Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rozdeskowanie ściany, słupa, tarczy żelbetowej/betonowej

Recommended Posts

Witam.

Gryzie mnie następująca sprawa. Po jakim czasie można rozdeskować/rozszalować ścianę, słup, tarczę (ogólnie element pionowy) żelbetową od momentu zakończenia betonowania? Przypuśćmy, że ściana ma wymiary L = 5m, H = 3m, d = 0,20m, a słup 0,50x0,50 i H = 3m. Beton na cemencie portlandzki załóżmy 32,5R. Dodam, że na dane elementy pionowe służą jako podpory dla stropów kondygnacji powtarzalnej (załóżmy że jest ich 10) Macie może jakieś sprawdzone sposoby "na oko"? Wiem, że trzeba dzwonić do laboratorium po zniszczenie próbki, ale nie zawsze jest na to czas. Moim sposobem jest np. następnego dnia wejście na szalunek i sprawdzenie twardości ściany poprzez wbijanie do niej gwoździa. Jeśli wchodzi dosyć gładko, element powinien zostać w szalunku jeszcze parę godzin, jeśli jest bardzo duży opór lub w ogóle nie wchodzi gwóźdź tzn że szalunek można zdjąć. Jakie są Wasze spostrzeżenia/doświadczenia??

Pozdrawiam, Radek.

Kolega musi się udac do takiego artefaktu zwanego biblioteką. Tam są pozycję np. zwane "Technologia robót" i tam sa takie magiczne tablice gdzie można w sposób orientacyjny czy przybliżony odczytać tudzież ocenić wytrzymałość betonu po określonym czasie w określonych warunkach.

To ktoś jeszcze korzysta z książek? Pocieszające, już myślałem, że jestem ostatnim dinozaurem w dobie wujka googla.