Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podwójna płyta OSB

Mitsumaniak

Recommended Posts

• Odpowiedzi 47
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Pojęcie wilgoć jest względne.Należy operować cyferkami ,aby uzmysłowić problem lub jego brak.Podstawą do tych rozważań jest teza,że zimą przy sprawnej wentylacji ,utrzymanie wilgotności w domu powyżej 60% jest niewykonalne.A trzeba wiedzieć,że przy tej wilgotności ,w temp.20oC,wilgotność drewna osiągnie ok.10%.Potocznie można powiedzieć,ze jest suche jak wiór.Dla przykładu podam,że parkiet na podłodze,osiąga wilgotność w zależności od pory roku od 9-12% .Dlatego ścianę szkieletowca należy tak zaprojektować,aby w obrębie szkieletu temperatura była znacznie wyższa od pkt.rosy,a poszycie było max.szczelne.Chodzi o to aby wilgoć nie przedostawała się do izolacji zewnętrznej ,ponieważ w strefie gdzie panuje pkt.rosy po prostu się wykropli i w dłuższym przedziale czasowym ją zdegraduje wraz z konsekwencjami.W rzeczywistości w domu ,zimą ciężko jest utrzymać 40% wilgotności.

Działa to doskonale przy zastosowaniu izolacji między słupkami z ekofibru,czy zadziała przy wełnie mineralnej ?Nie wiem nie testowałem

OK, a co z łazienkami, kuchniami tudzież nawilżaczami?

Poza tym mam kilka wątpliwości - mianowicie jak ta wilgotność (owe 40%) funkcjonuje w głąb przegrody?

Wreszcie - robiłeś experyment z flaszką z zamrażarki zimą? Pokrywa się wilgocią, czy nie?;)

Edytowane przez Yorey

Z flaszką nie robiłem bo mi zimna wódka szkodzi,ale z piwem i owszem.

Podstawą systemu ocieplenia jest to aby ta rosa z tego piwa mogła powstać tam,gdzie ja chcę a nie ona.Dlatego nie można dopuścić do jej powstania w obrębie szkieletu i obicia,a jak już ma powstać,to jak najdalej od niego w warstwie styropianu,któremu wilgoć,nie zaszkodzi(z wyjątkiem lambdy). Wilgoć ta w cyklu rocznym wysychania i namakania odparuje na przełomie marca i kwietnia,kiedy słońce jest już wysoko a wilgotność powietrza zewnętrznego bardzo niska.

Poczytaj o izolacji z celulozy.Ma właściwości nieosiągalne dla izolacji z wełny mineralnej ,styropianu,czy poliuretanu.

Oczywiste,że w warstwie ekofibru wilgotność będzie różna.Czym dalej od ściany wewnętrznej tym wyższa,z racji coraz niższej temperatury.Ale włókna ekofibru potrafią transmitować tą wilgoć z powrotem do strefy o niższej wilgotności.Trzeba też pamiętać o tym ,że ekofiber nawet przy wilgotność powyżej 15% nadal jest doskonałą izolacją,gdzie przy innych materiałach,zmiana wilgotności o 1% powoduje obniżenie lambdy o 30%.

Co do łazienek i kuchni,to ideałem byłby dom tak zaprojektowany,aby te pomieszczenia nie stykały się ze ścianami zewnętrznymi.Ja zastosowałem folię w płynie .Co do nawilżaczy ,to zimą najbezpieczniej jest nie przekraczać w domu 40-45% wilgotności.Przy sprawnej wentylacji np.0,5 wymiany/h ,musiał byś odparować wiadro wody na dobę ,aby uzyskać wilgotność 45%.