Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Devireg 550 to "mistrzostwo świata" w swej kategorii. Ma też następcę w postaci dotykowego regulatora Devireg Touch. To najwyższa jakość z 5 letnią gwarancją. Jeżeli chodzi o sterowanie w sieci regulatorów to polecam system Devilink, który już dziś posiada slot karty SIM, micro SD oraz intuicyjny dotykowy panel przyjazny użytkownikowi.

A coś wiadomo jakie funkcje bendo miały te wejścia na karty SIM i SD

Jeśli chodzi o auratona to ludzie trochę na niego narzekają sporo jest o tym w temacie o Grzaniu Prądem ponoć słabo steruje przy grzaniu 2 taryfowym i te przekażniki padają.

Edytowane przez gruby86

A coś wiadomo jakie funkcje bendo miały te wejścia na karty SIM i SD

Jeśli chodzi o auratona to ludzie trochę na niego narzekają sporo jest o tym w temacie o Grzaniu Prądem ponoć słabo steruje przy grzaniu 2 taryfowym i te przekażniki padają.

W panelu sterowania Devilink CC slot na kartę SIM przygotowany jest pod przyszłą obsługę sterowania ogrzewaniem z poziomu telefonu komórkowego poprzez SMS-y. Wejście na kartę micro SD wykorzystujemy do uaktualniania oprogramowania urządzenia, które producent- DEVI/Danfoss co jakiś czas unowocześnia.

• 1 month później...

Powyższe nazwałem prognozowalnością i funkcję tą , posiada również panel centralny Devilink CC.

Witaj,

Przymierzam sie do zakupu właśnie Devireg Touch do nowo budowanego domu.

Przeczytałem przed chwilą Twoje zdanie na temat panela Devlink, z tego co jednak mi powiedziano panel ten łączy się tylko z termostatami typu 014G0158 (bezprzewodowe), a te Devireg Touch nie. Czy masz inne informacje ?

Z góry dziękuję za pomoc.

W panelu sterowania Devilink CC slot na kartę SIM przygotowany jest pod przyszłą obsługę sterowania ogrzewaniem z poziomu telefonu komórkowego poprzez SMS-y. Wejście na kartę micro SD wykorzystujemy do uaktualniania oprogramowania urządzenia, które producent- DEVI/Danfoss co jakiś czas unowocześnia.

Pytanie ilu ludziom to jest potrzebne. Jakby nie patrzeć utrzymywanie aktywnej karty SIM też kosztuje.

Każde obniżenie temperatury przez dowolny termostat powoduje pewne wystudzenie budynku i właśnie o to chodzi w ich stosowaniu. Straty energii wynikają z różnicy temperatur pomiędzy temp. zewnętrzną a temperaturą budynku (wewnętrzną). Im niższa różnica temperatur tym niższe koszty ogrzewania, a ta energia którą budynek odda wychładzając się i którą później musimy "extra" dostarczyć, to stracilibyśmy ją w większym stopniu utrzymując wyższą temperaturę. W zależności od temperatury zewnętrznej (a właściwie od aktualnej różnicy temperatur), obniżenie temp. wewnątrz o każdy 1 stopień C powoduje zmniejszenie strat energii cieplnej od około 3% do nawet 15% więc każde obniżenie temperatury przynosi korzyści w postaci niższych rachunków. Oczywiście nie należy dopuszczać do zbyt dużego wychłodzenia budynku, gdyż później system grzewczy może mieć problem z ponownym nagrzaniem, dlatego najczęściej stosuje się obniżki na poziomie 3 - 5 stopni C. Stosowanie "inteligentnych" termostatów zdejmuje z nas potrzebę planowania kiedy włączyć i wyłączyć ogrzewanie, aby w czasie gdy przebywamy w pomieszczeniu utrzymać komfort, a w pozostałym czasie jak najniższą temperaturę, a co za tym idzie najmniejsze straty energii.

Jakoś nie zauważyłem, by producenci pieców gazowych zalecali wychładzanie domu i grzanie kiedy trzeba pełną mocą kotła. W takim razie kondensaty mamy już z głowy. Po co w takim razie modulacja mocy w piecu?

• 1 month później...

wiec może ja napiszę swoje spostrzeżenia

wybór padł na Auraton-3000 ze względu na cenę

pierwsze wrażenie - mega skomplikowane programowanie i ustawianie , śmialiśmy się z jaśkiem że pierwszy będę ustawiał 2 h kolejny 1,5 a ostatni (mam ich 9) ok 10 min

przy programowaniu pomógł mi adiqq za co mu w tym miejscu raz jeszcze serdecznie dziękuje

programowanie jest banalne

ustawiamy 2 temperatury dzienna i nocna (2 przyciski po bokach - przycisnąć chyba 2-3 sek)

w przypadku ogrzewania w taniej taryfie tj nocnej te temperatury są jakby na odwrót

nocna - ta pożądana jaką chcemy mieć w dzień , nocna taka jąka akceptujemy w dzień poniżej której załączy się ogrzewanie w drogiej taryfie

kolejny krok przycisnąć środkowy przycisk na 5 sek by ustawić datę, godzinę i dzień tygodnia wszystko ustawia się poprzez pokręcenie środkowego przycisku

przyciskając ten sam przycisk na 8 sek programujemy sterownik na każdy dzień z osobna - pierwsze 4 programy są zaprogramowane fabrycznie - osoby grzejące w taniej taryfie (lub w inny sposób niż pierwsze 4 programy) wybierają kolejne pozycje np program 5 w którym definiujemy kiedy mają być godziny dzienne a kiedy nocne (w których ma załączyć ogrzewanie i osiągnąć zadana temperaturę), podajemy temperaturę jaką nas interesuje (temperaturę pokojową mierzona przez sterownik) wybieramy też dzień tygodnia - tu możemy np przypisać nasz nowy program np5 do ni pon-pt a program nr 6 na so-nd , każdy dzień musimy programować osobno powtarzając czynność, na końcu czynności podaje się też temperaturę dla czujnika podłogi , sterownik ma możliwość wyboru wg którego czujnika ma reagować / włączać i wyłączać ogrzewanie wg zadanego programu

przy takim domu jak mój czujnik temperatury podłogi ustawiony jest dość wysoko - przynajmniej na tą chwilę a całe sterowanie odbywa się wg czujnika w sterowniku

sterownik spełnia oczekiwania - trochę odbiega designem i wykonaniem od dzisiejszych realiów - przydałoby się coś nieco nowocześniejszego i ładniej wyglądającego , innych uwag na tą chwilę brak

Czy doszedłeś do granicznej temperatury czujnika podłogowego, tak aby wyłączył kabelki?

Pytam dlatego, gdyż instrukcja Auratonów jest tak napisana że wychodziłoby że albo działa na czujniku podłogowym albo na powietrznym.

A mnie tak jak Tobie chodzi o to żeby podłoga miała kaganiec na maksymalną temperaturę podłogi, gdy de facto priorytetem jest temperatura powietrza.

Patrząc na twe dobowe zużycia pewnie tak jest, ale wolę upewnić się. Stąd też dlatego pytałem o temperatury powierzchni podłogi. U siebie będę chciał mieć drewno dlatego te pytania są dla mnie ważne.

na 90% 2 czujnik działa jak kaganiec

pierwotnie miałem ustawiona temperaturę podłogi na 22-23 stopnie a temperaturę pomieszczenia na 21

i wg określonych godzin podłoga nie przyjmowała wystarczającej energii i pomieszczenie nie osiągało zadanej temperatury

za namową jaśka zdjąłem na tą chwile kaganiec podnosząc temperaturę do 28-31 stopni i pomieszczenia maja ciągle 21 stopni +/- 0,25 stopnia

z czasem będę ograniczał temperaturę podłogi i sprawdzał na ile mogę obniżyć kaganiec

samo ograniczenie temperatury podłogi nie jest tu problemem - nie zauważam tu ryzyka przegrzania pomieszczenia! jeśli odrobinę za dużo energii pójdzie dziś w podłogę - jutro dom to wyrówna ... weźmie mniej

• 2 months później...

Mam pytanie odnosnie termostatu Devireg 550. Otoz mam taki regulator w lazience. Mam wlaczona funkcje adaptacji (adap) i korzystam tylko z czujnika podlogowego. Zalezy mi tylko na efekcie cieplej podlogi, nie na ogrzewaniu lazienki.

Niedawno wlaczylem ta funkcje adaptacji i nie wiem czy dziala ona u mnie prawidlowo. Mam zaprogramowaną temperature komfortowa podlogi (w skali 1-10 mam ustawione 6 czyli okolo 30 stopni) na godzine 21:30, a termostat grzeje podloge juz od 17:00... czy to nie za szybko ? Podloga juz teraz jest ciepla a do 21:30 zostalo jeszcze pare godzin...

Czy ktos korzysta z tego urzadzenia w podobnej konfiguracji i moze sie wypowiedziec jak wyglada to u niego ? Ile wczesniej termostat wlacza ogrzewanie ? A moze jest to spowodowane tym, ze przez kilka dni po wlaczeniu funkcji adaptacji termostat "uczy sie" ile zajmuje grzanie podlogi do okreslonej temperatury ? Mowiac szczerze obecnie nie jest to najbardziej ekonomiczne podejscie, a chyba o to wlasnie chodzi w tej calej adaptacji.