stkop 01.02.2013 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 Ja użyłem do tego dwóch takich sterowników http://www.theben.de/var/theben/storage/ilcatalogue/files/pdf/Hand_book_KNX_HB_HMG_4_hb_V1_2_1203_en.PDF O ciekawe... "Power draw from the mains: Max 2.5 VA" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasprzyk 01.02.2013 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 (edytowane) Witam Po pierwsze mieszkam na swoim od jesieni 2012, mam bufor do wody CO i utrzymuję stałą temperaturę (ok 40`C) w zasobniku- Te 40 stopni w zasobniku CWU czy w buforze C.O. ?, bo nie wynika to z odpowiedzi piecem gazowym kondensacyjnym bez żadnych pogodówek i innych sterowników bo ich nie potrzebuję- wspomagam wszystko kominkiem z płaszczem i solarami. Jaki masz model kotła (nie pieca ) czy kominek jest nadrzędny - blokujesz wtedy pracę kotła gazowego, solary wspomagają tylko C.W.U czy także bufor ? Nie mam żadnych kaloryferów. Na razie mam manualnie ustawione rozdzielacze podłogówki (z mieszaczem) z odpowiednimi przepływami w poszczególnych sekcjach(pętlach). Na powrocie mam ustawiony termostat aby zamknął przepływ gdy temp przekroczy ok 35-38`C i niestety pompkę podpiętą pod zwykłą czasówkę z marketu którą co chwilę muszę przestawiać- jak tęgie mrozy to dłuższa praca pompy- a jak sie ociepla (jak dziś) to skracam jej czas pracy i póki co cały czas dopasowuję do wskazań termometru pokojowego. Efekt jest taki że cały czas mam w domu trochę za ciepło bo dziś np 23 st chociaż chłodna podłoga( taki urok bezwładności układu). Napisałeś, że nie potrzebujesz żadnych pogodówek i innych sterowników - popatrz wyżej ile się przez to teraz męczysz. Żadna automatyka "zewnętrzna" nie zastąpi tej dedykowanej fabrycznej omawianego kotła (a chyba nie jest to jakiś totalny wynalazek ? ) Jeżeli prawidłowo projektanci/instalatorzy dobrali kocioł do Twojego zapotrzebowania na energię cieplną, wykonana została prawidłowo podłogówka - wszystko powinno grać jak w zegarku szwajcarskim . Automatyka pogodowa za Ciebie dopasuje wysokość parametru - to o czym pisałeś, masz w domu określoną temperaturę np 22st. - na dworze -10 stopni, ale w ciągu dnia, godzin skoczy ona na +1 - kocioł "widząc"co dzieje się na dworze obniży temp. zasilania, porówna także, co dzieje się na powrocie C.O. - tym sposobem uprzedzi "Twoje zabiegi" przy podłogówce. Kiedy już ta funkcja będzie prawidłowo funkcjonowała - zaczniesz sterować termostatem (czujką temp.) w jednym miejscu reprezentatywnym jak to nazwałeś,bądź w kilku punktach - masz podzielone pętle, czyli jest taka możliwość. Wtedy już dowolnie czy to Fibaro, czy inne sterowniki (ja realizowałem to już kilkakrotnie przez Nexo) sterujesz siłownikami na pętlach - nie robiłem jeszcze tej funkcji tylko dla jednego zaworu przed rozdzielaczem tak jak masz do tej pory, jednak zamknięcie całego rozdzielacza (kiedy w instalacji jest bufor) , nie powinno wywołać przegrzewu na kotle - pewne rzeczy wymagają bardziej szczegółowego omówienia, na odległość nie zawsze idealnie wychodzi prognozowanie Pzdr Jeszcze jedno 35-38 stopni na powrocie dla podłogówki to MZ bardzo dużo - no chyba, że dla sporego mrozu takie ustawienie. Edytowane 1 Lutego 2013 przez kasprzyk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 01.02.2013 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 ja tu niczego nie rozumiem , piec kondensacyjny bez sterowników temperatura w podłogówce nawet 38st . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 01.02.2013 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 Nie muszę sterować każda sekcją z osobna bo mam większość pomieszczeń otwartych i powietrze dodatkowo mieszane jest przez rekuperator. Chciałbym prace rozdzielacza również oprzeć o zmiany temp zew i tu mało czuję Fibarowy PR, że mogę brać odczyty temp. z najbliższej stacji pogodowej w okolicy To nie będzie działać. Przy bezwładności podłogówki, nie ma takiej opcji. Nie rozumiem tylko czemu tak sobie utrudniać życie. Zamontuj automatykę do kotła i będzie lux. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
farmi 01.02.2013 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 Ok - kilka wyjaśnień- Mam zasobnik solarny biwalenty- zbiornik CWU 150l w zasobniku CO 350l- przez to Piec gazowy (junkers cerapur smart) ma za zadanie utrzymać stałą temp do ok 42`C - i załącza sie ponownie przy temp 38`C - tm samym utrzymuję CWU ok 40`C- do tego nie potrzebuje żadnych pogodówek. Gdy palę w kominku - sterownik kominkowy uruchamia pompę gdy temp płaszcza przekroczy 45`C, Podobnie sterownik solarny uruchamia pompę glikolu gdy osiągnie temp> od temp zasobnikaTermostat na rozdzielaczu podłogówki 35-38`C faktycznie był ustawiony w w mrozy -15, przy dodatnich temp skręcam go do ok 30`C. Niezależnie czy temp w zasobniku mam np 55`C po podgrzaniu kominkiem- mieszacz na podłogówce z termostatem na powrocie nie pozwala przekroczyć tych 30`C czy 35` w mrozyJedyne czym steruję to czasem pracy pompy i po paru miesiącach mieszkania osiągnąłem pewną wprawę, że np dziś pompa pracuje 1.5h/4h (na czasówce z LEROYa - czyli 6 cykli na dobę) z temp na rozdzielaczu 30`C - i temp w całym domu się ustabilizowała do 21`C. Jak sie bardziej ochłodzi na zew to zwiększę czas pracy pompy do np 2h/4h lub więcej.Może to moje ustawianie jest lekko łopatologiczne ale póki co działa i nawet w mrozy mieliśmy komfortowe temp.W celu zautomatyzowania moich czynności cały czas zbieram zaskórniaki- i stąd tez mój pomysł na fibaro, który jakoś ideowo mi pasuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 01.02.2013 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 Dalej nic nie rozumiem. Bardziej już chyba nie mogłeś tego skomplikować. No i piszesz w temacie:[h=1]"Inteligentny dom - co mozna otrzymac w budzecie 15 tys PLN?"[/h] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
farmi 01.02.2013 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 (edytowane) Po krótce:Potrzebuję sterowania do podłogówki- które w jakiś logiczny sposób będzie dobierać czas otwarcia elektrozaworu i pracy pompy w oparciu o zmiany temp wew i zew- Pozostałe elementy ogrzewania (piec, solary, kominek,zasobnik) działają doskonale i nie potrzebują żadnych sterowników ani obsługi, i załóżmy, że mam już dostarczoną wodę o temp 30 st do rozdzielacza w sposób optymalny. Interesuje nas samo sterowanie - to już chyba jaśniejsze? Edytowane 1 Lutego 2013 przez farmi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 02.02.2013 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2013 (edytowane) Po krótce: Potrzebuję sterowania do podłogówki- które w jakiś logiczny sposób będzie dobierać czas otwarcia elektrozaworu i pracy pompy w oparciu o zmiany temp wew i zew- Pozostałe elementy ogrzewania (piec, solary, kominek,zasobnik) działają doskonale i nie potrzebują żadnych sterowników ani obsługi, i załóżmy, że mam już dostarczoną wodę o temp 30 st do rozdzielacza w sposób optymalny. Interesuje nas samo sterowanie - to już chyba jaśniejsze? http://www.salus-controls.pl/pl,innowacyjne-sterowanie-ogrzewaniem-podlogowym,32,n.html Skora ma to być na pojedynczym pomiarze temperatury, to taniej, prościej i sensowniej się już nie da. W zasadzie przy pojedynczym pomiarze można jeszcze zrezygnować z KL06 (listwa centralna ogrzewania podłogowego). Edytowane 2 Lutego 2013 przez dendrytus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GreDi 03.02.2013 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 Przekopałem ten wątek i poczytałem sobie trochę na temat IB. IMHO nie czuję potrzeby wchodzenia w tą technologię.Ale zainspirował mnie post swyborny z samego początku tego wątku. I muszę powiedzieć, że jest kilka rzeczy, których bym chciał aby mój dom potrafił. I tak, chcę aby mój dom:1 ... poinformował mnie w momencie nieszczelności instalacji wodnej2 ... poinformował mnie w momencie wykrycia nieszczelności instalacji gazowej3 ... poinformował mnie w momencie wykrycia czadu4 ... poinformował mnie w momencie wykrycia intruza5 ... obniżył temperaturę w domu w momencie niewykrycia obecności ludzi dłużej niż np: 30min6 ... obniżył temperaturę w domu w momencie uzbrojenia alarmu7 ... wyłączył alarm w garażu w momencie jak jeden z autoryzowanych samochodów wjedzie do garażu; resztę domu sam już rozbroję wpisując PIN8 ... włączył oświetlenie na dworze po zmroku a wyłączył po godzinie np: 24:00. To chyba tyle moich zachcianek co do automatyki w moim przyszłym domu. Każdy z punktów może być autonomiczny. Z doświadczenia wiem, że jak się coś skonfiguruje, później ewentualnie ze 2 razy poprawi, to taka konfiguracja nie jest już zmieniana przez dłuższy czas. Nie widzę potrzeby aby mieć centralny panel do do zarządzania wszystkimi mechanizmami w domu.Jak już po zamieszkaniu w domu dojdę do wniosku, że będę potrzebował jeszcze czegoś ekstra. To podeprę się technologią z-wave, żeby już nie kuć w ścianach. Przynajmniej takie mam zdanie na dzień dzisiejszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 03.02.2013 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 Jakie masz ogrzewanie? bo z ta zmiana temperatury to wielkiego sensu nie ma, np. przy podłogówce. Rozwiń pkt 7, jestem ciekawy jak chcesz to zrobić też by mi to leżało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GreDi 03.02.2013 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 Ogrzewanie gazem, mieszane kaloryfery + podłogówka. Co do 7 punktu. Ja nie mam pojęcia jak to zrobić. Ja jestem inwestorem i zapłacę dla fachowca, który mi takie coś zrobi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasprzyk 04.02.2013 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 (edytowane) Witam Przekopałem ten wątek i poczytałem sobie trochę na temat IB. IMHO nie czuję potrzeby wchodzenia w tą technologię. Ale zainspirował mnie post swyborny z samego początku tego wątku. I muszę powiedzieć, że jest kilka rzeczy, których bym chciał aby mój dom potrafił. I tak, chcę aby mój dom: 1 ... poinformował mnie w momencie nieszczelności instalacji wodnej Nie ma problemu, dodatkowo "odetnie" wodę do budynku 2 ... poinformował mnie w momencie wykrycia nieszczelności instalacji gazowej Nie ma problemu. 3 ... poinformował mnie w momencie wykrycia czadu Nie ma problemu, może dodatkowo zablokować pracę np. kotła gazowego, czy zamknąć przepustnicę nawiewu kominka. 4 ... poinformował mnie w momencie wykrycia intruza Jeżeli masz na myśli zintegrowany system alarmowy - nie ma problemu 5 ... obniżył temperaturę w domu w momencie niewykrycia obecności ludzi dłużej niż np: 30min Tego nie rozumiem - możesz opisać dokładniej. 6 ... obniżył temperaturę w domu w momencie uzbrojenia alarmu W momencie zazbrojenia alarmu - system włączy temp. obniżoną, (nocną, zredukowaną itd. różnie nazywaną, oczywiście bezwładność podłogówki nie pozwoli na szybkie zmiany temperatury) dodatkowo pozamyka wszystkie rolety, wyłączy wszystkie światła o których mogliśmy zapomnieć, pozamyka bramy (oczywiście w odpowiedniej kolejności) 7 ... wyłączył alarm w garażu w momencie jak jeden z autoryzowanych samochodów wjedzie do garażu; resztę domu sam już rozbroję wpisując PIN Temat do przemyślenia. 8 ... włączył oświetlenie na dworze po zmroku a wyłączył po godzinie np: 24:00. Nie ma problemu - po 24 - pozostawi tylko kilka lamp LED albo całkowicie wszystko wyłączy. Od godziny 6-tej ponownie załączy w zależności od tego czy jest jeszcze ciemno, dodatkowo w tych godzinach - otwarcie drzwi wyjściowych, uruchomienie bramy wjazdowej, furtki - załączy światła np. na 15min. To chyba tyle moich zachcianek co do automatyki w moim przyszłym domu. Każdy z punktów może być autonomiczny. Z doświadczenia wiem, że jak się coś skonfiguruje, później ewentualnie ze 2 razy poprawi, to taka konfiguracja nie jest już zmieniana przez dłuższy czas. Nie widzę potrzeby aby mieć centralny panel do do zarządzania wszystkimi mechanizmami w domu. Jak już po zamieszkaniu w domu dojdę do wniosku, że będę potrzebował jeszcze czegoś ekstra. To podeprę się technologią z-wave, żeby już nie kuć w ścianach. Osobiście dla mnie Panel LCD to bardzo wygodna rzecz, dostępna wręcz od ręki i ciągle w tym samym pewnym miejscu, jakiekolwiek anomalia pracy mieszkania można szybko na nim zweryfikować, podejrzeć co dzieje się na kamerach, w szybki sposób odczytać temp. zewnętrzną, pomieszczeń, w łatwy przejrzysty sposób konfigurować system na "dużym ekranie" - ale nie każdy musi się z tym zgadzać Pozdrawiam Edytowane 4 Lutego 2013 przez kasprzyk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GreDi 04.02.2013 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 5 ... obniżył temperaturę w domu w momencie niewykrycia obecności ludzi dłużej niż np: 30min Tego nie rozumiem - możesz opisać dokładniej. Ma się wydarzyć dokładnie to co opisałeś w odpowiedzi na punkt 6, tylko że ma się to zadziać jeżeli np: przez 30min na żadnej czujce ruchu nie zostanie wykryty ruch (w momencie gdy alarm jest nieuzbrojony). Z doświadczenia wiem, że nie zawsze wychodząc z domu uzbraja się alarm. A często jest tak, że wychodząc około 11, wraca się dopiero na 20. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasprzyk 04.02.2013 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 Ma się wydarzyć dokładnie to co opisałeś w odpowiedzi na punkt 6, tylko że ma się to zadziać jeżeli np: przez 30min na żadnej czujce ruchu nie zostanie wykryty ruch (w momencie gdy alarm jest nieuzbrojony). Z doświadczenia wiem, że nie zawsze wychodząc z domu uzbraja się alarm. A często jest tak, że wychodząc około 11, wraca się dopiero na 20. Technicznie, nie ma żadnego problemu - ale "życiowo" może się nie sprawdzić. W ciągu 5 minut sam zaprogramujesz taką funkcję w systemie który mam na myśli (niestety wbrew Twoim założeniom, oparty jest on na LCD) jednak co np. w sytuacji, kiedy wrócisz nad ranem po imprezie i zaśniesz półnagi na podłodze ? - to taki skrajny przypadek, w innej sytuacji - osoba chora w domu, na łóżku - wymaga podwyższonej temperatury. Oczywiście daną funkcję mógłbyś chwilowo deaktywować - ale niewygodą jest sam fakt, że trzeba o tym pamiętać. Nie ufam czujką mikrofalowym, że nieomylnie będą rozpoznawały obecność mieszkańców - czy to w ruchu czy statycznie - może inni koledzy mają odmienne zdanie na ten temat. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 04.02.2013 23:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 Ma się wydarzyć dokładnie to co opisałeś w odpowiedzi na punkt 6, tylko że ma się to zadziać jeżeli np: przez 30min na żadnej czujce ruchu nie zostanie wykryty ruch (w momencie gdy alarm jest nieuzbrojony). Z doświadczenia wiem, że nie zawsze wychodząc z domu uzbraja się alarm. A często jest tak, że wychodząc około 11, wraca się dopiero na 20. Zamiast czujek ruchu należy użyć czujek obecności. Nie ufam czujką mikrofalowym, że nieomylnie będą rozpoznawały obecność mieszkańców - czy to w ruchu czy statycznie - może inni koledzy mają odmienne zdanie na ten temat. Pzdr A co do tego mają czujki mikrofalowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasprzyk 05.02.2013 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 Zamiast czujek ruchu należy użyć czujek obecności. A co do tego mają czujki mikrofalowe? A racja - nic nie wiem dlaczego skojarzyłem z mikrofalami - biję się w pierś Możesz zaproponować skuteczne, sprawdzone modele, czujek obecności ? Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 05.02.2013 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 Możesz zaproponować skuteczne, sprawdzone modele, czujek obecności ? Pzdr Mógłbym, ale po co? Są to dedykowane czujki do KNX, więc nie będą działać z innymi systemami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasprzyk 05.02.2013 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 Mógłbym, ale po co? Są to dedykowane czujki do KNX, więc nie będą działać z innymi systemami. Myślałem o tradycyjnych wyzwalanych NO, NC, jeżeli do KNX, to nie pisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 14.02.2013 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 ile powinno byc w domu gniazdek sterowalnych? Zaczynają mnie nachodzić wątpliwości co do moich sterowalnych prawie 30 gniazd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adwlodar 14.02.2013 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 Na pewno nie te do których podłączysz lodówki/chłodziarki, piece, pompki wodne, urządzenia z cyfrowymi zegarami np. kuchenki mikrofalowe nieraz, ewentualne serwery, a co za tym idzie router/switch. Jeśli chodzi po prostu o zdalną funkcje on/off to na pewno w pralni, łazienkach, gniazda blatowe w kuchni, gniazda TV (i tu znowu uwaga dla urządzeń z zegarami, albo nagrywarek wszelakich, tunerów itp). Mnie np. zdarza się zostawiać PC wychodząc z domu, bo akurat "coś" się wykonuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts