Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja elektryczna 350MB 5x10 64amper , stałe obciążenie 35kw

pieetr

Recommended Posts

Witam wszystkich ! Proszę o pomoc doświadczonych kolegów.

Muszę doprowadzić prąd na okres 120dni ,kabel będzie zakopany w piasku na głębokości około 50cm czyli myślę ze chłodzenie będzie miał prawidłowe ? na kablu będzie stałe obciążenie 25-30kw,zabezpieczenie 64amper , podłączone będzie :

4xlodówka na napoje

2x zamrażarka na lody

1xpiec na zapiekanki

1xparownik do hot dogów

1x maszyna do lodów kręconych na siłę o poborze 8-9kw

2xgłośniki 1000wat

2xoświetlenie o łącznym poborze 2kw

1xgofrownica

1xekspres do kawy

5xpodgrzewacze do wody

1xgrzejnk 1kw

1xpompa 1,5kw

1xprojektor

2xtelewizor lcd

1xdmuchawa 2kw

teraz najważniejsze pytanie : jaki kabel aluminium czy miedź ? przypomnę ze będzie to 350metrow kabla

w energetyce powiedziano mi ze 5x10 miedziany wystarczy a jaki musiał by być aluminiowy ?

czy zamówiłem wystarczająco kw -35 ?liczyłem kilka razy i wyszło mi maksymalnie na raz 30kw a tak realnie w jednym czasie będzie 20-max25kw . Jakie bezpieczniki byście polecili do centralki w środku ? gniazdek chce mieć minimum 20-25?

Napiszcie czy jest sens przepłacać za miedź ? aluminium wziął bym 5x25 ?lub 5x35 co myślicie proszę o pomoc ? jakie będą spadki mocy na takim odcinku ?

• 2 weeks później...