Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy ktoś z Was spotkał się z takim urządzeniem do napowietrzania wody?

ryszard56

Recommended Posts

Czy ktoś z Was spotkał się z taką metodą napowietrzania wody w studni jak na załączonym zdjęciu?

Metoda ta pozwala na odżelazianie wody. Chciałbym gdzieś zakupić taki "zawór" który trzymam w palcach, jednak nigdzie nie mogę tego znaleść. Widziałem to u osób które niestety nic o tym nie wiedzą bo jakaś firma im to robiła. Metoda napowietrzania polega na zasysaniu powietrza przez te urządzonko i wtłaczaniu tej napowietrzonej wody z powrotem do studni. Szukałem tego w internecie jednak nie wiem pod jaką frazą tego szukać?

Zdjęcie0166.jpg

Z góry dziękuję za pomoc.

Czy ktoś z Was spotkał się z taką metodą napowietrzania wody w studni jak na załączonym zdjęciu?

Metoda ta pozwala na odżelazianie wody. Chciałbym gdzieś zakupić taki "zawór" który trzymam w palcach, jednak nigdzie nie mogę tego znaleść. Widziałem to u osób które niestety nic o tym nie wiedzą bo jakaś firma im to robiła. Metoda napowietrzania polega na zasysaniu powietrza przez te urządzonko i wtłaczaniu tej napowietrzonej wody z powrotem do studni. Szukałem tego w internecie jednak nie wiem pod jaką frazą tego szukać?

Z góry dziękuję za pomoc.

Szukaj tego pod nazwa inżektor na stronach firm zajmujacych sie uzdatnianiem wody. Zazwyczaj takie inzektory wygladaja ciut inaczej. Ale zasada dzialania taka sama.

Mozna jak piszesz wtloczyc ta wode z powrotem do studni, ale to raczej proszenie sie o klopoty. Utlenione zelazo w studni zostanie i pewnie bedzie mialo wplyw na wydajnosc studni.

Zazwyczaj robi sie tak, ze woda leci do hydrofora a potem na jakis filtr celem usuniecia zelaza.

marcin