Mice 11.03.2007 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2007 Może ktoś mi wyjaśni jak interpretować wykres ze specyfikacji technicznej rekuperatorów. Jest to zależność strumienia powietrza np. nawiewanego [m3/h] oraz ciśnienia statycznego [Pa]. Linie są wykreślone zazwyczaj dla poszczególnych biegów rekuperatora i wynika z nich, że strumień powietrza zwiększa się wraz ze spadkiem tego ciśnienia statycznego. Myślałem, że to ciśnienie statyczne to ciśnienie wydmuchiwanego powietrza, ale przy takim założeniu wydaje mi się, że im większy strumień powietrza (m3/h) tym większe powinno być ciśnienie. No bo tak "na chłopski rozum:, aby więcej nadmuchało to musi mocniej dmuchać. Chyba, że to ciśnienie statyczne to jakieś opory w instalacji (takie sumaryczne spadki ciśnienia). Może ktoś mi wyjaśni jak rozumieć takie wykresy. W uproszczeniu to jest zależność ilości powietrza przechodzącego przez centralę do oporów instalacji jakie może jeszcze pokonać --> spręż dyspozycyjny (bezpośrednio zależy od oporów jakie stawia wymiennik itp) . Im wyższy bieg, czyli większy/szybszy strumień powietrza tym cała instalacja musi stwiać mniejsze opory (a jak wiadomo im szybciej płynie strumień powietrza tym opory większe w całej instalacji), żeby centrala mogła przepchnąć/wyciągnąć powietrze do/z pomieszczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
faflusniak 11.03.2007 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2007 Mice, dziękuję za wyjaśnienie. Mam do Was jeszcze pytanie. Czy ktoś użytkuje rekuperator z wymiennikiem obrotowym? Zastanawiam się na kupnem takiego, ale zastanawiają mnie dwie rzeczy: 1. Gdzieś tam wyczytałem, że reku z wymiennikiem obrotowym działa głośno. Szczerze mówiąc nie wiem dlaczego, bo wymiennik obraca się bardzo wolno 10-20 obrotów na minutę. 2. Mieszanie powietrza nawiewanego i wywiewanego. Producent twierdzi, że jest to maksymalnie 5%, czyli pomijalne. 3. Reku obrotowy oddaje z powietrza wywiewanego większość wilgoci do powietrza nawiewanego. I to jest bardzo dobre zimą, a latem się po prostu wymiennik obrotowy wyłącza. Jednak czy zimą nie pojawi się problem zawilgocenia kanałów nawiewnych, i różnych problemów z tym związanych (jakieś grzyby, i inne zioła). Jakie są wasze doświadczenia i wiedza z tym związane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
faflusniak 13.03.2007 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2007 To jak tam? Ma ktoś doświadczenia albo wie coś więcej o rekuperatorach z wymiennikiem obrotowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
semir 21.03.2007 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 własnie jestem na etapie budowy i chce załozyc reku z gwc firmy mistral 400 geo,gwc rurowy z rur firmy rehau oraz rury w domu typ sonoduct ze wzgledu na tłumienie akustyczne,czy ktos ma juz zamontowany reku .i moze cos o nich powiedziec?pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VIP Jacek 21.03.2007 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 może ktoś polecić jakąś dobrą i sprawdzoną firmę do wykonania wentylacji z reku w Radomiu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daga75 22.03.2007 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 Maluszek, jak większość, mogę prosić zdjęcia i namiary na reku i ekipę, która Ci montowała. daga75 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maluszek 23.03.2007 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2007 daga - podaj adres emailowy to podeślę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 23.03.2007 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2007 Do wszystkich pytającychWyboru rodzaju urządzeń dokonujecie WY! Jak małe urządzenie i o małych wydajnościach - to mały koszt.Jak wydajności = 1 wymiana/godz. to zwykle większy koszt (naście tysięcy) i dwie drogi. Cienkie rureczki kanałów, wysokie spręże, niski koszt kanałów, hałas instalacji.Szerokie kanały, wyższy ich koszt, trudności w "zmieszczeniu się" z nimi ale absolutna cisza pracującej instalacji. RozmrażanieDwie drogi.Grzały po kilka kW w kanale dolotowym, lub czujnik i wyłączanie (zmniejszanie obrotów) wentylatora nawiewnego (sposób gorszy!).Wybór także Wasz!GWC zwalnia Was z dokonywania tego wyboru (dając też inne korzyści). Nie ma innego wyjścia, tylko zdobycie koniecznej ilości wiedzy o tym, co planujecie. Wątków jest tu dużo na ten temat. Trzeba by poczytać wszystkie, albo zrobić kurs, szkołę w tej dziedzinie i słono za to zapłacić.Nikt Wam nie dobierze i nie zapewni.Jedyne co się da, to przedstawienie opcji do Waszego wyboru.Sam w kółko przedstawiam opcje. Co można i co to da.Wybór jest ograniczony kasą i wiedzą. Dobrze jest, jak można zobaczyć (posłuchać) jakiejś realizacji. Łatwiej wybrać. Co do roli kanałów wywiewnych wentylacji grawitacyjnej:Świetnie pełnią rolę systemu zakurzania, jak się odpali kominek w szczelnym domu. Czasem wystarczy też sam piecyk CO. Jakoś nikt się nie zastanawia nad częstotliwością i sposobem ich czyszczenia. A byłoby co czyścić i z czego czyścić.Pozdrawiam Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SIMON EVE 23.03.2007 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2007 maluszek - nie będę oryginalny i poproszę Cię również o zdjęcia [email protected] ...czy jest na forum ktoś kto sobie sam projektował instalację, ewentualnie niech prześle jakieś materiały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 23.03.2007 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2007 maluszek - nie będę oryginalny i poproszę Cię również o zdjęcia [email protected] ... czy jest na forum ktoś kto sobie sam projektował instalację, ewentualnie niech prześle jakieś materiały Są ludzie którzy sami to robią ale cytując Adama : Nie ma innego wyjścia, tylko zdobycie koniecznej ilości wiedzy o tym, co planujecie. Wątków jest tu dużo na ten temat. Trzeba by poczytać wszystkie, albo zrobić kurs, szkołę w tej dziedzinie i słono za to zapłacić. Nikt Wam nie dobierze i nie zapewni. Trzeba samemu usiąść i poszukać bo ta wiedza już jest opisana na tym forum jak i stronach internetowych firm "specjalizujących się" w tej dziedzinie. Nikt w 3 słowach tego nie powie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
semir 23.03.2007 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2007 no wiem stare przysłowie mowi wszyscy ludzie wszystko wiedzą ,albo kto pyta nie bładzi .pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 23.03.2007 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2007 Raczej problem w tym, żeby chcąc korzystać z wiedzy/doświadczenia innych wykazać się choć odrobinę inwencją własną. I zadawać jakieś dokładniejsze pytania, bo na powyższe to można książkę napisać ale komu by się chciało ... za darmo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 23.03.2007 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2007 Powiem tak: Wymagania wielu są następujące - Daj mi gotowe, najtańsze i optymalne rozwiązanie i przekonaj mnie , że jest rzeczywiście optymalne. Że nie istnieje tańsze i lepsze. Nie mam czasu szukać po forum i po świecie. MÓJ CZAS JEST ZBYT CENNY. Czekam na gratisowy gotowiec! Wybijcie sobie to z głowy! Wy jesteście inwestorami. Wy podejmujecie decyzje. Wy ponosicie ich konsekwencje! Nie ma dwuch identycznych obiektów i zestawów wymagań. Nie istnieją gotowce! Wszystkie rozwiązanie się tworzy do obiektu w sposób dedykowany, a w tym procesie INWESTOR podejmuje decyzje. Innej drogi nie ma. Pozdrawiam Adam M. Inwestor tu - to osoba budująca! Pozdrawiam forumowicza "inwestor". Nik Ci nie każe podejmować tych wszystkich decyzji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jdd66 24.03.2007 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2007 witam, czy ktoś z szanownych Kolegów ma na tyle długo reku żeby odpowiedziec na następujace pytanie - czy po kilkau latach uzytkowania w rurach nie zgromadzi sie tyle różnego rodzaju syfu (czyt. bakterii) że o czystym powietrzeu mozemy tylko pomysleć - zabieram sie za taka instalacje ale jest to ostatnia rzecz która mnie odstrasza - pozdrawiamJDD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 24.03.2007 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2007 Zbuduj poprawnie tę instalację. Powinny w niej być SPRAWNE filtry. Zapomnij o wątpliwościach. Nie buduj. Uchyl okno i wdychaj to, co wpadnie. Adam M. Wyjaśnię dodatkowo. Normalnie to nigdy nie stosujesz maksymalnej wydajności (chyba, że zabudujesz jakieś byle gu..). Jak czasem puścisz "to" na maxa, to pęd powietrza zabierze wszystko to, co mogłoby się tam odłożyć przy niższych prędkościach. Potem wymieniasz filtr i ustawiasz "normalne 1/3". I tak do następnej wymiany filtra. Jeżeli zrobisz dobrą instalację, to w rurach nie zajdzie ŻADNA przemiana termiczna i nic tam nie będzie rosło. Wszystko można spiepszyć! Grawitacyjną wentylację nawet bardzo łatwo! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SIMON EVE 24.03.2007 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2007 Powiem tak: Wymagania wielu są następujące - Daj mi gotowe, najtańsze i optymalne rozwiązanie i przekonaj mnie , że jest rzeczywiście optymalne. Że nie istnieje tańsze i lepsze. Nie mam czasu szukać po forum i po świecie. MÓJ CZAS JEST ZBYT CENNY. Czekam na gratisowy gotowiec! (...) Wszystkie rozwiązanie się tworzy do obiektu w sposób dedykowany, a w tym procesie INWESTOR podejmuje decyzje. Innej drogi nie ma. Pozdrawiam Adam M. Masz rację, że każdy jest sobie inwestorem i ponosi za to odpowiedzialność. Pytam o wiele spraw, być może również o te, które były już wcześniej poruszane - ale właśnie pytam po to aby z wielu dobrych rad wybrać teoretycznie tą najlepszą dla mnie. Jest tutaj wielu na forum, którzy wiedzą co mówią i co piszą i jestem otwarty i wdzięczny za ich porady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radoslav 24.03.2007 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2007 Maluszek nie będę oryginalny więc też poproszę o fotki z instalacja twojego reku również planuję połaczyć z kominkiem. [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 24.03.2007 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2007 Podobno, kto pyta - nie błądzi! Ale też jest prawdą, że radzić można tylko "mądremu księciu". Pozdrawiam Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Witolo 25.03.2007 02:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2007 witam niedlugo ruszam z budowa i jestem bardzo zainteresowany intslacja reku i GWC. Kwestia zalet jest dla mnei bezdyskusyjna:)Sa jednak porblemy innego typu:1. znalezc kogos kto odpowiednio zaprojektuje kanaly tak by optymalnie wykorzystac urzadzenie2. znalezc sensowanego wykonawce3. co zrobic aby obnizyc koszt takiego przedsiewziecia. znana firma z tej brazny wycenila mi (dom 210m) koszt reku i GWC na 30 000 brutto.Tak jak juz napisalem zalety bezdyskusyjne ale takla cena to dla mnie koszmar!!!!Moze jakies sugestie jak obnizyc cene? moze zakup centrali na wlasna reke? Jezeli znacie jakies sensowne firmy lub osoby ktore rozwiaza moje watpliwosci i sprawia ze w moim portfelu zostanie troche kasy to prosze o info. Witek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 25.03.2007 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2007 Witolo, poczytaj wszystkie wątki o reku i GWC, od samego czytania masz zaoszczędzone jakieś 2-3k pln A i są ludzie któzy mogą to zrobić taniej, nie wspomnę o tym, że może sam sobie to wykonasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts