Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kto ma rekuperator który już działa!!

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witajcie!

Przeczytałam wątek i nie znalazłam nic na interesujący mnie temat. Mianowicie czytałam, że przy wentylacji mechanicznej trzeba pod drzwiami wewnętrznymi pozostawić 1-2cm szparę. Jak ta szpara wpływa na akustykę? Podejrzewam że jak w jednym pokoju puszczę głośno muzykę, to będzie słychać w całym domu. W takim wypadku izolacja akustyczna ścian wewnętrznych nie miałaby żadnego sensu. Mógłby ktoś napisać jak to wygląda w praktyce?

Pozdrawiam

Witaj

Akustyka to ciekawa dziedzina. Tak się składa, że wyższe tony (częstotliwości) są silnie kierunkowe. Ta szczelina bardzo skutecznie je stłumi.

Bezkierunkowy jest bas. Tego nawet ściany nie wyeliminują.

Jak muzykę puści się na tyle głośno, że talerze będą podskakiwały, to ta szczelina znaczenia w ogólnym efekcie też mieć nie będzie.

Generalnie - szeptów nie słychać!

Adam M.

Witajcie!

Przeczytałam wątek i nie znalazłam nic na interesujący mnie temat. Mianowicie czytałam, że przy wentylacji mechanicznej trzeba pod drzwiami wewnętrznymi pozostawić 1-2cm szparę.

Witam,

Przy wentylacji grawitacyjnej też taką szparę trzeba zostawić... Przecież kratki wywiewne zwykle są w kuchniach i łazienkach.

IMHO można dać szczelne drzwi, ale wtedy i nawiew i wywiew w tym pokoju muszą być /dotyczy obu typów wentylacji/

Mam teraz w mieszkaniu beznadziejną akustykę i słyszę prawie wszystko co się mówi w drugim pokoju. Tak samo jest z muzyką - wystarczy 1/4 głośnika a w sąsiednim pokoju trzeba dać głośno TV bo przeszkadza (głośniki nie są na ścianie pomiędzy tymi pokojami). Bardzo mi zależy żeby w nowym domu zlikwidować ten problem, dlatego tak mnie zniechęca ta szpara pod drzwiami. Naprawdę nie słychać rozmów? Co w przypadku np. eeee bardziej intymnych odgłosów? :oops:

Nie chcę żeby się niosło po całym domu a już szczególnie do pokoi dziecięcych (jeden będzie przylegał do naszej sypialni).

Mam teraz w mieszkaniu beznadziejną akustykę i słyszę prawie wszystko co się mówi w drugim pokoju. Tak samo jest z muzyką - wystarczy 1/4 głośnika a w sąsiednim pokoju trzeba dać głośno TV bo przeszkadza (głośniki nie są na ścianie pomiędzy tymi pokojami). Bardzo mi zależy żeby w nowym domu zlikwidować ten problem, dlatego tak mnie zniechęca ta szpara pod drzwiami. Naprawdę nie słychać rozmów? Co w przypadku np. eeee bardziej intymnych odgłosów? :oops:

Nie chcę żeby się niosło po całym domu a już szczególnie do pokoi dziecięcych (jeden będzie przylegał do naszej sypialni).

Myslę, że to nie tylko problem drzwi. Jeśli masz w sypialni materiały tłumiące odgłosy, ściany działowe będa tłuminy dobrze dżwięki to chyba ta szpara pod drzwiami nie będzie wielkim problemem. Myślę, że warto zwrócic uwage na materiały, z których robicie ścianki działowe.

No właśnie na to zwracam dużą uwagę, dlatego się zastanawiałam czy ta szpara pod drzwiami nie zniweczy całej izolacji akustycznej. Choć przyznam że już sama nie wiem z czego te ścianki. Akustycznie wszystko przemawia za k-g ale one mi bardzo nie leżą - chcę coś ciężkiego. Może silka? Porotherm ma jakąś odmianę akustyczną. Nie wiem - zresztą to na inny wątek rozmowa :)

W każdym razie dziękuję

• 3 weeks później...
  • 4 weeks później...
  • 3 weeks później...
Ja w ogóle nie chcę piać na cześć wentylacji mechanicznej, ale dało mi do myślenia to, że w jednej z prowadzonych przeze mnie spraw o zakażenie gronkowcem złocistym wśród zarzutów biegłego - wybitengo specjalisty od zakażeń (nie będę już wymieniał)- w stosunku do szpitala było to, że nie ma w nim ... wentylacji mechanicznej. Wiadomo, że taka wentylacja powoduje, że powietrze jest świeższe, i wydaje mi się (jak wynika z powyższego nie jest to przypuszczenie pozbawione podstaw), że mieszkańcy takiego domu mniej ulegają infekcjom. Uważam zatem, że szyby wentylacyjne do went. grawitacyjnej mamy w szczelnych domach głównie dla ozdoby.

a to mnie zaskoczyłeś

bo ja z kolei słyszę o nawiewie mikroorganizmów z nieczyszczonych kanałów wentylacyjnych...

No zaskoczyłem cię trochę (a raczej ten biegły), ale pomyśl logicznie. Wentylacja grawitacyjna jeżeli jest, to nie w każdym pomieszczeniu i prawie nigdy nie zapewnia takiej wymiany powietrza jakiej wymagają przepisy. Jeżeli nawet coś tam z wentylacji mech. nawiewnej wywieje z rur (przecież nic, co ma styk z powietrzem atmosferycznym nie jest w 100% sterylne - jak się uchyli okna to też nawiewa różne różności), to jest to nic w porównaniu z rozwojem mikroorganizów , pleśni, grzybów spowodowanym BRAKIEM EFEKTYWNEJ WYMIANY POWIETRZA i głównie o to tu chodzi. Myślisz, że np. w wodociągach nie ma mikroorganizmów?

Ja rozumiem, że to pytanie to taki żarcik?

Bo czy wentylacją grawitacyjna sie nawiewa powietrze?

nie chodzi o czyszczenie WYWIEWU tylko NAWIEWU

chociaż osobiście od czasu do czasu czyszczę równiez kratke wentylacyjną wentylacji mechanicznej ... bo jest (dziwne co?) zakurzona....ale mam nadzieję, że to nie wzbudzi takich pytań o zasadność czyszczenia elementów wentylacji grawitacyjnej....:)

W wentylacji grawitacyjnej gromadzą się takie same syfy. Powiedziałbym, że jeszcze bardziej taka wentylacja szkodzi. W mech. kanały wywiewne pozostają takimi. W graw. jest to wyciąg, który okresowo staje sie nawiewem. Dopiero wtedy syfy wylatują. Czy użytkownicy grawitacji zakładając ją mają w ogóle świadomość co to jest wentylacja? Czy myślą o tym, że muszą szyby czyścić? Większość ludzi w Polsce nie wie na czym polega wentylacja i do czego służą te kratki i je zakleja... To dopiero higiena i świadomość!

Taki żarcik bo przecież z wentylacji grawitacyjnej też czasem wieje. Dlatego pytam czy również czyścicie te kanały

A tak poważnie to uważam, że drobnoustroje żyją wszędzie. Stosowanie odpowiednich filtrów powinno załatwić sprawę. Szczerze mówiąc to niewyobrażam sobie czyszczenia rur nawiewowych w reku

nie wyobrażasz sobie? to się przecież robi...

pierwsze lepsze wygooglane zdjęcie

http://www.dulley.com/il/733.jpg

albo to

tytuł

TYPICAL AIR DUCT BEFORE CLEANING

http://www.ductdusters.com/images/duct_before.jpg

oczywiście, można polemizowac, czy napewno trzeba to czyścić co ileśtam lat, ale nie można stwierdzić, że te kanały będą zawsze czyste....