Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocioła na paliwo stałe a brak prądu

qecaj

Recommended Posts

Witam !

Dom z poddaszem użytkowym, ok. 158 m2 ogrzewanie będzie przez kocioł na paliwo stałe wraz z podajnikiem. ( W pobliżu brak sieci gazowej). Co do kotła to co sądzicie o EKO-GT KWP2 z GALMETU o mocy np. 16 kW lub 22 kW ? W projekcie mam kocioł o mocy 25 kW.

Kocioł wyposażony w zasobnik paliwa oraz podajnik retorowy. Podajnik zasilany prądem i chyba dmuchawa też. Kocioł może spalać zarówno eko-groszek, miał węglowy jak i drewno opałowe i inne paliwa zastępcze. Myślę, że takie rozwiązanie jest uzasadnione. Ale jak zaradzić na częste braki w dostawie prądu. Czasami np. w nocy lub w ciągu dnia wyłączają prąd np. na 4 godz. lub 6 godz. I co tu zrobić? Przecież kocioł wypali wówczas to co ma w komorze spalania, a podajnik nie poda kolejnej porcji paliwa. Jak można temu zaradzić ?

Poradźcie !

przy takiej powierzchni to raczej 12KW a nie 22KW!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

w starej technologii bez ocieplenia i przy zapotrzebowaniu na ciepło na poziomie 140w/m2 przy 160m2 powierzchni masz 160x140=22,4KW

a Ty masz nowy dom z zapotrzebowaniem zapewne na poziomie około 70W/m2 albo mniejszym co daje 160x70=11,2KW

teraz w kwestii braku prądu

szukaj kociołka z rusztem żeliwnym lub ruszto-deflektorem na którym można palić w sposób tradycyjny gdy brakne prądu.

wtedy niestety palimy z wykorzystaniem naturalnego ciągu czyli uchylając lekko dolne drzwi kociołka i to cała filozofia

możesz się bawić w jakieś UPS-y ale muszą mieć pełną sinusoidę żeby obsłużyć sterownik i osprzęt kotła do tego jakieś akumulatory które będą się ładowały z sieci a oddawały zmagazynowany prąd gdy go zabraknie z gniazdka

przy takiej powierzchni to raczej 12KW a nie 22KW!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

w starej technologii bez ocieplenia i przy zapotrzebowaniu na ciepło na poziomie 140w/m2 przy 160m2 powierzchni masz 160x140=22,4KW

a Ty masz nowy dom z zapotrzebowaniem zapewne na poziomie około 70W/m2 albo mniejszym co daje 160x70=11,2KW

11,2kW na potrzeby C.O. plus 2-3kW na bojler...

Zresztą to jest jasne i oczywiste (co powtarzają w OTGiS), że dobieramy mocą znamionową a po wygrzaniu kocioł uzupełnia tylko straty i pracuje w okolicach 30% swojej mocy albo inaczej... pracuje w zakresie ok.3 do max.9kW w zależności od chwilowego zapotrzebowania.

Patrząc po mocach chodzi o wersję duo, jak z literką S to palnik miałowo-groszkowy, który miałem okazję ostatnio oglądać, jak tylko kwp to klasyczna fajka na sam ekogroszek.

Najmniejsza moc z serii duo to 16kW, to też najmniejsza wielkość, gdzie nie ma kłopotu z palnikiem.

W wersji klasycznej 12kW jest dość kłopotliwy malutki palnik ekogroszkowy.

Stąd wybór kolegi 16kW wydaje się słuszny patrząc na rodzaje palników.

A może by tak agregat awaryjnie wrzucić, bo 4 - 6 godzin UPS nie da rady, raczej się przyda do wystudzenia kotła.

Karoka napisał trochę zbyt ogólnie. U niego, u mnie i kilku innych użytkowników w kotłowniach stoją przetwornice sinusoidalne w zestawie z akumulatorem 100-120Ah. Taki zestaw spokojnie wytrzymuje dłużej niż 4-6 godzin dla pracującego kotła.

Trzeba też wziąć pod uwagę, że jak kocioł normalnie pracuje a na retorcie utrzymywany jest kopczyk to przy braku prądu kocioł nie wygaśnie nawet przez 6 godzin i potrafi jeszcze skutecznie podjąć pracę - tak, że małe przerwy w dostawach prądu nie powinny być tak kłopotliwe.

Oczywiście w czasie tych 6 godzin budynek coś się tam wychłodzi i np. nie chodzi nam też cyrkulacja CWU a więc mamy jednak pewien dyskomfort :)

Witam !

Dom z poddaszem użytkowym, ok. 158 m2 ogrzewanie będzie przez kocioł na paliwo stałe wraz z podajnikiem. ( W pobliżu brak sieci gazowej). Co do kotła to co sądzicie o EKO-GT KWP2 z GALMETU o mocy np. 16 kW lub 22 kW ? W projekcie mam kocioł o mocy 25 kW.

Kocioł wyposażony w zasobnik paliwa oraz podajnik retorowy. Podajnik zasilany prądem i chyba dmuchawa też. Kocioł może spalać zarówno eko-groszek, miał węglowy jak i drewno opałowe i inne paliwa zastępcze. Myślę, że takie rozwiązanie jest uzasadnione. Ale jak zaradzić na częste braki w dostawie prądu. Czasami np. w nocy lub w ciągu dnia wyłączają prąd np. na 4 godz. lub 6 godz. I co tu zrobić? Przecież kocioł wypali wówczas to co ma w komorze spalania, a podajnik nie poda kolejnej porcji paliwa. Jak można temu zaradzić ?

Poradźcie !

Jeżeli chodzi o moje zdanie to kocioł EKO-GT KWP2 byłby dobrym wyborem, ponieważ oprócz automatycznego podajnika (który niestety w sytuacji braku prądu nie ma możliwości pracować, tak jak i sterownik i wentylator) posiada także możliwość zamontowania rusztu żeliwnego na dwóch poziomach. Ruszt żeliwny w tym wypadku jest GRATIS do tego typu kotła. Co do rusztu - umożliwia okresowe spalanie metodą tradycyjną, ale użytkownik musi posiadać układ grawitacyjny. Niestety moce które wymieniłeś gecaj kłócą się z wytycznymi projektanta i mogą być niewystarczające do ogrzania -prawdopodobnie muszą występować spore straty ciepła skoro został przewidziany kocioł o takiej mocy. Kolejna moc z tego typoszeregu to już 28 kW i ona z kolei może być za duża.

Wydaje mi się, że modelem który powinien spełniać wymagania projektanta jest kocioł EKO-GT KWP 25 M z podajnikiem prostym i obrotową retortą lub kocioł EKO-GT KWP 25 S z podajnikiem skośnym i stałą retortą. Oba typy są kotłami o mocy 25 kW i umożliwiają spalanie mieszanki miału i ekogroszku. Można do nich także zakupić awaryjny ruszt żeliwny do okresowego spalania metodą tradycyjną, ale trzeba pamiętać ponownie o tym, że musisz posiadać układ grawitacyjny. Do tego żeby korzystać z automatycznego podajnika musisz mieć stały dopływ prądu więc nie możesz o tym zapomnieć.

W sytuacji jego braku pozostaje jedynie spalanie tradycyjne.

Słyszałem jednak, że w przypadku braku prądu istnieje możliwość podłączenia UPS-a, wiecie coś więcej na ten temat?