Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Inteligentny dom - co mozna otrzymac w budzecie 15 tys PLN?

Recommended Posts

Widocznie umknęło twojej uwadze, że powszechnie dostępne żarówki LED nie obsługują funkcji ściemnienia czyli nie będą działać z jakimikolwiek ściemniaczami.

Dodatkowym problemem może być niski pobór prądu przez żarówkę LED, co może skutkować tym, że w ogóle nie będzie się ona włączać.

Obie uwagi dotyczą również żarówek energooszczędnych.

Te na 230V mają napisane czy się ściemniają czy nie. Mam taki ściemniacz światła w wyłączniku i już to ćwiczyłem. Trzeba poprosić o te co się ściemniają.

• Odpowiedzi 194
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Te na 230V mają napisane czy się ściemniają czy nie. Mam taki ściemniacz światła w wyłączniku i już to ćwiczyłem. Trzeba poprosić o te co się ściemniają.

Tak to prawda. Nie wszystkie ledy 220V działają ze ściemniaczami. Trzeba czytać opis na pudełku. W sumie jak się żarowe znudzą to wymienię sterownik z tyrystorowego na prądowy do ledów mocy na niskie napięcie i będzie dalej działało. Osobiście wolałem żarowe światło. Jakoś nie przepadam za ledowym światłem głównym. LED to taka dekoracja. Ale inni moga mieć odmienne zdanie. Kwestia gustu.

Dziś odwiedziłem targi Budma i szczerze powiedziawszy jestem zadowolony, że będę mógł zrealizować swoją namiastkę inteligentnego domu taniej niż za 10 tys. Zwiedziłem chyba wszystkie wszystkie stoiska dostawców domowych inteligencji- to pomimo przereklamowania w mediach- Fibaro wygrało w moim castingu, gdyż zaoferowali spełnienie wszystkich moich wymagań jakie miałem do inteligencji domu- w sposób zrozumiały i przejrzysty dla przeciętnego Kowalskiego. Ja, moich wymagań nawet nie określałem jako inteligencję a raczej jako automatykę domową-bo chciałem skromnie:

-pełną integrację z satelem

-obsługę 10 rolet,bramy wjazdowej i garażowej

-automatykę podłogówki

-kontrolę wentylacji

-kilka scen świetlnych

-kontrolę kilku co ważniejszych gniazdek

-mały monitoring domu i otoczenia

- żebym nie musiał nosić pęku pilotów od bram,rolet i alarmu

- parę innych mniejszych pierdułek jak czujniki otwarcia okna dachowego i dymu,

i dowiedziałem się jeszcze, że dziecinny sposób ( a taką mam wiedzę elektroniczną) mogę to wszystko zmodyfikować i nawet zbajerować :) (mogę zobaczyć np. rozkład zużycia prądu poszczególnych odbiorników elektrycznych) .

Niczego więcej do szczęścia nie potrzebuję, tak jak nie oczekuję od pralki żeby mi wyrzuciła wyprasowane pranie. Myślę, że o to też chodzi przeciętnemu Kowalskiemu, żeby nie stawiał serwerów, nie ciągnął kabla sieciowego do spłuczki i do lampki nocnej, nie montował multi-wypasionych włączników światła za 5tys/sztuka (jak mam ich z 30zespołów) i nie pisał programów w C++ żeby mu się naleśniki same usmażyły.

Więc gdyby zmienić topic forum na "automatyka domowa do 15 tys " to myślę, że większość zachcianek Kowalskiego można spełnić.

Edytowane przez farmi

nie pisał programów w C++ żeby mu się naleśniki same usmażyły.

Nie radziłbym posuwać się aż tak daleko. Przygodę z jakimkolwiek ID proponuję od poznania takiego małego programu znajdującego się w każdym komputerze czy telefonie. Mówię tu o kalkulatorze. Do jego obsługi niezbędna będzie jeszcze stosowna, fachowa literatura.

http://p.alejka.pl/i2/p_new/07/27/wesola-szkola-i-przyjaciele-klasa-2-szkola-podstawowa-czesc-3-matematyka_0_b.jpg

Po opanowaniu dodawania i mnożenia będzie dużo łatwiej.

Niestety nie obędzie się bez szoku.

że będę mógł zrealizować swoją namiastkę inteligentnego domu taniej niż za 10 tys.

Można też tu fibaro-24.pl/powrzucać sobie co nam potrzebne. "Internet" policzy to za nas, ale i tak proponuję wspomnianą lekturę i poznanie kalulatora

PS.

Proponuję w dziale http://forum.muratordom.pl/forumdisplay.php?68-Ogrzewanie tegoż forum zadać proste pytanie jak działa podłogówka z regulatorami od kaloryferów.

Dla oceny wiarygodności proponuję zadać to pytanie również tu http://forum.fibaro.com/index.php?c=13.

Miłej lektury.

PS2

Moduł do pełnej integracji Satel-fibaro kosztuje 450-500 zł.

PS3.

Mam propozycję. Napisz co chcesz mieć i w jakiej ilości a ja ci to wycenie w fibaro.

wesola-szkola-i-przyjaciele-klasa-2-szkola-podstawowa-czesc-3-matematyka_0_b.jpg

Edytowane przez dendrytus

Dzięki za namiary na podręcznik, nie ma to jak rzeczowa pomoc od eksperta...

przeczytałem i faktycznie szok mnie ogarnął

zamówienie fibaro.jpg

na szczęście w tym podręczniku na str 34 na przykładzie kupna marchewki na straganie kazali sie targować (poczytaj dendrytus- to zobaczysz) to można co najmniej netto na brutto zamienić

i nawet jak dokupię 2 kamerki IP po 300 zł + 2 elektrozawory do podłogówki (mam dobrze już wyregulowaną rotametrami więc będę regulował temp całego rozdzielacza), dokupię tą pełną integrację z satelem i kilka innych pierdułek które mógłbym od biedy dokupić później z zaskórniaków to i tak będe w okolicach tych 10 tys...

Edytowane przez farmi

to można co najmniej netto na brutto zamienić

Teoretycznie tak.

Prościej i taniej będzie sterować bramami z poziomu on-off 2x1,5kW. Odejdzie ci wtedy jeden roller.

2 elektrozawory do podłogówki (mam dobrze już wyregulowaną rotametrami więc będę regulował temp całego rozdzielacza),

Bezsensu. To nie będzie działać, ale to nie mój cyrk.

W jakim celu masz termostat z wilgotnościomierzem?

i tak będę w okolicach tych 10 tys...

Ale raczej powyżej niż poniżej.

.... to pomimo przereklamowania w mediach- Fibaro wygrało w moim castingu, gdyż zaoferowali spełnienie wszystkich moich wymagań jakie miałem do inteligencji domu- w sposób zrozumiały i przejrzysty dla przeciętnego Kowalskiego. ...... montował multi-wypasionych włączników światła za 5tys/sztuka ...

Kurcze, oni tam jakieś gazy rozpuścili, czy dolewali coś do herbatki ? :)

A tak na poważnie, napisz jak już będziesz miał zainstalowany system, bo rozumiem, że to już blisko wykończeniówka ?

Co dokładnie rozumiesz przez pojęcie "automatykę podłogówki" ?

Pzdr

mam dobrze już wyregulowaną rotametrami więc będę regulował temp całego rozdzielacza

Zdradź mi tajemnicę jak rotametrem można regulować cokolwiek, skoro to zwykły miernik.

To tak jakbyś chciał regulować prędkości samochodu, poprzez poruszanie wskazówka szybkościomierza.

Ale tak jak już wspomniałem, to nie mój cyrk.

Kurcze, oni tam jakieś gazy rozpuścili, czy dolewali coś do herbatki ? :)

Niezupełnie.

http://www.busch-jaeger.de/en/prion.htm

http://www.knx-gebaeudesysteme.de/sto_g/Francais/FICHES_PRODUITS/TH_HB_PRION_ABB_REV03_EN.PDF

Trabant, też podobno w czymś przewyższa Porsche.

Co dokładnie rozumiesz przez pojęcie "automatykę podłogówki" ?

Pzdr

Po pierwsze mieszkam na swoim od jesieni 2012, mam bufor do wody CO i utrzymuję stałą temperaturę (ok 40`C) w zasobniku- piecem gazowym kondensacyjnym bez żadnych pogodówek i innych sterowników bo ich nie potrzebuję- wspomagam wszystko kominkiem z płaszczem i solarami. Nie mam żadnych kaloryferów. Na razie mam manualnie ustawione rozdzielacze podłogówki (z mieszaczem) z odpowiednimi przepływami w poszczególnych sekcjach(pętlach). Na powrocie mam ustawiony termostat aby zamknął przepływ gdy temp przekroczy ok 35-38`C i niestety pompkę podpiętą pod zwykłą czasówkę z marketu którą co chwilę muszę przestawiać- jak tęgie mrozy to dłuższa praca pompy- a jak sie ociepla (jak dziś) to skracam jej czas pracy i póki co cały czas dopasowuję do wskazań termometru pokojowego. Efekt jest taki że cały czas mam w domu trochę za ciepło bo dziś np 23 st chociaż chłodna podłoga( taki urok bezwładności układu).

Moją koncepcją na w miarę rozsądna prace układu jest umieszczenie termostatu, o który pytał dendrytus, w jakimś reprezentatywnym miejscu, skąd po zmianie temp będą wysyłane sygnały do rozdzielacza aby otwierał/zamykał termostat i główny elektrozawór zasilający rozdzielacz i załączał/wyłączał pompę aż dopasuje temp z uwzględnieniem bezwładności. Nie muszę sterować każda sekcją z osobna bo mam większość pomieszczeń otwartych i powietrze dodatkowo mieszane jest przez rekuperator. Chciałbym prace rozdzielacza również oprzeć o zmiany temp zew i tu mało czuję Fibarowy PR, że mogę brać odczyty temp. z najbliższej stacji pogodowej w okolicy

Kolego dendrytus - miałem to na myśli, że koledze farmi łatwo wmówili albo po tym spotkaniu ma takie wyobrażenia, iż istnieją dwa systemy Fibaro i ten "drugi" z wyłącznikami systemowymi za 5 tys i nic między nimi ;)

Pzdr

Kolego farmi - widzę, że prawie jednocześnie zamieściliśmy posty, jutro przeanalizuję Twoją odpowiedź.

Pzdr

Edytowane przez kasprzyk

Zdradź mi tajemnicę jak rotametrem można regulować cokolwiek, skoro to zwykły miernik.

To tak jakbyś chciał regulować prędkości samochodu, poprzez poruszanie wskazówka szybkościomierza.

No to widzę że naoglądałeś sie w życiu podłogówek i tym bardziej sie o nich wypowiadasz...

rotametr to taki zaworek na sekcji podłogówki który wskazuje prędkość przepływu w moim przypadku 0-4 l/min na danej sekcji który ma regulację aby np przydławić przepływ gdy jest np cieplej w pokoju niż w korytarzu

wygląda coś w tym stylu

http://images40.fotosik.pl/60/53fc42dd445ebedf.jpg

Moją koncepcją na w miarę rozsądna prace układu jest umieszczenie termostatu, o który pytał dendrytus, w jakimś reprezentatywnym miejscu,

Po pierwsze: Nie istnieje coś takiego jak reprezentatywne miejsce.

Po drugie. Algorytm umieszczony w takim termostacie jest przystosowany do kaloryferów, uwzględnia między innymi to, że najcieplej jest przy kaloryferze. Czas załącz/wyłącz też jest dobrany do kaloryferów i ogrzewania konwekcyjnego.

skąd po zmianie temp będą wysyłane sygnały do rozdzielacza aby otwierał/zamykał termostat i główny elektrozawór zasilający rozdzielacz i załączał/wyłączał pompę aż dopasuje temp z uwzględnieniem bezwładności.

Nie masz możliwości uwzględnienia bezwładności.

Nie za bardzo rozumiem też poco pchać się w sterowanie podłogówką przez fibaro, skoro w twoim rozwiązaniu sprawę załatwi jeden sterownik do podłogówki od np. Salus Controls i jeden może dwa elektrozawory. Całość pewnie za około 300 zł.

Powtórzę po raz kolejny, to nie będzie działać.

No chyba, że jesteś mądrzejszy od inżynierów z Giry, Abb, Junga,Thebena czy choćby Salus Controls( sterowniki nie KNX)

Proponuję abyś udał się ze swoim pomysłem na forum fibaro.

Nie muszę sterować każda sekcją z osobna bo mam większość pomieszczeń otwartych i powietrze dodatkowo mieszane jest przez rekuperator. Chciałbym prace rozdzielacza również oprzeć o zmiany temp zew i tu mało czuję Fibarowy PR, że mogę brać odczyty temp. z najbliższej stacji pogodowej w okolicy

Równie dobrze możesz pobierać temperaturę z Berlina czy Pekinu, będzie tak samo skuteczna.

No to widzę że naoglądałeś sie w życiu podłogówek i tym bardziej sie o nich wypowiadasz...

Muszę cię zmartwić widziałem sporo podłogówek i sporo zautomatyzowałem Nigdy mnie nie interesowało do czego służą rotametry. Mi są potrzebne jedynie do potwierdzenia na etapie uruchamiania i serwisowania czy dany elektrozawór pracuje.

Z pewnością nie zauważyłeś, ale nie jestem hydraulikiem, ja wchodzą wtedy gdy oni już skończyli.

PS.

U siebie też mam podłogówkę.

Kolego dendrytus - miałem to na myśli, że koledze farmi łatwo wmówili albo po tym spotkaniu ma takie wyobrażenia, iż istnieją dwa systemy Fibaro i ten "drugi" z wyłącznikami systemowymi za 5 tys i nic między nimi ;)

Pzdr

Generalnie nic nie wmówili- ja wysnułem swoje wnioski z obserwacji i rozmów i nie mówię że było tylko jedno stoisko dobrą automatyką domową bo na każdym coś się dowiedziałem- ale były np takie (coś niemieckiego LCN), że czułem się jak na lekcji chińskiego- "...jakieś LCN programowalne bistabilne EIB sterowniki PLC łaczymy z serwerem...jakieś styczniki, przekaźniki monostabilne..." i inne dziwne dla mnie słowa i do tego multi panel dotykowy za te 5 tys i generalnie usłyszałem cenę przeciętnie 20-30 tys i że za późno dla mnie bo mam kable pod tynkami - to już pomyślałem że dla mnie Kowalskiego nie ma ratunku.

A ponadto z doświadczenia znajomych którzy założyli sobie multidotykowy włącznik świateł, i kiedy przyszła babcia zaopiekować sie ich dziećmi musiała siedzieć po ciemku ale za to włączyła jej sie muzyka:)

Po pierwsze: Nie istnieje coś takiego jak reprezentatywne miejsce.

Ale ja już dziś mam w miare stałą temp we wszystkich pomieszczeniach i nieco cieplej w łazience - bo ogrzewanie jest płaszczyznowe- wiec ten termostat powieszę nawet w korytarzu

Nie masz możliwości uwzględnienia bezwładności.

Powtóże po raz kolejny, to nie będzie działać.

Proponuję abyś udał się ze swoim pomysłem na forum fibaro.

Ale to już dzis działa poprzez samo sterowanie czasu pracy pompki podłogowej w odniesieniu do temp na zew i w ciągu ostatniego miesiąca miałem stale 21-22st ...

Generalnie nic nie wmówili- ja wysnułem swoje wnioski z obserwacji i rozmów

I wyciągnąłeś błędne wnioski, ale w końcu to nic dziwnego, jesteś amatorem/hobbystą.

i nie mówię że było tylko jedno stoisko dobrą automatyką domową bo na każdym coś się dowiedziałem- ale były np takie (coś niemieckiego LCN), że czułem się jak na lekcji chińskiego- "...jakieś LCN programowalne bistabilne EIB sterowniki PLC łaczymy z serwerem...jakieś styczniki, przekaźniki monostabilne..." i inne dziwne dla mnie słowa i do tego multi panel dotykowy za te 5 tys i

Ani w KNX, ani w LCN panele dotykowe, serwery takie jak HC2 czy multiwyłączniki nie są obowiązkowym wyposażeniem. Oba systemy spokojnie się bez nich obejdą. To są gadżety, takie same jak sterowanie światłem z tabletu czy smartfona.

PS

http://www05.abb.com/global/scot/scot209.nsf/veritydisplay/0504c8888239106fc12574b700305173/$file/2CDC500046B0201.pdf

A ponadto z doświadczenia znajomych którzy założyli sobie multidotykowy włącznik świateł, i kiedy przyszła babcia zaopiekować sie ich dziećmi musiała siedzieć po ciemku ale za to włączyła jej sie muzyka:)

A świstak siedzi i zawija w sreberko.

Jakimś dziwny trafem na włącznikach KNX jest ikona lub opis słowny co dany klawisz robi.

http://elmark.h2.pl/showimg.php?fn=1233176885272.jpg&w=350&h=1050

http://knxplaza.com/sites/default/files/styles/large/public/field/uc_product_image/0100506015_01.jpg

Kiedyś słyszałem podobną bzdurną historię i zwykłych włącznikach giry, które niezależnie od tego czy światło jest włączone czy nie, zawsze są w tej samej pozycji. Ciekawostką jest, że tego typu problemy z obsługą mają na ogół znajomi wujka sąsiada z poprzedniego miejsca zamieszkania i to w zasadzie nie oni mieli problem, tylko znali kogoś kto miał..

Ok , to właśnie przejdźmy do konkretów i opisz jak wygląda sterowanie nią u Ciebie. Może akurat masz takie rozwiązanie, które mi pomoże np jak masz rozgryzioną kwestię bezwładności...

Ja użyłem do tego dwóch takich sterowników

http://www.theben.de/var/theben/storage/ilcatalogue/files/pdf/Hand_book_KNX_HB_HMG_4_hb_V1_2_1203_en.PDF

plus elektrozawory na 230V NC na każdą pętlę

W każdym pokoju/strefie możesz ustawić przy pomocy klawiszy na ścianie jeden z 3 programów: standard, econo i komfort. Oczywiście możesz też ręcznie ustawić temp, taką jaka cie odpowiada.

Dodatkowa w zależności od pory dnia i przeznaczenia pomieszczenia, całość się sama steruje, na tyle skutecznie, że poza jakimiś imprezkami nie ma potrzeby samodzielnie przełączać trybów.

z tego co zrozumiałem w tej dokumentacji to działa podobnie ideowo jak ja mam zamiar zastosować w swojej

podłogówce- czyli sprawdza w jakim czasie nastąpiła zmiana tempertatury w danym pomieszczeniu i do tego dopasowuje stopień otwarcia elektrozaworu na danej sekcji i załącza pompę na jakiś czas - jaki?- tego układ musi sie nauczyć w oparciu o podatność tego pomieszczenia na zmianę temperatury.....i właśnie w tym nauczeniu się sterownika tkwi cały nasz bałagan o który kruszymy kopie....

A z ciekawości u Ciebie dendrytus jak wygląda taka akcja -załóżmy, że w pokoju masz 18 st i ustawiasz sobie temprertaurę tego pomieszczenia do 21`C. W jakim czasie Ci do tej temp dochodzi i w jaki sposób - czy rozkręca sie i grzeje ciągle do ok 20 a potem sekcja zostaje przydławiona i "cyka " pompką np po 10 min i spokojnie zbliża sie do tych 21? czy może grzeje ciągle aż do tych 21 i zamyka sekcję -wtedy bezwładnościowo i tak przez jakiś czas będzie pewnie 22`C?.

Czy masz to jakoś skorelowane z temp zew?U mnie bardziej ten 2 przypadek

Wszystko zależy jak stałe są warunki na zew i wew- Ja przy stabilnych tempertaturach przez kilka np ok 0`C na zew potrafię ustabilizowac temp w 99% gorzej jest jak np z 0`C robi sie w jeden dzień -15 a za kilka dni +8`C to potem mam 1 dzień 23`C

Edytowane przez farmi

@farmi,

Chciałbym zbudować wybitnie akumulacyjny duży dom, który da 100 kwh / 1*, zastanawiałem się, jak tym sterować. Wychodzi mi na to, że sterować trzeba ilością kwh puszczoną w podłogówkę, ciepłomierzem lub kombinacją temp. wejścia, wyjścia i przepływem. Ilość kwh zależna od temp. zewnętrznej, plus jakaś adjustacja ze strony termometru, żeby była jakakolwiek kontrola nad zyskami. Inaczej tego nie widzę.

@dendrytus - nie doświadczyłeś chyba zjawiska prawdziwej akumulacji, równie dobrze można by twierdzić, że imprezka na zamku krzyżackim jest w stanie wpłynąć na jego temperatury.