ashca 01.05.2012 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2012 Czy możecie mi doradzić jaką pompę należałoby kupić do studni wykonanej z rury kanalizacyjnej o średnicy 16 cm? Studnia ma głębokość 7m przy dużej wydajności pompy może w niej brakować wody po jakimś czasie, więc chodzi też o to, żeby się nie zatarła jeśli braknie wody. Pompa ma służyć do podlewania ogrodu i marzy mi się, żeby na końcu węża była możliwość podłączenia pistoletu zraszającego albo chociaż zraszacza. Może macie pomysł jaką pompę mogłabym kupić w cenie do 250 zł, która by się sprawdziła do tej studni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszekf 02.05.2012 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2012 Czy dla 140 litrów wody zgromadzonej w rurze jest sens bawić się w dużej wydajności pompę do podlewania ogrodu? Już po 2 minutach będzie w tej rurze/studni sucho! Do zraszania taka ilość zdecydowanie nie nadaje się. Mam sytuację podobną, z tą różnicą że ok 25..30 m rury (pozostałość po nieudanym GWC) co daje mi ok 0,5m3. Można za to przemyśleć nawadnianie kropelkowe przy użyciu rozłożonych między roślinami (lub w podłożu) węży. Nic w tym kierunku nie jeszcze nie zrobiłem, bo nie mam regularnego ogrodu (tylko trawa), ale wszystko przede mną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ashca 02.05.2012 10:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2012 Jakąś pompę muszę kupić i miałam nadzieję, że może mi ktoś coś doradzi. Poprzedniego lata mieliśmy zwykłą pompę ruską i można było z węża podlewać, jednak nie można było założyć pistoletu zraszającego, bo musiał być przepływ cały czas. Pompa mogła chodzić około 20 minut i potrzebne było 15 minut przerwy, aby woda ponownie naszła do studni. Pompa padła i kupiliśmy w leroy jakąś inną i porażka. Pompa o parametrach 300 W i beznadziejny przepływ 1100 L/H, woda z niej tylko ciurka. Będziemy zakładać nawadnianie ogrodu, ale na dzień dzisiejszy czymś chciałabym podlać roślinki, bo nie dam rady z konewką biegać przy 1000 m działce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszekf 02.05.2012 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2012 Niestety nie mam doświadczenia większego niż Ty w tym temacie, gdyż też używałem tylko pomp nurkowych (zanurzeniowych). Ta ruska o której piszesz, jak i inne nurkowe do brudnej wody jeśli w ogóle zmieszczą się do rury to faktycznie dają strumień nie nadający się do podlewania. Musisz rozejrzeć się za "pompą ogrodową" - jest trochę tanich do 200 zł, ale ich jakość może budzić zastrzeżenia. Co najważniejsze nie mogą pracować na sucho, bo się zniszczą. Gdy wywołałaś temat znalazłem np taką pompę i od tego rodzaju pompy zacząłbym eksperymenty. do tego zabezpieczenie przed suchobiegiem, aby w razie braku wody nie zniszczyła się pompa. Dalej już tylko wąż ssący z filtrem np. taki. Ale zastrzegam - to tylko moje przemyślenia na gorąco, bez doświadczenia. Może ktoś z innych forumowiczów może powiedzieć coś z praktycznego punktu widzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts