Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wnętrzarska rewolucja Magdy J.

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wyglądać będzie bardzo ładnie, ale... akwarium morskie jest bardzo trudne w utrzymaniu. to nie jest pomysł dla amatora.

Kiedyś miałam akwarium około 150 litrów pojemności. Kilka lat, całkiem słodkowodne, ale dobrze wyposażone, z roślinami i ciekawymi rybkami. Było przy tym sporo pracy. Wiem, że morskie jest dużo bardziej wymagające, jeśli ma wyglądać efektownie.

Panowie akwarium założą, a potem powinni o nie regularnie dbać. Nie wiem jak często wymaga nadzoru, czyszczenia, sprawdzania odczynu wody i zasolenia. Rośliny słonowodne są bardzo wrwżliwe na najdrobniejsze wachania składu chemicznego wody. Słodkowodne czyściłam gruntownie raz w miesiącu. Wymiana wody i mycie. Tu może być znacznie trudniej.

no wlasnie, morskie jest trudne i potrzeba wiedzy

ale jesli chodzi o slodkowodne to tez potrzeba wiedzy - w akwarium nie wymienia sie wody przy czyszczeniu :)

to jest kompletna rujnacja rownowagi ktora sie wytworzyla

jesli ktos nie jest i nie chce byc akwarystą, najlepiej zrobic efektowna kompozycje z korzeni i wolno rosnacych roslin ( zeby nie trzeba bylo przycinac co chwile)

+ stado np neonkow jako dodatek

cos w stylu:

89441745.jpg

50910655.jpg

Yaa, masz akwarium? Piszesz coś o tym u siebie?

Ja miałam ponad 20 lat temu i na etapie zupełnie początkującym. Trochę roślinek, neonki, dania pręgowane. Pewnego dnia te 150 litrów zastałam na podłodze. Szyba pękła nie wiadomo czemu. Już nie założyłam drugiego. Może jak bedę całkiem na emeryturze, to zaordynuję sobie coś. W końcu teraz mam mase miejsca.

Nawet nie chcę o tym myśleć co by było, gdyby pękła szyba:no:

Ale dzięki dziewczyny za cenne uwagi. Dopiero wszystko ustalam, więc nie wiem jeszcze dokładnie na jakie akwarium zdecyduje się Inwestorka. Na razie szukamy miejsca dla rybek, chociaż w sumie to już lepszego obok lodówki nie ma, czyli w tym miejscu gdzie miał być biokominek. Mój wczorajszy pomysł poszedł w zapomnienie, bo po ustawieniu zbiornika z rybkami w przejściu, zrobi się tam za ciasno.

Dzisiaj byłam w mieszkaniu i rozrysowałam sobie wszystko kredą. Ustawienie sprzętów jest optymalne, jedynie co, to jak radziłaś pestko, skrócę wyspę o 10 cm.

Wkrótce wrzucę projekt łazienki, bo prawie skończony;)

Edytowane przez Magda 34

Hej Madziu :). Cieszę się, że jesteś i w dodatku masz zadania, które lubimy :D

Podłoga w mieszkaniu Inwestorki będzie piękna :yes: Drzwi zapierają dech w piersiach.

Wizualizacja łazienki bardzo, bardzo mi się podoba - gratuluję pomysłu. Mnie nie przeszkadza brak koloru. Nie wprowadzałabym go nawet w dodatkach typu ręcznik, pojemniki na mydło, itp. Fajne jest to, że w przyszłości łatwo ją zmienić - wystarczy kupić inną tapetę i już. Super pomysł.

Uwagi Pestki odnośnie przejścia popieram. To ważne miejsce komunikacyjne i metr może okazać się niewystarczający. Ja mieszkam teraz w podobnych warunkach (zamiast wyspy mam sofę na środku) i nie jest to komfortowe. Wystarczające, ale dość uciążliwe. Szczególnie gdy ma się malucha, który porusza się z prędkością światła i czasem spotykamy się w tych najbardziej newralgicznych dla komunikacji miejscach :D.

Odnośnie samego układu sprzętów - napisałaś, że jest optymalny, a mnie zaskoczyła nieco kolejność - czyli lodówka - piec - zlew. Czy umiejscowienie zlewu na końcu (a nie w środku tego ciągu) ma jakąś ideę, szczególną preferencję Inwestorki lub jest wymuszone przyłączami? Jakoś utkwiło mi w świadomości, że najwygodniej gdy zlew jest między lodówką a piecem :).

Julianko, Tataraku, Moorelko, jak fajnie, że wpadłyście:D

Nie miałam czasu wczoraj, bo robię zestawienie materiałów i kosztorys. Ale to pracochłonne :eek:

Już odpowiadam na temat umiejscowienia tego zlewozmywaka. Otóż w projekcie developerskim zlewozmywak jest przy pionie, ale jak same widzicie miejsca siedzące byłyby równolegle do płyty. Inwestorka boi się, że jakby coś gorącego się wylało, to będzie dramat.Dlatego zamieniłyśmy te sprzęty miejscami. ;)

Ot wszystko, chociaż uważam, że zlewozmywak powinien być na swoim miejscu, czyli przy pionie. Chyba żeby zamienić miejsca siedzące :rolleyes:

Przyznaję się, że Jej uległam, chociaż nadal uważam, że zlewozmywak jest dobrze umiejscowiony w oryginalnym projekcie. Jeszcze nic nie jest ostatecznie zdecydowane, więc spróbuje Ją przekonać do pierwotnej wersji.:yes:

Jak się nad tym zastanowic, to jeszcze w życiu nic mi się nie spadło z kuchenki gazowej:rolleyes: A Wam?

Edytowane przez Magda 34

Witam się i ja :) będę podglądać :)

Drzwi wewnętrzne - CUDO!

Akwarium to rzeczywiście trudny temat - mam nadzieje, że Inwestroka ma z nim doświadczenie.

Łazienka podoba mi się w takiej tonacji kolorystycznej jak jest - w takim układzie kolorów zawsze można łatwo zmienić łazienkę dodatkami - kolorowe ręczniki, pojemnik na mydło w płynie.

Tatarak ma rację - ryzyko wypadków rośnie w kuchni, która jest źle zaplanowana. Mam nadzieje, że Inwestorka zmieni jeszcze zdanie.

Pozdrawiam!

Witaj Agulla. Dzięki za odwiedziny. Zajrzę też do Ciebie:yes:

Akwarium jest moim utrapieniem, ale nie ma to tamto, trzeba podołać:D

Tataraku, co do układu funkcjonalnego w kuchni to będę musiała przedstawić argumenty :yes:

Hej Olu, zaglądam czasami do Ciebie i czekam na Twoje lampy do jadalni :popcorn:i to akwarium też mnie teraz zaciekawiło.

Umywalka kolumnowa to Alape, WT.RX 325 K

Olu, lamp na pewno nie przegapię :no:

I jeszcze tak informacyjnie, te konkretne umywalki są w dwóch rozmiarach 325mm i 400mm i są ze stali emaliowanej. Ale takich stojących jest dość spory wybór.:)

Walcząc z częścią dzienną skończyłam łazienkę. :stirthepot:

Tak wygląda na rzucie:

http://foto1.m.onet.pl/_m/f5760f098ff7ee9834eb2ca0e2ec0f75,21,19,0.jpg

Jest bardzo minimalistyczna, ale taka miała być.Te szare kafle (60x60)w rzeczywistości nie są takie ciemne. To jasny szary, połączony z ciepłą bielą. W tej łazience nie ma miski wc, jest szafa, w której schowana jest pralka i środki czystości.

http://foto3.m.onet.pl/_m/45f5d16a4d0681362b59f58ce5073ac7,21,19,0.jpg

http://foto0.m.onet.pl/_m/e8eddb8cee2cc45b1d202dcd36c907e4,21,19,0.jpg

http://foto0.m.onet.pl/_m/0efc792c853b60150b24a39a20f49b4c,21,19,0.jpg

http://foto2.m.onet.pl/_m/eb0c2430e0179233f892cafbbb026e4a,21,19,0.jpg

I jeszcze kolor płytek

http://www.casalgrandepadana.it/img/library/1441/Arch.white.jpg

http://www.casalgrandepadana.it/img/library/1435/Arch.light%20grey.jpg

Edytowane przez Magda 34