miki121 03.05.2012 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2012 Witam. W zeszłym roku byłem na szkoleniu z PC w Vaillancie. Pokazano Nam nową pompę ciepła powietrze woda w ofercie tego producenta. Pompa wywarła na mnie bardzo pozytywne wrażenie w jakości wykonania i w dbałości o detale. Urządzenie według mnie jest najlepiej wykonanym urządzeniem w ofercie rynkowej urządzeń które wykorzystują glikol jako czynnik pomiędzy jednostką zewnętrzną i wewnętrzną. Upłyneło trochę czasu i może znajdzie się jakiś użytkownik lub montażysta który ma takie urządzenie gdzieś pracujące. Chciałbym zasięgnąć trochę opinii na ich temat.. Urządzenie ma jedną wadę jak na powietrzne - cenę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 04.05.2012 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2012 Jak dla mnie - lipa.Nie dość że pośredni czynnik obniża temperaturę parowania to jeszcze trzeba przygotować większe stężenie czynnika (np. glikolu) co powoduje wyższe opory tłoczenia.No i największy zgrzyt - odszranianie grzałkami el.!! Jedynym plusem tej konstrukcji jest wielkość wentylatora co daje mniejszy hałas.Ale są już konstrukcje innych firm z tak dużym parownikiem i takim wentylatorem i co najważniejsze z bezpośrednim parowaniem bez użycia obiegu pośredniego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 04.05.2012 20:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2012 Jak dla mnie - lipa. Nie dość że pośredni czynnik obniża temperaturę parowania to jeszcze trzeba przygotować większe stężenie czynnika (np. glikolu) co powoduje wyższe opory tłoczenia. No i największy zgrzyt - odszranianie grzałkami el.!! Jedynym plusem tej konstrukcji jest wielkość wentylatora co daje mniejszy hałas. Ale są już konstrukcje innych firm z tak dużym parownikiem i takim wentylatorem i co najważniejsze z bezpośrednim parowaniem bez użycia obiegu pośredniego. Napewno nie można tego porównać z bezpośrednim parowaniem jak napisałem chodzi mi o układy glikolowe między jednostkami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 04.05.2012 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2012 Powtórzę moje SUBIEKTYWNE zdanie: niewypał. Z samej zasady takiego rozwiązania... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 04.05.2012 21:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2012 Powtórzę moje SUBIEKTYWNE zdanie: niewypał. Z samej zasady takiego rozwiązania... Kierunek dedykowany dla hydraulika bez doświadczeń chłodniczych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 06.05.2012 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2012 No dobra. Poza "solidnością" konstrukcji, co uważasz za innowacyjne/fajne/korzystne/warte uwagi w tej maszynie?Poza mniejszym hałasem w porównaniu do tradycyjnego powietrznego Daikina/Fujitsu/Mitsubishi????Jestem ciekaw, bo od technicznej strony nie jest to atrakcyjne rozwiązanie.Podkreślam odszranianie wymiennika zwykłą grzałką elektryczną z COP=1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts