piwopijca 17.03.2010 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2010 ... jak puścisz bąka to ten bąk ulegnie ochłodzeniu ale będzie krążył ciągle po pomieszczeniu.... Jak to bak, lubi latac - zeby wylecial trzeba otworzyc okno Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zebacz 17.03.2010 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2010 DM01 podaj na forum namiary na tych partaczy żeby już nikt na taką minę się nie wpakował. Szczerze współczuję - mam nadzieję że stosowny sąd rozpatrzy sprawę na Twoją korzyść lub dojdziesz z partaczami do porozumienia. pozdr.zebacz P.S. Prawidłowo wykonana WM ma za zadanie sterowanie wilgotnością pomieszczeń nie oznacza to jednak że ma zbierać wodę z domu i magazynować ją w rurach pod sufitem !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moni_veron 19.03.2010 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2010 U siebie napewno będę montować rekuperator, nie wiem tylko czy będę go montował sam czy poprzez firme. Czy ktoś może dysponuje umową na założenie wentylacji mechanicznej? Jeśli tak, to bardzo proszę o przesłanie mi czegoś takiego na email: [email protected] Chciałbym napisać umowe, abym w razie czego nie szukał wiatru w polu ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iva2008 02.04.2010 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2010 mała28 - wysłałam Witam please można o no już słynne fotki [email protected] Wesołych świąt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pavelsz 04.04.2010 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2010 Mam pytanie do użytkowników wentylacji mechanicznej. Czy w domach czujecie nawiewane powietrze?? W jakich miejscach macie umieszczone nawiewniki?? Pozdrawiam i Wesołych Świąt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 05.04.2010 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2010 nawiew pomieszczenia czyste (salon, sypialnia itp) a wywiew brudne (kibelek, kuchnia itp), usytuowanie anemostatów takie by wymusić ruch powietrza wszędzie, nawet tam gdzie ich nie ma np w przedpokoju choć można i tam dać, garaż i piwnice lepiej zostawić ich własnemu klimatowi aczkolwiek znam oponentów w tym temacie DM01 ktoś złośliwie w ten sposób zamontował ci wm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pavelsz 05.04.2010 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2010 To jest jasne - nawiewy i wywiewy mam rozplanowane w domu dokładnie w taki sposób. Dodatkowe pytanie jest takie czy siedząc na fotelu w pobliżu nawiewnika z reku nie czuje się przypadkiem powiewu powietrza na plecach?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Guliwerka 06.04.2010 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2010 Na razie mam zamontowaną wm. Jestem na etapie zamawiania drzwi wewnętrznych. W związku z tym mam pytanie czy te drzwi powinny mieć jakieś dodatkowe otwory wentylacyjne (większe szczeliny?) czy wystarczy jak będzie szczelina pod drzwiami ok. 7-8 mm (taka jaka jest przy każdych drzwiach bo żadne drzwi zdaniem sprzedawcy nie są idealnie szczelne). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 08.04.2010 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2010 W teorii szczelina/otwory powinny mieć przynajmniej takie pole przekroju jak anemostat/kratka w danym pomieszczeniu. W praktyce, trzeba ustawić niezłą wichurę, żeby to miało duże znaczenie.Należy tylko pamiętać, że im mniejsza szczelina tym szybciej będzie "gwizdać". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cezarr 09.04.2010 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2010 A powiedzcie proszę, czy nie jest dużym błędem umieszczenie kanałów wywiewnych w sypialniach (salonie) nie w pobliżu okna a w pobliżu drzwi (przy suficie ponad drzwiami), bo taki układ byłby u mnie z racji prowadzenia kanałów w suficie podwieszanym korytarza. Chodzi o to czy powietrze, które wleci kanałem nie ucieknie zbyt szybko szczelina pod drzwiami, nie omiatając jakby całego pomieszczenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
langerob25 09.04.2010 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2010 A powiedzcie proszę, czy nie jest dużym błędem umieszczenie kanałów wywiewnych w sypialniach (salonie) nie w pobliżu okna a w pobliżu drzwi (przy suficie ponad drzwiami), bo taki układ byłby u mnie z racji prowadzenia kanałów w suficie podwieszanym korytarza. Chodzi o to czy powietrze, które wleci kanałem nie ucieknie zbyt szybko szczelina pod drzwiami, nie omiatając jakby całego pomieszczenie chodzi Ci raczej o nawiewne kanały? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cezarr 12.04.2010 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2010 Oczywiście nawiewne. Staram się je możliwie oddalić od drzwi, no ale i tak będą na ścianie przeciwległej ścianie z oknami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 12.04.2010 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2010 Jeśli zastosujesz anemostat lub kratki kierunkowe to tak od razu w te szparke nie poleci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 12.04.2010 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2010 :lol:dobre, dobre z tymi szparkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 12.04.2010 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2010 A powiedzcie proszę, czy nie jest dużym błędem umieszczenie kanałów wywiewnych w sypialniach (salonie) nie w pobliżu okna a w pobliżu drzwi (przy suficie ponad drzwiami), bo taki układ byłby u mnie z racji prowadzenia kanałów w suficie podwieszanym korytarza. Chodzi o to czy powietrze, które wleci kanałem nie ucieknie zbyt szybko szczelina pod drzwiami, nie omiatając jakby całego pomieszczenie Też tak chciałem. Z centralnego korytarza pod sufitem podwieszanym a w pokojach tylko kratki. Szybko, krótkie kanały, łatwo zrobić. Nie ma sensu. Będzie jak napisałeś, powietrze z kratek znad drzwi popłynie pod drzwiami na zewnątrz a w pokoju powietrze będzie stało. Silny nadmuch załatwiłby sprawę ale kto będzie chciał w przeciągu mieszkać. Trzeba kanały po przekątnej od wejścia. Nie ma lekko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
langerob25 12.04.2010 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2010 Faktycznie nie ma co kombinować.Lepiej zrobić raz a porządnie.Później poprawiać będzie zdecydowanie gorzej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 13.04.2010 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2010 Przesadzasz, oczywiście, że poprawniej jest zrobić je w przeciwległym rogu ale jak masz gdzie to sprawdź na jakie odległości leci powietrze z kratki anemostatu przy powiedzmy 0,3 0,5 wymiany. Gwarantuję, że jak staniesz na 2m od niego będziesz czuł wyraźny powiew (głowy nie urwie ale idzie to wyczuć.) Piszecie o warunkach w których za drzwiami jest duże podciśnienie które wymusi przepływ po najkrótszej linii a tu takie nie występują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cezarr 13.04.2010 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2010 Ja również uważam, że tak szybko mi nie wywieje. Anemostaty nie będą tuż nad drzwiami, ale w okolicach narożnika jak najbardziej od nich oddalonych pewnie ponad 2m, jakiś ruch powietrza będzie, sypialnie nie są duże, bo po ok 11 mkw, w salonie rozumiem, że będę musiał kombinować jak najdalej od korytarza, może trzeba będzie dać dwa nawiewy jeden przy wyjściu w okolicach ciepłego powietrza z kominka, drugi dalej nad drzwiami balkonowymi, którego kanał uda się poprowadzić w teriwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arto72 13.04.2010 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2010 W teorii szczelina/otwory powinny mieć przynajmniej takie pole przekroju jak anemostat/kratka w danym pomieszczeniu. W praktyce, trzeba ustawić niezłą wichurę, żeby to miało duże znaczenie.. a ja mam w projekcie zapisane, że szczellina/otwory powinny mieć pole przekroju 200 cm2... strasznie dużo mi się to wydaje przy drzwiach szerokości 80 cm... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 14.04.2010 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2010 a ja mam w projekcie zapisane, że szczellina/otwory powinny mieć pole przekroju 200 cm2... strasznie dużo mi się to wydaje przy drzwiach szerokości 80 cm... ze spokojem, szczelina ok 1-1,5cm nie powoduje "gwizdów" przy normalnej pracy centrali, może przy funkcji wietrzenia w łazience ale nie zaobserwowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts