TomekP787 23.02.2007 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2007 Ojej a czy te porównania już koniecznie muszą być takie w 100% adekwatne? I tu i tu chodzi o podwyższenie temperatury zimą i ochłodzenie latem (choć oczywiście za pomocą innego "pośrednika"). A przy GWC jest to jednocześnie świeże powietrze, choć oczywiście wydajność podgrzewu nie jest taka sama jak w PC. PC służy do schłodzenia ? GWC ogrzewa ? eeee, chyba czegoś nie wiem Nie chce mi się sprzeczać. Chyba są takie PC, które też chłodzą, ale być może się mylę. GWC ogrzewa powietrze zimą, jak jest mróz. Nie wiedziałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 23.02.2007 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2007 GWC ogrzewa powietrze zimą, jak jest mróz. Nie wiedziałeś? matko, ale GWC nie jest elementem ogrzewania tylko wentylacji. Jak chcesz utrzymywać temp. w domu na poziomie 20st powietrzem o temp. 8st. Przecież będziesz wychładzał wnętrze ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekP787 23.02.2007 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2007 GWC ogrzewa powietrze zimą, jak jest mróz. Nie wiedziałeś? matko, ale GWC nie jest elementem ogrzewania tylko wentylacji. Jak chcesz utrzymywać temp. w domu na poziomie 20st powietrzem o temp. 8st. Przecież będziesz wychładzał wnętrze ... Matko! Jak ogrzewa w mrozy powietrze, to nie jest to ogrzewanie w szerokim tego słowa znaczeniu? Człowieku trochę klapi z oczu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 23.02.2007 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2007 GWC ogrzewa powietrze zimą, jak jest mróz. Nie wiedziałeś? matko, ale GWC nie jest elementem ogrzewania tylko wentylacji. Jak chcesz utrzymywać temp. w domu na poziomie 20st powietrzem o temp. 8st. Przecież będziesz wychładzał wnętrze ... Matko! Jak ogrzewa w mrozy powietrze, to nie jest to ogrzewanie w szerokim tego słowa znaczeniu? Człowieku trochę klapi z oczu! Nie jest "ogrzewaniem w szerokim tego słowa znaczeniu", bo ogrzewanie ma podnieść temperature otoczenia w budynku, a powietrze z GWC jak by na to nie patrzec schładza budynek - nawet po przejściu przez wymiennik rekuperatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekP787 23.02.2007 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2007 GWC ogrzewa powietrze zimą, jak jest mróz. Nie wiedziałeś? matko, ale GWC nie jest elementem ogrzewania tylko wentylacji. Jak chcesz utrzymywać temp. w domu na poziomie 20st powietrzem o temp. 8st. Przecież będziesz wychładzał wnętrze ... Matko! Jak ogrzewa w mrozy powietrze, to nie jest to ogrzewanie w szerokim tego słowa znaczeniu? Człowieku trochę klapi z oczu! Nie jest "ogrzewaniem w szerokim tego słowa znaczeniu", bo ogrzewanie ma podnieść temperature otoczenia w budynku, a powietrze z GWC jak by na to nie patrzec schładza budynek - nawet po przejściu przez wymiennik rekuperatora. Hm... to znaczy, że przy mrozach i wyłączonym ogrzewaniu w budynku z działającym GWC będzie taka sama temperatura jak na zewnątrz? Pasjonująca jest ta dyskusja Dodam, że w żadnym momencie nie powiedziałem, że GWC czy rekuperator są samowystarczjącymi elementami grzewczymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 23.02.2007 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2007 Poddaje sie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekP787 23.02.2007 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2007 Poddaje sie Właściwie to sprostowanie, bo sam rekuperator nie jest źródłem dodatkowego ciepła. Jest nim tylko GWC w tym sensie, że ciepło w gruncie jest "samoistne". Przyznaję się do błędu - jako jeden z nielicznych w tym kraju, który potrafi to zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekP787 23.02.2007 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2007 Ja w ogóle nie chcę piać na cześć wentylacji mechanicznej, ale dało mi do myślenia to, że w jednej z prowadzonych przeze mnie spraw o zakażenie gronkowcem złocistym wśród zarzutów biegłego - wybitengo specjalisty od zakażeń (nie będę już wymieniał)- w stosunku do szpitala było to, że nie ma w nim ... wentylacji mechanicznej. Wiadomo, że taka wentylacja powoduje, że powietrze jest świeższe, i wydaje mi się (jak wynika z powyższego nie jest to przypuszczenie pozbawione podstaw), że mieszkańcy takiego domu mniej ulegają infekcjom. Uważam zatem, że szyby wentylacyjne do went. grawitacyjnej mamy w szczelnych domach głównie dla ozdoby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patos 23.02.2007 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2007 I GWC i rekuperator nie jest ogrzewaniem, tylko częścią dobrej wentylacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekP787 23.02.2007 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2007 I GWC i rekuperator nie jest ogrzewaniem, tylko częścią dobrej wentylacji Oczywiście nie jest to ogrzewanie. Masz absolutną rację! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 26.02.2007 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2007 Witajcie.Prosze o pomoc.Otoz w projekcie domu mam 4 kominy.Uwazam ze skoro bede meic reku z gwc to az tyle mi ich nie jest potrzebnych. Planuje zostawic tylko kominkowy...a reszte wywalic.Zaskoczyl mnie jednak kolega i powiedzial ze warto zostawic ten od pom.gosp. gdzie mam byc piec kondensacyjny.Ja planowalem wywalic rure od pieca kondensacyjnego przez sciane na zew i nie budowac tego komina.Mowia ze kominiarz i architekt przy adaptacji proj. moge nie zgodzic sie na to.Co mam zrobic?Zostawic ten od pieca i moze keidys sie przyda a jak nie teraz to w nim puscic rury czy moze go wywalic?Nie planuje pieca na paliwo stale ale chcialem przesunac na inna sciane kondensacyjny i miec w projektowym miejscu pod piec szafe w pom. gosp.Nie wiem co mysle...a budowa niebawem.Koszt komina to jakies 4 tysiace.Co myslicie?Pozdrowki-Lukasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magangs 02.03.2007 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2007 A na ile przy zainstalowaniu systemu reku pogarsza się izolacyjność akustyczna stropu? Przecież przechodzi przez niego trochę dodatkowych otworów? Jak można to zminimalizować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thomasso 02.03.2007 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2007 Lookita komin w pomieszczeniu gospodarczym gdzie ma byc piec powinien zostac, to samo z kominkowym. Zaden architekt ani kominiarz sie nie podpisze poszukaj na forum, sporo informacji np. tu http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=61184&start=0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thomasso 02.03.2007 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2007 A na ile przy zainstalowaniu systemu reku pogarsza się izolacyjność akustyczna stropu? Przecież przechodzi przez niego trochę dodatkowych otworów? Jak można to zminimalizować? Bylbys zaskoczony, ale nie pogarsza sie Ostatnio ogladalem instalacje z reku zamontowanym na poddaszu, w domu gdzie jest DGP,GWC i reku. Musialem chwile odczekac zeby rozroznic ( i uslyszec) reku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz Saczek 02.03.2007 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2007 A na ile przy zainstalowaniu systemu reku pogarsza się izolacyjność akustyczna stropu? Przecież przechodzi przez niego trochę dodatkowych otworów? Jak można to zminimalizować? Bylbys zaskoczony, ale nie pogarsza sie Ostatnio ogladalem instalacje z reku zamontowanym na poddaszu, w domu gdzie jest DGP,GWC i reku. Musialem chwile odczekac zeby rozroznic ( i uslyszec) reku Sam bym chętnie obejrzał i porozmawiał z użytkownikami.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magangs 02.03.2007 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2007 Musialem chwile odczekac zeby rozroznic ( i uslyszec) reku A co z hałasami typy odkurzacz, głośna muzyka itp. pochodzącymi z poddasza, gdy od parteru dzieli je strop z dodatkowymi otworami pod system reku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thomasso 02.03.2007 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2007 magangs,ogladalem niezamieszkaly jescze, wiec trudno mi powiedziecAle rury od DGP i reku sa w oslonach, poza tym cale "okablowanie" jest schowane pod sufitami podwieszanymi.Mimo ze np.prace wykonczeniowe trwaly na pietrze, halasu nie bylo slychac na dole Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VIP Jacek 09.03.2007 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2007 Chciałbym się dowiedzieć, jak macie rozwiązany problem ochrony reku przed oblodzeniem w czasie mrozu. Czy macie grzałki na dolocie, czy w jakiś inny sposób- jaki?U mnie wykonawca inst. stosuje reku wlaśnie z dodatkowymi grzałkami.Mnie się to nie podoba ze względu na koszty energii. Grzalka ma ok. 2 KW.Słyszałem o jakimś chwilowym zamknięciu doplywu powietrza zimnego celem odlodzenia wymiennika powietrzem obiegowym. Nie wiem, czy dobrze rozumuję.Może ktoś podpowie, jak ma u siebie to zrobione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carman 10.03.2007 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2007 Witam serdecznieMam pytanie dot. firmy z Łodzi lub okolic zajmującej się sprzedażą i montażem reku.Może ktoś kupił, zamontował, używa i sobie chwali...Jeśli tak to poproszę o namiary i ew. model reku.Pozdrawiamcar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
faflusniak 11.03.2007 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2007 Może ktoś mi wyjaśni jak interpretować wykres ze specyfikacji technicznej rekuperatorów. Jest to zależność strumienia powietrza np. nawiewanego [m3/h] oraz ciśnienia statycznego [Pa]. Linie są wykreślone zazwyczaj dla poszczególnych biegów rekuperatora i wynika z nich, że strumień powietrza zwiększa się wraz ze spadkiem tego ciśnienia statycznego. Myślałem, że to ciśnienie statyczne to ciśnienie wydmuchiwanego powietrza, ale przy takim założeniu wydaje mi się, że im większy strumień powietrza (m3/h) tym większe powinno być ciśnienie. No bo tak "na chłopski rozum:, aby więcej nadmuchało to musi mocniej dmuchać. Chyba, że to ciśnienie statyczne to jakieś opory w instalacji (takie sumaryczne spadki ciśnienia). Może ktoś mi wyjaśni jak rozumieć takie wykresy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts