JOKER_29 25.10.2007 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2007 z tego co do tej pory wyczytałem to dużo ludzi chwali StorkAir po wizycie w firmie odniosłem dobre wrażenie, wycena prawie do przełknięcia tylko te kanały mi sie nie podobają - ogólnie pozytywnie ale podkusiło mnie i podjechałem do Vissmann'a pewnie moja mina po otrzymaniu wyceny była bezcenna bo odniosłem wrażenie, że wycenili mi 2 komplety chyba jednak zdecyduje się na StorkAir tylko prosiłbym o opinie użytkowników i znawców tematu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
norbib 26.10.2007 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2007 Mam teraz w mieszkaniu beznadziejną akustykę i słyszę prawie wszystko co się mówi w drugim pokoju. Tak samo jest z muzyką - wystarczy 1/4 głośnika a w sąsiednim pokoju trzeba dać głośno TV bo przeszkadza (głośniki nie są na ścianie pomiędzy tymi pokojami). Bardzo mi zależy żeby w nowym domu zlikwidować ten problem, dlatego tak mnie zniechęca ta szpara pod drzwiami. Naprawdę nie słychać rozmów? Co w przypadku np. eeee bardziej intymnych odgłosów? Nie chcę żeby się niosło po całym domu a już szczególnie do pokoi dziecięcych (jeden będzie przylegał do naszej sypialni). Ja to rozwiązałem na etapie projektu tzn. z tymi odgłosami z sypialni bo też mamy sypialnię przylegającą do pokoju dziecięcego ale na ścianie przyległej zaprojektowaliśmy garderobę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ortolin 27.10.2007 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2007 Czy kanaly plaskie z tworzywa, takie jak np te: http://www.foros.pl/?s=5&catid=6 nadaja sie do instalacji wentylacji mechanicznej? Tylko takie wcisne miedzy sufit podwieszany a strop. Dom stoi, ma plaski dach, wiec rozprowadzenie po poddaszu tez odpada. Jak inaczej mozna to rozwiazac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzesiek412 27.10.2007 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2007 Cześć Pomózcie !!! zastanawiam sie nad wentylacja mechaniczna i naprawdę mam zawrót głowy: Mam kilka pytań i jeśli to możliwe bardzo proszę o odpowiedz.Bardzo proszę o odpowiedz osoby posiadające taka wentylacje. (teoretykom naczytalem sie teorii i raczej mi to nie pomogło:() pytania:-Ile kosztuje wentylacja mechaniczna ? mam oferte na 12 tys połaczoną w rozprowadzeniem powietrza z kominka. (dom okolo 150m^2) -Jakie są realne koszty urzytkowania takiej wentylacji, o ile podskoczyły rachunki za elergię elektryczną (wiem zalezy to od reku ale mnie interesuje z odzyskiem ciepła ale bez grzałki) -Czy to prawa że stosowanie wentylacji mechanicznej powoduje ograniczenie kosztów ogrzewania?, ten punkt jest bardzo ważny dla mnie. - Czy wentylacja musi działać zawsze? czy może być w określonych godzinach? Z góry bardzo dziękuje za wszelkie odpowiedzi. (niebawem musze podjąć decyzje czy budowac kominy tak wieć pomózcie tak szybko jak tylko możecie) pozdrawiam grzesiek - Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 27.10.2007 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2007 coz...ja na razie teoretycznie,bo reku za kilka miesiecy...ale....bede miec,bo chce miec komfort....koszt spory calego zestawienia-w tym gwc bedzie...ale mam dosc grawitacyjnej wentylacji...nastaw sie na koszt i jakis tam komfort...a nie na zyski...ja tak zrobilem...i czekam na ten komfort.....i gadzet....liczac ,ze zycie bedzie lepiej wentylowane.....))to musi dzialac....a w koncu upowszechni sie jak...abs......tylko poczekajmy.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AMP 28.10.2007 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2007 Cześć Pomózcie !!!.......... pytania: . . . pozdrawiam grzesiek - 1.kosztuje tyle ile musisz zapłacić (wyśij zapytanie do kilku firm - będziesz miał przegląd ofert) - ogólny koszt to cena instalacji minus koszt kominów; 2. koszty użytkowania to prąd i filtry - ile prądu? policz - pobór prądu na założonej prędkości wymiany * czas wymiany; filtry - zależy od "stanu" powietrza w okolicy; 3. stosowanie wentylacji mechanicznej z reku (w dobrze ocieplonym, w miarę szczelnym) domu skutkuje ograniczeniem kosztów ogrzewania; 4. wentyalcja jest po to aby usuwać nadmiar wilgoci z domu i dostarczać świeże powietrze - teoretycznie można włączać ją tylko na krótkie okresy gdy dom nie jest użytkowany bądź w czasie nieobecności (wszyscy w pracy, szkole, wczasy, etc); poza tym powinna pracować cały czas (i to jest podstawowa jej przewaga nad wenty. grawitacyjną, którą nie da się sterować, i prawie zawsze nie działa jak należy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzesiek412 28.10.2007 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2007 AMP Bardzo dziekuje za odpowiedzi.Cenię sobie niezmiernie uwagi i rady posiadaczy wentylacji mechanicznej dlatego tez mam jeszcze jedno, rozumiem, że masz taką wenetylację, Czy teraz posiadając wiedzę i doświadczenie z urzytkowania reku zainstalowałbyś go jeszcze raz? Z góry dziękuje za odpowiedzpozdrawiamgrzesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AMP 28.10.2007 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2007 AMP Bardzo dziekuje za odpowiedzi. Cenię sobie niezmiernie uwagi i rady posiadaczy wentylacji mechanicznej dlatego tez mam jeszcze jedno, rozumiem, że masz taką wenetylację, Czy teraz posiadając wiedzę i doświadczenie z urzytkowania reku zainstalowałbyś go jeszcze raz? Z góry dziękuje za odpowiedz pozdrawiam grzesiek Moja wentylacja się właśnie instaluje; Nie zastanawiałem się nad tym czy ją instalować czy nie - oczekuję prawidłowego wentylowania domu, jeśli mogę przy okazji dodatkowo zmniejszyć koszty ogrzewania, to tym bardziej jest to jedyny słuszny kierunek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sad Ripper 29.10.2007 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2007 No właśnie - co z materiałem wymiennika? Jakoś mam straszne obawy (tylko przez to jeszcze nie kupilem centrali) co sie stanie za kilka lat i po kilku czyszczeniachz wymiennikiem storkAir'a czy renoventa? to jest plastik, jak sami pisza, super cienki. Czy to nie popeka? czy przy myciu sie tego nie uszkodzi? Moze lepiej poszukac proventa z alumionowym albo innym metalowym wymiennikiem? prosze, rozwiejcie moje watpliwosci:) sad ripper Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 29.10.2007 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2007 Moze lepiej poszukac proventa z alumionowym albo innym metalowym wymiennikiem? Ten z kolei jest podatny na korozję . Każde rozwiązanie ma swoje wady i zalety... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sad Ripper 29.10.2007 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2007 To jest tekst z oferty renoventa: " Dzięki zastosowaniu nowoczesnych materiałów, wymiennik ciepła jest całkowicie wtórnie przetwarzalny (brak klejów i innych materiałów w wymienniku - przegrody są zgrzewane między sobą), nie posiada bezwładności cieplnej, jego przegrody wykonane z polietylenu są tak cienkie, że eliminują efekt izolacji pomiędzy ciepłym a zimnym powietrzem zapewniając doskonałą wymianę ciepła, dzięki specjalnej konstrukcji zapewniają minimalny opór przepływu powietrza tym samym redukując zużycie prądu potrzebnego na przetłoczenie tego powietrza przez wymiennik. Łączna powierzchnia wymiany ciepła wymiennika Renovent HR przekracza 15m2." Na zdjeciu ten ich wymiennik jest niemal przejrzysty! scianki miedzy ktorymi plynie powietrze wygladaja jak folijki od cukierkow - a cena urzadzenia spora. Warto taki? czy moze lepiej zrezygnowac i wybrac alu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 29.10.2007 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2007 WitamSpróbujmy oddzielić fakty od mitów! Wentylacja mechaniczna wentyluje (no, powinna..) wtedy , gdy my jej każemy.Wentylacja grawitacyjna wentyluje jedynie w sezonie grzewczym (gdy temperatury wnętrza są wyższe niż na zewnątrz - bo to jest motor procesu).Wentylacja mechaniczna jest ciągła, całoroczna. Wentylacja grawitacyjna jest SEZONOWA!!! Czy mając wentylację mechaniczną możemy otwierać okna?Tak. To nasze okna i nasza wentylacja. Będzie działała w takim pomieszczeniu dziwnie lub wcale, ale jeżeli mamy otwarte okno i tak właśnie chcemy...Przy zamkniętych oknach wentylacja działa i nie ma komarów. Na czas otwierania okien wcale nic nie trzeba robić. Nic nie blokować czy zmieniać nastawy. Po co? ZAWSZE na własne życzenie można ją unieruchomić, bo ma wyłącznik (grawitacyjna go nie ma). Rekuperacja NIE MA NIC WSPÓLNEGO Z WENTYLACJĄ!!!Rekuperacja to wstawianie "korka" dla ciepła w strugę wentylacyjną" - inaczej mówiąc, odzysk ciepła.Można wybudować i uruchomić wentylację mechaniczną a rekuperator "dobudować" (włączyć w te rury) znacznie później. Za rok czy za kilka. Tak jak i GWC (taki czy inny). Jeżeli zbudujemy dom dziurawy jak sito, gdzie ciepłe powietrze swobodnie ulatuje przez okna dachowe, stropy i watę na nich, to procentowy odzysk jest zupełnie inny niż możliwości zakupionego urządzenia.Może, a nawet musi czasem być tak, że odzyskamy 10% urządzeniem o sprawności 99,9%. Warto zobaczyć co to jest dom "powietrznie szczelny" bo to wiąże się z naszymi pieniędzmi i to nie małymi. Budując wentylację grawitacyjną budujemy słabosterowalny, kapryśny i często nas zaskakujący, ale prosty, sezonowy system, w którym odzysk ciepła jest niemożliwy prostą metodą. Dom budujemy bez zastanawiania się, znajomości złożonych procesów termodynamicznych, z powszechnie dostępnych materiałów, bez doglądania szczegółów, patrzenia ekipie na łapy. Ilość wkładanego ocieplenia i jego jakość JEST BEZ ZNACZENIA!!! Jest łatwiej. Budując wentylację mechaniczną stawiamy system w pełni sterowalny, z wyłącznikiem, filtrami (OBY BEZ PRZESADY Z ICH JAKOŚCIĄ!!!), działający całodobowo i całorocznie, podatny w pełni na rozbudowę o systemy odzysku ciepła lub wspomaganie przez GWC co oferuje i dogrzewanie i dochładzanie według potrzeb (i preferencji).Dom MUSIMY wybudować szczelny, co wymaga myślenia, eliminacji niektórych rozwiązań czy materiałów, dużej dokładności w pracach, pełnego zrozumienia tego, co się robi i po po. Tu ilość i jakość ocieplenia MA SPORE ZNACZENIE!Jest trudniej, ale i efekt jest milszy dla kieszeni.(docelowo, w eksploatacji). Pozdrawiam Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzesiek412 29.10.2007 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2007 Dziekuje Adamie M za obszerną wypowiedz na temat zalet wentylacji mechanicznej. pozdrawiam grzesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Namtar 30.10.2007 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2007 Wiekszosc z Was mowi czytac, czytac, czytac a bedziecie mogli sobie sami zaprojektowac i wykonac instalacje wentylacji z reku - tylko ciekawi mnie jakim sposobem dobieracie wszystkie ksztaltki i przekroje rur (tak na tzw. pałe) przecież są w niurach które projektują takie rzeczy licza jakieś opory, straty, teoretyczne poziomy hałasu itp. a takim domowym sposobem moga wyjść cuda.czy ktos kto wykonał a przedewszystkim zaprojektował sobie takowa instalacje korzystał z jakiegoś programu lub innych wspomagaczy? prosze o odpowiedz w tej sprawie - "złotą rączką" nie jestem ale niektóre rzeczy jestem w stanie sam zrobić więc tę może tez ( oczywiście z