gpaul 27.05.2007 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2007 Przeczytałem cały temat i zastanawiam się nad wentylacją mechaniczną w połączeniu z kominkiem. Czy ktoś z okolic Ostrowa Wlkp. ma założony reku? Do Maluszka: poproszę o zdjęcia instalacji w połączeniu z kominkiem: [email protected] Pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 27.05.2007 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2007 swoja drogą jakby ktos mi powiedział ile człowiek będzie miał dylematów przy budowie..... to nie wiem czy bym sie budowała:> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafgam 27.05.2007 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2007 Dołożenie w wywiew dobrze dobranej PC polepszy z pewnością sprawność. Ale jest też problem. Dookoła masz -20stC. Intensywność wentylacji jest w danym momencie - standart. Wiesz ile masz tego powietrza "nad zerowego", z którego chcesz korzystać? Około 120m3/godz. To tylko 120kg. Wątłe, zazwyczaj, to źródełko energii. Aby taka PC dobrze się dołożyła do bilansu, to trzeba by jej dać znacznie "sztywniejsze" dolne źródło. W małym domku to może być problem. W biurowcu czy szpitalu - nie. Adam M. Może tego powietrza jest stosunkowo niewiele, ale też dosyć ciepłe (ok. 10 st. C). Nawet schładzjąc je do temp. 0 st. C, możesz podgrzać w ciagu godziny kilkanaście litrów wody. W ciągu doby powinno to pokryć zapotrzebowanie na c.w.u. w takim domku. Czyli zarobek kilkudziesięciu zł miesięcznie - zestaw to z kosztem pompy, komplikacją układu i prądem do jej napędu. Adam_mk ma zdecydowanie rację, że to nieopłacalne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pazook 28.05.2007 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2007 Dzięki za odp. ale w moim pytaniu bardziej mi chodziło o to ile GWC schłodzi dom, niż czy montować. Montować pewnie będę, ale na pewno na plus by było jakby się okazało, że GWC daje mi 23 stopnie w domu przy 30 na zewnątrz.Wiem, że GWC to nie klima ale chodzi mi na ile nie jest to klima.Tak wię ponawiam pytanie do użytkujących, jaki komfort daje Wam GWC w upał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zahir1000 28.05.2007 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2007 Witam Może ja przedstawię tu jeszcze jeden punkt widzenia na ten problem. Jeżeli nie zastosujemy GWC jako wsparcie rekuperatora, to musimy pokonać problem szronienia/zamarzania/sprawności wymiennika. Co by nie zrobił, to i tak jest to i koszt i komplikacja układu. Bywa, że bolesna. Automatyka, grzałki, systemy odladzające, przeciwzamarzaniowe itp. Jeżeli zastosujemy GWC to jesteśmy zwolnieni od rozwiązywania tych problemów przez samo działanie GWC. W efekcie mamy znacznie złagodzone wymogi narzucane na np. sprawność wymiennika rekuperatora. Jaki by nie był, zadziała dobrze. Fakt! GWC wkładu energetycznego widocznego "wprost" nam tym sposobem nie daje, ale korzyści z jego istnienia małe nie są. Latem zaś, kiedy jest tylko GWC i zrównoważona wentylacjha mechaniczna (bo działa bajpas na reku) korzyści z GWC w postaci klimatyzacji widać wprost. Pozdrawiam Adam M. Ja mam taki dylemacik Będę miał podłączone ciepło z ciepłowni. Przez moją działkę będzie przechodzić przewód z ciepłą wodą. Nie wiem jak bardzo ciepła jest zanim dotrze do domu ale przy złączu w domu jest 75 stopni. Przewód jest oczywiście ocieplony ale mimo to w zimę w miejscu gdzie przebiega ta rura nie ma śniegu więc temperatura w tym miejscu będzie cacy Tak więc zastanawiam się czyby nie puścić przewodu GWC wzdłuż tej rury. Zdaje sobie sprawe że to by mi dało tylko komfort w okresie zimowym a co latem??? puścić oddzielną nitkę na lato ??? Chciałbym jakoś wykorzystać darmowe ciepło jakie będzie na mojej działce ale jak???? Proszę o sugestie i o pomoc. http://images21.fotosik.pl/341/c175db52ee874c10.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 28.05.2007 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2007 WitajTo ciepło nie jest darmowe! A jakby tak....Puścić sobie "ślepy" kabelek wzdłuż kabla przesyłającego sygnał telewizji kablowej?Widać wszystko!Ale to jest niedozwolone! Oba sposoby obciążają źródło sygnału/energii. Nie istnieją absolutne izolacje cieplne. Te straty, które obserwujesz widząc stopiony śnieg są wliczone w Twoje opłaty i KONIECZNE.Nie wolno ich zwiększać w sposób nieuzasadniony. Zostawił bym ten pomysł. "Życzliwych" nie brakuje.Walnij se rurkę gdzieś dalej.Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patos 28.05.2007 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2007 Dzięki za odp. ale w moim pytaniu bardziej mi chodziło o to ile GWC schłodzi dom, niż czy montować. Montować pewnie będę, ale na pewno na plus by było jakby się okazało, że GWC daje mi 23 stopnie w domu przy 30 na zewnątrz. Wiem, że GWC to nie klima ale chodzi mi na ile nie jest to klima. Tak wię ponawiam pytanie do użytkujących, jaki komfort daje Wam GWC w upał. O ile schłodzi Ci dom to nie wiem ( zależy to od bardzo wielu czynników), ale wiem o jakiej temperaturze może w wiewać powietrze przez anemostaty do pomieszczeń, np. przy +32oC na zewnątrz od +16oC do 21oC w zależności od wielkości przepływu powietrza jak i wielu innych czynników. Sam posiadam GWC żwirowy i na jego podstawie są te obserwacje, chociaż jeszcze tam nie mieszkam. Pozdrawiam Patos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zahir1000 28.05.2007 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2007 Witaj To ciepło nie jest darmowe! A jakby tak.... Puścić sobie "ślepy" kabelek wzdłuż kabla przesyłającego sygnał telewizji kablowej? Widać wszystko! Ale to jest niedozwolone! Oba sposoby obciążają źródło sygnału/energii. Nie istnieją absolutne izolacje cieplne. Te straty, które obserwujesz widząc stopiony śnieg są wliczone w Twoje opłaty i KONIECZNE. Nie wolno ich zwiększać w sposób nieuzasadniony. Zostawił bym ten pomysł. "Życzliwych" nie brakuje. Walnij se rurkę gdzieś dalej. Adam M. Przyjąłem sugestie.dzięki A może zrobić z rurki miedzianej zwój do okoła wlotu powietrza przed Reku na długości około 4metrów wlotu (już w pomieszczeniu). W rurkach oczywiście woda z ogrzewania.Tylko czy zdąży się powietrze ogrzać na tych 4 metrach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
semir 31.05.2007 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2007 TomekP787"]Chciałbym podyskutować ze sceptycznym Inwestorem. Otóż mnie do wentylacji mechanicznej z rekuperatorem + GWC przekonały następujące rzeczy. 1 mnie też to interesuje ( ważniejsze dla mnie czyste powietrze, )może na dniach będą mi montować gwc z rur fi 200 rehau thermo aqua dł. ok 60 mb.a reku ma być mistral 600 geo pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
semir 14.06.2007 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2007 od wczoraj zaczęli układać rury Gwc z Rehau fi 200 mm Awadukt Thermo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Witolo 14.06.2007 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2007 witam planuje załozyc reku z GDP i GWC firmy Dospel, co sadzicie o ich produktach i parametrach? Centrala Economic II 300. Witolo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patos 14.06.2007 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2007 witam planuje załozyc reku z GDP i GWC firmy Dospel, co sadzicie o ich produktach i parametrach? Centrala Economic II 300. Witolo Chyba DGP, a nie GDP Dystrybucja Gorącego Powietrza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bimbelt 14.06.2007 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2007 A ja sie tak jeszcze zastanawiam jak to jest z tym zamarzaniem reku zima. Niby po zamontowaniu GWC problem znika, ale przeciez nie do konca. GWC potrzebuje czasu na regeneracje i najlepiej by pracowal w trybie 16/8h, czyli 16h pracy, 8h odpoczynku. W czasie odopczynynku GWC musimy pobierac powietrze przez czerpnie zewnetrzna i wtedy przeciez nadal jestesmy narazeni na zamarzniecie reku. Z tego wniosek taki, ze grzalki tak czy inaczej trzeba zamontowac. GWC nie rozwiazuje problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FOXX 14.06.2007 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2007 A ja sie tak jeszcze zastanawiam jak to jest z tym zamarzaniem reku zima. Niby po zamontowaniu GWC problem znika, ale przeciez nie do konca. GWC potrzebuje czasu na regeneracje i najlepiej by pracowal w trybie 16/8h, czyli 16h pracy, 8h odpoczynku. W czasie odopczynynku GWC musimy pobierac powietrze przez czerpnie zewnetrzna i wtedy przeciez nadal jestesmy narazeni na zamarzniecie reku. Z tego wniosek taki, ze grzalki tak czy inaczej trzeba zamontowac. GWC nie rozwiazuje problemu. Witam, z tego co do tej pory czytałem, to dobrze dobrane GWC rurowe nie potrzebuje czasu na regenerację i może chodzić 24h. Pozdrawiam Foxx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Witolo 14.06.2007 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2007 moze rozwiazaniem jest GWC max Dospela z glikolem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FOXX 14.06.2007 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2007 moze rozwiazaniem jest GWC max Dospela z glikolem? Może i rozwiązaniem jest, tyle że jego koszt jest całkowicie nie adekwatny do możliwości. Proponuję przejrzeć forum pod kątem GWC Wodny 1. To jest to samo, a w produkcji znacznie tańsze... Adam_mk na ten temat dużo pisał i w razie czego na pewno może pomóc. Ja sam się do tego przymierzam, tyle że potrwa to jeszcze jakiś czas bo chałupę kupuje gotową i nie chcę od razu kuć ścian pod instalcję wentylacyjną. Pozdrawiam FOXX Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bimbelt 14.06.2007 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2007 A ja sie tak jeszcze zastanawiam jak to jest z tym zamarzaniem reku zima. Niby po zamontowaniu GWC problem znika, ale przeciez nie do konca. GWC potrzebuje czasu na regeneracje i najlepiej by pracowal w trybie 16/8h, czyli 16h pracy, 8h odpoczynku. W czasie odopczynynku GWC musimy pobierac powietrze przez czerpnie zewnetrzna i wtedy przeciez nadal jestesmy narazeni na zamarzniecie reku. Z tego wniosek taki, ze grzalki tak czy inaczej trzeba zamontowac. GWC nie rozwiazuje problemu. Witam, z tego co do tej pory czytałem, to dobrze dobrane GWC rurowe nie potrzebuje czasu na regenerację i może chodzić 24h. W zasadzie kazdy GWC moze chodzic 24h, tylko co z tego, skoro jego wydajnosc spada. Lepiej dac mu czas na zregenerowanie sie, a jednoczesnie oszczedzic wiaderko pradu w momencie dzialania skroconego obiegu. Tylko co wtedy z zamarzaniem. Znacie jakies sensowne rozwiazanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 14.06.2007 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2007 W zasadzie kazdy GWC moze chodzic 24h, tylko co z tego, skoro jego wydajnosc spada. Lepiej dac mu czas na zregenerowanie sie, a jednoczesnie oszczedzic wiaderko pradu w momencie dzialania skroconego obiegu. Tylko co wtedy z zamarzaniem. Znacie jakies sensowne rozwiazanie? Problem w tym aby zbudować takie GWC aby nie musiało się regenerować przy jakiejś tam założonej minimalnej prędkości przepływu powietrza. Dla rurowego z rur Rehau to spore koszty, GWC max z założenia ma działać chyba 8h no i te koszty. Rozwiązaniem jest zrobienie żwirowca, rurowca czy wodnego samemu wg własnego pomysłu z materiałów bez logo firmowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 14.06.2007 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2007 A "Bartosz" podobno nie zamarza..... Dobra! Powiem co i jak... Wpada sobie para wodna w kanale wywiewu do takiego reku. Napotyka ściankę zimną jak szlag jasny! Natychmiast ochładza się, oddaje nadmiar ciepła, ochładza się, oddaje swoje ciepło utajine przemiany para - woda i ochładza się dalej. Jako woda ciekła, pędem powietrza i grawitacją spychana jest w dół i cały czas się oziębia oddając ciepło do temperatury "0"stC. Płynie sobie w dół i zaczyna też oddawać następne ciepło utajone, przemiany woda-lód. ZACZYNA, ALE NIE KOŃCZY! Zanim skończy to napotyka wylot rurki odprowadzania skroplin. Potem to już wiecie sami... Pozdrawiam Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
msobanie 14.06.2007 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2007 Witam,Bimbelt, w klasycznych reku odmrazanie robi sie na 3 sposoby:1. Grzalka (bee)2 a) Rozmrazanie wymiennika poprzez cykliczne wylaczanie wentylatora nawiewu, wtedy cieple powietrze (wydech z domu) przeplywajac przez wymiennik rozmraza go. Potrzebny albo czujnik roznicy cisnien (presostat, 80 PLN) lub czujnik temperatury w rdzeniu wymiennika + prosta automatykaWada: podcisnienie w domu, strata cieplaBardziej zaawansowana metoda jest wykorzystana w reku Stork Air, tam wentylator nawiewu zwalnia, tak aby czesc ciepla, ktore normalnie jest oddane do powietrza nawiewanego - jest uzywane na rozmrozenie. Zaleta: mniejsze podcisnienie, cieplnie w sumie powinno wyjsc podobnie, choc pewnie automatyka robi to sprawniej niz uklad 0-1.2 b) Rozmrazanie recyrkulacyjne, zasysane powietrze z domu jest kierowane na wymiennik i z powrotem do domu. Zaleta: brak podcisnienia, wada: moze wciagnac troche zapachow z domu (mozna wyeliminowac poprzez zrobienie dodatkowego wyciagu w holu), bardziej skomplkowana budowa reku (by-pass, zawory), cieplo na rozmrozenie tak czy tak potrzebne.W kazdym przypadku troche tracimy ciepla. Z pradu drozej, ale jak ktos ogrzewa pradem to nie ma znaczenia.Pocieszenie takie, ze klimat sie ociepla i dni naprawde bardzo mroznych jest coraz mniej, wiec GWC potrzebne bardziej jako klima (ochladza i oszusza powietrze).PozdrawiamMirek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts