Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

stary drewniany dom

Recommended Posts

Planuję zakup starego wiejskiego siedliska z około stuletnim domem z bali. Napiszcie, na co zwrócić uwagę, żeby nie dać się nabrać na jakąś ruinę. Czy ktoś z Was remontował tak stary dom? Czy są jakieś pułapki? Na pierwszy rzut oka dom wygląda na zdrowy. Ewa

• 3 weeks później...
Podziwiam Cię , sam mam taki domek i szczerze powiem - jestem zadowolony. Co do kupna , powinnaś mieć starego zaufanego cieślę , kogoś kto zajmował się tym osobiście. Nie polecam osób zainteresowanych a szczególnie "dobrych znajomych "

Dziękuję za słowa otuchy. "Mój" dom jest bardzo piękny, właściwie jest to mały dworek o pięknym, klasycznym układzie wnętrz. Jego stan techniczny jest oczywiście ważny, ale nie decydujący o zakupie. Do domu przynależy około 7 hektarów nieurodzajnej ziemi porośniętej częściowo lasem, a częściowo łąkami. Całość stanowi urzekające miejsce obdarzone urokiem, choć pewnie niezbyt przydatne do prowadzenia gospodarstwa. Chciałabym aby dom okazał się na tyle dobry, by można było go odremontować. Jest tam strych, który nie był odwiedzany od kilkudziesięciu lat - kto wie jakie skarby się na nim kryją. Pisałeś o cieśli - skąd takiego wytrzasnąć? Ewa

Fakt , nie jest to łatwe. Wszystko zależy od miejsca , w moim przypadku jest to puszcza knyszyńska i mam dużo znajomych ( w różnym wieku ) którzy zajmowali się lub zajmują się ciesielką. Część z nich pamięta okres budowy mego domku. Ale najważniejsze to własny udział i pomimo dobrej ekspertyzy , z czasem dowiedziałem się , że jedna ściana została uszkodzona ( dopiero jak robiłem poprawki w domu ). Wniosek jest prosty : najpierw dach - czytli pokrycie . jeżeli dach był szczelny ( zależy od materiału ) pozostała część może być ok. Pozostałe kwestie to położenie : fundament , kamień , obecność drzew w pobliżu ( mogą po cichu robić nieciekawe rzeczy ).I rzecz chyba najważniejsza : jaki materiał został użyty ( drewno ścięte z jakiego miejsca itp.) Jest tego dużo , ale typowy "dziadek"- cieśla jest w stanie szybko to uchwycić. Pozdrawiam