Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Vaillant geoTHERM VWL S powietrzne pompy ciepła

miki121

Recommended Posts

Witam.

W zeszłym roku byłem na szkoleniu z PC w Vaillancie.

Pokazano Nam nową pompę ciepła powietrze woda w ofercie tego producenta.

Pompa wywarła na mnie bardzo pozytywne wrażenie w jakości wykonania i w dbałości o detale.

Urządzenie według mnie jest najlepiej wykonanym urządzeniem w ofercie rynkowej urządzeń które wykorzystują glikol jako czynnik pomiędzy jednostką zewnętrzną i wewnętrzną.

Upłyneło trochę czasu i może znajdzie się jakiś użytkownik lub montażysta który ma takie urządzenie gdzieś pracujące.

Chciałbym zasięgnąć trochę opinii na ich temat..

Urządzenie ma jedną wadę jak na powietrzne - cenę :(

Jak dla mnie - lipa.

Nie dość że pośredni czynnik obniża temperaturę parowania to jeszcze trzeba przygotować większe stężenie czynnika (np. glikolu) co powoduje wyższe opory tłoczenia.

No i największy zgrzyt - odszranianie grzałkami el.!!

Jedynym plusem tej konstrukcji jest wielkość wentylatora co daje mniejszy hałas.

Ale są już konstrukcje innych firm z tak dużym parownikiem i takim wentylatorem i co najważniejsze z bezpośrednim parowaniem bez użycia obiegu pośredniego.

Jak dla mnie - lipa.

Nie dość że pośredni czynnik obniża temperaturę parowania to jeszcze trzeba przygotować większe stężenie czynnika (np. glikolu) co powoduje wyższe opory tłoczenia.

No i największy zgrzyt - odszranianie grzałkami el.!!

Jedynym plusem tej konstrukcji jest wielkość wentylatora co daje mniejszy hałas.

Ale są już konstrukcje innych firm z tak dużym parownikiem i takim wentylatorem i co najważniejsze z bezpośrednim parowaniem bez użycia obiegu pośredniego.

Napewno nie można tego porównać z bezpośrednim parowaniem jak napisałem chodzi mi o układy glikolowe między jednostkami...

No dobra. Poza "solidnością" konstrukcji, co uważasz za innowacyjne/fajne/korzystne/warte uwagi w tej maszynie?

Poza mniejszym hałasem w porównaniu do tradycyjnego powietrznego Daikina/Fujitsu/Mitsubishi????

Jestem ciekaw, bo od technicznej strony nie jest to atrakcyjne rozwiązanie.

Podkreślam odszranianie wymiennika zwykłą grzałką elektryczną z COP=1