Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Szczerze jestem 1-5 i dwie ostatnie w tym temacie.Co zauważyłem jak na razie że nikt nie narzeka na wentylację mechaniczną.

Po drugie jestem właścicielem domu z lat 90 jeszcze nie skończonego a już myślę o remoncie. No wiecie priorytety ,dzieci itp.

Pytanie do właścicieli reku z gwc .

W zimie przy temperaturach -5 do -20 jaka temperatura była na wyrzutni.

Gdzieś coś czytałem że przy gwc wydajność reku spada.

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wydajność nie spada tylko sprawność a ta jest tym większa ( w konkretnym wymienniku) im większa różnica temperatur .

Patrz na końcowy efekt :

- Zawsze odwilż

- mało skroplin

- powyżej +15 C na nawiewie

- brak możliwości zamarzania

Przy komplecie ( WM+GWC) bierze się pod uwagę sprawność całego układu a ta wynosi REALNIE powyżej 90 % przy jednoczesnym braku problemów .

Pytanie do właścicieli reku z gwc .

W zimie przy temperaturach -5 do -20 jaka temperatura była na wyrzutni.

Gdzieś coś czytałem że przy gwc wydajność reku spada.

generalnie prawie całe ciepło z ziemi wywalasz wyrzutnią ...

GWC w zimie to taka dość droga "odmrażarka" dla dobrego rekuperatora ...

...GWC w zimie to taka dość droga "odmrażarka" dla dobrego rekuperatora ...

święte słowa, dlatego szkoda się bawić w dyzy gwc tam gdzie wystarczy mały, ale chłodzenie to inna bajka

Mały czy duży , koszt podobny .

Zastanawia mnie jednak dlaczego bierzecie pod uwagę tylko temp. w sytuacji kiedy nie są one najważniejsze .

Tak czy inaczej systemy rekuperacji i gruntowych wymienników ciepła będą instalowane na potęgę .

Dlaczego ?

Bo będzie można na tym nieźle zarobić.

Będą dotacje, nawet spore !

Nie mam zamiaru wstydzić się tego że montuję ludziom tak wspaniałe rzeczy jak WM czy GWC.

Każdy ma swój rozum.

Marketing to nie moja działka i nikomu kitu nie wciskam .

Wystarczy do mnie napisać a pokieruję w samodzielnym wykonaniu wszystkich instalacji za free .

Wystarczy trochę wolnego czasu i dużo chęci .

Wielu już na tym skorzystało .

A Ja jestem zawsze sobą, czy wcześniej kiedy byłem Fotografem czy teraz .

Pozdr.

Ja robię swoje, zamiast pisać bzdury o +15 C w gruncie w Lutym eksperymentuję i obserwuję swoje instalacje oraz opisuję je tutaj dając PRAWDZIWY obraz sytuacji .

Czyżbym stał się już zwykłym sprzedawcą ?

Ja robię swoje, zamiast pisać bzdury o +15 C w gruncie w Lutym eksperymentuję i obserwuję swoje instalacje oraz opisuję je tutaj dając PRAWDZIWY obraz sytuacji .

tu takie moje nie prawdziwe...

temp. gruntu na głębokości mojego GWC

27,04,2011 8,5*

13,06,2011 13,0*

12,07,2011 14,1*

15,08,2011 15,3*

30,08,2011 15,5*

23,09,2011 14,9*

27,12,2011 8,5*

1,02, 2012 8,3*

6,02,2012 7,8*

4,03, 2012 7,2*

6,04, 2012 6,6*

11,04,2012 7,0*

16,04,2012 7,6*

28,04,2012 8,8*

Chyba właśnie zostałem wygnańcem tego forum więc to mój ostatni wpis .

Nie chcę nikomu wadzić . Są jak widać mądrzejsi i bardziej pożyteczni .

Piczman .

Chyba właśnie zostałem wygnańcem tego forum więc to mój ostatni wpis .

Nie chcę nikomu wadzić . Są jak widać mądrzejsi i bardziej pożyteczni .

Piczman .

a kto ciebie wygania ?

budujesz, obserwujesz...

dawaj cyferki ...

samo zapewnianie że działa to trochę za mało...

choć pewnie większości "owieczek" to wystarczy ...

Paweł bez jaj - ja np chciałem mieć GWC - i opinia Artura czy Jaska nie ma dla mnie najmniejszego znaczenia w tym zakresie

nie każdy jest wstanie zrobić wszystko sam - czy jestem OWCĄ Artur ? NIE - byłbym nia gdybym zrobił GWC z REHAU czy innej firmy za GRUBE TYSIĄCE

sama rura pod domem to za mało ... czy to sie opłaca .... czy nie - nie ma znaczenia

to jeden z elementów całej układanki - wg mnie ważny !

zdaje się że j-j ma GWC i sobie to chwali - chłodzi nim dom od kwietnia , od tego czasu też nie grzeje!!!!!!

Edytowane przez R&K

R&K dokladnie jak piszesz \ ty Piczman sie nie przejmuj

Nie wszytko i nie wszyscy jak Artur i Jasiek przeliczaja na kase - tylko bez obrazy ;)

Dla mnie GWC to "wygoda" i nie musi mi sie zwrocic w $ ( a to nie znaczy ze dom buduje za banke)

Spoko,nie jestem obrażalski ;)

Nie rozumiem tylko jaka i co to miała by być za wygoda i czemu służyć ?

też sie podepnę do pytania...

czy wszyscy co tak zachwalają GWC czy GGWC maja chociaż jeden sezon za sobą bez tego ustrojstwa

mówię oczywiście o tym samym budynku...

tak żeby można było porównać...

Moja siostra ma reku (znanej i "lubianej" R........) bez GWC a moj znajomy z GWC podobne domy z adresola i jakies 160 - 170 m2 oraz podobne polozenie wzgledem stron swiata. Domy z roletami wew. Ocieplenie 15 i okna 3 szybowe. Roznica to tylko siostra ma drewniane znajomy PCV

Komfort siedzienia w srodku latem jest odczuwalny i wg mnie czuc roznice.

Nie namawiam wyrazam tylko swoja opinie. Dla kogos to jest niewystarczajace a dla mnie ok.

Moja siostra ma reku (znanej i "lubianej" R........) bez GWC a moj znajomy z GWC podobne domy z adresola i jakies 160 - 170 m2 oraz podobne polozenie wzgledem stron swiata. Domy z roletami wew. Ocieplenie 15 i okna 3 szybowe. Roznica to tylko siostra ma drewniane znajomy PCV

Komfort siedzienia w srodku latem jest odczuwalny i wg mnie czuc roznice.

Nie namawiam wyrazam tylko swoja opinie. Dla kogos to jest niewystarczajace a dla mnie ok.

porównaj ten sam budynek ...

z... i bez...

to że są podobne to nic nie znaczy

Do tych co teraz dyskutują mam pytanie zadane zresztą już stronę wcześniej.Jasiek w lutym masz 8.3 stopnia w gruncie na poziomie GWC czyli taką temperaturę plus minus masz nawiewaną do domu.Zakładam że reku ma straty 15% w domu 20 C tj jakieś 3 C czyli 8.3 + 3 =11.3 .Panowie czy moje teoretyzowanie jest poprawne .

w mrozy na zewnątrz powietrze na wyrzutni ma te 10-12 stopni.