Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kto ma rekuperator który już działa!!

Recommended Posts

Ja jednak częściowo przyłączę się do pytania Witolo. Niby chodzi o ogólną informację związaną z wentyalcją mechaniczną, ale wcześniej nie znalazłem odpowiedzi na to pytanie:

Jestem na etapie kupna gotowego projektu domu. W projekcie tym jest uwzględniona tylko wentylacja grawitacyjna. Chciałbym przerobić ją na mechaniczną. Oczywiście projekt będę adaptował u "klasycznego" architekta On poprzesuwa ściany, okna itp., ale co mam zrobić z wentylacją? Zakładam, że nie jest on specem od wentylacji mechanicznej i do takiego "speca" powinienem się udać. Tylko właśnie kiedy? Kiedy projekt będzie zupełnie świeży, kiedy będzie już w pełni zaadoptowany do mojej działki, czy może w jednym czasie należy współpracować z dwoma? W końcu klasyczny architekt nie zgodzi się chyba na likwidację klasycznych kominów wentylacyjnych dopóki nie będzie miał projektu wentylacji mechanicznej. Z drugiej strony projekt wentylacji mechanicznej może być robiony dopiero gdy projekt domu będzie ostatecznie zamknięty. A zatem jak do tego podejść?

No i samo zasdadnicze pytanie -czy ktoś może zna jakąś sensowną (sprawdzoną) firmę z okolic Trójmiasta, która mogłaby zaprojektować wentylację mechaniczną - oczywiście taką która będzie brała moje sugestie, jako czytelnika owego forum:), pod uwagę?

Czy może są jednak w Trójmieście sprawdzone firmy które w miarę kompleksowo zajmą się klasyczną adaptacją projektu jak i projektem wentylacji mechanicznej za jednym zamachem? Choć myślę, że spece od wszystkiego są specami do niczego:)

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

partys:

Ustal jaki będziesz mieć kocioł (gaz ziemny, propan, inny), czy będziesz mieć kominek, czy w kuchni kuchenka na gaz. Co z wentylacją spiżarki i garażu (ogrzewany czy nie?).

Znajdź kogoś kto się zna na wentylacji i może zrobić projekt.

Ustal z nim i swoim architektem, które pomieszczenia będą wentylowane mechanicznie (większość), a które grawitacyjnie (kotłownia? garaż?, spiżarka?) i czy potrzebne są jakieś zetki lub inne nawiewy (kotłownia? garaż? spiżarka?) no i oczywiście kominy do kotła i ew. kominka. Acha czy wyrzutnia będzie w ścianie czy kominem.

Architekt niech zaprojektuje kominy dymowe (kominek), spalinowe (kocioł), wentylacyjne (tam gdzie nie będzie mechanicznej i na ew. wyrzutnię) oraz zetki. Pozostałe zbędne kominy z gotowego projektu powinien usunąć (wykreślić).

Jak będzie gotowy projekt architektoniczny to zrób projekt wentylacji.

Dopilnuj żeby było określone które drzwi wewnętrzne mają być "szczelne" a które z otworami.

Hej,

Wiec tak – jesteśmy już zdecydowani … wentylacja mechaniczna z rekuperatorem może z GWC – przynajmniej wyciągniemy teraz rure pod fundamentem.

Musimy zdecydowac się na podwykonawce. Na mecie pozostali dwaj:

1. LINK AIR SYSTEM – LINKAIR.PL

- zestaw wentylacyjny z odzyskiem ciepła CNWB 300/160 firmy Bartosz o wydajności do 350 m³/h wyposażony w: spiralny przeciwprądowy wymiennik ciepła WS 300

Cena: 12557 zl brutto

2. REKUPERATORY.PL

- ComfoControl z przeciwprądówką StorkAir 300-G90 BFB i z panelem dotykowy

Cena: 17 012 zl brutto

- system Premium z przeciwprodówką StorkAir 300-G90 BE

Cena: 14 337 zl brutto

Oczywiście powyższe ceny sa cenami brutto zawierającymi komplet materiałów i robocizne. Powyżej nie podaje cen GWC. Wiem, ze na temat Bartosza pisano wiele cieplych slow.

Co jednak w tym konkretnym przypadku byscie wybrali? Czy ktos miał podobny dylemat?

Mieliście do czynienia z tymi podwykonawcami?

p.s. jeśli ktos jest zainteresowany projekt domku, pod który robiona była wycena – w załączniku

pozdrawiam,

• 4 weeks później...
witam

niedlugo ruszam z budowa i jestem bardzo zainteresowany intslacja reku i GWC. Kwestia zalet jest dla mnei bezdyskusyjna:)

Sa jednak porblemy innego typu:

1. znalezc kogos kto odpowiednio zaprojektuje kanaly tak by optymalnie wykorzystac urzadzenie

2. znalezc sensowanego wykonawce

3. co zrobic aby obnizyc koszt takiego przedsiewziecia. znana firma z tej brazny wycenila mi (dom 210m) koszt reku i GWC na 30 000 brutto.

Tak jak juz napisalem zalety bezdyskusyjne ale takla cena to dla mnie koszmar!!!!

Moze jakies sugestie jak obnizyc cene? moze zakup centrali na wlasna reke? Jezeli znacie jakies sensowne firmy lub osoby ktore rozwiaza moje watpliwosci i sprawia ze w moim portfelu zostanie troche kasy to prosze o info.

Witek

• 2 weeks później...

Witam,

Ja mam reku firmy Stiebel Eltron od listopada 2006 czyli dosyć krótko. Jak na razie jestem bardzo zadowolony. Szyby nie parują, całkowity brak szumu, szybkie wyciąganie zapachów kuchenno domowych i pary z łazienek. Zimą poczas mrozów -10 C temperatura na anemostatach dolotowych była +2 (amatorski sprzęt pomiarowy).

Reku podłączony jest do rurowego GWC o długości 50m.

Na lato planuję zamontować jakiś bypass aby oszczędzać wymiennik i nie podgrzewać zaciąganego z zewnatrz powietrza.

Koszt instalacji wyniósł ok 10 000 zł.

Pozdrawiam.

Witam,

Na lato planuję zamontować jakiś bypass aby oszczędzać wymiennik i nie podgrzewać zaciąganego z zewnatrz powietrza.

Pozdrawiam.

Wręcz przeciwnie. powinieneś w lecie używac GWC. Po pierwsze schładzasz powietrze (temp. powietrza jest wyższa niż ziemi) a po drugie regenerujesz tym samych samo złoże. Jedynie na wczesną wiosnę i późną jesień GWC nie pracuje bo temp. pow. = temp. ziemi.

Witam,

Pozdrawiam.

Wręcz przeciwnie. powinieneś w lecie używac GWC. Po pierwsze schładzasz powietrze (temp. powietrza jest wyższa niż ziemi) a po drugie regenerujesz tym samych samo złoże. Jedynie na wczesną wiosnę i późną jesień GWC nie pracuje bo temp. pow. = temp. ziemi.

Czytać, czytać i jeszcze raz czytać. Oszczędzać wymiennik, nie GWC!!! A bypas na lato jak najbardziej. Powietrze przechodzi najpierw przez GWC potem bypasem omija wymiennik w rekuperatorze i mamy trochę klimy. Jak długo? A to zależy od GWC.

A jakie warunki muszą byc spełnione aby wentylacja mechaniczna z reku mogła zadziałać jako grawitacyjna gdy reku jest wyłączone. Domyślam się że wloty i wyloty powietrza muszą być rozmieszczone odpowiednio ale jak? I czy tylko to?

Dołączam się do pytania....... jeśli można

A jakie warunki muszą byc spełnione aby wentylacja mechaniczna z reku mogła zadziałać jako grawitacyjna gdy reku jest wyłączone. Domyślam się że wloty i wyloty powietrza muszą być rozmieszczone odpowiednio ale jak? I czy tylko to?

No to bardzo ciekawe :roll:

Ktos tak pisał że odpowiednie rozmieszczenie kanałów może wymusić grawitacyjny ruch powietrza ale nie wiem jak to jest.

Ktos tak pisał że odpowiednie rozmieszczenie kanałów może wymusić grawitacyjny ruch powietrza ale nie wiem jak to jest.

Szukanie rozwiązań pozwalajacych zamienić wentylację mechaniczną z odzyskiem ciepła na wentylację grawitacyjną można porównać do pomysłów dołożenia w samochodzie pedałów :(.

Zawsze przecież może silnik nie zadziałać, a wtedy pedały na pewno się przydadzą :lol: .

Szukanie rozwiązań pozwalajacych zamienić wentylację mechaniczną z odzyskiem ciepła na wentylację grawitacyjną można porównać do pomysłów dołożenia w samochodzie pedałów :(.

Zawsze przecież może silnik nie zadziałać, a wtedy pedały na pewno się przydadzą :lol: .

O tak, do pchania samochodu :lol: