Sollers1 02.05.2012 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2012 Witam jestem na etapie projektowanie ogrodzenia od drogi.Bedzie to ogrodzenie z kamienia. I teraz mam dylemat, czy lać fundament pod całym ogrodzeniem to znaczy pod słupkami i przesłami czy tylko pod samymi słupkami a przęsła zrobić"podwieszane" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 02.05.2012 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2012 Przęsła podwieszane? Wątpię - ogrodzenie z pełnego kamienia z tego co wiem musi mieć fundament pod całością, chyba że z kamienia będą tylko slupki. Ogrodzenie z kamienia albo się muruje albo obkleja - ale tak czy siak musisz mieć pod niego jakiś sensowny fundament. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blechert 04.05.2012 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2012 Jeśli on ma zamiar położyć tylko 2 równoległe rządki kostki 15x17 między przęsłami, to fundament niepotrzebny. Wystarczy osadzić to tak jak krawężniki w rowku suchego betonu i zboku zaciągnąć kielnią. Ale tak na prawdę nie wiadomo co gościu planuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 04.05.2012 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2012 Taaak, tylko nawet jak tak osadzi to musi to zrobić tak by to że ziemia się rusza nie połamało tego wszystkiego w diabły. Ale przez ogrodzenie z kamienia rozumiem takie rzetelne na wysokość 1,2 - 1,5m z jakimiś wzorkami czy takimi różnymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blechert 06.05.2012 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2012 Ja tam widzę, że poziome dwa rządki na szerokość (nie wysokość) są częstym rozwiązaniem pod sztachetami/siatką, no i fundamentu nie trzeba. Pod słupek kamienny oczywiście fundament musi być przepisowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
encefalo 07.05.2012 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2012 robiąc to na codzień powiem tak jeden czy dwa rządki to jednak kamień całość powinna być z fundamentem z wykręconą normalnie belką 20x20cm robisz to dla siebie kamień kosztuje i pozostałe rzeczy też a przypuszczam że za dwa lata nie chcesz by jeden słupek wychylał ci się w lewo drugi w prawo a słupki bramowe przy bramie dwuskrzydłowej nie składały się do wewnątrz. Szkłem d... nie utrzesz że tak powiem. osobiście jakbym miał tak wykonać komuś robotę na jego życzenie to bym się na to niepisał nawet gdyby mi ktoś w umowie chciał umieścić zapis że ja jako wykonawca niebiorę za to odpowiedzialności. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts