Yaa 16.12.2013 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2013 nie pytaj w akwarystycznymznajdz kogos kto zaklada akwaria Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda 34 16.12.2013 21:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2013 W tym akwarystycznym. w którym byłam zakładają akwaria, mają pełen pakiet usług. W grę wchodzi niewielkie akwarium morskie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 16.12.2013 23:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2013 Wyglądać będzie bardzo ładnie, ale... akwarium morskie jest bardzo trudne w utrzymaniu. to nie jest pomysł dla amatora.Kiedyś miałam akwarium około 150 litrów pojemności. Kilka lat, całkiem słodkowodne, ale dobrze wyposażone, z roślinami i ciekawymi rybkami. Było przy tym sporo pracy. Wiem, że morskie jest dużo bardziej wymagające, jeśli ma wyglądać efektownie. Panowie akwarium założą, a potem powinni o nie regularnie dbać. Nie wiem jak często wymaga nadzoru, czyszczenia, sprawdzania odczynu wody i zasolenia. Rośliny słonowodne są bardzo wrwżliwe na najdrobniejsze wachania składu chemicznego wody. Słodkowodne czyściłam gruntownie raz w miesiącu. Wymiana wody i mycie. Tu może być znacznie trudniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yaa 17.12.2013 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 no wlasnie, morskie jest trudne i potrzeba wiedzy ale jesli chodzi o slodkowodne to tez potrzeba wiedzy - w akwarium nie wymienia sie wody przy czyszczeniu to jest kompletna rujnacja rownowagi ktora sie wytworzyla jesli ktos nie jest i nie chce byc akwarystą, najlepiej zrobic efektowna kompozycje z korzeni i wolno rosnacych roslin ( zeby nie trzeba bylo przycinac co chwile) + stado np neonkow jako dodatek cos w stylu: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 17.12.2013 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 Yaa, masz akwarium? Piszesz coś o tym u siebie?Ja miałam ponad 20 lat temu i na etapie zupełnie początkującym. Trochę roślinek, neonki, dania pręgowane. Pewnego dnia te 150 litrów zastałam na podłodze. Szyba pękła nie wiadomo czemu. Już nie założyłam drugiego. Może jak bedę całkiem na emeryturze, to zaordynuję sobie coś. W końcu teraz mam mase miejsca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yaa 17.12.2013 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 Nie, nie pisze jeszcze o akwarium, bo jeszcze jest w wersji roboczej i w miejscu zastepczym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 17.12.2013 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 Bardzo jestem ciekawa Będę zaglądać do Ciebie w oczekiwaniu na pojawienie się akwarium. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda 34 17.12.2013 18:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 (edytowane) Nawet nie chcę o tym myśleć co by było, gdyby pękła szyba:no: Ale dzięki dziewczyny za cenne uwagi. Dopiero wszystko ustalam, więc nie wiem jeszcze dokładnie na jakie akwarium zdecyduje się Inwestorka. Na razie szukamy miejsca dla rybek, chociaż w sumie to już lepszego obok lodówki nie ma, czyli w tym miejscu gdzie miał być biokominek. Mój wczorajszy pomysł poszedł w zapomnienie, bo po ustawieniu zbiornika z rybkami w przejściu, zrobi się tam za ciasno.Dzisiaj byłam w mieszkaniu i rozrysowałam sobie wszystko kredą. Ustawienie sprzętów jest optymalne, jedynie co, to jak radziłaś pestko, skrócę wyspę o 10 cm. Wkrótce wrzucę projekt łazienki, bo prawie skończony;) Edytowane 17 Grudnia 2013 przez Magda 34 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julianna16 17.12.2013 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 Hej Madziu . Cieszę się, że jesteś i w dodatku masz zadania, które lubimy Podłoga w mieszkaniu Inwestorki będzie piękna Drzwi zapierają dech w piersiach. Wizualizacja łazienki bardzo, bardzo mi się podoba - gratuluję pomysłu. Mnie nie przeszkadza brak koloru. Nie wprowadzałabym go nawet w dodatkach typu ręcznik, pojemniki na mydło, itp. Fajne jest to, że w przyszłości łatwo ją zmienić - wystarczy kupić inną tapetę i już. Super pomysł. Uwagi Pestki odnośnie przejścia popieram. To ważne miejsce komunikacyjne i metr może okazać się niewystarczający. Ja mieszkam teraz w podobnych warunkach (zamiast wyspy mam sofę na środku) i nie jest to komfortowe. Wystarczające, ale dość uciążliwe. Szczególnie gdy ma się malucha, który porusza się z prędkością światła i czasem spotykamy się w tych najbardziej newralgicznych dla komunikacji miejscach . Odnośnie samego układu sprzętów - napisałaś, że jest optymalny, a mnie zaskoczyła nieco kolejność - czyli lodówka - piec - zlew. Czy umiejscowienie zlewu na końcu (a nie w środku tego ciągu) ma jakąś ideę, szczególną preferencję Inwestorki lub jest wymuszone przyłączami? Jakoś utkwiło mi w świadomości, że najwygodniej gdy zlew jest między lodówką a piecem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 17.12.2013 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 17.12.2013 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 obecna! łazienka super - nie lubię kafelków na ścianach, więc popieram całą mną oraz podzielam zdziwienie Julianny, bo też bym wolała kolejność lodówka-zlew-kuchenka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moorela 17.12.2013 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 Ja też "odbijam kartę obecności" i popieram poszerzenie przejścia. Magda, u mnie jest 120 cm - pamiętasz? Jest wygodnie. W akwarium bym sie nie pakowała, jeśli wcześniej nie było rybek w domu, za 2-3 lata zostanie tam dziura, idę o zakład. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda 34 18.12.2013 10:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2013 Julianko, Tataraku, Moorelko, jak fajnie, że wpadłyście:D Nie miałam czasu wczoraj, bo robię zestawienie materiałów i kosztorys. Ale to pracochłonne Już odpowiadam na temat umiejscowienia tego zlewozmywaka. Otóż w projekcie developerskim zlewozmywak jest przy pionie, ale jak same widzicie miejsca siedzące byłyby równolegle do płyty. Inwestorka boi się, że jakby coś gorącego się wylało, to będzie dramat.Dlatego zamieniłyśmy te sprzęty miejscami. Ot wszystko, chociaż uważam, że zlewozmywak powinien być na swoim miejscu, czyli przy pionie. Chyba żeby zamienić miejsca siedzące Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 18.12.2013 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2013 hm, słabo mnie to przekonuje, bo niby gdzie by się miało rozlać to coś gorącego? to raz, a dwa, że moim zdaniem ryzyko niebezpiecznych wypadków rośnie w kuchni, która nie jest ergonomicznie zorganizowana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda 34 18.12.2013 11:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2013 (edytowane) Przyznaję się, że Jej uległam, chociaż nadal uważam, że zlewozmywak jest dobrze umiejscowiony w oryginalnym projekcie. Jeszcze nic nie jest ostatecznie zdecydowane, więc spróbuje Ją przekonać do pierwotnej wersji. Jak się nad tym zastanowic, to jeszcze w życiu nic mi się nie spadło z kuchenki gazowej:rolleyes: A Wam? Edytowane 18 Grudnia 2013 przez Magda 34 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 18.12.2013 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2013 Mojej mamie raz, z palnika gazowego, patelnia z kurczakiem w głębokim oleju. Skutek – poparzenie całej dłoni 3go stopnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agulla 18.12.2013 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2013 Witam się i ja będę podglądać Drzwi wewnętrzne - CUDO! Akwarium to rzeczywiście trudny temat - mam nadzieje, że Inwestroka ma z nim doświadczenie. Łazienka podoba mi się w takiej tonacji kolorystycznej jak jest - w takim układzie kolorów zawsze można łatwo zmienić łazienkę dodatkami - kolorowe ręczniki, pojemnik na mydło w płynie. Tatarak ma rację - ryzyko wypadków rośnie w kuchni, która jest źle zaplanowana. Mam nadzieje, że Inwestorka zmieni jeszcze zdanie. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 18.12.2013 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2013 Podaj inwestorce ten argument, że brak ergonomii podnosi ryzyko wypadków. mnie nic nigdy nie spadło z kuchenki, ani nikomu, kogo znam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda 34 18.12.2013 18:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2013 Witaj Agulla. Dzięki za odwiedziny. Zajrzę też do Ciebie:yes: Akwarium jest moim utrapieniem, ale nie ma to tamto, trzeba podołać Tataraku, co do układu funkcjonalnego w kuchni to będę musiała przedstawić argumenty Hej Olu, zaglądam czasami do Ciebie i czekam na Twoje lampy do jadalni :popcorn:i to akwarium też mnie teraz zaciekawiło. Umywalka kolumnowa to Alape, WT.RX 325 K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda 34 18.12.2013 19:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2013 (edytowane) Olu, lamp na pewno nie przegapię I jeszcze tak informacyjnie, te konkretne umywalki są w dwóch rozmiarach 325mm i 400mm i są ze stali emaliowanej. Ale takich stojących jest dość spory wybór. Walcząc z częścią dzienną skończyłam łazienkę. Tak wygląda na rzucie: http://foto1.m.onet.pl/_m/f5760f098ff7ee9834eb2ca0e2ec0f75,21,19,0.jpg Jest bardzo minimalistyczna, ale taka miała być.Te szare kafle (60x60)w rzeczywistości nie są takie ciemne. To jasny szary, połączony z ciepłą bielą. W tej łazience nie ma miski wc, jest szafa, w której schowana jest pralka i środki czystości. http://foto3.m.onet.pl/_m/45f5d16a4d0681362b59f58ce5073ac7,21,19,0.jpg http://foto0.m.onet.pl/_m/e8eddb8cee2cc45b1d202dcd36c907e4,21,19,0.jpg http://foto0.m.onet.pl/_m/0efc792c853b60150b24a39a20f49b4c,21,19,0.jpg http://foto2.m.onet.pl/_m/eb0c2430e0179233f892cafbbb026e4a,21,19,0.jpg I jeszcze kolor płytek http://www.casalgrandepadana.it/img/library/1441/Arch.white.jpg http://www.casalgrandepadana.it/img/library/1435/Arch.light%20grey.jpg Edytowane 19 Grudnia 2013 przez Magda 34 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts