Mitsumaniak 01.05.2012 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2012 Czy ktoś stosował płytę osb również od wewnątrz? Zachęca mnie do tego wykonawca, domek będzie na otwartej przestrzeni narazie drzew mało, chodzi chyba o sztywność i wytłumienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek57 01.05.2012 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2012 Wykonawca Cie do tego namawia bo to dla niego duże ułatwienie... A dlaczego.... Jeśli płyty są przykręcone od wewnątrz i na nie dopiero płyty KG to mniejsze jest prawdopodobieństwo pękania łączeń płyt KG wynikających z źle wykonanej konstrukcji budynku. Stosując płyty OSB od wewnątrz nieuczciwi wykonawcy ukrywają w ten sposób również słabej jakości i niedosuszone drzewo konstrukcyjne, dzięki czemu budynek podczas dosychania nie będzie "zmieniał swoich kształtów".... Takie jest moje zdanie i tak mi to tłumaczył wykonawca, który będzie budował mój dom... Nie zastosują płyt od wewnątrz bo konstrukcja będzie wykonana zgodnie z technologią szkieletu drewnianego i płyty KG nie będą pękać. Dodatkowe OSB od wewnątrz będę miał jedynie w kuchni i w łazience w miejscach pod szafki + poprzeczki w szkielecie. Zamiast płyt od wewnątrz lepiej zrobić "gęstszy" szkielet, będą to sensowniej wydane pieniądze Jesli wykonają to zgodnie z technologia to owa technologia podaje precyzyjnie rozstaw i wymiary żeber szkieletu i nie ma potrzeby i sensu czegokolwiek zagęszczać. A co do stosowania plyty OSB od srodka, to jest kilka szkól. Otwocka, Pruszkowska i kielecka. Co kto woli. Jeden woli miec sciane , gdzie wbije gwóżdź i cos powiesi, inny woli miec tylko plyte gipsowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
selius 01.05.2012 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2012 zbyszek57 - zapomniales dodac trzecia szkole, gdzie moze miec przez to problem z odprowadzeniem wilogci z wewnatrz sciany. Prawidlowa warstwa sciany szkieletowej, przewiduje jedna plyte osb jako poszycie z zewnetrzej strony sciany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek57 02.05.2012 05:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2012 Selius, ta czwarta szkoła polega na przesunięciu punktu skraplania poza warstwę wnętrza szkieletu. W przeciwnym wypadku płyta GK bedzie narażona od wewnatrz szkieletu na ciagla penetracie wilgoci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek57 07.05.2012 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2012 escone, a co ma poddasze użytkowe do rozstawu belek szkieletowych? Chetnie zaprosze Twego wykonawce do domu dwupiętrowego , gdzie rozstaw belek w szkielecie wynosci 625 mm i o dziwo, dom stoi A Twoj projekt , zapewniam, byl przeliczony na taki właśnie rozstaw. Jesli nie wierzysz projektantowi, tylko wykonawcy , to juz Twój problem:) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 08.05.2012 05:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 Idąc twoim tokiem rozumowania to rozstaw co 20cm poprawił by twoje poczucie bezpieczeństwa.Ja mam rozstaw co 60 cm.Płyta obiciowa od zewnątrz i wewnątrz,a za pozbywanie się wilgoci odpowiedzialną mam wentylację.Ot taka fanaberia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efka3 08.05.2012 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 Idąc twoim tokiem rozumowania to rozstaw co 20cm poprawił by twoje poczucie bezpieczeństwa.Ja mam rozstaw co 60 cm.Płyta obiciowa od zewnątrz i wewnątrz,a za pozbywanie się wilgoci odpowiedzialną mam wentylację.Ot taka fanaberia. My taką fanaberię też popełniliśmy:yes: Co do stwierdzenia escone "Stosując płyty OSB od wewnątrz nieuczciwi wykonawcy ukrywają w ten sposób również słabej jakości i niedosuszone drzewo konstrukcyjne, dzięki czemu budynek podczas dosychania nie będzie "zmieniał swoich kształtów"...." Nasze drzewo było dosuszone, certyfikowane odpowiednio strugane więc nie było czego ukrywać. Składanie konstrukcji odbywało się na placu budowy więc przez cały czas mieliśmy "oko" na naszego wykonawcę i uwierz mi na słowo nie było się do czego przyczepić. A podwójną o do daliśmy bo: 1. Nie umiem zaplanować co i gdzie będę wieszać. Obrazek przy tym to pikuś i na KG powisi. 2. Sami kładliśmy KG i całkiem nieźle nam szło, więc potwierdzam - OSB pod KG jest ułatwieniem - wszystko elegancko było już wypoziomowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tadek0507 08.05.2012 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 No ja jestem własnie na etapie budowy szkieletowca i też chcę od środka dac płytę osb i na to regips. Zawsze to dodatkowa izolacja tak?Mój pomysł na ścianę to wata drzewna 150 w belki bo takiej szerokości będą potem folia na to łaty 6 centymetrów jako stelaż który uzupełnie watą 6 centymetrów na to płya osb i regips! dobry plan??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 08.05.2012 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 Przysięgam,że to nie była ironia.Tylko skoro się nie znasz,to projekt przewiduje jakiś tam rozstaw(projekt wykonany przez uprawnionego fachowca).Wykonawca chce zagęścić rozstaw słupków,więc poproś go o obliczenia statyczne budynku,które udowodnią,że to ma sens.Z tymi wyliczeniami zgłoś się do projektanta ,który przystawi na tym,albo nie pieczęć ,upoważniającą do zmiany projektu ,lub nie.Prywatnie spytaj się go,czy przypadkiem OSB od środka nie usztywni bardziej całej konstrukcji.Wtedy dopiero zdecyduj o losie twojego wykonawcy.Zastanawiał bym się nad wykonawcą który pracował tyle lat w Kanadzie a teraz powrócił.Po tylu latach powinien być bardzo bogatym człowiekiem,żyjącym w dostatniej Kanadzie.Sama ingerencja w projekt jest moim zdaniem zastanawiająca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 08.05.2012 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 tadek 0507.OSB nie traktuj jako izolacji ale jako element konstrukcyjny-usztywniający.Materiał izolacyjny pochodzenia roślinnego (wełna drzewna ,ekofiber)to najlepsze rozwiązanie między słupkami.Ja osobiście zastosowałem między słupki ekofiber,od wewnątrz i zewnątrz zamiast OSB ,MFP.Na zewnętrznej stronie MFP,150mm styropianu +tynk.Chatkę 140m2 można ogrzać suszarką do włosów.Wełna drzewna jest równie doskonała.Przesuń pkt.rosy poza zewnętrzną OSB poprzez dodatkową izolację min.150mm,a rachunki za ogrzewanie będą zaskoczeniem.Jedna uwaga.Szczelność budynku i dobra wentylacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek57 08.05.2012 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 escone...nie TECHNOLOG ale statyk przelicza obciążenia belek, wektory sil statycznych i dynamicznych oraz strzałki ugięcia belek stropowych i krokiew a w zasadzie bindrów teowych , z których składa sie konstrukcja dachu. To tak na marginesie. No i drobiazg- dom kanadyjski nie jest tożsamy ze szkieletowcem:) to ta sama rodzina , ale nie ta sama technologia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek57 08.05.2012 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 aa , i jezcze jedno, escone. jesli robia zgodnie z technologia kanadyjska, to zapytaj czy stosują drewno modrzewiowe na konstrukcje wewnętrzne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 08.05.2012 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 I poco pytałeś byłbyś nieświadomy zadowolony .Atak jesteś w punkcie wyjścia.Pamiętaj nikt tu nie życzy ci źle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 08.05.2012 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 Przepraszam .Fakt .Powinno być,,stwierdzasz fakt",zamiast,,i po co pytałeś".Trochę zagłuszyłeś twórcę postu Mitsumaniaka.Muszę być bardziej czujny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tadek0507 08.05.2012 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 tadek 0507.OSB nie traktuj jako izolacji ale jako element konstrukcyjny-usztywniający.Materiał izolacyjny pochodzenia roślinnego (wełna drzewna ,ekofiber)to najlepsze rozwiązanie między słupkami.Ja osobiście zastosowałem między słupki ekofiber,od wewnątrz i zewnątrz zamiast OSB ,MFP.Na zewnętrznej stronie MFP,150mm styropianu +tynk.Chatkę 140m2 można ogrzać suszarką do włosów.Wełna drzewna jest równie doskonała.Przesuń pkt.rosy poza zewnętrzną OSB poprzez dodatkową izolację min.150mm,a rachunki za ogrzewanie będą zaskoczeniem.Jedna uwaga.Szczelność budynku i dobra wentylacja. ja nie bede miał opcji ocieplenia od zewnątrz styropianem. wybrałem opcje deska elewacyjna. zostaje mi tylko srodek-150 mm w belki wełny drzewnej plus 60 w łaty czy wystarczy????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 09.05.2012 05:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2012 Wystarczyć to wystarczy ale nie na suszarkę.Nie wydałem na kotłownie ani złotówki bo jej po prostu nie mam.Te pieniądze zainwestowałem w dodatkową izolację.U mnie sezon grzewczy trwa cztery miesiące i nie dlatego,że mieszkam w cieplejszym klimacie,tylko dlatego,że dom jest dobrze zaizolowany.Kosztował przyzwoicie.Bez wyposażenia 2000pLN/m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek57 09.05.2012 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2012 Ale po co mam sie pytać? Dla Ciebie? Kto to obliczał mnie nie interesuje. Ważne, że obliczył BTW. Posty sie edytuje a nie pisze jeden za drugim escone..jest cos takiego jak netykieta i kultura wypowiedzi. EOT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yorey 22.05.2012 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2012 Jest jeszcze jeden drobny aspekt podwójnego OSB - mianowicie emisja formaldehydu do środka domu, który to formaldehyd nie jest za specjalnie polecany... Bracia Germanie wykombinowali, że nie może być więcej m2 OSB w pomieszczeniu niż m3 kubatury i tego bym się trzymał. Z drugiej strony na płycie GK też można wieszać cięższe rzeczy (jeden spec wkręt potrafi utrzymać nawet 25kg), więc wzmocnienie OSB nie wydaje mi się konieczne i u siebie z tego zrezygnowałem (poza garażem), mimo, że też miałem takiego "artystę", który obstawał przy układzie 22mm OSB na zewnątrz i 18mm do środka, niestety pożegnałem go trochę za późno, więc mam sporo płyt OSB do oddania po taniości..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mitsumaniak 01.09.2012 10:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2012 Witam odgrzewam temat, płyty od wewnatrz nie będzie,większość konstrukcji już stoi, po weekendzie będzie obijana osb z zewnatrz. Dziś wykonawca mnie zaskoczył stwierdzeniem że nie radzi robić wiatroizolacji jeśli na elewacji będzie styropian bo jest on tak samo nieprzepuszczalny jak folia. Proszę o opinie fachowców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek57 01.09.2012 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2012 Tak na marginesie- zamiast plyty OSB dawno sugerowałem stosowanie plyt Durelis z wielu powodów. Jednym z nich jest emisja formaldehydu na poziome E 1 , co w praktyce oznacza emisje polowy czynnika szkodliwego w stosunku do plyty OSB.. No a ze trudniej sie montuje, to inna sprawa:) Ale cos za cos Mitsumaniak, Twoj wykonawca mysli rozsądnie. Jesli dasz na elewacje styro , na to statke, pokryjesz to klejem, dowalisz tynk strukturalny czy nawet pomalujesz farba, to nie ma takiego wiatru, ktory by Ci to przewial. Na jaka wiec cholere wprowadzać folie , ktora tez wydziela substancje szkodliwe dla zdrowia ( nie ma ŻADNEGO tworzywa sztucznego obojętnego dla organizmu)No chyba ze trafi sie nam huragan Isaac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts