Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Do tych co teraz dyskutują mam pytanie zadane zresztą już stronę wcześniej.Jasiek w lutym masz 8.3 stopnia w gruncie na poziomie GWC czyli taką temperaturę plus minus masz nawiewaną do domu.Zakładam że reku ma straty 15% w domu 20 C tj jakieś 3 C czyli 8.3 + 3 =11.3 .Panowie czy moje teoretyzowanie jest poprawne .

w mrozy na zewnątrz powietrze na wyrzutni ma te 10-12 stopni.

dokładnie coś w tym guście ...;)

prawie wszystko co wyciągniesz z gruntu idzie na wyrzutnię

podam taki mały przykład jak działa rekuperator kiedy mu dajesz wyższą temperaturę na czerpni

godzinę temu przełączyłem sie na czerpnie zimową pod dachem...

t. zewn. 23,4*

t. wewn. 22,5*

t czerpni 65,6*

t nawiewu 34,1*

a gdzie reszta z tych ponad 60* ?

na wyrzutni....;)

tak przy okazji...

przez tą godzine temp. powietrza wywiewanego z domu wzrosła z 22,3* do 22,5*

a więc w takim tempie rośnie jak dmuchamy do domu ponad 30*...

( o innych uzyskach w słoneczny dzień nie wspomnę...;) )

więc jak schłodzić chałupę kiedy z anemostatów wlatuje 19-20*

a jak wiadomo łatwiej jest zagrzać niż schłodzić...

GWC w domku jednorodzinnym to żaden cud tylko wyrzucona kasa w błoto.

Jeżeli chcesz aby firma wykonała Tobie GWC to musi być na "drogich" materiałach ponieważ one są do Tego przeznaczone i mają atest itp.

Jeżeli wykonał bym klientowi GWC z rury kanalizacyjnej i po roku użytkowania klient by stwierdził że nie spełnia jego oczekiwań i żąda zwrotu kasy w żadnym sądzie nie wygram..

Istotne jest także to że wykonywanie GWC z materiałów do tego przeznaczonych to istna głupota...

A to czy ktoś pisze że można klimatyzować - schładzać tym dom to kolejny mit...

Jak sobie wyobrażasz schłodzenie domu o np 6 stopni ( z 31 do 25 ) przy pomocy GWC biorąc pod uwagę nawet fakt że mamy jednokrotność wymiany kubatury powietrza???

za godzine podam pomiary z chłodzenia tego samego domku ( o powierzchni 100m2) przez dwa klimakonwektory i zasilane wodą ze studni o temp. 9,1*

jeden jest za rekuperatorem na wlocie do domu...

a drugi jako wewnętrzny obieg na parterze...

sumaryczna wydajność powietrza ok.600m3/h

A co z innymi zrodlami ciepla w domu?

Lodowka, zamrazarka, kuchnia, telewizor, CWU, mieszkancy i ich pies i kot.

to wszystko są zyski bytowe...

dzięki rekuperatorowi znaczna cześć z tego wraca z powrotem ...

a w lecie pomaga przegrzewać chałupę...:(

za godzine podam pomiary z chłodzenia tego samego domku ( o powierzchni 100m2) przez dwa klimakonwektory i zasilane wodą ze studni o temp. 9,1*

jeden jest za rekuperatorem na wlocie do domu...

a drugi jako wewnętrzny obieg na parterze...

sumaryczna wydajność powietrza ok.600m3/h

słowo się rzekło ...

t. zewn. 24,2*

t. wewn 22,6*

t. nawiewu 13,8*

czyli wewnętrzna dalej rośnie... ( no prawie stoi...:D )

kto ma takie temp. na kanałach i taką wydajność reku w tak małym domu ?

a to wszystko będzie za mało jak będzie cieplej a temp. wody w studni się podniesie ... (w tamtym roku było max. 12,6* )

przede wszystkim jak się ma do tego GWC które w lecie daje w porywach z 19-20* na anemostatach...

Jasiek71 inspirujesz mnie dobry pomysł z tą wodą ze studni. Jednak zbyt duże klimatyzowanie (jak dla mnie oczywiście) nie jest zbyt zdrowe.

Całe życie nie można siedzieć w domu. Informuję że nie posiadam w domu w/w urządzeń jeszcze.Jedyne co to 20 m rury fi160 jako gwc podłączone do garażu turbinka 35W. Efekty jakie chciałem osiągnąć przerosły moje oczekiwania.

Skad sie wzielo to 19-20 kiedy piszesz ze nawiew jest 13.8?

Czegos tu nie rozumem.

Mozesz wyjasnic?

nawiew 13,8* jest u mnie przy chłodzeniu wodą ze studni...

jak byś powtykał termometry do anemostatów w domach z reku i GWC to byś wiedział jaki "chłodek" leci w środku lata...

Zgadza sie ale posiadanie GWC w lecie pomaga przynajmniej te zyski bytowe zniwelowac.

i tylko tyle ...

w międzyczasie domek dostanie porcje kilkudziesięciu kilowatów od słoneczka ...;)

Jedyne co to 20 m rury fi160 jako gwc podłączone do garażu turbinka 35W. Efekty jakie chciałem osiągnąć przerosły moje oczekiwania.

jak to się ma do wielkości domu i wydajności w stosunku do kubatury ?

słowo się rzekło ...

t. zewn. 24,2*

t. wewn 22,6*

t. nawiewu 13,8*

a tak wygląda po następnych trzech godzinach bez układu chłodzenia (sam rekuperator )

t zewn. 25,6*

t. wewn. 23,0*

t. nawiewu 28,1* (czerpnia letnia jest pod północnym dachem i o tej porze roku słońce nieco ogrzewa..,. )

czyli 0,4* przez trzy godziny w słoneczny dzień bez chłodzenia a z nawiewem o wyższej temp. niż panuje w domu...

Proponuję rzut oka na pomiary domu pasywnego - stoi niedaleko Częstochowy - byłem w nim, więc mogę poświadczyć, że nie jest to jakoś marketingowy "pic na wodę":

http://www.buduj-pasywnie.pl/dom_online

Temperatura powietrza po przejsciu przez GWC spada prawie o 10 C [ wg wskazania dzisiaj o godzinie 17.45]

Na naszym glikolowym GWC [AQUACOM] jest podobnie [w strumieniu powietrza spadek o 7-10 stopni].

Dodatkowa uwaga:

Jeżeli rekuperator ma automatyczny bypass i automatyka potrafi się nim odpowiednio posłużyć - tzn. otwiera klapę bypass [i przerywa odzysk energii]

kiedy można schłodzić pomieszczenia - to podczas upałów temperatura wewnątrz domu owszem rośnie - ale znacznie wolniej.

rekuperator działa odzyskując chłód i spowalniając tempo wzrostu temperatury.

w wątku Adama o GWC w 1 wpisie bodajże są rozłozone na części pierwsze 4 sposoby na GWC - jednym z nich jest studnia

przyznam szczerze - przeczytałem po tym jak już rozpocząłem budowę , po tym jak miałem nie robić GWC bo koszty firmowych rozwiązań mnie przerastały , bo nie wiedziałem i niedoczytałem o GWC tymi rękami robionym , póżniej poznałem Pawła a znacznie później jaśka ...

zdecydowałem sie na GGWC i nie załuję - po 1 mam wysoki poziom wod gruntowych , 2 nie mam studni

po lekturze Adama 1 co stwierdziłem - GWC ze studni to rewelacyjny pomysł

tyle mogę od siebie dodać po kilkunastu miesiacach doswiadczen i zdobywania wiedzy - gdybym mial studnię pewnie by taki zrobił , ale nie mam wiec zrobiłem glikolowca - nie nazekam - mam nadzieje ze nawet bede sie cieszył - moze 13 stopni na nawiewie nie bedzie - ale bedzie znacznie mniej niz gdybym nie mial zadnego GWC, sama rura pod domem do mnie nie przemawia (w kontekście moich warunków gruntowych)

O to chodzi,że nawet przy 600m3/h te chłodniejsze powietrze nic nie daje tzn.nie ochłodzi nam domu.

jest różnica czy wieje Ci 22 , 25 czy 18 stopni !!!???

Jasiek 50m2 *3m wysokości tj 150m3 jak otworze drzwi to dodatkowe 100m3. Nic nie docieplone po jednej szybie.Mam tam osobną pętlę ogrzewania .

Chodziło o zmniejszenie temperatury w lecie przy 35 stopni ciężko jest cokolwiek robić po drugie w zimie trzeba było dogrzewać ryzyko zamarzania wody.

Więc nigdy nie spadło poniżej 6C nawet -25 na zewnątrz w lecie raz było 28 na zewnątrz dochodziło do 40.

Doświadczenie trwa od 8 lat

to tylko opinia 1 człowieka - nie badz chorągiewka - miej swoje zdanie

każdy dom jest inny

każda WM jest inna

każdy GWC jest inny

" Na dworze + 27, wymiennik przerzuciłem za reku żeby wentylatory powietrza nie podgrzewały. No i pieknie schładza powietrze. Prawie o 10 stC. Na anemostatch + 19 do 20 stC"

jeśli do domu ładujemy 19-20 stopni a nie 27 - to chyba jest różnica!!!!???

dalej odwołam sie do J-J i tego co jasiek napisał

mój dom jest zblizony parametrami do J-J - przynajmniej teoretycznie - choć nieco większy

"GWC do chłodzenia owszem ale przy dużo wiekszych wydajnościach "

wymiennik i centrale mam znacznie większą niż zapotrzebowanie

koszt glikolowca niewielki

centrala (500) w takiej samej cenie jak mniejsza , nieco droższa niz 350

nadal dodam ze przy rozbudowie układu o odzysk ciepla z wyrzutni do podgrzewania ZWU nic mi nie zamarznie

"cały zysk z GWC poszedł do wyrzutni i został wywiany na zewnatrz"

wiec u mnie bedzie on dodatkowo wyłapywany do podgrzewania ZWU

układy w domu to coś wiecej niz 1 urządzenie które skwitujemy - opłaca się - nie opłaca się

Edytowane przez R&K