Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kto ma rekuperator który już działa!!

Recommended Posts

Ojej a czy te porównania już koniecznie muszą być takie w 100% adekwatne? I tu i tu chodzi o podwyższenie temperatury zimą i ochłodzenie latem (choć oczywiście za pomocą innego "pośrednika"). A przy GWC jest to jednocześnie świeże powietrze, choć oczywiście wydajność podgrzewu nie jest taka sama jak w PC.

PC służy do schłodzenia ? GWC ogrzewa ? eeee, chyba czegoś nie wiem :o

Nie chce mi się sprzeczać. Chyba są takie PC, które też chłodzą, ale być może się mylę. GWC ogrzewa powietrze zimą, jak jest mróz. Nie wiedziałeś?

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

GWC ogrzewa powietrze zimą, jak jest mróz. Nie wiedziałeś?

:roll:

matko, ale GWC nie jest elementem ogrzewania tylko wentylacji. Jak chcesz utrzymywać temp. w domu na poziomie 20st powietrzem o temp. 8st. Przecież będziesz wychładzał wnętrze ...

Matko! Jak ogrzewa w mrozy powietrze, to nie jest to ogrzewanie w szerokim tego słowa znaczeniu? Człowieku trochę klapi z oczu!

matko, ale GWC nie jest elementem ogrzewania tylko wentylacji. Jak chcesz utrzymywać temp. w domu na poziomie 20st powietrzem o temp. 8st. Przecież będziesz wychładzał wnętrze ...

Matko! Jak ogrzewa w mrozy powietrze, to nie jest to ogrzewanie w szerokim tego słowa znaczeniu? Człowieku trochę klapi z oczu!

Nie jest "ogrzewaniem w szerokim tego słowa znaczeniu", bo ogrzewanie ma podnieść temperature otoczenia w budynku, a powietrze z GWC jak by na to nie patrzec schładza budynek - nawet po przejściu przez wymiennik rekuperatora.

Nie jest "ogrzewaniem w szerokim tego słowa znaczeniu", bo ogrzewanie ma podnieść temperature otoczenia w budynku, a powietrze z GWC jak by na to nie patrzec schładza budynek - nawet po przejściu przez wymiennik rekuperatora.

Hm... to znaczy, że przy mrozach i wyłączonym ogrzewaniu w budynku z działającym GWC będzie taka sama temperatura jak na zewnątrz? Pasjonująca jest ta dyskusja :-) Dodam, że w żadnym momencie nie powiedziałem, że GWC czy rekuperator są samowystarczjącymi elementami grzewczymi.

Ja w ogóle nie chcę piać na cześć wentylacji mechanicznej, ale dało mi do myślenia to, że w jednej z prowadzonych przeze mnie spraw o zakażenie gronkowcem złocistym wśród zarzutów biegłego - wybitengo specjalisty od zakażeń (nie będę już wymieniał)- w stosunku do szpitala było to, że nie ma w nim ... wentylacji mechanicznej. Wiadomo, że taka wentylacja powoduje, że powietrze jest świeższe, i wydaje mi się (jak wynika z powyższego nie jest to przypuszczenie pozbawione podstaw), że mieszkańcy takiego domu mniej ulegają infekcjom. Uważam zatem, że szyby wentylacyjne do went. grawitacyjnej mamy w szczelnych domach głównie dla ozdoby.

Witajcie.Prosze o pomoc.Otoz w projekcie domu mam 4 kominy.Uwazam ze skoro bede meic reku z gwc to az tyle mi ich nie jest potrzebnych. Planuje zostawic tylko kominkowy...a reszte wywalic.Zaskoczyl mnie jednak kolega i powiedzial ze warto zostawic ten od pom.gosp. gdzie mam byc piec kondensacyjny.Ja planowalem wywalic rure od pieca kondensacyjnego przez sciane na zew i nie budowac tego komina.Mowia ze kominiarz i architekt przy adaptacji proj. moge nie zgodzic sie na to.Co mam zrobic?Zostawic ten od pieca i moze keidys sie przyda a jak nie teraz to w nim puscic rury czy moze go wywalic?Nie planuje pieca na paliwo stale ale chcialem przesunac na inna sciane kondensacyjny i miec w projektowym miejscu pod piec szafe w pom. gosp.Nie wiem co mysle...a budowa niebawem.Koszt komina to jakies 4 tysiace.Co myslicie?Pozdrowki-Lukasz.

A na ile przy zainstalowaniu systemu reku pogarsza się izolacyjność akustyczna stropu? Przecież przechodzi przez niego trochę dodatkowych otworów? Jak można to zminimalizować?

Bylbys zaskoczony, ale nie pogarsza sie :D Ostatnio ogladalem instalacje z reku zamontowanym na poddaszu, w domu gdzie jest DGP,GWC i reku.

Musialem chwile odczekac zeby rozroznic ( i uslyszec) reku

A na ile przy zainstalowaniu systemu reku pogarsza się izolacyjność akustyczna stropu? Przecież przechodzi przez niego trochę dodatkowych otworów? Jak można to zminimalizować?

Bylbys zaskoczony, ale nie pogarsza sie :D Ostatnio ogladalem instalacje z reku zamontowanym na poddaszu, w domu gdzie jest DGP,GWC i reku.

Musialem chwile odczekac zeby rozroznic ( i uslyszec) reku

Sam bym chętnie obejrzał i porozmawiał z użytkownikami....

Chciałbym się dowiedzieć, jak macie rozwiązany problem ochrony reku przed oblodzeniem w czasie mrozu. Czy macie grzałki na dolocie, czy w jakiś inny sposób- jaki?

U mnie wykonawca inst. stosuje reku wlaśnie z dodatkowymi grzałkami.

Mnie się to nie podoba ze względu na koszty energii. Grzalka ma ok. 2 KW.

Słyszałem o jakimś chwilowym zamknięciu doplywu powietrza zimnego celem odlodzenia wymiennika powietrzem obiegowym. Nie wiem, czy dobrze rozumuję.

Może ktoś podpowie, jak ma u siebie to zrobione.

Może ktoś mi wyjaśni jak interpretować wykres ze specyfikacji technicznej rekuperatorów.

Jest to zależność strumienia powietrza np. nawiewanego [m3/h] oraz ciśnienia statycznego [Pa]. Linie są wykreślone zazwyczaj dla poszczególnych biegów rekuperatora i wynika z nich, że strumień powietrza zwiększa się wraz ze spadkiem tego ciśnienia statycznego.

Myślałem, że to ciśnienie statyczne to ciśnienie wydmuchiwanego powietrza, ale przy takim założeniu wydaje mi się, że im większy strumień powietrza (m3/h) tym większe powinno być ciśnienie. No bo tak "na chłopski rozum:, aby więcej nadmuchało to musi mocniej dmuchać.

Chyba, że to ciśnienie statyczne to jakieś opory w instalacji (takie sumaryczne spadki ciśnienia).

Może ktoś mi wyjaśni jak rozumieć takie wykresy.