Waszą pomoca - doświadczonych kolegów) Mam drugie pytanie (jeszcze): planuje wykonać strop monolityczny - dom z poddaszem użytkowym. gdzie i w jaki sposób zamocować rury do nawieru i wywiewu na parterze? zatopić je w betonie (wtedy o rurach z izolacją mogę zapomnieć nie mówiąc o wymianie której kolwiek w przyszłości). Może ktoś z Was też miał taki problem i został on rozwiązany.prosze o odpowiedzipozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 30.10.2007 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2007 O CO CIEBIE CHODZI? Będziesz ten monolit w innej temperaturze niż wnętrza trzymał?! Postaw problem! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 30.10.2007 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2007 czy ktos kto wykonał a przedewszystkim zaprojektował sobie takowa instalacje korzystał z jakiegoś programu lub innych wspomagaczy? prosze o odpowiedz w tej sprawie - "złotą rączką" nie jestem ale niektóre rzeczy jestem w stanie sam zrobić więc tę może tez ( oczywiście z Waszą pomoca - doświadczonych kolegów) Poszukaj w wątku : http://forum.muratordom.pl/rekuperator-tymi-recami-robiony,t70942-960.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 01.11.2007 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2007 Mam drugie pytanie (jeszcze): planuje wykonać strop monolityczny - dom z poddaszem użytkowym. gdzie i w jaki sposób zamocować rury do nawieru i wywiewu na parterze? zatopić je w betonie (wtedy o rurach z izolacją mogę zapomnieć nie mówiąc o wymianie której kolwiek w przyszłości). Może ktoś z Was też miał taki problem i został on rozwiązany. prosze o odpowiedzi pozdrawiam A po co wymieniać? Jak zatopisz w betonie to nawet jak rurze cos się stanie to masz drugą w zapasie czyli ta odlaną z betonu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 01.11.2007 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2007 O ile rury prowadzone w zimnej części ponad stropem piętra muszą być skutecznie izolowane, o tyle rury prowadzone w podłodze piętra (obsługujące parter) już nie!Izolowanie tych kanałów to nie owczy pęd tylko świadomość konieczności prowadzenia wszelkich przemian termicznych w REKUPERATORZE. W kanałach temperatura strugi nie powinna ulegać żadnym zmianom.Podłoga piętra w swej masie ma taką samą temperaturę jak całe wnętrze domu. Przy braku różnic temperatur pomiędzy dwoma ciałami nie następuje przepływ ciepła!Tego więc nie trzeba izolować. Trzeba to tak zrobić, żeby dało się po tym chodzić. Wymyślono więc kanały prostokątne (metalowe i plastikowe).Wysokość, zazwyczaj, takiego kanału to 5cm co świetnie mieści się w typowych warstwach podłogi piętra.Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylvia1 01.11.2007 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2007 mam pytanie może dziwne : czy wasi instalatorzy brali pod uwagę normy dot wentylacji przy sprawdzaniu już założonej instalacji reku? pytam bo mam malutki problemik z moim instalatorem który twierdzi, ze normy sobie a życie sobie a ja uparcie się trzymam, że w kuchni powinien być wywiew 50 m3/h odpowiedni też w łazience i spiżarni... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 01.11.2007 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2007 Instalator MA rację, że normy sobie a życie sobie.Jak instalacja jest "normowa" to zwykle mało wydajna.Parametry zwykle należy określić zanim cokolwiek będzie zbudowane.Buduje się to, co uzgodniono.Normy często nie uwzględniają specyfiki danego obiektu. Są ogólne.Ma być tak, żeby było dobrze.Jest DOBRZE? Instalacja - ok.Nie? - poprawka konieczna. Oby była możliwa na tym etapie.Adam M. Może tak. Normy pomagają. Bardzo. Nie są absolutnym wyznacznikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts