remo_78 01.05.2012 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2012 (edytowane) Witam! Chciałbym poruszyć dwa nurtujące mnie problemy odnośnie słupów podtrzymujących daszek nad wejściem. Jeden ze słupów jest dość mocno skręcony, wykonawca chcąc pewnie uciekać z kosztów zakupił tańsze nie do końca wyschnięte drewno i z postępem budowy słup ten skręcał się coraz bardziej. Mimo to machnąłem na to wtedy ręką może i niepotrzebnie bo teraz zaczyna mi to przeszkadzać. Jak mogę wykończyć słupy wejściowe żeby zgubić tą krzywiznę-czym obłożyć. Sprawa druga słup zalany jest w fundamencie i zaizolowany od betonu folią. Jednak podczas deszczu w fudze obok słupów zbiera się woda. Boję się że z czasem drewno zacznie gnić. Czy mogę się jakoś od tego uchronić, czy wystarczy wyciągnąć fugę do góry tak by nie pozostawała tam woda czy macie może inne rozwiązania? Edytowane 3 Maja 2012 przez remo_78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek57 01.05.2012 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2012 dwie sprawy- drewno na słupek niekoniecznie mogło byc gorszej jakości, a raczej pozyskane z pnia ale z jego bocznej czesci, a nie z rdzenia. A to załatwia kwestie skręcania sie tzw kantowki,szczegolnie w tym przypadku ( narażona na wahania temperatur i wilgotności) Mocowanie slupów tarasowych odbywac sie powinno na tzw talerzach regulacyjnych , pozwalających na wyniesienie slupka ponad beton a jednoczesne na niwelacje zarówno niedokładności w montażu jak i ewentualnego kurczenia sie drewna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
selius 01.05.2012 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2012 Wyprostowac to mozesz przez dwa sposoby: Pierwszy: - wyciac slup i zainstalowac nowy lub Drugi: - przykrecenie styropianu do slupa- naciagniecie kleju z siatka.- otynkowanie w kolorze budynku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts