mat1984 03.05.2012 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2012 Witam, moi rodzice posiadają działkę o pow. ok. 8000m2 (jeszcze w tym roku będzie uchwalony MPZP - działka budowlana). Na części działki stoi ich dom, za swoim domem chcieliby wydzielić mniejszą działkę o pow. ok. 2000m2, a następnie przekazać mi ją w darowiźnie - działki nie mam zamiaru sprzedawać tylko w perspektywie czasu wybudować na niej własny dom. Nie chciałbym, aby rodzice byli obciążeni jakimiś dodatkowymi kosztami dlatego chciałbym się dowiedzieć czy przy takim podziale i darowiźnie w rodzinie gmina będzie naliczała opłatę adiacencką z tytułu podziału nieruchomości? Czy może się pojawić konieczność poniesienia jakiś dodatkowych opłat na rzecz gminy? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dom88-85 15.10.2012 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2012 Opłata adiacencka musi być wpłacana nie tylko przez właściciela nieruchomości. Wymieniona ustawa nakłada ten obowiązek również na użytkowników wieczystych nieruchomości gruntowych, którzy nie mają obowiązku wnoszenia opłat rocznych za użytkowanie wieczyste lub wnieśli już jednorazową opłatę za cały okres użytkowania wieczystego.Tutaj masz link gdzie jest to opisane mam nadzieje że Ci pomożęhttp://finanseok.pl/oplata-adiacencka-kiedy-placic.htmlPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts