Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czym wyrównac tynk cementowo-wapienny?

Recommended Posts

Witajcie,czym najlepiej wyrównać nowy tynk cementowo-wapienny by nie popękał i nie odpadł?Po przyłożeniu łaty 2 i 2,5m wgłębienia pod łatą są 5-10mm .Wydaje mi sie ze niektóre sciany trzeba całe naciągać."tynkarz" zamiast dołożyć zaprawy tam gdzie było za mało to tarł pacą aż porobiły sie góry i doliny.Zaczynałem sam tynkować i wygląda na to że ja też je będe kończył. :bash:

Witajcie,czym najlepiej wyrównać nowy tynk cementowo-wapienny by nie popękał i nie odpadł?Po przyłożeniu łaty 2 i 2,5m wgłębienia pod łatą są 5-10mm .Wydaje mi sie ze niektóre sciany trzeba całe naciągać."tynkarz" zamiast dołożyć zaprawy tam gdzie było za mało to tarł pacą aż porobiły sie góry i doliny.Zaczynałem sam tynkować i wygląda na to że ja też je będe kończył. :bash:

Jeśli wgłębienia dochodzą do 10 mm to najlepszy będzie knauf rotband materiał ten można nakładać ręcznie a w pozostałych miejscach gdzie wgłębienia nie przekraczają 2mm możesz użyć blaubanda również można nakładać go ręcznie.

Rotbandem już robiłem sufit w jednym pomieszczeniu i wyszło dobrze ale tam warstwa była 1-1,5cm .Problem jest taki że wszystkie tynki chciałem mieć CW lekko wygładzone po wierzchu gładzią a teraz jak zaczne równać rotbandem to bedą tynki cw-gipsowe ale chyba innego wyjścia nie ma.Teraz cały sufit w przedpokoju(ok.4m2 najbardziej sp... przez "fachowca") to bym na raz wyrównał rotbandem .Czy ryzyko jest duże że tu gdzie będzie 3mm to popęka? W tygodniu postaram sie wstawić zdjęcia tej rzeźby którą wykonał ...masakra,tak spier... roboty w życiu u nikogo nie widziałem,nawet po drugim dniu poprawiania tego przedpokoju (pow. ścian ok.10m2) nie jest równo.