Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nauczyciele buduja .

Recommended Posts

5 lat temu dostałam pożyczkę z kurat. 10 tys na budowę. Musiałam przedstawić projekt, kosztorys budowy itp.

Kwota niezbyt wysoka jak na dom, ale bez restrykcji, jak w bankach

(odpłatne wyceny, transze, kontrole rachunków...)

Może nie zaszkodzi spytać w kuratorium lub u związkowców

• Odpowiedzi 102
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

nowwi

mój mąż dopiero zaczoł prace w szkole właśnie obronił staż czy tą pożyczkę dostałeś gdy byłeś już mianowanym nauczycielem czy wcześniej. Bo nie wiem czy my mamy szanse taką dostać bo mąż nie ma jeszcze umowy na czas nieokreślony. jak była oprocentowana na pożyczka

Dzięki za odpowiedz

Składając podanie o pożyczkę miałam mianowanie i umowę na czas nieokreślony.

Z jednej strony - niby jasne, pożyczki daje się ludziom ze stałym zatrudnieniem. Ale z drugiej - to dla mnie jawna dyskryminacja. Czy zakłada się, że "mogą nie poracować długo? :evil: )

Szczerze i serdecznie współczuję stażystom i kontraktowym, wpakowanym w -moim zdaniem- chory system.

I tak pogadałabym np. ze związkowcami i kuratorium. Czasem coś da się wychodzić.

Powodzenia

Gdzieś mi wcięło umowę i nie pamiętam % pożyczki z kuratorium, ale 10 tys spłacało się w 5 lat, po 190 zł/mies. (wyjdzie z tego łatwe zadanie z matematyki :wink: )

Nie wiem, czy wszystkie kuratoria mają ten sam regulamin pożyczek.

No cóż, na takiej, nawet prawie darmowej pożyczce, nie da się zbudować domu. Wielu znajomych dorabia, gdzie się da.

:D :D Ciekawe, czy - i przede wszystkim - jak nauczyciele z tego forum dorabiają. Chyba nie nadgodzinami, bo tego już (przynajmniej u mnie) nie ma od kilku lat

• 2 months później...
  • 3 months później...
  • 4 weeks później...

Więc jednak skrzywienie.Nie korzystam z gadu-gadu, ale syn zapewnia,ze nie stosuje się nawet dużych liter.Dokąd zmierzamy?

Przy okazji przedstawię się bliżej: jestem n-lem dyplomowanym z 16- letnim stażem. Od jesieni mieszkam w nowym domku, jednak sporo jeszcze przede mną, gdyż na zewnątrz płot druciany i plac pobudowlany. Mam nadzieję,że do wiosny na tyle okrzepnę, że poprawię "widok za oknem".Na razie bez przerwy przestawiam meble, bo nie jest tak, jak bym chciała. Pocieszam się jednak, że nie można mieć wszystkiego. A baaaaaardzo bym chciała, na początek powiedzmy nowy wypoczynek.

Pozdrawiam wszystkich!

To ja też się zamelduję. Uczę j. francuskiego w LO, a mój mąż informatyki, techniki i czasem wf-u w podstawówce.

My już co prawda mieszkamy od końca sierpnia 2002 u siebie, ale ciągle na budowie - dom nie do końca wykończony, działka niezagospodarowana, rozgrzebane fundamenty garażu, a roślinki, co posadzimy to nam dziczyzna zje (mieszkamy na wsi), bo nie mamy ogrodzenia. Ostatnio miałam trochę przerwy na forum, bo powiększyła nam się rodzina i jakoś tak wyszło, ale teraz już bywam tu częściej.