ewat 28.05.2002 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2002 Planuję zakup starego wiejskiego siedliska z około stuletnim domem z bali. Napiszcie, na co zwrócić uwagę, żeby nie dać się nabrać na jakąś ruinę. Czy ktoś z Was remontował tak stary dom? Czy są jakieś pułapki? Na pierwszy rzut oka dom wygląda na zdrowy. Ewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abram 29.05.2002 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2002 podziwiam Cię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 20.06.2002 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2002 Podziwiam Cię , sam mam taki domek i szczerze powiem - jestem zadowolony. Co do kupna , powinnaś mieć starego zaufanego cieślę , kogoś kto zajmował się tym osobiście. Nie polecam osób zainteresowanych a szczególnie "dobrych znajomych " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewat 20.06.2002 12:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2002 Dziękuję za słowa otuchy. "Mój" dom jest bardzo piękny, właściwie jest to mały dworek o pięknym, klasycznym układzie wnętrz. Jego stan techniczny jest oczywiście ważny, ale nie decydujący o zakupie. Do domu przynależy około 7 hektarów nieurodzajnej ziemi porośniętej częściowo lasem, a częściowo łąkami. Całość stanowi urzekające miejsce obdarzone urokiem, choć pewnie niezbyt przydatne do prowadzenia gospodarstwa. Chciałabym aby dom okazał się na tyle dobry, by można było go odremontować. Jest tam strych, który nie był odwiedzany od kilkudziesięciu lat - kto wie jakie skarby się na nim kryją. Pisałeś o cieśli - skąd takiego wytrzasnąć? Ewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
babis 20.06.2002 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2002 Troche informacji możesz znaleźć w wątku o domach z bali i o chacie kurpiowskiej.O dobrego cieśle możesz popytać w okolicznych tartakach lub zakładach drzewnych w Twojej okolicy (jeżeli takowe są) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Endy 21.06.2002 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2002 Fakt , nie jest to łatwe. Wszystko zależy od miejsca , w moim przypadku jest to puszcza knyszyńska i mam dużo znajomych ( w różnym wieku ) którzy zajmowali się lub zajmują się ciesielką. Część z nich pamięta okres budowy mego domku. Ale najważniejsze to własny udział i pomimo dobrej ekspertyzy , z czasem dowiedziałem się , że jedna ściana została uszkodzona ( dopiero jak robiłem poprawki w domu ). Wniosek jest prosty : najpierw dach - czytli pokrycie . jeżeli dach był szczelny ( zależy od materiału ) pozostała część może być ok. Pozostałe kwestie to położenie : fundament , kamień , obecność drzew w pobliżu ( mogą po cichu robić nieciekawe rzeczy ).I rzecz chyba najważniejsza : jaki materiał został użyty ( drewno ścięte z jakiego miejsca itp.) Jest tego dużo , ale typowy "dziadek"- cieśla jest w stanie szybko to uchwycić. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts