Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Montaz pakietu szybowego bezposrednio w murze 2W

Recommended Posts

Witam, chcialbym w tym watku omowic znane wam sposoby bezpiecznego i szczelnego montazu pakietu szybowego bezposrednio w murze 2-warstwowym. Chcialbym sie skupic na gotowych rozwiazaniach/doswiadczeniach z realizacji, itp. W kilku miejscach spotkalem sie z roznymi sposobami, czy to na silikon czy na jakie kotwy do stabilizacji, ale nadal nie uzyskalem zadowalajacej mnie odpowiedzi.

Bede mial mozliwosc otrzymac takie pakiety na nastepna budowe, w sumie moge miec dowolny pakiet, nawet 4-szybowy wypelniony argonem, pozostaje tylko kwestia montazu.

Pozdrawiam i zapraszam do dyskusji.

A cóż tu mówić? Jak będziesz miał szyby, to wystarczy zamówić ramy do naświetli u najbliższego stolarza i nie będzie problemu z zamontowaniem i uszczelnieniem. pzdr

A co to jest ta naswietl ?? Bo podejzewam, ze nie tylko ja nie kojaze :(

Tak czy inaczej wybiore sie do 2 okolicznych i dopytam jak sie na to zapatruja. Nie posiadasz moze jakis zdjec takiego montazu ??

pozdrawiam

Nikt nie ma nic ciekawego do powiedzenia ??

Pozdrawiam

Tu nie partyzantka.. a zdaje się że szukasz domowych sposobów - ja nie znam takcih rozwiązań profesjonalnych.

Szyba musi być osadzona w miarę elastycznie, z luzami, bo jakiekolwiek napreżęnie muru i nacisk na szybę spowoduje jej pęknięcie.

Tą sprawę rozwiązują ramy okienne - wówczas to one przejmę ewentualne naprężenia (chociaż też powinny być tak zamontowane by nie przenosiły).

• 1 year później...

Odswiezam temat.

Ktos moze naswietlic czy spotkal sie gdzies z montazem pakietu szybowego bez ramki?

Mam tez pytanie odnosnie montazu z scianie z Izodomu/Thermomuru. W scianie takiej z 4 stron jest styro, ale czy wytrzyma on nacisk okna wysokiego na 2,3 metra?

Posiada ktos zdjecia detali montazu w takiej scianie?

Pozdrawiam

Odswiezam temat.

Ktos moze naswietlic czy spotkal sie gdzies z montazem pakietu szybowego bez ramki?

Mam tez pytanie odnosnie montazu z scianie z Izodomu/Thermomuru. W scianie takiej z 4 stron jest styro, ale czy wytrzyma on nacisk okna wysokiego na 2,3 metra?

Posiada ktos zdjecia detali montazu w takiej scianie?

Pozdrawiam

Można zamontować w murze szybę/szkło bezramowo, np. na rotule. Ale jest to spory koszt - tego typu przeszklenia są najdroższe z m2.

Można też bezpośrednio wmontować szkło/szybę w mur - rozumiem, że obkładamy cegłami i murujemy na stałe. Szyba/szkło zbije się i rozwalamy murek aby wymienić szybę/szkło i znowu murujemy, tynkujemy, malujemy i tak aż do zwycięstwa :)

Czy styro wytrzyma ciężar szyby ( statyka ) i napór + ssanie wiatru ? Nikt tu Ci na to nie odpowie - musisz to obliczyć. Jeśli nie wiesz jak to zrobić to wynajmij konstruktora - wyliczy Ci to wszystko za jakąś tam opłatą i wszystko będzie jasne.

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?220370-Dom-pasywny-murowany-105-m2-w-cenie-zwyk%C5%82ego/page9 patrzyłeś tu ?

Nie wiem obraziłeś się na mnie czy co ? bo nie wiem czy choć ciut Ci pomogłem w tedy.

Czytalem Twoje opisy ale brakuje mi jakiejs realiacji na zywo:)

Mozna zakotwic pakiet od spodu porzadnie, reszta napor wiatru wytrzyma, skoro z obu stron na szybe na najsc z 2,3 cm styro, niektorzy na samej piance okna maja i wiatr ich wyrwac nie moze :p

Pkaiet szybowy moge miec dowolny, interesuje mnie "rama" badz opakowanie nie pogorszajace U przeszklenia, ktore bedzie w okolicy 0,45.

Edytowane przez miloszenko

Czytalem Twoje opisy ale brakuje mi jakiejs realiacji na zywo:)

Mozna zakotwic pakiet od spodu porzadnie, reszta napor wiatru wytrzyma, skoro z obu stron na szybe na najsc z 2,3 cm styro, niektorzy na samej piance okna maja i wiatr ich wyrwac nie moze :p

Pkaiet szybowy moge miec dowolny, interesuje mnie "rama" badz opakowanie nie pogorszajace U przeszklenia, ktore bedzie w okolicy 0,45.

Witam. Taki montaż jest prosty, tylko musi być zrobiony w systemie AD.

1.- najpierw zrobione ocieplenie z otynkowaniem ościeży

2.- przyklejenie gotowych węgarków

3.- osadzenie podpór w murze nośnym

4.- oprawa pakietu szybowego ramą szczątkową

5.- nabicie w ramę szczątkową kotew obwodowych

6.- przyklejenie listwy dylatacyjnej z uszczelką na boki i górę okna

7.- przyklejenie taśmy rozprężnej po wewnętrznej stronie węgarków

8.- ustawienie pakietu na podporach i wysunięcie go pod węgarki na 1 cm

9.- dyblowanie kotew i pianowanie na obwodzie

10.- osadzenie parapetu zewnętrznego w ramie szczątkowej i pianowanie

Jest identycznie jak przy normalnym oknie, prosto i szczelnie.

Nic nie musi !

na grzyba tam jakieś kotwy dawać!

Koniecznie prostą idę chcesz zagmatwać, jakimiś kotwami, pytam się kto będzie potem

robił wycięcia i szatkował tego XPS'a .

XPS jest na tyle twardy i wytrzymały że będzie się muru trzymał

Na dyblach z szerszą podkładką ! Zostanie to i tak zakryte drugą warstwą izolacji !!!

10.- osadzenie parapetu zewnętrznego w ramie szczątkowej i pianowanie

Parapet formuje się z szerokiej ramy powstałej z XPS'a !

Nic tam nie trzeba pianować właśnie !

XPS'a przykrywa się blachą TC i załatwione, jak wyrwiesz rencami wkręta

z XPS'a to jesteś siłacz.

Edytowane przez מרכבה