Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Płyta fundamentowa pod altanke na ROD

krukk

Recommended Posts

Jako żę jestem tu po raz pierwszy chciałbym serdecznie przywitać kolegów i koleżanki z forum :)

Niedawno wraz z rodzinką stałem sie nabywca działi w ROD ,chciałbym postawić altanke murowaną o wymiarach ok 4x5 m z uzytkowym poddaszem. konstrukcja ścian suporeks 18 cm, strop i dach drewniany. problem polega na tym iż grunt na którym ma stanąć altanka jest stosunkowo miękki (czarna ziemia lekko wilgotna po ścisnieciu w dłoni formuje sie plastycznie ) nie jestem geologiem więc nie bardzo wiem co to jest. I teraz zwracam sie do kolegów forumowiczów z pytaniem z tego co czytałem najbezpiecniej posadowic to na płycie findamentowej tylko co i jak po kloeji zrobic zeby było to wytrzymałe a nie osoagneło kosztów budowy domu jednorodzinnego :) jaka podsypka i ile jaki beton zbrojenie grubośc płyty. A może ktos z kolegów jest ze Szczecina i może słuzyc porada :) Pozdrawiam

Chyba tu nikt nie buduje kolejne forum na którym nikt nie odpowiada :)

Pozdrawiam. Odpowiedź wbrew pozorom nie jest taka prosta a brak odpowiedzi raczej świadczy o rozsądku forumowiczów. Stawianie domku murowanego na humusie jest błędem. Można w ten sposób posadowić lekki domek drewniany, np na bloczkach betonowych, choc lepiej oczywiście dokopac sie do bardziej stabilnej warstwy. Domek nawet mały buduje się z zachowaniem takich samych zasad jak duży. Może geolog to przesada ale fundament musi być stabilny i niewrazliwy np na przemarzanie. Nikt z nas nie wie co tam u ciebie jest więc ciężko cos doradzić. Płyta fundamentowa nawet pod mały domek wymaga zaprojektowania. Mogę wprawdzie napisać ci byś wymienił ten humus na piasek, dobrze go ubil i na tym na izolacji albo i bez niej wylał płytę grubości np 15 cm, zbrojąc ja w środku grubości siatką z drutu 8mm i oczkami 10x10, plus zbrojenie brzegów prętami fi 12 mm w formie belki ale to równie dobrze może być zbyt słabe albo też znacząco przewymiarowane a więc zbyt drogie. Ja odpowiedzialności za to nie wezmę jak i każdy kto by coś podobnego bez wiedzy i znajomości tego co na tym bedzie stało zaproponuje. Chyba bezpieczniej zrobić zwykłe fundamenty do głębokości przemarzania.

Proponuję tzw. fundament słupkowy, tj. tylko w narożnikach i na środkach ścian na głębokość przemarzania. Pod ścianami obwodowymi i działowymi belkę nośną zbrojoną np. dwoma lub trzema drutami (dwa na dole jeden na górze). Edytowane przez am00