Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ekipy(y) do wykończenia - razem czy osobno ?

Recommended Posts

Cześć,

mam do wykończenia mieszkanie i nie wiem czy brać jedną ekipę do wszystkiego czy rozbić prace na etapy i do każdego brać potencjalnie kogo innego, tzn. wyburzenie i nowe ścianki działowe, elektryka, malowanie, flizowanie, biały montaż, hydraulika, itd.

Co wyjdzie taniej i pewniej ? Z tego co zdążyłem się zorientować "klasa robotnicza" liczy sobie stawki godzinowe nie tylko większe od moich ale chyba nawet od każdego belwederskiego profesora, a ja nie chcę przepłacać za - jak by nie było - pracę odtwórczą i noszenie ciężarów.

Nota bene wszystko chcę mieć na umowę o dzieło z gwarancją (niech ci "biedni" panowie też się nauczą płacić podatki).

dzięki.

Edytowane przez singleton

1. Jak znajdziesz takich co będą pracować za 5 zł/h to proszę bardzo będzie tanio

2. Jak na klasę "nierobotniczą" czyli jakąś "inteligencję ?" chyba zbyt duża prezentujesz

wiarę w ewentualną "gwarancję", tzn jej wyegzekwowanie w naszym kraju...

3. A tak na temat rzadko się spotka elektryka z uprawnieniami który będzie burzył i wynosił gruz,

a następnie flizował tak że chyba trzeba jednak rozbić pracę na poszczególne etapy

4. Czasownik flizowanie wskazuje na region małopolski, jak na razie powstrzymam się

od komentarzy n/t centusiów itd...

Nic nie stoi na przeszkodzie rzucić swoją pracę za biurkiem i zacząć robić nam konkurencję... Przecież możesz kupić maszynę do cięcia płytek za 13000zł i gilotynę za 5000zł i kłaść płytki... co stoi na przeszkodzie? Twoje zbyt wysokie wykształcenie? Kolega (mój uczeń a teraz Konkurencja - obecny na tym forum) schował magistra do szuflady i zapieprza przy wykończeniówce właśnie głównie płytki... ja teraz też mam pracownika - licencjata więc wszystko jeszcze przed Tobą - można zmienić zawód na lepszy.

Bez przesady te maszynki są dużo tańsze.

Można oczywiście położyć samodzielnie płytki ale żeby to jakoś wyglądało, trzeba wcześniej zobaczyć jak to się robi.

Najłatwiejsza z prac na której można by przyoszczędzić to wyburzanie ( z tym że ja bym nośnej ściany nie ruszał :))

Ja na przyklad płace podatki, opłaty, sprzęt , wstaje o 5 rano wracam o 19 , z dziecmi sie nie widzę za dużo, u inwetora 9 h na budowie , reszta sprawy i załatwianie, tylko po to zeby miec prace od poniedziałku do piatku .Jest stres jest odpowiedzialnośc nie tylko za siebie .A niedopilnuj czegos to może cie spotkać przykra niespodzianka . Profesorzy nigdzie dobrze nie zarabiaja, a podzielisz sobie ile godzin robię przez stawki i wyjdzie ze mniej niz ty.

Singelton zrób robotę sam wycen pogadamy, ps co robisz jak zawód wykonujesz!!!!

Każdy z nich wejść będzie musiał kilka razy. I lepiej aby sobie nawzajem nie przeszkadzali i nie niszczyli nawzajem swojej pracy. Jak weźmiesz jedną ekipę, to masz ten problem z głowy, ale nie sądzę, że będzie szybciej. A prawie na pewno drożej. Umowy są ważne, gwarancje też, ale jak już ktoś wspomniał - wyegzekwowanie tego jest raczej wątpliwe. Rozumiem, że nie chcesz zatrudniać Pana Józia na czarno, tylko tych, co mają działalność i jeszcze zechcą robić na fakturę. Ryczałtowcy np. robią to niechętnie, zwłaszcza pod koniec roku. A i tak nic nie zastąpi dobrej, poleconej ekipy.