Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wnętrzarska rewolucja Magdy J.

Recommended Posts

Mnie mój jeden specjalista od gubienia wystarcza. Dlatego są też kontakty, a osobistego pilota mam zadołowanego. J. gubi i J. szuka, nie znajduje, to nie ma. Ale ja mam (!) :D Taki układ.

Boh, Szocik, a Ty masz aż 3 !!! Ty święta jesteś :)

Magda, a jakbyś tak cały sufit przykryła cienką płytą gipsową. Ostatnio widziałam takie 6mm ze zbrojeniem. Są 2 razy droższe, ale Twoja kuchnia mała.

263 to bardzo nisko, więc te 6 cm to strasznie dużo. Dałabym światło pod szafkami i coś fajnego wiszącego nad stołem. A jeśli mało to może reflektorki umieszczone na styku ściana-sufit.

Jeszcze o tych pilotach, bo a nóż... sie do czegoś przyda. Można kupić takie bardzo tanie zestawy – 3 lub 4 sterowniki i pilot i stosować podłączając sterowniki do kontaktów, których używa się np. do lampy podłogowej. To taki substytut prawdziwego sterowania „inteligentnego”, ale może się przydać.

Mój jest jedną nogą elektryk z uprawnieniami, bo kilka lat temu miał hopla na punkcie tzw. inteligentnych domów i porobił stosowne papiery. Nic z tego nie wyszło. Firma, z którą miał „kooperować”, zaplątała się w duży i bardzo wypasiony drogi kontrakt i padła. Wiedza jednak została i... dystans do całych tych inteligentnych domów. Powiem Wam „w tajemnicy”, że to co oferują specjalistyczne firmy w tej dziedzinie, można zrobić za 1/5 ceny jaką sobie życzą :) Domek z powodu tej wiedzy biedny bywa, bo służy do eksperymentowania :( ostatnio na szczęście tylko w garażu.

Pasjans napoleoński – DUŻY bo z dwóch talii. Ja nie mogę mieć łatwo w takich zabawach. Nie wciąga mnie, jak coś za łatwo idzie.

Książka – polecam Mroziewicza „Fideladę”. Zaskoczyła mnie i informacjami i potraktowaniem tematu.

Edytowane przez pestka56

• Odpowiedzi 2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

przychylam się do pomysłu Pestki co do sufitu. Jeśli płyta zbyt droga, to dowiedz się, czy nie mozna tego sufitu po prostu zaszpachlowac, spękania zrobić jakąs flizeliną czy czymś podobnym. Teść w łazience mial położone chyba w ogóle zwykłe zielone płyty i ma ładnie wyrównany sufit.

Walcz dziewczyno o każdy centymetr w każdym wymiarze :)

Magda, pomyśl o żarówkach ledowych. Mój jest maniak na tym punkcie. Mamy gdzie się da.

oświećcie mnie, że tak dwuznacznie zahaczę temat, czy takie żarówki ledowe można wkręcać do normalnych hmm żyrandoli, kinkietów itp, czy mają jakieś spejcalne gwinty lub inne potrzeby? bo mnie bardzo interesuje ich energooszczędność i chciałabym, żeby mi ktoś temat przybliżył jak krowie na miedzy, bez używania trudnych specjalistycznych słów :)

oświećcie mnie, że tak dwuznacznie zahaczę temat, czy takie żarówki ledowe można wkręcać do normalnych hmm żyrandoli, kinkietów itp, czy mają jakieś spejcalne gwinty lub inne potrzeby? bo mnie bardzo interesuje ich energooszczędność i chciałabym, żeby mi ktoś temat przybliżył jak krowie na miedzy, bez używania trudnych specjalistycznych słów :)

No, to świecę. Oczywiście są takie, które wsuwasz tylko w specjalne oprawy, ale są i takie, które wkręcasz w normalne gwinty, a jak nie to sa tez adaptatory do gwintów :D

Magda ładne i dostępne cenowo oprawy nastropowe ma Brlilux i Kanlux (nieco techniczne, moim zdaniem pasujące do kuchni).

Są owalne jak Massive Nero czy o przekroju kwadratowym jak Aquaformy i Chorsy. Zobacz też Philipsa ale ceny to bardziej na allegro. J alubię oprawy typu walec z odbłyśnikami. Znakomicie się sprawdzaja w kuchni. Większość na świetlówki o gwincie e27 czyli mozesz w nie wkręcać co chcesz-zwykłe żarówki, świetlówki czy ledowe. Najdroższe ledowe zarówki to te duze płaskie, ar111, zazwyczaj do opraw wstropowych halogenowych. Takich źródeł światła bym unikała. Wybierz na e27 lub gu10. To najpopularniejsze gwinty. Nie ma też chyba co za bardzo przejmowac się wyliczniami luxów bo przy każdej żarówce będą inne tak samo jak stopień rozproszenia światła. Musiałabyś juz teraz wiedzieć, jakie żarówki wkrecisz w daną oprawę a to troche bez sensu bo w ledach tempo rozwoju technologi jest oszałamiajace wiec może za kilka lat będą dostępne cenowo takie, które dają naprawdę fajne swiatło.

Polecam: R-3500t; Ritmo, Nikor, Mayor, Echo.

Edytowane przez mayland

Pestka - super :)

Mayland - uwielbiam takie esencjonalne wpisy :)

Ja też:) Po raz kolejny dziękuję maylandziu:cool: Pestko tobie również:)

Tylko, że mam problem, bo jak zastosuję oprawy nastropowe, to nie otworzę szafek górnych w zabudowie i wiszących, które maja być do sufitu:( Muszę zastosować oprawy wpuszczane...

Edytowane przez Magda 34

To moż edaj tasmy LED w profilach. Tasmy nie muszą byc montowane jako kurtyny świetlne niewidocznie pod gips-kartonem. Stosując wpuszczany aluminiowy profil z szybką mozesz puścić takie światło bezpośrednio po suficie. To rozwiązanie podobne do świetlówek umieszczonych w rynnie za plexi tylko mniejsze i delikatniejsze.

http://www.dzordz.pl/191-large/profil-do-tasm-led-narozny.jpg

Czy opraw nastropowych nie można tak rozmieścić by wypadały na lini otwarcia frontu? Te fronty nad blatem mozesz dać wąskie i wysokie. Fajnie by takie wyglądały.

Inna możliwość to lampa centralna w kuchni na wysięgniku jak np. Eseo Mucha.

Szukałam kiedyś dla klienta opraw do niskiej zabudowy i najniższe jakie znalazłam to te http://allegro.pl/oprawa-k71-3-duzy-rozmiar-super-jakosc-i2319038635.html

Nie pamietam ile cm od stropu muszą być. Mozesz ich zapytać jak Ci sie podobają. Wykonanie oprawy bardzo ok, ładnie się też prezentuje.

Inna jeszcze możliwosć to obniżenie sufitu 10cm nad szafkami wiszącymi i w słupku i mniejsze oprawy np. http://allegro.pl/opr-k-24-230v-zar-smd-jak-35w-opr-gu10-taniej-15-i2342592134.html

albo plafony czy jakieś reflektorki.

No i zostaje jeszcze szyna i reflektory. Te mogłabyś przesuwać w dowolne miejsce np. system Brilux Estra.

Jak juz wybierzesz system mocowania to wtedy łatwiej będzie dobrać oprawy.

Polecam przegląd http://www.luxmarket.pl/ Dobrze skatalogowane oprawy.

Edytowane przez mayland

To obniżenie sufitu tylko nad szafkami podoba mi się :)

Albo umieść światła na suficie tylko tam gdzie nie masz szafek, nad stołem i blisko wejścia.

Edytowane przez pestka56

Dokładnei tak, mozesz dać lampe nad wejsćem i 1-2 przy stole. Jesli będą miały możliwość regulacji stopnia padania światła to sobie je ukierunkujesz. Do tego oswietlenie podszafkowe i powinno być ok.

Ja chyba wybrałabym opcję szafek 30cm. Lepiej wygladają takie wąskie. nie wiem czy są ustawne w środku ale szafka 60 to też fronty 2x30. I wtedy nad okapem jest mniejszy promień otwarcia. Miałabyś chyba górę w samych 30cm frontach przy takim podziale?

Edytowane przez mayland

Dokładnei tak, mozesz dać lampe nad wejsćem i 1-2 przy stole. Jesli będą miały możliwość regulacji stopnia padania światła to sobie je ukierunkujesz. Do tego oswietlenie podszafkowe i powinno być ok.

Ja chyba wybrałabym opcję szafek 30cm. Lepiej wygladają takie wąskie. nie wiem czy są ustawne w środku ale szafka 60 to też fronty 2x30. I wtedy nad okapem jest mniejszy promień otwarcia. Miałabyś chyba górę w samych 30cm frontach przy takim podziale?

Czyli proponujecie umieścić na suficie tylko 3 punkty świetlne?

świetny pomysł z tym podziałem szafek górnych.:wave: Wszystkie szafki będą miały po 30 cm. No że też na to nie wpadłam. Maylandziu, jesteś wielka!!!

Edytowane przez Magda 34

Zastanawiamy się nas zamontowaniem takiego radia podtynkowego http://www.gira.com/attachment/Gira_Unterputz-Radio_RDS_2_1430_1251873412.jpg

Czy ktoś coś takiego ma i może się wypowiedzieć: warto? nie warto? :rolleyes: Bo tanie nie jest ...

ja mam szafki 30 - na szczęście tylko dwie, w moim przypadku grubość ścianek to po 2 cm, więc wnętrze zostaje 26cm - bardzo mało, nie polecam:no: