Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam!

Chciałbym poruszyć dwa nurtujące mnie problemy odnośnie słupów podtrzymujących daszek nad wejściem. Jeden ze słupów jest dość mocno skręcony, wykonawca chcąc pewnie uciekać z kosztów zakupił tańsze nie do końca wyschnięte drewno i z postępem budowy słup ten skręcał się coraz bardziej. Mimo to machnąłem na to wtedy ręką może i niepotrzebnie bo teraz zaczyna mi to przeszkadzać. Jak mogę wykończyć słupy wejściowe żeby zgubić tą krzywiznę-czym obłożyć. Sprawa druga słup zalany jest w fundamencie i zaizolowany od betonu folią. Jednak podczas deszczu w fudze obok słupów zbiera się woda. Boję się że z czasem drewno zacznie gnić. Czy mogę się jakoś od tego uchronić, czy wystarczy wyciągnąć fugę do góry tak by nie pozostawała tam woda czy macie może inne rozwiązania?

IMGP2773_zmodyfikowany.JPG

IMGP2774_zmodyfikowany.JPG

IMGP2773_zmodyfikowany.JPG

IMGP2774_zmodyfikowany.JPG

IMGP2775_zmodyfikowany.JPG

Edytowane przez remo_78
https://forum.murator.pl/topic/168083-drewniane-s%C5%82upy-daszku-nad-wej%C5%9Bciem/

dwie sprawy- drewno na słupek niekoniecznie mogło byc gorszej jakości, a raczej pozyskane z pnia ale z jego bocznej czesci, a nie z rdzenia. A to załatwia kwestie skręcania sie tzw kantowki,szczegolnie w tym przypadku ( narażona na wahania temperatur i wilgotności)

Mocowanie slupów tarasowych odbywac sie powinno na tzw talerzach regulacyjnych , pozwalających na wyniesienie slupka ponad beton a jednoczesne na niwelacje zarówno niedokładności w montażu jak i ewentualnego kurczenia sie drewna

https://forum.murator.pl/topic/168083-drewniane-s%C5%82upy-daszku-nad-wej%C5%9Bciem/#findComment-5315906