KrzysztofLis2 20.05.2012 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2012 To może od razu montujmy okna dachowe z przyciemnionymi szybami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
owp 20.05.2012 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2012 Boże, przecież w Polsce gorące lato nie trwa długo, nie popadajmy w skrajość... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 20.05.2012 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2012 W domku na poddaszu wystarczy na korytarzu zamontować 2,5 - 3,5 kW klimę i od czasu do czasu włączyć chłód spokojnie rozejdzie się po poddaszu i klatką schodową opadnie w dół... Mam w 4 domkach tak zrobione ( domki mniej więcej od 100-120m2 ) i użytkownicy są bardzo zadowolenie.. Koszt od 2000 - 3500zł z montażem w zależności od urządzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
owp 21.05.2012 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2012 miki121 - ale to nie będzie tak, że te chłodne powietrze się rozejdzie do miejsc gdzie jest wyciągane powietrze (czyli do łazienki, garderoby)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek_Iwonka 21.05.2012 13:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2012 Co teraz (po możliwości dofinansowania) powiecie o WM z rekuperatorem i GWC ? Będzie się opłacało ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 21.05.2012 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2012 Nie, nie będzie. Będzie tak jak z solarami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 21.05.2012 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2012 Co teraz (po możliwości dofinansowania) powiecie o WM z rekuperatorem i GWC ? Będzie się opłacało ? Świerze powietrze zawsze ci się opłaci;) -wentylacja mechaniczna jak najbardziej TAK -rekuperator bardziej do podniesienia komfortu (nie pizga w zimie zimnym powietrzem) -GWC, im bardziej zaizolowany dom tym większa jego opłacalność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_ludwin 21.05.2012 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2012 (edytowane) Będzie się opłacało ?Już teraz się opłaca wybudować budynek możliwie niskoenergetyczny.WM z odzyskiem ciepła też się już teraz opłaca - zależy tylko, kto i jak ocenia . Niestety może się okazać, ze dofinansowanie do budynków zużywających mało energii będzie kłopotliwe i skomplikowane co zniechęci inwestorów. No i banki na pewno nie będą w całej zabawie uczestniczyły za darmo. Sama idea dofinansowania uzależnionego od faktycznych efektów [czyli od zapotrzebowania budynku na energię] jest bardzo fajna i ZUPEŁNIE INNA niż w solarach, gdzie nikt nie patrzy czy solar daje jakieś realne oszczędności. Moim zdaniem, dofinansowanie w formie nagrody za OSIĄGNIĘCIE założonego EFEKTUjest krokiem w dobrym kierunku.Teoretycznie nie ma znaczenia czy inwestor zrobi super ocieplenie, czy będzie wolał super okna, czy zdecyduje się na super wentylację.Czyli jest szansa, że wokół technologii sprzyjających zmniejszaniu zapotrzebowania na ciepło zrobi się więcej "szumu" i będzie większa konkurencja - a to zawsze jest korzystne, nawet dla tych, którzy się nie załapią na dotację. W solarach cała akcja była zrobiona jakby na zamówienie producenta tychże, dopłata wyłącznie do solarów, zero możliwości wyboru dla inwestora, więc praktycznie zero konkurencjido tego skomplikowana procedura i nieliczne banki straszące kosztami a i tak ludzie kupowali "na dotację" ! Edytowane 21 Maja 2012 przez michal_ludwin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek_Iwonka 21.05.2012 14:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2012 Nie, nie będzie. Będzie tak jak z solarami. Tzn. jak ? Z tego co wiem, będzie trzeba skorzystać z ofert banków, czyli wziąć kredyt, ale czy dlatego nie będzie się to opłacało ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek_Iwonka 21.05.2012 14:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2012 Świerze powietrze zawsze ci się opłaci;) -wentylacja mechaniczna jak najbardziej TAK -rekuperator bardziej do podniesienia komfortu (nie pizga w zimie zimnym powietrzem) -GWC, im bardziej zaizolowany dom tym większa jego opłacalność Nie o to mi chodzi, zalety znam. Jestem zdecydowany na WM z reku. Pytam o to czy będzie się opłacało skorzystać z dofinansowania i np. za zaoszczędzone pieniądze zrobić GWC ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 21.05.2012 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2012 Nie o to mi chodzi, zalety znam. Jestem zdecydowany na WM z reku. Pytam o to czy będzie się opłacało skorzystać z dofinansowania i np. za zaoszczędzone pieniądze zrobić GWC ? To zależy od konkretnego przypadku. Taką instalację często można zrobić samemu, a nie wiem czy tak będzie można z dofinansowaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 21.05.2012 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2012 Tzn. jak ? Z tego co wiem, będzie trzeba skorzystać z ofert banków, czyli wziąć kredyt, ale czy dlatego nie będzie się to opłacało ? Ano tak, że cena końcowa nie zmieni się. Tyle ile płaciło się wcześniej, to potem po wprowadzeniu dotacji ceny poszybowały w górę i inwestor szalejąc między bankiem a urzędem płacił końcowo tyle samo. Jedynym "zyskiem" było latanie z papierami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek_Iwonka 21.05.2012 16:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2012 Ano tak, że cena końcowa nie zmieni się. Tyle ile płaciło się wcześniej, to potem po wprowadzeniu dotacji ceny poszybowały w górę i inwestor szalejąc między bankiem a urzędem płacił końcowo tyle samo. Jedynym "zyskiem" było latanie z papierami. Tzn. że Ci którzy chcieli zrobić WM z reku za gotówkę stracą na tej dotacji, bo w przyszłości ceny poszybują w górę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 21.05.2012 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2012 A kto wie, tak naprawdę, jak zareaguje rynek. Stanieć na pewno nie stanieje. Ja jestem zwolennikiem WM, ale uważam że ceny elementów WM są przeszacowane. Wciąż uważa się ją za luksus( a za ten klient ma obowiązek słono płacić). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriuss 21.05.2012 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2012 Nie, nie będzie. Będzie tak jak z solarami. No i teraz jest czas, aby pouprawiać lobbing, w końcu to etap konsultacji. Jedynym formalnym argumentem NFOŚ jest to, że banki mają strukturę terenową, jakby były w tym fakcie jedyne na świecie. A żeby takie dofinansowania miały jakikolwiek sens, ktoś kompetentny musi stwierdzić, czy cel całej akcji został osiągnięty, tzn. po pierwsze czy projekt trzyma się kupy, po drugie czy zbudowano zgodnie z projektem. Czyli naturalnym przedłużeniem ręki NFOŚ powinien być inspektor nadzoru. Też kosztuje, ale przynajmniej wnosi jakąś wartość dodaną. Może warto grupą się upomnieć, może lobby inspektorów nadzoru też ma jakąś siłę i utrze nosa temu bankowemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek_Iwonka 21.05.2012 16:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2012 No i teraz jest czas, aby pouprawiać lobbing, w końcu to etap konsultacji. Jedynym formalnym argumentem NFOŚ jest to, że banki mają strukturę terenową, jakby były w tym fakcie jedyne na świecie. A żeby takie dofinansowania miały jakikolwiek sens, ktoś kompetentny musi stwierdzić, czy cel całej akcji został osiągnięty, tzn. po pierwsze czy projekt trzyma się kupy, po drugie czy zbudowano zgodnie z projektem. Czyli naturalnym przedłużeniem ręki NFOŚ powinien być inspektor nadzoru. Też kosztuje, ale przynajmniej wnosi jakąś wartość dodaną. Może warto grupą się upomnieć, może lobby inspektorów nadzoru też ma jakąś siłę i utrze nosa temu bankowemu To nie przejdzie, bo banki muszą na wszystkich dotacjach zarobić Teraz jeszcze kryzys, więc trzeba im pomagać :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_ludwin 21.05.2012 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2012 budynek ma być opiniowany już na etapie projektu przez wybraną instytucję.I tutaj widzę największe ryzyko pojawienia się niepotrzebnych kosztów - nie jest w tej chwili jasne kto będzie opiniował, na jakiej podstawie i za ile.Myślę, że by było logiczne połączenie tej opinii z istniejącym już certyfikatem energetycznym ale nie znalazłem na razie takiego pomysłu w opisie koncepcji tej dotacji. Moja firma sprzedaje centrale wentylacyjne z odzyskiem ciepła i systemy wentylacji i musze powiedzieć, że nie obawiam się wzrostu cen "pod dotację" Teoretycznie można sobie wyobrazić jakąś okropną i masową zmowę cenową, ale biorąc pod uwagę ilość producentów i importerów i obecne już teraz walki "kto będzie najtańszy na alledrogo" nie spodziewam się jakiegokolwiek wzrostu cen. Obawiam się tylko byle jak wykonanych i słabo działających instalacji "na dotację"które potem będą straszyły inwestora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 21.05.2012 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2012 miki121 - ale to nie będzie tak, że te chłodne powietrze się rozejdzie do miejsc gdzie jest wyciągane powietrze (czyli do łazienki, garderoby)? Mam to sprawdzone - może idealne to nie jest ale działa o 1000% lepiej niż GWC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek131 22.05.2012 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2012 miki nie odpowiedziałeś na maila ,wyślę Ci pojutrze projekt domu już z gotowym rozplanowaniem wnętrza (kiedyś rozmawialiśmy o innym,ale kończy się rysować jednak co innego)chciałbym ,żebyś oszacował koszty WM.TO taki trochę specyficzny dom, bo parterówka z zaadoptowaną góra ,ale na górze tylko duży pokój nastoletniej córki z garderobą , łazienka i część garderobiano-gospdarcza.Rzuć proszę okiem w wolnej chwili jak dojdzie i powiedz krótko co myślisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BreSsoN 22.05.2012 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2012 Witojcie panocki, czy mozecie mnie oswiecic tak z grupsza ile mnie moze kosztowac mechaniczna wentylacjia z rekuperatorem. Dom jest w stanie surowym otwartym, zatrzymalismy sie na wyborze okien gdyz musi zapasc decyzja czy docieplac, inwestowac w porzadne okna i wentylacje mech. czy dac sobie siana i robic jak jest. Projekt indywidualny wg norm czyli nawet nie lezal obok energooszczednego, tak jakos wyszlo nie pytajcie. Podejscie sie zmienilo i oby nie za pozno dlatego zrobimy wszystko by bylo energooszczednie. Dom jest sporych rozmiarow, parterowy z zamieszkalym poddaszem pow uzytkowa 197m2 plus piwnica 108,31m2 prawdopodobnie rowniez bedzie ogrzewana (zalezy od oplacalnosci) czyli ponad 300m2. Wstepne obliczenia w OZC wskazuja ze przez wentylacje tracimy 24% ciepla. Czy mozna wykorzystac kanaly z w. grawitacyjnej? Pozdrawiam Grzegorz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts