olapiotr1719509236 04.10.2012 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2012 na wymaganiach możemy trochę zejść nie musi być tego wyłączania przy rozpalaniu kominka. Ale pozostałe to raczej standard dla nowszych central ze średniej półki, nieprawdaż ? Jakie w ogóle kanały / którędy poprowadzone byście zaproponowali ? Czy te moje rozmieszczenia kanałów w ogóle mają sens ? Centrala chyba lepiej jakby była w kotłowni - zawsze to cieplej niż na strychu - no i dalej od sypialni... Ale może się mylę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 04.10.2012 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2012 w kwocie masz szanse sie zmiescic, anemostaty dalbym dalej dalej od drzwi, rozprowadzenia kanalow nie wyobrazam sobie wg twojego opisu wiec nic w tym temacie nie powiem, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jabar1975 04.10.2012 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2012 hej, pytanko do praktyków i teoretyków dot. rozprowadzenia kanałów naw-wyw oraz umiejscowienia anemostatów. Domek ma 135 m pow. uzytkowej, ok 200m po podłogach. Ogrzewanie: kominek z płaszczem wodnym + piec gazowy kondensacyjny. Rodzina docelowo 2+3, na razie 2+1 (ale plany są agresywne ) Garaż - nieogrzewany - ale tu mam cały czas dylemat bo musiałbym wstawić w miarę szczelne drzwi (x2) Poniżej moja wesoła twórczość (rozmieszczenie anemostatów). [ATTACH=CONFIG]135254[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]135255[/ATTACH] Kwestia poprowadzenia kanałów mnie trochę przerosła - najpierw wydawało się, że większość poprowadzę w zabudowie k-g przy ściance kolankowej a resztę w garażu już dołem. Całkiem ładnie to wyglądałoby gdyby nie lukarna na poddaszu - no i teraz zastanawiam się czy nie pociągnąć kanałów też stryszkiem - bo z obsłużeniem poddasza też mam problem.... Druga sprawa to kwestia bilansu - na dole mam dużo wywiewów, a na górze odwrotnie ze względu na sypialnie... Czy bilans musi się zgadzać na każdym piętrze czy wystarczy, że w całym domu wychodzi na zero ? a tu link do projektu: domplan.com.pl/Kendra/Kendra.html z góry dzięki za wskazówki. A żeby nie było zupełnie off-topic - to ciekawy jestem czy da się to cudo zmontować za mniej niż 15k Zakładając montaż przez firmę i poniższe wymagania co do centrali: - wyłączenie wentylatora wywiewnego - do rozpalania kominka - automatyczny bypass - wymiennik przeciwprądowy, - wentylatory na prąd stały co prawda znam sie niewiele (choc u nas juz wentylacja rozprowadzona) ale - nawiewniki w skosach (a tak je odczytuje z Twoich rysunków) wyglądają słabo, Wyciągi w łazience (zwlasza na górze - nad kibelkiem). Nie prosciej do kominka doprowadzic kanal ze swiezym powietrzem i go odseparowac od reszty - zamiast kombinowac z dodatkowym sterowaniem centrali? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 04.10.2012 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2012 Parter:lewy nawiew przesuń na koniec wyciągi z garażu oraz kotłowni - zlikwidujPiętro2/2 - w lewy narożnik (może być trudno) więc pod okno2/3 - w lewy narożnik - nad okno2/4 - w prawy narożnikReszta raczej ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ManioM 09.10.2012 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2012 Witam. Dostałem ofertę kompletnej instalacji z rekuperatorem AERIS 350 VV LUXE z firmy rekuperatory.pl Cena 18 tyś plus vat 8 % Co sądzicie o ofercie i o firmie Aha budynek 150m2 parterowy bez poddasza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 09.10.2012 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2012 18 tysiaków? łał, ale ich zycie brutalnie potraktowało... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 09.10.2012 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2012 Witam. Dostałem ofertę kompletnej instalacji z rekuperatorem AERIS 350 VV LUXE z firmy rekuperatory.pl Cena 18 tyś plus vat 8 % Co sądzicie o ofercie i o firmie Aha budynek 150m2 parterowy bez poddasza tu masz ten reku z montażem http://allegro.pl/rekuperator-aeris-350-vv-rekuperacja-dolny-slask-i2694261099.html Rozłożenie kanałów w parterówce jest dziecinnie proste. Ale ok, nikt nie musi się na wszystkim znać. Zadzwoń do kolesia od reku i spytaj się, czy jak go kupisz, to czy za 1000zł ci te kanały rozłoży. Koszt samych kanałów to 2-3 tyś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamel50 21.03.2013 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2013 Witam, jestem na etapie adaptacji projektu http://www.e-domy.pl/o,50,E_121_Dom_parterowy_z_przestrzennym_salonem_na_waska_dzialke.html?Lustro=1 100% podlogowka, piec na pellet - wykonanie jak w projekcie cegla 25cm styro 18cm, podloga styro 20cm, dach 30cm welna Jestem zdecydowany na WM z reku bez gwc. Co na etapie adaptacji mozna zlikwidowac w tym projekcie, a nie jest potrzebne do WMJaki jest szacunkowy koszt WM z reku dla tego domu? Prosze rowniez o polecenie firmy z woj mazowieckiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przybyl 28.07.2013 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2013 Witam Czy ktoś z forumowiczy mógłby podrzucić namiary na jakiegoś sensowego instalatora, lub też odpowiednią firmę z okolic Gdańsk z branży wentylacji mechanicznej ? ( przy okazji rozglądam się też za specami od kotłów CO ) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macius36 18.01.2014 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2014 No fakt ale koledzy którzy sprzedają GWC zawodowo nie cieszą się z takiego podejścia... Jakiś czas temu na targach w Katowicach spotkałem się z Panem który jest właścicielem firmy na G... Rozmowa Nasz dotyczyła wykonania GWC i największy niesmak z rozmowy jaki pozostał wywołały słowa Pana: " nieważne czy to działa czy nie ważne że na tym niezłą kasę robię " Miki, a oświeć nas z jakiego miasta byłą ta firma? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 19.01.2014 00:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2014 Miki, a oświeć nas z jakiego miasta byłą ta firma? chciałbyś się dowiedzieć, ale.... kolegi nie ma na forum od jakiegoś czasu, powód - ogólnie wiadomy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rotan 19.01.2014 00:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2014 Miki, a oświeć nas z jakiego miasta byłą ta firma? chciałbyś się dowiedzieć, ale.... kolegi nie ma na forum od jakiegoś czasu, powód - ogólnie wiadomy Słyszałem że jest za oceanem. Nikomu już nie zagrozi. No chyba że żonka jest dalej w branży . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macius36 20.01.2014 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2014 Słyszałem że jest za oceanem. Nikomu już nie zagrozi. No chyba że żonka jest dalej w branży . A co, oszust, partacz, czy działał w interesie klienta (np. zniechęcając do GWC) i środowisko go się pozbyło )? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rotan 27.01.2014 00:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2014 A co, oszust, partacz, czy działał w interesie klienta (np. zniechęcając do GWC) i środowisko go się pozbyło )? Niestety wszystko na raz. P.S. Jest coś takiego jak nawias kwadratowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts