Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

beton odciskany (pressbeton) - domowym sposobem

Recommended Posts

Witam

Co myślicie czy da się to zrobić samemu albo chociaż coś w stopniu zbliżonym do oryginału? Można znaleźć filmy jak to jest wykonywane i sama procedura nie wydaje się trudna. Chciałbym zrobić sobie taki chodnik na podwórku.

Z tego co wyłapałem to wygląda to tak:

Jest wylewany beton (na razie pomijam proporcje i składniki)

rozsypywany barwnik

odczekuje się aż cement zacznie wiązać

rozsypywany proszek, który zapobiega przyklejaniu się betonu do formy (i tu nie wiem co to jest?)

odciskana forma (na wykonanie formy mam parę pomysłów, więc to też na razie pomijam, później wyjaśnię)

na koniec całość jest pewnie czymś impregnowana (ale tu też potrzebowałbym pomocy - czym?)

Podstawowe pytanie jakie mi się nasuwa pierwsze to 4 krok co to za proszek, dzięki któremu to się nie przykleja do formy?

kaniutek: ważne jest wszystko i beton i jego składniki bo od tego zależy jakie kolory będziesz miał i jaką wytrzymałość tego wszystko, to jaka faktura będzie i tak dalej. A to jaki proszek czy inny wynalazek posypywany jest na formę - zależy od tego z czego ją masz. W kwestii cementu czy pigmentów - powiemy co wiemy. O chęmię idź tam gdzie siedzą w niej - coś wymyślą, ale może być też tak, że firma któa robi formy czy która robi składniki na formę zaleca konkretne mazidła.

więc zacznijmy od początku, zakładamy oczywiście że podłoże mamy utwardzone (i zagruzowane) czy należy je jeszcze zbroić bo z takimi opiniami się spotkałem - jednak chodnik mam wylany już ze 20 lat i trzyma się bez zbrojenia.

Teraz składniki betonu i ich proporcje? Jedni mówią 1:3, inni że B15 (ale czy przy domieszaniu żwiru nie będzie on później widoczny w miejscach odciskania?)

coś tam wiem, całkiem zielony nie jestem i nie uważam się również za eksperta, ale tak jak napisałem w temacie wolałbym to zrobić "domowym sposobem" bo oczywiście nie ulega to wątpliwości, że najlepiej jakby zrobiła mi to firma - jednak nie o to mi chodzi:)

Szerokość chodnika to 80cm i długość około 45m więc to 36m2, jest dość mało, więc wolałbym to "kręcić w betoniarce"

No fakt, nie jest tego wiele, ale zrobić to dobrze też nie tak prosto. Kawałek jest dość długi, dlatego warto by było zrobić sporo dylatacji/przerw. Najlepiej w kwadraty. Przy większych kawałkach dałbym zbrojenie. Podbudowy np. 10-20 cm gruzu/klińca kamiennego. Dobrze ubić dno a potem same kamienie. Cement o symbolu CEM 1 czyli bez zanieczyszczeń popiołem. Moc cementu 42,5. (Za słaby byłby 32,5). Beton lubi pękać i unosić się w miejscach pęknięć a po zimie złuszczać się dlatego doradzam zrobić to z dużą starannością. (Kostka nie jest tak wrażliwa jak lany beton, stąd jej popularność)

kaniutek: w kwestii cementu blechert ma rację. Przy okazji - odcień koloru jaki chcesz mieć decyduje o cemencie. Białe "normalne" mają oznaczenie 52,5 IR [bez dodatków, szybka początkowa wytrzymałość wiązania]. Po prostu kup. Na szare uważaj - niewiele jest na rynku 42,5 - a tam zwracaj uwagę na opis. I - czysty bez dodatków, R - szybka początkowa wytrzymałość, AV, BV, itd - dodatki - czyli popioły i inne. Ja w takiej zabawie jestem zwolennikiem czystych, bez dodatków. Przy okazji zastanawiam się jaka byłby odpowiednia dylatacja - 0,40 m na 0,50 m - bo chyba na 0,5 m na 0,8 metra to już się chyba zbrojenie kłania.

Założeń kilka:

1. Im więcej piasku - tym więcej cementu, kamień jak już to do 8 mm... łatwiej by taki znikł i nie robił raków.

2. Ilość cementu [piszę o 42,5 lub 52,5] - te 350 kg / m3 betonu - , ale może okazać się że więcej jeśli będzie więcej piasku

3. Decyzja o tym jakie chcesz kolory, bo może ci się udać by zabarwić tylko samą wierzchnią warstwę [biały plus pigmenty]

4. Przy białym kolor piasku ma znaczenie

5. Dobrze jest jeśli i piasek i żwir jest płukany...

• 2 weeks później...

a jak nie chcę kostki? Co jest lepszym rozwiązaniem beton - coś jak tutaj http://www.faielloconcrete.com/images/BILD0273.JPG (tu nawet instrukcja ;) - http://www.wikihow.com/Build-a-Concrete-Driveway)

- czy zamówić prefabrykowane zbrojone płyty betonowe, które będą położone na uprzednio utwardzonym gruncie jak pod kostkę? coś podobnego jak tutaj beton maja 2.jpg

• 1 year później...