Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak to w końcu jest z domkiem narzędziowym?

prezmer

Recommended Posts

Witam,

Chciałbym mieć miejsce na rzeczy ogrodowe (kosiarka, grabie, łopaty, rower). Złożyłem do starostwa zgłoszenia budowy (chciałem domek zrobić na solidnym fundamencie). Jednak starosta wyraził sprzeciw ponieważ mieszkam w obszarze natura 2000. Stwierdził, że inwestycja może zagrażać środowisku i należy wystąpić o pozwolenie na budowę. To oznacza dodatkowe wydatki (projekt budowlany, kierownik budowy) i także kolejną obsuwę (znając opieszałość urzędów zabierze to co najmniej pół roku) czyli będę mógł coś zacząć robić w styczniu :). Dodatkowo, powiedziano mi również że na budowę ogrodzenia od strony drogi również nie wystarczy zgłoszenie, tylko będę musiał ubiegać się o pozwolenie na budowę.

Ponieważ mam już powoli dosyć debilizmu urzędów, z którymi trzeba się obchodzić jak z niepełnosprawnym umysłowo dzieckiem, rozważam koncepcję postawienia konstrukcji bez fundamentu, np. na płytach ażurowych eko.

Wyszukiwarka googlowa pokazała artykuł na stronie muratora:

http://muratordom.pl/budowa/przed-budowa/bez-pozwolenia,13_2163.html?cpage=2#clc

Jeśli dobrze go rozumiem to punkt 3 pozwala mi na postawienie konstrukcji - obiektu gospodarczego do powierzchni 25 m2 bez zgłoszenia. Przy wszystkich innych pozycjach podana jest informacja - "wymagane zgłoszenie".

Czy ten artykuł mówi prawdę?

pozdrawiam

Piotr

Witaj

Nie jestem specjalistą w tym, ale do właściwego interpretowania i zastosowania odnośnych zapisów jest niezbędne jaką (gdzie) posiadasz działkę. Pod punkt 3 podpada działka w pracowniczych w ogródkach działkowych, ale inna już chyba nie. Inne to raczej pod punkt 1, czyli potrzebne zgłoszenie. Tak to przynajmniej zrozumiałem. Gdybyś znalazł jakieś informacje to liczę, że się nimi podzielisz bo mnie właśnie zainteresował ten temat.

Pozdrawiam