qecaj 05.05.2012 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2012 Witam ! Dom z poddaszem użytkowym, ok. 158 m2 ogrzewanie będzie przez kocioł na paliwo stałe wraz z podajnikiem. ( W pobliżu brak sieci gazowej). Co do kotła to co sądzicie o EKO-GT KWP2 z GALMETU o mocy np. 16 kW lub 22 kW ? W projekcie mam kocioł o mocy 25 kW.Kocioł wyposażony w zasobnik paliwa oraz podajnik retorowy. Podajnik zasilany prądem i chyba dmuchawa też. Kocioł może spalać zarówno eko-groszek, miał węglowy jak i drewno opałowe i inne paliwa zastępcze. Myślę, że takie rozwiązanie jest uzasadnione. Ale jak zaradzić na częste braki w dostawie prądu. Czasami np. w nocy lub w ciągu dnia wyłączają prąd np. na 4 godz. lub 6 godz. I co tu zrobić? Przecież kocioł wypali wówczas to co ma w komorze spalania, a podajnik nie poda kolejnej porcji paliwa. Jak można temu zaradzić ?Poradźcie ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 05.05.2012 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2012 przy takiej powierzchni to raczej 12KW a nie 22KW!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!w starej technologii bez ocieplenia i przy zapotrzebowaniu na ciepło na poziomie 140w/m2 przy 160m2 powierzchni masz 160x140=22,4KWa Ty masz nowy dom z zapotrzebowaniem zapewne na poziomie około 70W/m2 albo mniejszym co daje 160x70=11,2KW teraz w kwestii braku prąduszukaj kociołka z rusztem żeliwnym lub ruszto-deflektorem na którym można palić w sposób tradycyjny gdy brakne prądu.wtedy niestety palimy z wykorzystaniem naturalnego ciągu czyli uchylając lekko dolne drzwi kociołka i to cała filozofiamożesz się bawić w jakieś UPS-y ale muszą mieć pełną sinusoidę żeby obsłużyć sterownik i osprzęt kotła do tego jakieś akumulatory które będą się ładowały z sieci a oddawały zmagazynowany prąd gdy go zabraknie z gniazdka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 06.05.2012 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2012 Palić oczywiście można zastępczo, tylko jeśli masz instalację pompową a nie grawitacyjną to może być problem z odbiorem ciepła z kotła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 06.05.2012 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2012 Ja używam UPSa i bardzo sobie chwalę to rozwiązanie. Przydał się już nie raz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 07.05.2012 05:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2012 A może by tak agregat awaryjnie wrzucić, bo 4 - 6 godzin UPS nie da rady, raczej się przyda do wystudzenia kotła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 07.05.2012 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2012 przy takiej powierzchni to raczej 12KW a nie 22KW!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! w starej technologii bez ocieplenia i przy zapotrzebowaniu na ciepło na poziomie 140w/m2 przy 160m2 powierzchni masz 160x140=22,4KW a Ty masz nowy dom z zapotrzebowaniem zapewne na poziomie około 70W/m2 albo mniejszym co daje 160x70=11,2KW 11,2kW na potrzeby C.O. plus 2-3kW na bojler... Zresztą to jest jasne i oczywiste (co powtarzają w OTGiS), że dobieramy mocą znamionową a po wygrzaniu kocioł uzupełnia tylko straty i pracuje w okolicach 30% swojej mocy albo inaczej... pracuje w zakresie ok.3 do max.9kW w zależności od chwilowego zapotrzebowania. Patrząc po mocach chodzi o wersję duo, jak z literką S to palnik miałowo-groszkowy, który miałem okazję ostatnio oglądać, jak tylko kwp to klasyczna fajka na sam ekogroszek. Najmniejsza moc z serii duo to 16kW, to też najmniejsza wielkość, gdzie nie ma kłopotu z palnikiem. W wersji klasycznej 12kW jest dość kłopotliwy malutki palnik ekogroszkowy. Stąd wybór kolegi 16kW wydaje się słuszny patrząc na rodzaje palników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebsa 07.05.2012 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2012 A może by tak agregat awaryjnie wrzucić, bo 4 - 6 godzin UPS nie da rady, raczej się przyda do wystudzenia kotła. Karoka napisał trochę zbyt ogólnie. U niego, u mnie i kilku innych użytkowników w kotłowniach stoją przetwornice sinusoidalne w zestawie z akumulatorem 100-120Ah. Taki zestaw spokojnie wytrzymuje dłużej niż 4-6 godzin dla pracującego kotła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 07.05.2012 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2012 A może by tak agregat awaryjnie wrzucić, bo 4 - 6 godzin UPS nie da rady, raczej się przyda do wystudzenia kotła. Na akumulatorze kwasowym 115Ah w sezonie zimowym czyli jak kocioł pracuje cały czas wystarczało na 8 godzin pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 07.05.2012 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2012 Niech moc będzie z Wami. Ja w przyczepie kempingowej mam 80 Ah. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qecaj 08.05.2012 07:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 Ale przy braku prądu pompa cyrkulacyjna na instalacji c.o. też nie będzie chodzić, więc palenie wówczas np. drewnem może być półśrodkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 09.05.2012 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2012 Jeśli UPS działa na sterownik kotła, a z niego jest zasilana pompa CO to czemu nie, powinna chodzić. Najwięcej to pobiera raczej motoreduktor, bo pompa to w granicach 25-100W. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 09.05.2012 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2012 Tak. najbardziej prądożerny jest motoreduktor, pompki to pikuś. No pan pikuś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 10.05.2012 05:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2012 Trzeba też wziąć pod uwagę, że jak kocioł normalnie pracuje a na retorcie utrzymywany jest kopczyk to przy braku prądu kocioł nie wygaśnie nawet przez 6 godzin i potrafi jeszcze skutecznie podjąć pracę - tak, że małe przerwy w dostawach prądu nie powinny być tak kłopotliwe. Oczywiście w czasie tych 6 godzin budynek coś się tam wychłodzi i np. nie chodzi nam też cyrkulacja CWU a więc mamy jednak pewien dyskomfort Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiek00 11.05.2012 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2012 Witam ! Dom z poddaszem użytkowym, ok. 158 m2 ogrzewanie będzie przez kocioł na paliwo stałe wraz z podajnikiem. ( W pobliżu brak sieci gazowej). Co do kotła to co sądzicie o EKO-GT KWP2 z GALMETU o mocy np. 16 kW lub 22 kW ? W projekcie mam kocioł o mocy 25 kW. Kocioł wyposażony w zasobnik paliwa oraz podajnik retorowy. Podajnik zasilany prądem i chyba dmuchawa też. Kocioł może spalać zarówno eko-groszek, miał węglowy jak i drewno opałowe i inne paliwa zastępcze. Myślę, że takie rozwiązanie jest uzasadnione. Ale jak zaradzić na częste braki w dostawie prądu. Czasami np. w nocy lub w ciągu dnia wyłączają prąd np. na 4 godz. lub 6 godz. I co tu zrobić? Przecież kocioł wypali wówczas to co ma w komorze spalania, a podajnik nie poda kolejnej porcji paliwa. Jak można temu zaradzić ? Poradźcie ! Jeżeli chodzi o moje zdanie to kocioł EKO-GT KWP2 byłby dobrym wyborem, ponieważ oprócz automatycznego podajnika (który niestety w sytuacji braku prądu nie ma możliwości pracować, tak jak i sterownik i wentylator) posiada także możliwość zamontowania rusztu żeliwnego na dwóch poziomach. Ruszt żeliwny w tym wypadku jest GRATIS do tego typu kotła. Co do rusztu - umożliwia okresowe spalanie metodą tradycyjną, ale użytkownik musi posiadać układ grawitacyjny. Niestety moce które wymieniłeś gecaj kłócą się z wytycznymi projektanta i mogą być niewystarczające do ogrzania -prawdopodobnie muszą występować spore straty ciepła skoro został przewidziany kocioł o takiej mocy. Kolejna moc z tego typoszeregu to już 28 kW i ona z kolei może być za duża. Wydaje mi się, że modelem który powinien spełniać wymagania projektanta jest kocioł EKO-GT KWP 25 M z podajnikiem prostym i obrotową retortą lub kocioł EKO-GT KWP 25 S z podajnikiem skośnym i stałą retortą. Oba typy są kotłami o mocy 25 kW i umożliwiają spalanie mieszanki miału i ekogroszku. Można do nich także zakupić awaryjny ruszt żeliwny do okresowego spalania metodą tradycyjną, ale trzeba pamiętać ponownie o tym, że musisz posiadać układ grawitacyjny. Do tego żeby korzystać z automatycznego podajnika musisz mieć stały dopływ prądu więc nie możesz o tym zapomnieć. W sytuacji jego braku pozostaje jedynie spalanie tradycyjne. Słyszałem jednak, że w przypadku braku prądu istnieje możliwość podłączenia UPS-a, wiecie coś więcej na ten temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 11.05.2012 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2012 W sprawie UPS-a skorzystaj z wyszukiwarki lub poczytaj dokładnie ten wątek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts