dong 01.05.2012 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2012 Mam dom 650 metrów. Większość jest nieużywana. Mam piec olejny 63 kW, który pali wiadro na godzinę Czy w związku z tym lepiej kupić piec na ekogroszek 65 kw, olejny wywalić czy kupić mniejszy piec i zostawić ten olejny, żeby sporadycznie coś dogrzać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 02.05.2012 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2012 pytanie podstawowe to jaki ten dom??? w sensie konstrukcji, ewentualnego ocieplenia ścian i stropów/ dachu.jeśli jest takowe to warto się zrujnować kilkaset zł i policzyć zapotrzebowanie na ciepło - może się okazać że przy dobrze przeprowadznej termomodernizacji kociołek w okolicy 50KW lub nawet mniejszy da radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 02.05.2012 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2012 I taka powinna być kolej rzeczy, najpierw obliczenia ozc , pózniej warianty ociepleń i na końcu dobór odpowiedniej mocy kotła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 02.05.2012 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2012 Mam piec olejny 63 kW, który pali wiadro na godzinę Jaka moc takie zużycie - jeśli dodasz ile oleju rocznie zużywasz, i jaką temperaturę w domu osiągasz w sezonie grzewczym, do tego w przybliżeniu zużycie cwu - to jakoś będzie można ten temat ruszyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dong 02.05.2012 13:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2012 Dom jest do remontu, ale chciałbym wybrać najekonomiczniejsze rozwiązanie. Został zbudowany w 77 roku, ściany są grubości około 40-50 cm. Na projekcie jest narysowane, że pod elewacją jest włókno, jednak kiedy wymieniali mi okna na jednym piętrze to żadnego włókna nie było, a jedynie jakiś azbest. Czyli prawdopodobnie dom jest nieocieplony. Na 3 poziomach mam jeszcze stare, drewniane okna. Dach? Szpadzisty, nie znam się na typach, jakie mogą być? Mam piec olejny 63 kW Buderus. W czasie kiedy na dworze było -15, a dom grzałem do 17 stopni to przez tydzień spalił mi oleju za 800 zł, a grzało się około 80 metrów. Dodam, że dom stał niegrzany cały rok. Na piecu było ustawione 17 stopni i tyle samo było w pokoju na piętrze, w którym są wymienione okna. Póki co pojawiam się w tym domu na weekendy, ale kiedyś chciałbym ruszyć temat. Poddasze i stołówkę chcę remontować na samym końcu, dlatego przez kilka lat te pomieszczenia mogłby być nieogrzewane. Sam nie wiem czy najpierw inwestować w ocieplanie, wymianę okien czy piec na ekogroszek. Jak myślicie? Chciałbym robić wszystko powoli, bo nie mam funduszy na generalny remont wszystkiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chris__ 02.05.2012 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2012 Najpierw inwestuj w izolacje i okna bez tego nie opłaca się grzać(atmosfery).Mam też ten sam problem dom 800m2 grzane tylko mieszkanie 80m2 a reszta aby nie zamarzła. Cały budynek grzany 3 razy w roku swieta sylwestra ferie Koszt mojego ogrzewania rocznie to 3500l oleju opałowego a piec to 45kw. Stawiam w tym roku drugi komin i piec 17kw na eko bo zbankrutować można. Olejak zostaje bo czysto i 3 razy w roku potrzebuje dużej mocy 17 to ja mogę sobie grzać tylko mieszkanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dong 02.05.2012 20:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2012 Zgaduje, że dom nieocieplony i okna mało szczelne? Szczerze? Mi to wszystko jedno czy będę musiał raz na kilka dni się pobrudzić tym eko groszkiem. Tylko właśnie nie wiem czy lepiej dobrać moc pieca do np. 1/5 budynku czy dobrać do całego, bo grzanie połowy budynku jest bez sensu. Dodatkowo za X lat chciałbym wykorzystywać cały budynek, więc nie wiem czy zakup jakiegoś dobrego, małego pieca do eko ma sens. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafwla 02.05.2012 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2012 (edytowane) A może takie coś powierzchnia ta sama https://www.youtube.com/watch?v=kqGlLRxJwRY&feature=player_embedded Jestem użytkownikiem palnika PlatiumBio 16 kw, zadowolonym. Edytowane 2 Maja 2012 przez rafwla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 02.05.2012 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2012 Dom jest do remontu, ale chciałbym wybrać najekonomiczniejsze rozwiązanie. Został zbudowany w 77 roku, ściany są grubości około 40-50 cm. Powiedz w końcu o co chodzi - chcesz tam mieszkać??? Dogrzać tylko czasowo???Ktoś tam mieszkał przez 35 lat - zużywał jakiś opał - nie masz jakiekolwiek pojęcia ile????? - bez tego nikt nie doradzi co trzeba zrobić aby zapotrzebowanie zredukować, albo dopasować do potrzeb. Każdy piec to takie głupie urządzenie co dostarcza do systemu odpowiednią ilość ciepła - to ma wyrównać straty domu - jest za mały??? - dom nie będzie dogrzany, jeśli będzie przewymiarowany - trochę uszczupli finanse. Swoje 800zł jeśli uzupełnisz o nieco więcej danych tj temp na zewnątrz/wewnątrz, zużycie w kWh - to będzie jakaś podstawa do obliczeń - bo na podstawie tych danych nikt nie wyliczy strat domu - to jest podstawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sinusoid 03.05.2012 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2012 Mam dom 650 metrów. Większość jest nieużywana. Mam piec olejny 63 kW, który pali wiadro na godzinę Czy w związku z tym lepiej kupić piec na ekogroszek 65 kw, olejny wywalić czy kupić mniejszy piec i zostawić ten olejny, żeby sporadycznie coś dogrzać? Wystarczyłby kocioł w granicach 40 kW o ile dom ma odpowiednią izolację termiczną (szczelne okna i ocieplone ściany). Ten który masz na moje oko przy takiej powierzchni powinien spalić w granicach 8-10 tys litrów na rok (ale dużo zależy od izolacji właśnie). Piec na ekogroszek przy aktualnych cenach paliwa wydaje się ekonomiczniejszym rozwiązaniem. Oczywiście ekogroszek wymaga więcej pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 05.05.2012 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2012 jeśli chcesz inwestować z myślą o przyszłości ale robić to etapami i żeby w czasie tej inwestycji nie pójść z torbami sugeruję taką kolejność: 1 policz zapotrzebowanie jakie dom ma teraz i jakie będzie po termomodernizacji. Ja korzystałem z kalkulatora austrotherm-u będziesz wiedział jakiej mocy kociołka potrzebował będziesz do ogrzania po zakończeniu procesu2 kupujesz taiej właśnie mocy kociołek i montujesz go w układzie nie wyrzucając olejowego3 rozpoczynasz termomodernizację a w tym czasie palisz ekogroszkiem, gdy zabraknie mocy zaprzęgasz do pracy kocioł olejowy4 po zakończeniu inwestycji korzystasz tylko z kotła na eko a olejowy zostawiasz na wypadek awarii. Jeśli instalacja zrobiona grawitacyjnie to sugeruję pozostawić. w przypadku braku prądu będziesz mógł palić na ruszcie awaryjnym i nie tylko kotłownia będzie ciepłym pomieszczeniem. oczywiście kaloryfery już dobierasz do zapotrzebowania jakie będzie przewidziane po modernizacji i wymieniasz jako ostatni element układanki żeby Ci nie było zimno w ...... pomyśl i podejmij dobrą decyzję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sadm2 12.06.2012 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2012 (edytowane) Mam dom 650 metrów. Większość jest nieużywana. Mam piec olejny 63 kW, który pali wiadro na godzinę Czy w związku z tym lepiej kupić piec na ekogroszek 65 kw, olejny wywalić czy kupić mniejszy piec i zostawić ten olejny, żeby sporadycznie coś dogrzać? Zostawiłbym ten kocioł. Zamiast oleju do ogrzania użyj pelletu. Zmień palnik, wywal zbiorniki na ropę. Oglądałem takie instalacje i ładnie to pracuje. Kocioł przeżyje ładnych parę lat z pewnością to żeliwniak. Moc potrzebną do ogrzania dobierzesz na automatyce sterującej palnikiem. coś takiego Edytowane 12 Czerwca 2012 przez sadm2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts