Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wnętrzarska rewolucja Magdy J.

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Magda,

wg mnie A już wie, ze wnetrzarska rewolucja dotarła do salonu, tylko trudno Mu się z tym oswoić i broni swoich ostatnich przyczółków:lol2:

On niestety, pomału się oswaja z moimi pomysłami... Ale dzisiaj powiedział, żebym zrobiła kosztorys:D bo może się okazać, że nie będzie nas stać:yes:

A On chciał tylko przemalować:D

Edit: Wojtek, a Ty co myślisz o tym oknie?

Edytowane przez Magda 34

On pomału się oswaja z moimi pomysłami... Ale dzisiaj powiedział, żebym zrobiła kosztorys:D bo może się okazać, że nie będzie nas stać:yes:

A On chciał tylko przemalować:D

Edit: Wojtek, a Ty co myślisz o tym oknie?

:rotfl:tylko przemalować?

niestety, ale w tym tygodniu zmuszony jestem zawitać na Łęczycką jeszcze raz:(

to i szybki w kuchni zobacze:D

Edytowane przez wojgoc

wersja z oknem jest the best:yes: - tylko do zarządcy budynku nic bym nie pisał.

ja to bym zrobił jedno duże przeszklenie z przesuwnymi drzwiami na balkon - ale to juz realnie spoooory koszt:(

Mnie tez bardzo leży ten pomysł:yes: Ale myślisz, że jak nie zgłoszę, to nie będę miała kłopotów:rolleyes: Trochę się boję....

Spirea!!! To jest myśl:yes: Zaraz do niej napiszę.

Nie mogę mieć przesuwnych drzwi, bo wnęka okienna ma tylko 150 cm szer. :( Chyba, że jakoś inaczej te drzwi by się rozsuwały..., bo nie jestem w temacie możliwości okiennych. :no:

Wyceniałam natomiast samo szklenie-fix Wyszło 970 zł

Ojej, to już by był super bajer i w ogóle moje marzenie:yes::D Ale zburzenie tego słupka to chyba marzenie ściętej głowy ( a ja mam jeszcze swoja na karku).:D

To jest 50 cm mur:(

A może jeszcze jakiś architekt się wypowie???

Edytowane przez Magda 34

Magdo, nie pamiętam dokładnie, ale jeśli chodzi o okna w ścianach nośnych, to jest to zmiana, która wymaga uchwały wspólnoty mieszkaniowej. Nie wiem, co to za lokal, więc może to być zgoda spółdzielni. Pójście tak daleko, jak wyburzenie słupka i zrobienie jednego dużego okna raczej nie wchodzi w rachubę. Zaburzy to wygląd budynku, a to jest wpisane m.in. do warunków technicznych użytkowania budynków mieszkalnych. Ma być ład i porządek ;)

Rozp. określa m.in. 3) utrzymanie wymaganego stanu estetycznego budynku, a w przypadku wpisania budynku do rejestru zabytków - zachowanie jego wartości podlegających ochronie konserwatorskiej.

I dalej

§ 6. Zakresem okresowej kontroli, o której mowa w art. 62 ust.1. pkt. 2 ustawy, należy objąć również sprawdzenie stanu sprawności technicznej i wartości użytkowej elementów budynku, o których mowa w § 5, oraz wszystkie pozostałe elementy budynku, a także estetykę budynku i jego otoczenia.

Tego rodzaju ingerencja w części wspólne budynku będzie też raczej skutkować koniecznością zrobienia projektu i uzyskania pozwolenia (100% pewności nie mam, ale raczej tak).

Poza tym zwróć uwagę, że pod oknem masz kaloryfer.

Co do wstawienia fixa w miejsce mniejszego okna, to możesz spróbować wystąpić o zgodę. Ale jeśli masz np. podziały okna, to też mogą robić problemy. Jest jeszcze kwestia zapewnienia wentylacji i norm, a w mieszkaniu wentylacji mechanicznej nie masz.

jak chodzi Ci to po głowie, to spytaj w spółdzielni/zarządcy zależy, co tam macie i zobaczysz jaka będzie reakcja.

i takie coś - orzeczenie NSA z 2005

1. Montaż okiennicy na oknie nie wymaga zgłoszenia ani pozwolenia na budowę. Z punktu widzenia prawa budowlanego organy nadzoru budowlanego mogłyby interweniować, jeśli okiennica powodowałby swym wyglądem oszpecenie otoczenia. To czy okiennica rzeczywiście powoduje swym wyglądem oszpecenie otoczenia nie może być przedmiotem rozstrzygnięcia w postępowaniu o przywrócenie poprzedniego sposobu użytkowania obiektu budowlanego lub jego części. Wymaga to wszczęcia odrębnego postępowania w oparciu o przepis art. 66 ustawy z dnia 7 lipca 1994 r. Prawo budowlane.

2. Nie można w ramach postępowania o przywrócenie poprzedniego sposobu użytkowania obiektu budowlanego lub jego części domagać się likwidacji drzwi od strony ulicy i spowodowania by ponownie było w ich miejscu tylko okno. Wykonania otworu drzwiowego w miejsce okna nie można uznać za przeróbkę pomieszczenia o jakiej mowa w art. 71 ust. 2 ustawy z dnia 7 lipca 1994 r. Prawo budowlane. Przeróbka pomieszczenia to niewielkie zmiany nie wymagające pozwolenia na budowę, ani zgłoszenia. Tymczasem wykonanie otworu drzwiowego w miejsce otworu okiennego od strony ulicy może być uznane za roboty budowlane. Jeżeli inwestorzy roboty te wykonali bez uzyskania pozwolenia to wyjaśnienie tej kwestii także wymaga przeprowadzenia odrębnego postępowania wyjaśniającego w przedmiocie samowoli budowlanej.

ale wiesz, Gołębiewski zrobił o parę metrów wyższy budynek i nie kazali robierać ;) Wpisz więc może do kosztorysu opłatę legalizacyjną za samowolę budowlaną ;)

Spiero,

ogromne dzięki:hug:

I widzisz Wojtuś:D ? Ale idea była świetna;)

Mam jeszcze opinię Roberta Skitka i jest analogiczna:yes:

Zatem odpada wyburzenie słupka. W tym budynku oryginalne okna były dzielone. My kilka lat temu zrobiliśmy, chyba jako pierwsi okna bez podziałów, a za nami poszli inni. Teraz budynek ma mieszane szklenia. Nikt się nie przyczepiał. Robert wspomniał też o balustradzie. Moja jest ażurowa, ale tak jakoś dziwnie skonstruowana, że mało co widać i pewnie nikt nawet nie zauważy, że okno "ciągnie się" do dołu. :no: