik plastikowy, niby gorsze niż alu, to wyjdzie w praktyce z opisu wynika że sprawność ok. Mam wersję standard, ona nie posiada sterownika, regulowanie odbywa się na zasadzie przełącznika, można ustawić 2 prędkości w pełnym zakresie, niższa prędkość tak zwana standardowa, na której reku chodzi cały czas, ustawiana dowolnie, do tego opcja turbo po przełączeniu reku wchodzi na wyższe obroty (również dowolnie ustawiane w całym zakresie prędkości) reku będzie stał na nieogrzewanym ocieplonym stryszku, rozmrażanie przez podciśnienie, to jedyna rzecz jakiej się obawiam, po zimie zdam relacje. brak bypassa ale przy tak małej centrali uważam że to nieporozumienie, do tego jest wątek na forum że bypass to pic na wodę gwc też nie planuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 25.06.2012 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2012 Gdzie jest ten wątek o picu na wodę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ConradBeata 25.06.2012 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2012 http://forum.muratordom.pl/showthread.php?140708-Rekuperator-Bypass Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts