Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Inteligentny dom - co mozna otrzymac w budzecie 15 tys PLN?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 194
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam

Po pierwsze mieszkam na swoim od jesieni 2012, mam bufor do wody CO i utrzymuję stałą temperaturę (ok 40`C) w zasobniku-

Te 40 stopni w zasobniku CWU czy w buforze C.O. ?, bo nie wynika to z odpowiedzi

piecem gazowym kondensacyjnym bez żadnych pogodówek i innych sterowników bo ich nie potrzebuję- wspomagam wszystko kominkiem z płaszczem i solarami.

Jaki masz model kotła (nie pieca ;) ) czy kominek jest nadrzędny - blokujesz wtedy pracę kotła gazowego, solary wspomagają tylko C.W.U czy także bufor ?

Nie mam żadnych kaloryferów. Na razie mam manualnie ustawione rozdzielacze podłogówki (z mieszaczem) z odpowiednimi przepływami w poszczególnych sekcjach(pętlach). Na powrocie mam ustawiony termostat aby zamknął przepływ gdy temp przekroczy ok 35-38`C i niestety pompkę podpiętą pod zwykłą czasówkę z marketu którą co chwilę muszę przestawiać- jak tęgie mrozy to dłuższa praca pompy- a jak sie ociepla (jak dziś) to skracam jej czas pracy i póki co cały czas dopasowuję do wskazań termometru pokojowego. Efekt jest taki że cały czas mam w domu trochę za ciepło bo dziś np 23 st chociaż chłodna podłoga( taki urok bezwładności układu).

Napisałeś, że nie potrzebujesz żadnych pogodówek i innych sterowników - popatrz wyżej ile się przez to teraz męczysz.

Żadna automatyka "zewnętrzna" nie zastąpi tej dedykowanej fabrycznej omawianego kotła (a chyba nie jest to jakiś totalny wynalazek ;) ? )

Jeżeli prawidłowo projektanci/instalatorzy dobrali kocioł do Twojego zapotrzebowania na energię cieplną, wykonana została prawidłowo podłogówka - wszystko powinno grać jak w zegarku szwajcarskim ;).

Automatyka pogodowa za Ciebie dopasuje wysokość parametru - to o czym pisałeś, masz w domu określoną temperaturę np 22st. - na dworze -10 stopni, ale w ciągu dnia, godzin skoczy ona na +1 - kocioł "widząc"co dzieje się na dworze obniży temp. zasilania, porówna także, co dzieje się na powrocie C.O. - tym sposobem uprzedzi "Twoje zabiegi" przy podłogówce. Kiedy już ta funkcja będzie prawidłowo funkcjonowała - zaczniesz sterować termostatem (czujką temp.) w jednym miejscu reprezentatywnym jak to nazwałeś,bądź w kilku punktach - masz podzielone pętle, czyli jest taka możliwość. Wtedy już dowolnie czy to Fibaro, czy inne sterowniki (ja realizowałem to już kilkakrotnie przez Nexo) sterujesz siłownikami na pętlach - nie robiłem jeszcze tej funkcji tylko dla jednego zaworu przed rozdzielaczem tak jak masz do tej pory, jednak zamknięcie całego rozdzielacza (kiedy w instalacji jest bufor) , nie powinno wywołać przegrzewu na kotle - pewne rzeczy wymagają bardziej szczegółowego omówienia, na odległość nie zawsze idealnie wychodzi prognozowanie ;)

Pzdr

Jeszcze jedno 35-38 stopni na powrocie dla podłogówki to MZ bardzo dużo - no chyba, że dla sporego mrozu takie ustawienie.

Edytowane przez kasprzyk

Nie muszę sterować każda sekcją z osobna bo mam większość pomieszczeń otwartych i powietrze dodatkowo mieszane jest przez rekuperator. Chciałbym prace rozdzielacza również oprzeć o zmiany temp zew i tu mało czuję Fibarowy PR, że mogę brać odczyty temp. z najbliższej stacji pogodowej w okolicy

To nie będzie działać. Przy bezwładności podłogówki, nie ma takiej opcji. Nie rozumiem tylko czemu tak sobie utrudniać życie. Zamontuj automatykę do kotła i będzie lux.

Ok - kilka wyjaśnień- Mam zasobnik solarny biwalenty- zbiornik CWU 150l w zasobniku CO 350l- przez to Piec gazowy (junkers cerapur smart) ma za zadanie utrzymać stałą temp do ok 42`C - i załącza sie ponownie przy temp 38`C - tm samym utrzymuję CWU ok 40`C- do tego nie potrzebuje żadnych pogodówek. Gdy palę w kominku - sterownik kominkowy uruchamia pompę gdy temp płaszcza przekroczy 45`C, Podobnie sterownik solarny uruchamia pompę glikolu gdy osiągnie temp> od temp zasobnika

Termostat na rozdzielaczu podłogówki 35-38`C faktycznie był ustawiony w w mrozy -15, przy dodatnich temp skręcam go do ok 30`C. Niezależnie czy temp w zasobniku mam np 55`C po podgrzaniu kominkiem- mieszacz na podłogówce z termostatem na powrocie nie pozwala przekroczyć tych 30`C czy 35` w mrozy

Jedyne czym steruję to czasem pracy pompy i po paru miesiącach mieszkania osiągnąłem pewną wprawę, że np dziś pompa pracuje 1.5h/4h (na czasówce z LEROYa - czyli 6 cykli na dobę) z temp na rozdzielaczu 30`C - i temp w całym domu się ustabilizowała do 21`C. Jak sie bardziej ochłodzi na zew to zwiększę czas pracy pompy do np 2h/4h lub więcej.

Może to moje ustawianie jest lekko łopatologiczne ale póki co działa i nawet w mrozy mieliśmy komfortowe temp.W celu zautomatyzowania moich czynności cały czas zbieram zaskórniaki- i stąd tez mój pomysł na fibaro, który jakoś ideowo mi pasuje

Po krótce:

Potrzebuję sterowania do podłogówki- które w jakiś logiczny sposób będzie dobierać czas otwarcia elektrozaworu i pracy pompy w oparciu o zmiany temp wew i zew-

Pozostałe elementy ogrzewania (piec, solary, kominek,zasobnik) działają doskonale i nie potrzebują żadnych sterowników ani obsługi, i załóżmy, że mam już dostarczoną wodę o temp 30 st do rozdzielacza w sposób optymalny.

Interesuje nas samo sterowanie

- to już chyba jaśniejsze?

Edytowane przez farmi

Po krótce:

Potrzebuję sterowania do podłogówki- które w jakiś logiczny sposób będzie dobierać czas otwarcia elektrozaworu i pracy pompy w oparciu o zmiany temp wew i zew-

Pozostałe elementy ogrzewania (piec, solary, kominek,zasobnik) działają doskonale i nie potrzebują żadnych sterowników ani obsługi, i załóżmy, że mam już dostarczoną wodę o temp 30 st do rozdzielacza w sposób optymalny.

Interesuje nas samo sterowanie

- to już chyba jaśniejsze?

http://www.salus-controls.pl/pl,innowacyjne-sterowanie-ogrzewaniem-podlogowym,32,n.html

Skora ma to być na pojedynczym pomiarze temperatury, to taniej, prościej i sensowniej się już nie da. W zasadzie przy pojedynczym pomiarze można jeszcze zrezygnować z KL06 (listwa centralna ogrzewania podłogowego).

Edytowane przez dendrytus

Przekopałem ten wątek i poczytałem sobie trochę na temat IB. IMHO nie czuję potrzeby wchodzenia w tą technologię.

Ale zainspirował mnie post swyborny z samego początku tego wątku. I muszę powiedzieć, że jest kilka rzeczy, których bym chciał aby mój dom potrafił.

I tak, chcę aby mój dom:

1 ... poinformował mnie w momencie nieszczelności instalacji wodnej

2 ... poinformował mnie w momencie wykrycia nieszczelności instalacji gazowej

3 ... poinformował mnie w momencie wykrycia czadu

4 ... poinformował mnie w momencie wykrycia intruza

5 ... obniżył temperaturę w domu w momencie niewykrycia obecności ludzi dłużej niż np: 30min

6 ... obniżył temperaturę w domu w momencie uzbrojenia alarmu

7 ... wyłączył alarm w garażu w momencie jak jeden z autoryzowanych samochodów wjedzie do garażu; resztę domu sam już rozbroję wpisując PIN

8 ... włączył oświetlenie na dworze po zmroku a wyłączył po godzinie np: 24:00.

To chyba tyle moich zachcianek co do automatyki w moim przyszłym domu. Każdy z punktów może być autonomiczny. Z doświadczenia wiem, że jak się coś skonfiguruje, później ewentualnie ze 2 razy poprawi, to taka konfiguracja nie jest już zmieniana przez dłuższy czas. Nie widzę potrzeby aby mieć centralny panel do do zarządzania wszystkimi mechanizmami w domu.

Jak już po zamieszkaniu w domu dojdę do wniosku, że będę potrzebował jeszcze czegoś ekstra. To podeprę się technologią z-wave, żeby już nie kuć w ścianach.

Przynajmniej takie mam zdanie na dzień dzisiejszy.

Witam

Przekopałem ten wątek i poczytałem sobie trochę na temat IB. IMHO nie czuję potrzeby wchodzenia w tą technologię.

Ale zainspirował mnie post swyborny z samego początku tego wątku. I muszę powiedzieć, że jest kilka rzeczy, których bym chciał aby mój dom potrafił.

I tak, chcę aby mój dom:

1 ... poinformował mnie w momencie nieszczelności instalacji wodnej

Nie ma problemu, dodatkowo "odetnie" wodę do budynku

2 ... poinformował mnie w momencie wykrycia nieszczelności instalacji gazowej

Nie ma problemu.

3 ... poinformował mnie w momencie wykrycia czadu

Nie ma problemu, może dodatkowo zablokować pracę np. kotła gazowego, czy zamknąć przepustnicę nawiewu kominka.

4 ... poinformował mnie w momencie wykrycia intruza

Jeżeli masz na myśli zintegrowany system alarmowy - nie ma problemu

5 ... obniżył temperaturę w domu w momencie niewykrycia obecności ludzi dłużej niż np: 30min

Tego nie rozumiem - możesz opisać dokładniej.

6 ... obniżył temperaturę w domu w momencie uzbrojenia alarmu

W momencie zazbrojenia alarmu - system włączy temp. obniżoną, (nocną, zredukowaną itd. różnie nazywaną, oczywiście bezwładność podłogówki nie pozwoli na szybkie zmiany temperatury) dodatkowo pozamyka wszystkie rolety, wyłączy wszystkie światła o których mogliśmy zapomnieć, pozamyka bramy (oczywiście w odpowiedniej kolejności)

7 ... wyłączył alarm w garażu w momencie jak jeden z autoryzowanych samochodów wjedzie do garażu; resztę domu sam już rozbroję wpisując PIN

Temat do przemyślenia.

8 ... włączył oświetlenie na dworze po zmroku a wyłączył po godzinie np: 24:00.

Nie ma problemu - po 24 - pozostawi tylko kilka lamp LED albo całkowicie wszystko wyłączy. Od godziny 6-tej ponownie załączy w zależności od tego czy jest jeszcze ciemno, dodatkowo w tych godzinach - otwarcie drzwi wyjściowych, uruchomienie bramy wjazdowej, furtki - załączy światła np. na 15min.

To chyba tyle moich zachcianek co do automatyki w moim przyszłym domu. Każdy z punktów może być autonomiczny. Z doświadczenia wiem, że jak się coś skonfiguruje, później ewentualnie ze 2 razy poprawi, to taka konfiguracja nie jest już zmieniana przez dłuższy czas. Nie widzę potrzeby aby mieć centralny panel do do zarządzania wszystkimi mechanizmami w domu.

Jak już po zamieszkaniu w domu dojdę do wniosku, że będę potrzebował jeszcze czegoś ekstra. To podeprę się technologią z-wave, żeby już nie kuć w ścianach.

Osobiście dla mnie Panel LCD to bardzo wygodna rzecz, dostępna wręcz od ręki i ciągle w tym samym pewnym miejscu, jakiekolwiek anomalia pracy mieszkania można szybko na nim zweryfikować, podejrzeć co dzieje się na kamerach, w szybki sposób odczytać temp. zewnętrzną, pomieszczeń, w łatwy przejrzysty sposób konfigurować system na "dużym ekranie" - ale nie każdy musi się z tym zgadzać ;)

Pozdrawiam

Edytowane przez kasprzyk

Tego nie rozumiem - możesz opisać dokładniej.

Ma się wydarzyć dokładnie to co opisałeś w odpowiedzi na punkt 6, tylko że ma się to zadziać jeżeli np: przez 30min na żadnej czujce ruchu nie zostanie wykryty ruch (w momencie gdy alarm jest nieuzbrojony). Z doświadczenia wiem, że nie zawsze wychodząc z domu uzbraja się alarm. A często jest tak, że wychodząc około 11, wraca się dopiero na 20.

Ma się wydarzyć dokładnie to co opisałeś w odpowiedzi na punkt 6, tylko że ma się to zadziać jeżeli np: przez 30min na żadnej czujce ruchu nie zostanie wykryty ruch (w momencie gdy alarm jest nieuzbrojony). Z doświadczenia wiem, że nie zawsze wychodząc z domu uzbraja się alarm. A często jest tak, że wychodząc około 11, wraca się dopiero na 20.

Technicznie, nie ma żadnego problemu - ale "życiowo" może się nie sprawdzić. W ciągu 5 minut sam zaprogramujesz taką funkcję w systemie który mam na myśli (niestety wbrew Twoim założeniom, oparty jest on na LCD) jednak co np. w sytuacji, kiedy wrócisz nad ranem po imprezie i zaśniesz półnagi na podłodze ? :) ;) - to taki skrajny przypadek, w innej sytuacji - osoba chora w domu, na łóżku - wymaga podwyższonej temperatury. Oczywiście daną funkcję mógłbyś chwilowo deaktywować - ale niewygodą jest sam fakt, że trzeba o tym pamiętać.

Nie ufam czujką mikrofalowym, że nieomylnie będą rozpoznawały obecność mieszkańców - czy to w ruchu czy statycznie - może inni koledzy mają odmienne zdanie na ten temat.

Pzdr

Zamiast czujek ruchu należy użyć czujek obecności.

Nie ufam czujką mikrofalowym, że nieomylnie będą rozpoznawały obecność mieszkańców - czy to w ruchu czy statycznie - może inni koledzy mają odmienne zdanie na ten temat.

Pzdr

A co do tego mają czujki mikrofalowe?

• 2 weeks później...
Na pewno nie te do których podłączysz lodówki/chłodziarki, piece, pompki wodne, urządzenia z cyfrowymi zegarami np. kuchenki mikrofalowe nieraz, ewentualne serwery, a co za tym idzie router/switch. Jeśli chodzi po prostu o zdalną funkcje on/off to na pewno w pralni, łazienkach, gniazda blatowe w kuchni, gniazda TV (i tu znowu uwaga dla urządzeń z zegarami, albo nagrywarek wszelakich, tunerów itp). Mnie np. zdarza się zostawiać PC wychodząc z domu, bo akurat "coś" się wykonuje.