jasiek71 02.07.2012 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2012 dlaczego GWC w dobrym szkielecie daje radę tak wiem... jak na zewnątrz będzie 20* i noc... wtedy na pewno da radę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 03.07.2012 04:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2012 pisałeś że masz w domu 22* (dzisiaj pewnie więcej..., strzelam bo nie wiem gdzie mieszkasz...) założę się że na anemostatach masz w okolicach 19-20* ... to jest według ciebie te 10-15* chłodniejsze z GWC ??? Wczoraj już nawet nie pisałem jaka mam temperaturę bo przynudzałbym. Nadal było to niewiele powyżej 22, teraz po nocy mam 21,9. Coś strasznie ten dom zaizolowany i zakumulowany chłodem zimowym musi być. Nie zgadzam się z Twoimi teoriami w tym wątku odnośnie GWC i tylko tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 03.07.2012 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2012 Tak czytam i czytam ten wątek usiłując się dowiedzieć jaki faktycznie jest koszt WM i reku i w dalszym ciągu wiem tyle co i na początku. A chciałbym wiedzieć coś dokładniej. Np. mam dom z poddaszem użytkowym 170m2 reku takie to a takie za xxxx zł, materiał taki za xxxx zł robiłem sam lub robiła mi firma która za usługę wzięła to tyle a tyle. Zamiast tego mamy dyskusję o wyższości jednych świąt nad drugimi. A ja po prostu chciałbym wiedzieć na jaki wydatek mam się przygotować. Oferty które do mnie spływają dziwnym trafem kręcą się w okolicach 20K i więcej zależy od rodzaju centrali i chciałbym wiedzieć czy to dużo czy mało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 03.07.2012 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2012 Ale nie ma uniwersalnej odpowiedzi na tak postawione pytanie. A nie, przepraszam -- jest. Ta odpowiedź brzmi: "to zależy". Wyślij projekt domu do kilku firm zajmujących się montażem WM z prośbą o przygotowanie wyceny, to się dowiesz. Potem zapytaj u wykonawcy ścian, ile oszczędzisz na rezygnacji z kominów, odejmij jedno od drugiego, będziesz znać odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desperadomn 03.07.2012 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2012 (edytowane) Sorry za OT - Tylko dlatego, iż jest to jeden z najbardziej aktywnych wątków dotyczących wentylacji mechanicznej.Muszę porobić przepusty w stropie zanim zostanie zalany. Proszę o opinie na temat ilości otworów oraz miejsca rozmieszczenia. Oczywiście wszelkie porady i sugestie mile wiedziane.http://img21.imageshack.us/img21/3512/wentylacjakanayprzykado.jpg Edytowane 3 Lipca 2012 przez desperadomn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 03.07.2012 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2012 Czym będziesz grzał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desperadomn 03.07.2012 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2012 Czym będziesz grzał? No jeszcze nie wiemy...Osobiście jestem za jakąś Pompką ale przy zbyt wielkim oporze...innej materii:-) w grę wchodzi piec kondensacyjny. Zobaczymy, acha będzie jeszcze kominek na paliwo stałe w salonie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 03.07.2012 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2012 Ogólnie wszystko fajnie jak nie dasz żadnego kotła na paliwa w kotłowni.W kominku macie zamiar często palić (z płaszczem?) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 03.07.2012 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2012 Ale nie ma uniwersalnej odpowiedzi na tak postawione pytanie. A nie, przepraszam -- jest. Ta odpowiedź brzmi: "to zależy". Wyślij projekt domu do kilku firm zajmujących się montażem WM z prośbą o przygotowanie wyceny, to się dowiesz. Potem zapytaj u wykonawcy ścian, ile oszczędzisz na rezygnacji z kominów, odejmij jedno od drugiego, będziesz znać odpowiedź. Oferty od firm już mam tylko tak jak zaznaczyłem wszystkie w granicach ponad 20K. A wykonawcy ścian nie muszę się pytać bo kominów i kanałów wentylacyjnych już dawno się pozbyłem. I czy naprawdę osobom które już sobie zainstalowały takie cacko ciężko jest napisać - reku takie to a takie za xxxx zł, materiał taki za xxxx zł robiłem sam lub robiła mi firma (bez nazwy) która za usługę wzięła to tyle a tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 03.07.2012 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2012 WM bez odzysku - 3800 wliczając w to GWC, izolowane kanały aluflex, anemostaty, czerpnię, kratki, wentylatory i regulatory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 03.07.2012 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2012 No - i takie właśnie informacje będą przydatne.Dzięki. Teraz wiem że materiał da się ewentualnie załatwić za powiedzmy 4 -5 K a reku to osobna sprawa. Wiem że można i za 3 ale 10 też można wydać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Indiana_ 03.07.2012 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2012 (edytowane) Re PlusfotoMogę Ci podać maksymalny koszt tej instalacji, z czerpniami i wyrzutniami z nierdzewki - przy założeniu, że kanały chowamy po prostu na nieużytkowym poddaszu w grubej warstwie wełny. W mojej firmie bez GWC materiał i montaż to nie więcej niż 7 -8 000zł, do tego porządny rekuperator Jan-Gaz z silnikami prądu stałego, sterownikiem tygodniowym, wymiennikiem przeciwprądowym aluminiowym i bypasem za ok. 6400 brutto. Jeśli chcesz GWC, to dodatkowe kanały i przepustnica wyniosą 1000zł, przy założeniu, że rury do GWC lub GWC ceramiczny ułożysz sobie we własnym zakresie w czasie prac ziemnych, oczywiście według moich wskazówek - jest wtedy znacznie taniej.Niestety, ale firma musi skasować znacznie więcej niż robota we własnym zakresie; w zamian otrzymujesz cicho pracującą, niezawodną wentylację z gwarancją. Edytowane 3 Lipca 2012 przez Indiana_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 03.07.2012 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2012 No widzisz i potwierdza się to co sobie założyłem na początku. Koszt reku to około 10-15k. Skąd więc te oferty. Mam trzy. Od 22 do 26,2K. Wiem że wszyscy na pewno usiłują mi wcisnąć reku z max pułki 8 do 10k. Za robociznę chcą od 4 do 6k. A reszta to materiał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 04.07.2012 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2012 Znasz to powiedzenie, że się nie żałuje tego, kto się buduje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 04.07.2012 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2012 Plusfoto - a skąd jesteś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 04.07.2012 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2012 Uć, a buduję w piotrkowskim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 04.07.2012 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2012 Nie ma problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olapiotr1719509236 07.09.2012 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2012 (edytowane) hej, pytanko do praktyków i teoretyków dot. rozprowadzenia kanałów naw-wyw oraz umiejscowienia anemostatów. Domek ma 135 m pow. uzytkowej, ok 200m po podłogach. Ogrzewanie: kominek z płaszczem wodnym + piec gazowy kondensacyjny. Rodzina docelowo 2+3, na razie 2+1 (ale plany są agresywne ) Garaż - nieogrzewany - ale tu mam cały czas dylemat bo musiałbym wstawić w miarę szczelne drzwi (x2) Poniżej moja wesoła twórczość (rozmieszczenie anemostatów). Kwestia poprowadzenia kanałów mnie trochę przerosła - najpierw wydawało się, że większość poprowadzę w zabudowie k-g przy ściance kolankowej a resztę w garażu już dołem. Całkiem ładnie to wyglądałoby gdyby nie lukarna na poddaszu - no i teraz zastanawiam się czy nie pociągnąć kanałów też stryszkiem - bo z obsłużeniem poddasza też mam problem.... Druga sprawa to kwestia bilansu - na dole mam dużo wywiewów, a na górze odwrotnie ze względu na sypialnie... Czy bilans musi się zgadzać na każdym piętrze czy wystarczy, że w całym domu wychodzi na zero ? a tu link do projektu: domplan.com.pl/Kendra/Kendra.html z góry dzięki za wskazówki. A żeby nie było zupełnie off-topic - to ciekawy jestem czy da się to cudo zmontować za mniej niż 15k Zakładając montaż przez firmę i poniższe wymagania co do centrali: - wyłączenie wentylatora wywiewnego - do rozpalania kominka - automatyczny bypass - wymiennik przeciwprądowy, - wentylatory na prąd stały Edytowane 7 Września 2012 przez ola&piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olapiotr1719509236 04.10.2012 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2012 pomoże ktoś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_l 04.10.2012 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2012 postawiliście trudne warunki - technicznie ma być fajnie, a cenowo dosyć ambitnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts