Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przemyślany od A do Z (M42C L)

Recommended Posts

Zaczynamy budować swój dom. Wszystko zaczęło się 4 lata temu, kiedy to zdecydowaliśmy się kupić działkę budowlaną. To było wydarzenie! Od tego czasu zwariowałam planowałam dom, szukałam projektu, "urządzałam" w myślach... Z planów wyszło nie wiele w tamtym czasie ale teraz zaczynamy już na dobre!!! Działka ma 1468 m i wjazd od południa. Generalnie to jest w szczerym polu ale tak nas urzekły łany zboża, sąsiedztwo lasu oraz parku narodowego, że musieliśmy ją mieć!

Droga do naszego projektu była bardzo długa. Zmieniały się nasze preferencje a może bardziej: klarowały wymagania.

Na pierwszy rzut poszedł projekt: Martynka - ten i żaden inny. Jednak coś w nim brakowało..

http://pprojekt.pl/foto/widok/406small_1.jpg

To "coś" znalazłam w Moim miejscu...

http://projekty.muratordom.pl/miniatury/pliki/dom_321_18_30965_300x204_crop_mark_rozmiar-niestandardowy.jpg

Moje uwielbienie dla tego projektu trwało bardzo długo - wszystkie dzienniki budowy przeczytane od deski do deski... ale niestety projekt nie przypadł do gustu mojej drugiej połówce ;) i trochę by się na działce nie zmieścił...

Jednak kiedy zapadła decyzja o budowie, postanowiłam zamówić katalogi. No i zasiadłam sobie do katalogu Muratora, przerzuciłam kilka stron iiiii.. mało nie krzyknęłam - znalazłam projekt swoich marzeń, jak się później okazało zbieżny również z marzeniami męża :D

Ten projekt to: PRZEMYŚLANY M42c L

http://projekty.muratordom.pl/miniatury/pliki/dom_1282_20_300x204_crop_mark_rozmiar-niestandardowy.jpg

+ super rozkład (!!)

+ zadaszony taras

+ ładna bryła

+ przestronny

Edytowane przez Kazet82

Papierkologia już prawie na finiszu. Pozwolenie na budowę się uprawomocnia, geodeta zamówiony, wykonawca już w progach startowych :) Dotychczas ten etap przygotowawczy pochłonął 13.000!!! W tym była studnia i prąd, ogrodzenie działki + różne świstki, mapki, projekt i adaptacja itp. itd.

Zmiany w naszym Przemyślanym:

?ui=2&ik=4bb74a02cb&view=att&th=1368c04aa5e68168&attid=0.1&disp=inline&safe=1&zw&saduie=AG9B_P-uR8WfUzqKOJ8_NH6SYnru&sadet=1335946175987&sads=vAnAZpoBBR45LQu9kLvLWG3Ztkg&sadssc=1

Zmiany:

* wypadła garderoba w przedpokoju - będzie na całą ścianę szafa

* mała łazienka (3) została odwrócona o 90 stopni - wyrównana zostanie ze ścianą

* komin wew. został przesunięty na środek ściany, wgłąb domu

* komin zew. zlikwidowany

* duża łazienka (5) przestawiona miejscami z pokojem (6)

* ścianka między kuchnią a salonem przedłużona, na niej będzie stało pianino w salonie

* zarówno w łazience (5) oraz w garażu okna będą małe

Nadal waham się co z pomieszczeniem nr 13. Chciałabym żeby tam było pomieszczenie na kurtki i buty, wózek, sanki itd. szczególnie w zimę przydatne. Ale brakuje mi spiżarki... gdzie ją zrobić?? i czy w ogóle??

• 2 weeks później...

Minęło już 2 tygodnie od poprzedniego postu. W tym czasie dom prawie już stoi :eek: ściany zewnętrzne mają do soboty być już skończone.

Myślałam, że wszystko przemyślałam, ale tempo prac i moja nieobecność przez tydzień sprawiły, że nasza łazienka zrobiona jest tak jak w projekcie :D z szoku wychodziłam 2 dni i przyzwyczajałam się do myśli, że moja kluczowa zmiana nie wypaliła :D ehh nauczka na przyszłość - w końcu nazwa Przemyślany zobowiązuje.

• 1 month później...

Po krótkiej przerwie spowodowanej załatwianiem różnych rzeczy budowlanych i przede wszystkim ustalaniem koncepcji - wracamy do dalszego budowania. Cieśla i dekarz zamówieni na koniec lipca, po tym ścianki wewnętrzne. Dachówkę wybraliśmy w kolorze: antracyt

[ATTACH=CONFIG]124218[/ATTACH]

Okna też już mamy wybrane - będą antracytowe na zewnątrz a od środka białe - i wilk syty i owca cała w tym przypadku :)) cieszę się, że w środku będzie neutralnie (mam na tym punkcie bzika :D)

Cena za okna do naszego domku - ok 12.500 wydaje się być ok. do tego rolety (również antracyt). Póki co na budowie nic się nie dzieje w kwestiach budowlanych, ale za to w towarzyskich i owszem :) za nami wielkie sąsiedzkie ognisko i pierwsza noc obok naszego domku :D

2012-07-01 13.23.32.jpg

Skorzystaliśmy z uprzejmości naszych sąsiadów - u jednych prysznic :D a u drugich śniadanie i obiad :no: do domu zjechaliśmy dopiero wieczorem :)

• 1 month później...
Po krótkiej przerwie spowodowanej załatwianiem różnych rzeczy budowlanych i przede wszystkim ustalaniem koncepcji - wracamy do dalszego budowania. Cieśla i dekarz zamówieni na koniec lipca, po tym ścianki wewnętrzne. Dachówkę wybraliśmy w kolorze: antracyt

[ATTACH=CONFIG]124218[/ATTACH]

Okna też już mamy wybrane - będą antracytowe na zewnątrz a od środka białe - i wilk syty i owca cała w tym przypadku :)) cieszę się, że w środku będzie neutralnie (mam na tym punkcie bzika :D)

Cena za okna do naszego domku - ok 12.500 wydaje się być ok. do tego rolety (również antracyt). Póki co na budowie nic się nie dzieje w kwestiach budowlanych, ale za to w towarzyskich i owszem :) za nami wielkie sąsiedzkie ognisko i pierwsza noc obok naszego domku :D

[ATTACH=CONFIG]124220[/ATTACH]

Skorzystaliśmy z uprzejmości naszych sąsiadów - u jednych prysznic :D a u drugich śniadanie i obiad :no: do domu zjechaliśmy dopiero wieczorem :)

Zapraszamy tutaj, na pierwsze forum przemyslanego http://forum.muratordom.pl/showthread.php?102055-Dom-M42-Przemyślany-z-Muratora-Projekt-domu-Przemyślany-Murator-M42&p=5485052#post5485052

• 5 months później...

Dzięki za zaproszenie :) wątek śledzę co jakiś czas. Nie mniej dziennik to dziennik :)

Wszelkie prace budowlane zakończyliśmy we wrześniu na montażu okien, drzwi i bramy garażowej. Wcześniej oczywiści dach został zrobiony migiem - bo ekipa uwijała się jak w ulu. Mieliśmy co prawda plany zrobienia elektryki i tynków wew. ale zdecydowaliśmy się na mały przestój w trakcie którego przemyśleliśmy parę fundamentalnych rzeczy - typu gdzie co powinno i będzie stało np. w salonie. Bo plan kuchni mam już od dawna. Koncepcja sypialni i łazienek również już przemyślana więc na wiosnę planujemy w końcu tą elektrykę - koniec marca - pocz. kwietnia. Byle było już na plusie.

Aaa w sumie to jedną rzecz zrobiliśmy w międzyczasie - położyliśmy płyty osb na strop. Po wejściu pierwszy raz na "piętro" dopiero odkryliśmy jakie wielkie jest to pomieszczenie. Więc w podbramkowej sytuacji możemy tam zrobić pokój z kręconymi schodami.

• 4 weeks później...
  • 1 year później...

I co dalej, pewnie na tynkach i elektryce się nie skończyło. Domek już wykończony?

Dużo czasu upłynęło od poprzedniego wpisu a tu są chętni do lektury ;)

Proszę m.in o informacje

- czy umiejscowienie kominka się sprawdza?

- na którą ścianę trafił TV?

schody kręcone powstały ;)

Pozdrawiam

Wojtek