Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

moj dom powierzchnie użytkowa 207m2, (doł 135m2), (dóra 72m2 po podłodze, sa skosy), kubatura budynku według projektu 618m3, firma instalująca rekuperary Bartosza zaproponowała mi VENA 4,z tego co wyczytałem to ten reku ma 500-550m3/h,czy wystarczy on do mojej kubatury?
  • Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jak otworzysz w nim garkuchnię lub urządzisz salę modlitewną dla lokalnego kółka różańcowego - to nie!

Jak zamieszkasz sam z rodziną nie większą nad 9 osób - to tak!

Adam M.

• 1 month później...

witam

panie Adamie a jak sprawa wygląda z zapaszkami wciaganymi z zewnątrz przez wentylację mechaniczną.

Mieszkam na wsi i w promieniu 150 m od domu mam jednego rolnika i sąsiadów którzy pala w CO węglem i drzewem a i pewnie jakiś plastik się trafi bo za wiele to w koszu nie maja a segregacja śmieci to dla nich czarna magia

Czy są jakieś skuteczne filtry bo nie chciałbym się kiedyś nie obudzić jak mi dymek od domu wciągnie :)

Gość Gosc_gość
witam

panie Adamie a jak sprawa wygląda z zapaszkami wciaganymi z zewnątrz przez wentylację mechaniczną.

Mieszkam na wsi i w promieniu 150 m od domu mam jednego rolnika i sąsiadów którzy pala w CO węglem i drzewem a i pewnie jakiś plastik się trafi bo za wiele to w koszu nie maja a segregacja śmieci to dla nich czarna magia

Czy są jakieś skuteczne filtry bo nie chciałbym się kiedyś nie obudzić jak mi dymek od domu wciągnie :)

Jak Ty takich rzeczy się obawiasz to na Twoim miejscu bałbym się wychodzić z domu :lol: :lol:

Gość Gosc_gość
żeby to chodziło o odwagę to bym się nie martwił ale szkoda wywalić tyle kasy jak mi dioksyny w domu będą wirować

Rekuperator przecież ma jakieś filtry, a jak się obawiasz tych dioksyn które do ciebie dolecą przez 150m od sąsiada to daj lepsze filtry dla świętego spokoju i Twojego polepszenia samopoczucia. :roll:

Przesadzasz z tym i to grubo moim zdaniem.

witam

a kolega ma takie urządzenie w domku czy tylko czysto teoretycznie podchodzi do sprawy. Bo z tego co słyszałem, dymiący sąsiad to spory problem w użytkowaniu takiej wentylacji

W domu czuje się spaleniznę a na to filtrów chyba nie ma

pozdrawiam

Bo z tego co słyszałem, dymiący sąsiad to spory problem w użytkowaniu takiej wentylacji

pozdrawiam

No rozumiem, że jak masz inną wentylację (jakąkolwiek) to owej spalenizny nie czuć. ? :-?

Gość Gosc_gość
witam

a kolega ma takie urządzenie w domku czy tylko czysto teoretycznie podchodzi do sprawy. Bo z tego co słyszałem, dymiący sąsiad to spory problem w użytkowaniu takiej wentylacji

pozdrawiam

150m to sąsiad by musiał nieźle hajcować, żebyś coś poczuł.

Jakby to był problem to by ludzie w ogóle wentylacji mechanicznej nie robili, a robią i to z powodzeniem w o wiele gęstszej zabudowie niż u Ciebie na wsi.

Odnośnie "smrodku" to miałem inny przypadek. Za niewielkim laskiem polali pole gnojówką. Mam gwc płytowy i rekuperator. W domu nie było żadnego zapaszku, a na taras wyjść się nie dało tak waliło w całej okolicy. :evil:
witam

pozdrawiam

Jakby to był problem to by ludzie w ogóle wentylacji mechanicznej nie robili, a robią i to z powodzeniem w o wiele gęstszej zabudowie niż u Ciebie na wsi.

Widzę, że kolega postepuje w myśl zasady "jedzćie gó..., milony much nie może sie mylić".

Gość Gosc_gość
witam

pozdrawiam

Widzę, że kolega postepuje w myśl zasady "jedzćie gó..., milony much nie może sie mylić".

Bez takich porównań, jak nie masz co napisać to lepiej nie pisz. :evil:

Pisalem,kolo mnie,za plotem kopca syfem w piecach,u mnie ni sladu w wechu smrodku....Pieknie dziala gwc i filtry,calosc -komfortowa sprawa....Tez tak myslalem,dopoki nie przezylem i lata ,i jesieni,i zimy wlasnie z reku...pierwsze me odoczucia...
Gość Gosc_gość
Pisalem,kolo mnie,za plotem kopca syfem w piecach,u mnie ni sladu w wechu smrodku....Pieknie dziala gwc i filtry,calosc -komfortowa sprawa....Tez tak myslalem,dopoki nie przezylem i lata ,i jesieni,i zimy wlasnie z reku...pierwsze me odoczucia...

A możesz napisać szczegóły ?

Jaki Reku i GWC ? :p

Swoją drogą masz ładnie zrobioną podbitkę :D

możesz napisać z czego to ?

witam

pozdrawiam

Bez takich porównań, jak nie masz co napisać to lepiej nie pisz. :evil:

Chciałem właśnie abyś taki wniosek wyciągnął wobec swojej wypowiedzi w tym wątku.

Dziękuję pozostałym uzytkownikom za konstruktywne wypowiedzi poparte doświadczeniem.

Czy ktoś może podzielilić się podobnymi wnioskami jak koledzy Jurek_Z i Lookita ale posiadający wentylację mechaniczną bez GWC?

Wlasnie robie pomiar nawiewow przy odzysku ciepla,na I biegu,potem zalacze by-passa,znow pomierze....Tak mnie naszlo,ktos pisal kilka dni temu....

Pisał, pisał ... ;).

http://forum.muratordom.pl/post3049677.htm#3049677