aPa 27.02.2005 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2005 My mamy Mistrala 250 juz 1,5roku, koszt to okolo 7tys za calosc z ruarmi i montazemSlyszalny na najwyzszych obrotach na poddaszu. Wymiana filtrow co 3mies pokazuje ze sporo kurzu zbiera, ale w nowym domu jest tego sporo. Nie ma grzalki tylko antyzamrozeniowy obieg powietrza i po tej zimie jest OK. Okazuje sie ze wystarczy tak maly rek. do domku 150m2 bo jest po prostu wydajny a w lecie kolejna zaleta: nie wpuszczamy oknami owadow! Hej, Czy ktoś jeszcze może napisać coś (najlepiej więcej ) o centralce Mistral 300 ? Czy może funkcjonować jak 'wentylacja grawitacyjna' czyli bez prądu ? A może też coś na temat realizacji prowadzonych przez panów z rekuperatory.pl ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patos 27.02.2005 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2005 Czy przy 150m2 (około 390m3) to czy nie jest za mały ten reku 250 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg 28.02.2005 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2005 Ja mam Mistrala 650 montowanego przez rekuperatory.pl.Z systemu jestem bardzo zadowolony, praktycznie nie ma potrzeby otwierania okien. Jest świeżo, na oknach nie zbiera się wilgoć, a dom wybudowany w jeden sezon (wprowadziliśmy się w listopadzie 2004).Może miałem pecha, ale na razie zdążyły się spalić obydwa wentylatory, a podobno to mercedesy wśród tych urządzeń. No cóż, może miałem z jakiejś wadliwej partii. Panowie z firmy Emka wymienili błyskawicznie na nowe i od tego czasu wszystko jest OK.Podczas awarii miałem porównanie jak by było bez wentylacji mechanicznej - była wilgoć na oknach i zaduch. Człowiek szybko się przyzwyczaja do dobrych rzeczy i na codzień ich nie zauważa. Dopiero wyłączenie systemu dało mi do myślenia jak dużo przynosi pożytku. Wentylacja jest niesłyszalna więc awarię zauważyłem właśnie dlatego, że nagle zaczęły mi parować okna w łazienkach i zaczęło być duszno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał ... 28.02.2005 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2005 na razie zdążyły się spalić obydwa wentylatory, a podobno to mercedesy wśród tych urządzeń. jak ktoś chce mercedesa wśród reku to polececam urządzenia firmy Toshiba, to jest prawdziwy "mietek", tylko ostrzegam że cena odpowiada jakości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg 28.02.2005 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2005 Miałem na myśli wentylatory EBM a nie centrale Mistral Mistrale to raczej średniaki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aPa 28.02.2005 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2005 Cześć, dzięki za informację "[...]bo T Brzęczykowski na forum http://www.budujemydom.pl napisał: jak zabraknie prądu wentylacja ma działać jak grawitacyjna Wyrzutnie umieścić jak najwyżej kalenicy, bo będzie się miało znamiona grawitacyjnej wentylacji np. poddaszem przy pracy FLEXITA S30 na I biegu było 105 m3/h po wyłączeniu silników 75. Przy 15 m3/ osobę wilgotność względna i co2 nie przyrasta. Wyrzutnia powietrza jest poprostu na dachu. Silniki w znanych mi rekuperatorach nie tamują swobodnego przepływu powietrza. W opisanym wyżej przypadku różnica wys. między czerpnią a wyrzutnią wynosiła 6.2 m. " czy możecie potwierdzić powyższą tezę, tzn. silniki wentylatorów w reku przy jego wyłączeniu nie blokują przepływu powietrza i ew. jaki jest ten przepływ ? [...]Podczas awarii miałem porównanie jak by było bez wentylacji mechanicznej - była wilgoć na oknach i zaduch. Czyli, jak rozumiem, nie możesz potwierdzić w/w tezy o działaniu 'jak grawitacyjna' ? Z Twoich obserwacji wnioskuję, że: a) ta centralka Mistrala (a może wszystkie) stawiają dość znaczny opór, lub b) konkretne rozwiązanie systemu w Twoim przypadku powoduje taki efekt. Pytałeś w tej kwestii w rekuperatory.pl, co oni na to ? Miałem na myśli wentylatory EBM a nie centrale Mistral Mistrale to raczej średniaki. Tak też myślałem, że chodzi o wentylatory. Jak rozumiem, nie są 'częścią składową' centralki i trzeba je dodatkowo doinstalowywać, tak ? (nie drążyłem tematu wcześniej a 'mam potrzebę' ) A jak mają się Mistrale do innych wspomnianych w tym wątków central np.KOSS ? Bo rozumiem, że są lepsze niż z Tywent'u. A czy system składałeś sam ? Bo trochę nie rozumiem, dlaczego wymieniali wentylatory spece z Emka a nie rekuperatory.pl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg 01.03.2005 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2005 Emka i rekuperatory to ta sama firma. Wentylatory wchodzą w skład centrali, nie trzeba ich kupować oddzielnie. U mnie wentylacja mechaniczna będzie działać jako grawitacyjna tyle że słabo. Powoduje to konkretne rozwiązenie systemu - centrala wentylacyjna nie znajduje się na poddaszu tylko na dole w kotłowni. Dla mnie ten problem ma znaczenie marginalne ponieważ wyłączenia prądu są raczej rzadkością i akurat wentylacja jest wtedy najmniejszym problemem. Zresztą w awaryjnej sytuacji zawsze można jeszcze otworzyć okno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wphderek 04.03.2005 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2005 MALUSZEK mam prośbe czy Mógłbyś przesłać mi także te zdjęcia[email protected]. Interesuje mnie także wiecej szczegółów na temat Twojego REKU, tzn.model,kto instalował, jaką powierzchnie wentyluje. Jeszcze ogólne pytanie co sądzicie o firmie http://www.rekuperatory.pl oddzial warszawa ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel237 09.03.2005 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2005 .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rysiu 20.04.2006 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2006 Sluchajcie, do tych którzy mają reku który już dziala!!!!!!! Czy to halasuje? Blagam , napiszcie, bo halas to jedyna rzecz ktor apowstrzymuje mnie przed decuzja....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maluszek 21.04.2006 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2006 wphderek - przepraszam, ale wcześniej nie zauważyłam Twojej prośby. Czy jeszcze interesują Cię zdjęcia mojej instalacji? Rysiu - jak pisałam wcześniej mój reku (Venmar Solo) jest cichutki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patos 21.04.2006 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2006 Może miałem pecha, ale na razie zdążyły się spalić obydwa wentylatory, a podobno to mercedesy wśród tych urządzeń. No cóż, może miałem z jakiejś wadliwej partii. Panowie z firmy Emka wymienili błyskawicznie na nowe i od tego czasu wszystko jest OK. Czy uszkodzenia wentylatorów powtórzyły się? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kpam 21.04.2006 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2006 MALUSZEK również mam prośbe czy Mógłbyś przesłać mi także te zdjęcia [email protected]Czy po 3 letnich doświadczeniach z reku SOLO masz jakieś uwagi do jego pracy? (jakieś awarie itp..) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joanna i Janusz 21.04.2006 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2006 a może jakieśnowe opinieo rekuperatorach działających? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maluszek 24.04.2006 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2006 kpam - zdjątka wysłałam. Daj znać czy doszły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wphderek 02.05.2006 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2006 Maluszek oczywiście czekam na te zdjęcia z góry dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylvia1 02.05.2006 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2006 Maluszku to ja tez poprosze o zdjecia i namiary na wykonawce.. dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PAWPIO 03.05.2006 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2006 WITAJCIE.Jestem na etapie projektowania domu, mam zamiar zacząć budowę za dwa trzy miesiące.Ostatnio słyszałem ze wentylacja mechaniczna ma sporo zalet.. Poczytałem wasze forum lecz wniosków żadnych nie mogę wyciągnąć bo piszecie językiem nie bardzo zrozumiałym dla laika w kwestii wentylacji.Budował będę dom o powierzchni około 280 m2, początkowy plan był taki aby docieplić ścianę 15 cm styropianu, założyć dobry piec kondensacyjny na gaz i myślę ze w 500do 1000zł się zmieszczę za miesięczne ogrzanie. Czy możecie mi podpowiedzieć jak jest z tą wentylacją ile ona kosztuje i co ona nam daje, czy można całkiem zrezygnować z ogrzewania gazowego, jaki jest w przybliżeniu koszt wentylacji wraz z ogrzewaniem na tak duży dom, a jaki jest koszt wentylacji bez ogrzewania. Czy w przypadku instalacji takiego sytemu trzeba mieć sufity podwieszane celem schowania rur. Bardzo proszę o przybliżenie mi tematu jakie ma zalety i jakie ma wady i co mamy w zamian jakie korzyści płyną z instalacji tych systemów.Pozdrawiam Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PAWPIO 10.05.2006 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2006 Czy możecie mi polecić dobrą firmę do instalacji wentylacji mechanicznej wraz z wymiennikiem ziemnym, najlepiej z okolic Gdańska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mlk 10.05.2006 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2006 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts