Yorey 01.09.2012 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2012 insza inszość, że styropian nie odda wilgoci ze ściany.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 01.09.2012 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2012 Wiatroizolacja.Taka nazwa potoczna chyba.Bo tak naprawdę spełnia funkcję bariery przed wilgocią,gdyby np.styropian,czy inna izolacja zewnętrzna nie była by ciągła.Punkty newralgiczne to okna,drzwi.Można nie stosować wiatroizolacji,ale w newralgicznych pkt.należy nakleić taśmę np.poliamidową nasączoną np.dysperbitem.Również na wszystkich stykach OSB,czy MFP. Najważniejszą sprawą jest jednak izolacja wewnętrzna.Musi mieć możliwość transmisji wilgoci do środka domu ,bez przegrody z paroizolacji.W innym przypadku i nieprzewidywalnych zbiegach okoliczności ściana może zgnić po latach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek57 01.09.2012 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2012 insza inszość, że styropian nie odda wilgoci ze ściany.... Yorey, a CO odda wilgoc ze sciany?? jaki materiał , poza drewnem jest w stanie migrować wilgoć na zewnątrz i utrzymać poziom wilgoci w domu na optymalnym poziomie? No chyba nie welna mineralna twarda? myślę o elewacji zewnętrznej? Styro na scianie to i tak najmniejsze zlo..bo albo styro klejone do plyty, czyli brak dylatacji - za to zawsze to cieplej...albo styro na dystansach..wiec w zasadzie tylko jako elewacja, bo zadnego zysku ocieplenia nie ma. Ni tak, ni siak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yorey 01.09.2012 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2012 wilgoć w domu na optymalnym poziomie ma Ci zapewnić wentylacja, natomiast zewnętrzne warstwy przegrody mają dać możliwość schnięcia konstrukcji - styropian jej nie da, chyba, że solidnie ryflowany lub osadzony z zachowaniem pustki powietrznej, a wełna - i owszem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek57 01.09.2012 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2012 Yorey, ja tylko tak teoretycznie:) bliższe sercu memu domy z litego bala..niz...sorry... skladaki:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 01.09.2012 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2012 Ty wierzysz w to co piszesz?Bo mi się wydaje,że styropian ryflowany czy jest na elewacji,czy w szopie obok,taki sam ma wpływ na izolacyjność ściany.Izolacja ma sens jak jest szczelna i ogranicza ruch powietrza do minimum.Proponujesz rozwiązanie wbrew logice i zdrowemu rozsądkowi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yorey 02.09.2012 05:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2012 ale masz ku temu "wydaje mi się" jakieś wsparcie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 02.09.2012 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2012 Wiedzę z podstawowej ,może średniej szkoły. Przewodzenie,promieniowanie,konwekcja,ciepło właściwe.Cztery główne grzechy izolacji.O ile nad dwoma pierwszymi nie mamy specjalnej władzy,o tyle nad dwoma następnymi i owszem.Głównym wrogiem izolacji jest konwekcja,czyli ruch powietrza,przenoszący kW energii.Ryflowany styropian z racji budowy,taki ruch przyzwala,więc jako izolacja to zły pomysł.Ciepło właściwe.kwestia wyboru .W lecie duże ciepło właściwe to chłodne wnętrze-poddasze.Izolacje pochodzenia roślinnego mają prawie trzykrotnie wyższe ciepło właściwe,więc na poddaszu z taką izolacją jest znacznie chłodniej niż z izolacją z wełny,pur,czy styropianu( przesunięcie fazowe-taka duperela). Nie jako w pakiecie ,przy styropianie ryflowanym dostajemy pkt.rosy za OSB,czy MFP we wnętrzu konstrukcji ,czyli w wełnie mineralnej (o ile taka jest zastosowana). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yorey 02.09.2012 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2012 O ile pamięć mnie nie myli to istnieje współczynnik do wyliczania jak wielkość pustki w przegrodzie wpływa na izolacyjność i bodaj do 40 czy 50mm wpływa zupełnie nieznacznie, a głębokość ryfli w styropianie jest zdecydowanie mniejsza. Z drugiej strony zastosowanie pełnego styropianu to proszenie się o kłopoty, bo jeśli jednak jakaś wilgoć w ścianę wejdzie, a to raczej trudne do uniknięcia, to przy pełnym styropianie będzie niezwykle trudna do usunięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 02.09.2012 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2012 Jesteś wolnym człowiekiem .Zrobisz jak chcesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yorey 02.09.2012 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2012 zrobię wełnę, ale gdybym z bliżej niezrozumiałych powodów upierał się na styropian, to nie odważyłbym się na nieryflowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 02.09.2012 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2012 Jesteś wolnym człowiekiem .Zrobisz jak chcesz.W twojej wełnie konwekcja zrobi co zrobi.W moim styropianie nie da rady ,bo nie potrafi,bo jest przyklejony do MFP..Po pierwszej zimie,wiem,że udało mi się ucelować w pasywny.Ot różnica w podejściu do różnych izolacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yorey 03.09.2012 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2012 zaprawdę powiadam Ci, wpływ konwekcji na moją wełnę będzie zupełnie pomijalny:) Przy okazji - jak gruby styropian zastosowałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yorey 03.09.2012 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2012 zaprawdę powiadam Ci, wpływ konwekcji na moją wełnę będzie zupełnie pomijalny:) Przy okazji - jak gruby styropian zastosowałeś? I czym wypełniłeś szkielet? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 03.09.2012 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2012 Szkielet wypełniłem ekofibrem,a na zewnątrz dałem 15cm.styropianu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yorey 03.09.2012 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2012 jakieś folie dawałeś, czy e tam? Jaka grubość tego ekofibru i jak się punkt rosy w takiej przegrodzie kształtuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 03.09.2012 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2012 Folii nie dawałem ,ale bardzo dokładnie oklejałem styki MFP. Punkt rosy jest w styropianie ,bliżej zewnętrznej strony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek57 03.09.2012 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2012 wtrącę dwie kwestie po zewnętrznej zawsze płyta z piorowpustem- z wielu względów. Oczywiście łączone na klej No i czemu OSB czy MFP , skoro Durelis ma dwa razy mniejszą zawartość formaldehydu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yorey 04.09.2012 04:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2012 jeśli OSB jest tylko po zewnętrznej, to ten formaldehyd traci na znaczeniu... Ten piórowpust i klej mnie zastanawia - wszak to powinno swobodnie pracować, tu raczej szczelina dylatacyjna jest potrzebna, czyż nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek57 04.09.2012 05:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2012 no to zamiast kleju daj silicona:) on sie nie utwardza. Albo łaczyc plyty na pionowych i poziomych elementach konstrukcyjnych . Dylatacje dajesz taka jak mowi producent- 2 do 3 mm wzdłużnie na 260 mm czyli 1 % .Ja w kilku realizacjach na szczyty budynków z bala dawałem z obu stron Durelisa formatowanego- stad kwestia emisji formaldehydu na poziomie E1 (według slawetnej normy EN 312)No i jeszcze jedna kwestia- ciekawe , bo norma o tym nie rzecze, czy chodzi o m kw plyty o grubości 22 mm czy 10 mm ale to taka luźna dygresja:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts