Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kto ma rekuperator który już działa!!

Recommended Posts

Sluchajcie, do tych którzy mają reku który już dziala!!!!!!!

Czy to halasuje? Blagam , napiszcie, bo halas to jedyna rzecz ktor apowstrzymuje mnie przed decuzja.......

u mnie ZERO szumu ... nawet jak jestem w pom. gosp. ( nad którym jest zamontowany reku ) i reku chodzi na 1 biegu to muszę się skupić żeby cokolwiek usłyszeć ...

pozdrawiam

• 7 months później...
  • Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 4 weeks później...
  • 3 weeks później...
Na jakim etapie wykończeniówki zaplanować montaż reku z rurami i dgp (rury reku połączone z dgp kominka)?

Teraz mam stan surowy otwarty.

To najwyższy czas porobić o ile ich nie masz przepusty pod rury wentylacyjne/dgp. Same rury montujesz +/- równo z tynkami czy płytami K-G, bo raczej będziesz chciał je zamurować/obudować. Reku na końcu.

Czesc!

mam pytanie z dotyczace wyciagu kuchennego - mozna go podlaczyc do reku, lub wyprowadzic na zewnatrz

u mnie jest to drugie rozwiazanie - aby nie zasyfiac tluszczem wymiennika w reku

po kilku miesiacach uzywania widze dwa problemy

- jesli wlacze wyciag na wysokie obroty, to potrafi zaciagac do domu spaliny z kominka! :o - nauczylem sie rozszczelniac okno (ale okno mam z klamkami na kluczyk, wiec jest to dosc uciazliwe)

- przy wiekszych mrozach, czuc ze przez wyciag leci bardzo zimne powietrze - czy ktos ma moze jakis rodzaj zaworu/przepustnicy dzialajacej w jedna strone zamontowany na rurze z wyciagu?

wkrotce mam zamiar zalozyc odkurzacz centralny - podejrzewam ze powtorzy sie historia z wyciagiem chodzacym na wysokich obrotach

Jak to macie u Siebie??

Czesc!

mam pytanie z dotyczace wyciagu kuchennego - mozna go podlaczyc do reku, lub wyprowadzic na zewnatrz

u mnie jest to drugie rozwiazanie - aby nie zasyfiac tluszczem wymiennika w reku

- jesli wlacze wyciag na wysokie obroty, to potrafi zaciagac do domu spaliny z kominka! :o - nauczylem sie rozszczelniac okno (ale okno mam z klamkami na kluczyk, wiec jest to dosc uciazliwe)

- przy wiekszych mrozach, czuc ze przez wyciag leci bardzo zimne powietrze - czy ktos ma moze jakis rodzaj zaworu/przepustnicy dzialajacej w jedna strone zamontowany na rurze z wyciagu?

wkrotce mam zamiar zalozyc odkurzacz centralny - podejrzewam ze powtorzy sie historia z wyciagiem chodzacym na wysokich obrotach

Z tym odkurzaczem to bez jaj :wink:

A co do zasysania, wytwarzasz podciśnienie i ciągnie z każdej szpary ... choć to dziwne, że z kominka chyba, że nie jest zamykany albo coś jest nieszczelne ... przynajmniej tak mi się wydaje

Ale właśnie dlatego wyciagu nie powinno się montować w ten sposób na zewnątrz bo wprowadzasz zamieszanie do zbilansowanego układu.

takie przepustnice to koszt ood 80pln w górę z cięgnem, są też z silnikiem.

Tyle wątków o reku że nie wiadomo gdzie pisać :)

Jako że jestem na etapie uzyskania pozwolenia na budowę i zdecydowałem o posiadaniu went. mech, z reku mam pytanko czy ktoś z Was ma coś takiego co zowie się Renovent HR.

I pytanie do Maluszka, czy w Waszym podłączeniu kominka do rekuperatora powietrze z nad kominka mieszane jest z tym przefiltrowanym przez rekuperator? Ja zamiarzam połączyć rekuperator z nagrzewnicą podłączoną do CO umieszczoną już na kanale rozprowadzającym powietrze z rekuperatora i wykorzystać też do jego podgrzania ciepło z kominka, ale w taki sposób aby się one nie mieszały, czy ma ktoś coś takiego?

Pozdrawiam

Czesc!

A co do zasysania, wytwarzasz podciśnienie i ciągnie z każdej szpary ... choć to dziwne, że z kominka chyba, że nie jest zamykany albo coś jest nieszczelne ... przynajmniej tak mi się wydaje

Ale właśnie dlatego wyciagu nie powinno się montować w ten sposób na zewnątrz bo wprowadzasz zamieszanie do zbilansowanego układu.

źle Ci sie wydaje, kominek oczywiscie zamykany i szczelny

mozesz podrzucic jakis fotke/link do takich przepustnic? Dzieki

źle Ci sie wydaje, kominek oczywiscie zamykany i szczelny

mozesz podrzucic jakis fotke/link do takich przepustnic? Dzieki

Sorry ale co wg Ciebie mi się źle wydaje ?

Linka o którą prosiłeś : http://www.prowent.com/?pane=plist&pcatid=149&page=3

Chciałbym podyskutować ze sceptycznym Inwestorem.

Otóż mnie do wentylacji mechanicznej z rekuperatorem + GWC przekonały następujące rzeczy.

1. podstawowa - zapewnienie najważniejszej dla mnie rzeczy - świeże powietrze przez cały rok. U nas zimą jak się wejdzie do niektórych domów to do jak okropnej garkuchni. Ludzie mają pozamykane okna (brak nawyku ich otwierania podczas gotowania - bo leci zimno), nie mają nawiewników, mury mają otulone grubym styropianem. Z czasem cały dom przenika nieprzyjemnym zapachem odczuwalnym już przy wejściu. W takiej sytuacji wentylacja grawitacyjna to fikcja. Nie ma żadnej wymiany powietrza. Mam nawiewnik w obecnie najmowanym mieszkaniu jeden na 62 m2 i moim zdaniem jest to za mało dla wymiany powietrza. A tylko ten jeden powoduje dyskomfort w postaci zimanych okolic tego nawiewnika - a jaki brud zdążył się juz zebrać na ściance, na którą powietrze wieje. Daltego chcę oddychać świeżym powietrzem nawet największe mrozy bez dygotania z zimna. Nawet kosztem konieczności lokalnego nawilżania powietrza. Dlatego uważam, że krytykowanie wentylacji mechnicznej, bo kosztowna, powoduje koniczeność jej utryzmania itd. to tak jakby krytykować centralne ogrzewanie, kiedy wypierało piece kaflowe, albo jak krytykowanie szybów kominowych kiedy wypierały kurne chaty. Tradycyjne rozwiązanie było lepsze, bo tańsze, nie trzeba robić tamżadnych instalacji tid. Ale czy jakość życia w takich domach była porównywalna? Wentylacja mechaniczna to po prostu kolejny etap ewolucji sposobu wymiany powietrza i odejście od przewilgoconych, dysznych domów na rzecz domów ze świeżym powietrzem bez domowych przykrych zapachów i to z możliwością odzysku ciepła z wyrzucanego starego powietrza.

2. uważam że system z GWC + went mech. jest bardzo dobrą alternatywą dla wykorzystania naturalnej energii ziemi przez popmę ciepła. Istalacja pompy i całego tego układu jest bardzo kosztowna, skomplikowana, powoduje konieczność przekopania prawie całej działki. Potem jeszcze dojdą koszty jej ponownego zagospodarowania humusem. Nie chcę się w tym babrać. Poza tym z tego co czytałem na innych wątkach zużycie energii elektrycznej przy pompie jest tak duże, że wolę mieć kocioł na gaz ziemny, który mam w drodze przy samej działce. Rekuperator zaś, który chcę nabyć (Stockair 350 G-91) zużywa niewielkie jej ilości. Poza tym pompa nie zapewnia świerzego powietrza- co jak wyżej wspomniałem jest dla mnie ważne

Pozdrawiam wszystkich budujących!

2. uważam że system z GWC + went mech. jest bardzo dobrą alternatywą dla wykorzystania naturalnej energii ziemi przez popmę ciepła. Istalacja pompy i całego tego układu jest bardzo kosztowna, skomplikowana, powoduje konieczność przekopania prawie całej działki. Potem jeszcze dojdą koszty jej ponownego zagospodarowania humusem. Nie chcę się w tym babrać. Poza tym z tego co czytałem na innych wątkach zużycie energii elektrycznej przy pompie jest tak duże, że wolę mieć kocioł na gaz ziemny, który mam w drodze przy samej działce. Rekuperator zaś, który chcę nabyć (Stockair 350 G-91) zużywa niewielkie jej ilości. Poza tym pompa nie zapewnia świerzego powietrza- co jak wyżej wspomniałem jest dla mnie ważne

No chyba to nie tak :wink: GWC+reku nie jest w niczym podobne do PC. Tego nie można porównywać podobnie jak nie porównasz sam. wyścigowego i terenówki. Oba jeżdżą na paliwo ale przeznaczenie jest inne.

A jak zrobisz rurowe GWC to i tak przekopiesz działkę :lol:

No chyba to nie tak :wink: GWC+reku nie jest w niczym podobne do PC. Tego nie można porównywać podobnie jak nie porównasz sam. wyścigowego i terenówki. Oba jeżdżą na paliwo ale przeznaczenie jest inne.

A jak zrobisz rurowe GWC to i tak przekopiesz działkę :lol:

O jaka błyskawiczna odpowiedź! GWC i pompa ciepła mają wspólny mianownik - wykorzystanie darmowej energii ziemi - i porównanie dotyczyło tego właśnie - jest to tam napisane. Przy GWC zakres prac ziemnych jest jednak o wiele mniejszy.

O jaka błyskawiczna odpowiedź! GWC i pompa ciepła mają wspólny mianownik - wykorzystanie darmowej energii ziemi - i porównanie dotyczyło tego właśnie - jest to tam napisane. Przy GWC zakres prac ziemnych jest jednak o wiele mniejszy.

Wspólny mianownik owszem, ale w porónywaniu jest napisane, że jedno jest alternatywą w wykorzystaniu, a to nie ma znaczenia bo funkcjonalności zupełnie inne, tak jak z tymi samochodami. Pobór mocy zupełnie inny, uzyskany efekt też zupełnie inny i o to mi chodzi.

Wspólny mianownik owszem, ale w porónywaniu jest napisane, że jedno jest alternatywą w wykorzystaniu, a to nie ma znaczenia bo funkcjonalności zupełnie inne, tak jak z tymi samochodami. Pobór mocy zupełnie inny, uzyskany efekt też zupełnie inny i o to mi chodzi.

Ojej a czy te porównania już koniecznie muszą być takie w 100% adekwatne? I tu i tu chodzi o podwyższenie temperatury zimą i ochłodzenie latem (choć oczywiście za pomocą innego "pośrednika"). A przy GWC jest to jednocześnie świeże powietrze, choć oczywiście wydajność podgrzewu nie jest taka sama jak w PC.

Ojej a czy te porównania już koniecznie muszą być takie w 100% adekwatne? I tu i tu chodzi o podwyższenie temperatury zimą i ochłodzenie latem (choć oczywiście za pomocą innego "pośrednika"). A przy GWC jest to jednocześnie świeże powietrze, choć oczywiście wydajność podgrzewu nie jest taka sama jak w PC.

PC służy do schłodzenia ? GWC ogrzewa ? eeee, chyba czegoś nie wiem :o