newyork 01.05.2012 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2012 Skończyłem remont koło listopada. Mieszkam w starym budownictwie. Ogrzewanie - piece na węgiel. Okazało się,że z komina wentylacyjnego wydobywa się ...dym z pieca czyli dym z otworu kominowego pieca.Wlatuje do pomieszczeń :/ Minęło kilka miesięcy i sąsiedzi sprowadzili prywatnie jakąś firmę ,która stwierdziła, że komin z pieca jest dziurawy i dym przedostaje się do komina wentylacyjnego. Teraz zastanawiam się jak oni to zrobią i zatkają tą dziurę ? Jestem po remoncie i nie wyobrażam sobie żeby ktoś miał do mnie czy sąsiada wejść z młotkiem i kuć ściany bo jak inaczej dostanie się do środka ? Budynek 3 piętrowy. Jest na to jakaś czarodziejska metoda ? Technika poszła do przodu to może nie będzie to takie straszne ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 02.05.2012 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2012 Jeśli przekrój kanału spalinowego jest większy od dopuszczanego przepisami, to można zastosować t.zw. szlamowanie kominów. Jest to niestety dość spory koszt (cena umowna ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 02.05.2012 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2012 Skończyłem remont koło listopada. Mieszkam w starym budownictwie. Ogrzewanie - piece na węgiel. Okazało się,że z komina wentylacyjnego wydobywa się ...dym z pieca czyli dym z otworu kominowego pieca.Wlatuje do pomieszczeń :/ Minęło kilka miesięcy i sąsiedzi sprowadzili prywatnie jakąś firmę ,która stwierdziła, że komin z pieca jest dziurawy i dym przedostaje się do komina wentylacyjnego. Teraz zastanawiam się jak oni to zrobią i zatkają tą dziurę ? Jestem po remoncie i nie wyobrażam sobie żeby ktoś miał do mnie czy sąsiada wejść z młotkiem i kuć ściany bo jak inaczej dostanie się do środka ? Budynek 3 piętrowy. Jest na to jakaś czarodziejska metoda ? Technika poszła do przodu to może nie będzie to takie straszne ? Jak są małe ubytki rzędu kilku centymetrów można to bardzo dokładnie zlokalizować np. kamerą inspekcyjną i punktowo wyszlamować i uszczelnić. Jak jest większa dziura to niestety należy to zamurować ręczne, więc bez wykucia dziurki w lokalu się nie obędzie. W załączeniu wyszlamowany moimi ręcyma nieszczelny kiedyś kominek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 02.05.2012 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2012 Jeśli przekrój kanału spalinowego jest większy od dopuszczanego przepisami, to można zastosować t.zw. szlamowanie kominów. Jest to niestety dość spory koszt (cena umowna ). Dokładnie, szlamowanie kosztuje bu to ciężka i żmudna robota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 02.05.2012 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2012 Dokładnie, szlamowanie kosztuje bu to ciężka i żmudna robota. Wiem, bo widziałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
newyork 04.05.2012 15:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2012 Koszt szlamowania nie ponoszę ja tylko właściciel budynku czyli MiejskiZarządBudynkówMieszkalnych Ja to się tylko boje żeby mi pół mieszkania nie rozwalili. Już sam kurz z kucia w ścianie to jest tragedia ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 04.05.2012 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2012 Poczytaj sobie w google'ach, co to jest szlamowanie, a nie będziesz się o kurz martwił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 04.05.2012 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2012 O kurz? Szlamowanie to bardzo brudna robota, ale w niektórych przypadkach naprawdę się sprawdza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 04.05.2012 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2012 O kurz? Szlamowanie to bardzo brudna robota, I bardziej mokra niż pylista Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KotSylwester 14.11.2012 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2012 Witam. Mój komin jest dziś po czyszczeniu. Dom z 1949r. Komin ok.16metrów. Niestety wymaga szlamowania - po czyszczeniu zauważyliśmy sadzę w kilku dziwnych miejscach.Komin z czerwonej cegły, zaprawa jakaś wapienno cośtam. Generalnie miejscami można palce międze cegły wkładać - sypie się. Dostałem ofertę za szlamowanie, 2tys zł robocizna + ok 10-12 worków po 25kg materiału do szlamowania z firmy Scheidl. Worek chyba 90zł/szt. Czy to dobra oferta? Co o tym myślicie? Komin ma ok.19x19cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chris_w 15.11.2012 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2012 (edytowane) Można wkładem kominowym (elastyczny aluminiowy) uszczelnić kanał wentylacyjny. Bez ingerencji w komin, wymaga rozkucia kratki wentylacyjnej i dostępu do wylotu komina.Hasło do poszukiwań "alufol". Edytowane 15 Listopada 2012 przez chris_w Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KotSylwester 15.11.2012 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2012 A po co mam uszczelniać kanał wentylacyjny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 15.11.2012 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2012 Można wkładem kominowym (elastyczny aluminiowy) uszczelnić kanał wentylacyjny. Bez ingerencji w komin, wymaga rozkucia kratki wentylacyjnej i dostępu do wylotu komina. Hasło do poszukiwań "alufol". Przy nieszczelnościach alufol się spali. Nie lubi temperatury powyżej 150oC. KotSylwester, masz duży przekrój kanału, towaru pójdzie... czym palisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KotSylwester 16.11.2012 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2012 Palę tylko drewnem w 95% suchym liściastym, zawsze sezonuję min.2lata. Zdarza się sucha czysta sosna z palet Żadnego szajsu typu mokre ,śmieci itp u mnie nigdy się do kominka nie wkłada! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 16.11.2012 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2012 To kwasówę wrzuć porządną, wyjdzie taniej i na dłużej, a jak palisz drewnem będzie okejos. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 16.11.2012 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2012 Z którego jesteś Józefowa? Może w moim obszarze działania, wyślij mi na priw namiary to przygotuję dla Ciebie ofertę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KotSylwester 20.11.2012 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2012 Ogromne podziękowania dla Mariusza - nick kominiarz. Przyjechał, wpuścił kamerę w komin i uniknąłem "wtopy" z Panem od szlamowania. Oczywiście z Panem od szlamowania umówiony byłem jasno: 1.filmujemy 2.szlamujemy 3.filmujemy 4.ja płacę. Co prawda" Pan od Szlamowania" się zgodziła ale czekaliśmy aż kamera wróci z serwisu. W mędzy czasie zamówił za moją zgodą masę do szlamowania (dobrze że nie doszła). Pan Mariusz przyjechał, zrobił inspekcję profesjonalną kamerą (niestety bez nagrywania) i zobaczyliśmy dziwne ubytki w kominie - na moim piętrze i niżej a także ostro wystającą cegłe. Te dwie sprawy szlamowanie WYKLUCZAJĄ. W dodatku przekazał mi informację że ostatnia część kominów - dobudowana ma znacznie mniejszy przekrój niż pozostały odcinek... Pan od Szlamowania było obrażony - w sumie ciekawe o co? Wczoraj postanowiliśmy na moim piętrze zdemontować płytę gipsową i usunąć tynk aby dokonać inspekcji... TO co zobaczyliśmy to nie wina starości domu a przeróbek dokonywanych przez super fachowcó w ostatnich 12 latach... Dziura a właściciwe otwór na dole był zaślepiony tylko tynkiem, trzymał się tylko dlatego że była płyta gipsowa. Ktoś kiedyś tą "rewizję" zamurował ale chyba bez czyszczenia sadzy i... dwóch cegieł nie było a pół trzecież po prostu wyjąłem. Na górze fachowiec od kominków zamurowywał dawne miejsce podłączenia kominka - efekt widoczny.... Wczoraj kawałek komina zdemontowaliśmy i wymurowaliśmy od nowa, dziurę zamurowaliśmy 60 letni dom nadal zaskakuje http://imageshack.us/a/img171/2521/dziurawkominie1.jpg http://imageshack.us/a/img208/3307/dziurawkominie3.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KotSylwester 21.11.2012 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2012 Czyli kolejna rzecz jaką spitolili fachowcy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 14.12.2012 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2012 (edytowane) Moja firma zajmuje się szlamowanie na terenie całego Ślaska i okolic cena za metr bie 120zł Zakładając, że worek masy, który może iść na 1m kosztuje cirka 80 złociszy, to dobra oferta. Edytowane 9 Kwietnia 2013 przez edde spam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts