pieetr 05.05.2012 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2012 Witam wszystkich ! Proszę o pomoc doświadczonych kolegów. Muszę doprowadzić prąd na okres 120dni ,kabel będzie zakopany w piasku na głębokości około 50cm czyli myślę ze chłodzenie będzie miał prawidłowe ? na kablu będzie stałe obciążenie 25-30kw,zabezpieczenie 64amper , podłączone będzie :4xlodówka na napoje2x zamrażarka na lody1xpiec na zapiekanki1xparownik do hot dogów1x maszyna do lodów kręconych na siłę o poborze 8-9kw2xgłośniki 1000wat2xoświetlenie o łącznym poborze 2kw1xgofrownica1xekspres do kawy 5xpodgrzewacze do wody1xgrzejnk 1kw1xpompa 1,5kw1xprojektor2xtelewizor lcd1xdmuchawa 2kwteraz najważniejsze pytanie : jaki kabel aluminium czy miedź ? przypomnę ze będzie to 350metrow kablaw energetyce powiedziano mi ze 5x10 miedziany wystarczy a jaki musiał by być aluminiowy ?czy zamówiłem wystarczająco kw -35 ?liczyłem kilka razy i wyszło mi maksymalnie na raz 30kw a tak realnie w jednym czasie będzie 20-max25kw . Jakie bezpieczniki byście polecili do centralki w środku ? gniazdek chce mieć minimum 20-25?Napiszcie czy jest sens przepłacać za miedź ? aluminium wziął bym 5x25 ?lub 5x35 co myślicie proszę o pomoc ? jakie będą spadki mocy na takim odcinku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 15.05.2012 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2012 350m, więc nie 5x... tylko 4x... i lokalny uziom.120 dni, aluminium, szkoda miedzi na miedź.YAKY 4x35 Dogadaj się z hurtownią, kabel odkupią po wszystkim. No i przede wszystkim, zatrudnij do tego elektryka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts