insz 01.11.2007 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2007 Tego więc nie trzeba izolować. Trzeba to tak zrobić, żeby dało się po tym chodzić. Wymyślono więc kanały prostokątne (metalowe i plastikowe). Adam M. Zastanawiałem się nad plastikowymi rurami ale zdaje się przepływ powietrza powoduje dodanią jonizację, co nie jest korzystne. Mam rację ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 01.11.2007 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2007 Puścisz tam 25m/sek? Bo przy 3-4 to nie zauważysz zjawiska. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zahir1000 02.11.2007 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2007 Mam 2 pytanka 1 Wyczytałem wcześniej w poście że mogą być problemy z użyciem wentylacji naw-wyw. z reku oraz wentyl. grawitacyjnej w tym samym pomieszczeniu. Wiem że to się ma ze sobą jak używanie kasku przez pilotów kamikadze, Ale kominiarz powiedział mi że w pomieszczeniu gdzie jest kominek a w moim przypadku koza, musi być wen. grawitacyjna na wypadek gdy wen.mechaniczna nie działa np. z powodu braku prądu. Jak dla mnie to bez sensu całkowicie bo zimą to przecież potrafi grawitacyjna spać, a wtedy to przecież będę w kozie palił a nie latem. Chyba zrobię zwykłą rurą spiro jako wen.grawit. z możliwością jej zamknięcia które i tak będzie zawsze zamknięte ale nie będzie problemów przy odbiorze. Co myślicie o tym???? 2 Druga rzecz to: ta koza nie ma bezpośredniego dopływu powietrza z zewnątrz i będzie je czerpać z wewnątrz. Instalatorzy powiedzieli że to nie problem bo da się do pokoju dodatkowy kanał nawiewny i będzie jakaś sterowana przepustnica która to będzie się otwierać jak będę palił i będzie przez to większy kozy apetyt na tlen. Czy faktycznie to wystarczy??? Myślałem żeby pod kozę ( wylot będzie za kozą ) poprowadzić przewód ( 30cm kolanko ) z doprowadzeniem powietrza z pomieszczenia gospodarczego ( pomieszczenie 2.2m2 w którym będzie sprzęt ogrodniczy) wtedy te powietrze nie będzie takie mroźne jak bym je pociągnął bezpośrednio z zewnątrz. W pomieszczeniu gospodarczym zrobiłbym kratkę went. w ścianie zewnętrznej na dole, ale z kolankiem, aby nie nawiewało zbyt mocno do środka. W ten sposób myślę aby wspomóc went. mechaniczną z reku. Pom. gospodarcze od wewnątrz ociepliłbym styropianem 5cm, bo pewnie będzie wychłodzone zimnym powietrzem wessanym przez kozę ( 8kw, ciąg(P) -10 ) Ale się rozpisałem Bardzo proszę o wsparcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 02.11.2007 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2007 Problemy z wentylacją mechaniczną łączoną z grawitacyjną muszą wystąpić! Jedna MUSI psuć drugą. Płacisz za obie i nie masz żadnej! Obieg w kominku powinien być taki, że wlot z dworu pod (w okolice) kominka zapewnia dopływ powietrze do paleniska (wszystko jedno czy przez tę spiżarkę czy bezpośrednio.) Komin dymowy rozwiązuje wtedy ZAWSZE problem usuwania spalin. I tak jest dobrze. Robienie dodatkowego nawiewu z mechanicznej uważam za niezgodne ze sztuką, bo nie da się go sprzęgnąć bezdyskusyjnie z paleniskiem.Nie istnieją takie możliwości, aby takie sprzężenie ZAWSZE zadziałało.Wentylacja mechaniczna MUSI ominąć pomieszczenie spiżarki czy też schowka (jak go tam zwał).Taki układ powinien się dać odebrać, a jak nie, to trzeba mistrza kominiarskiego wezwać, bo powinien być kumaty i zobaczy o co tu chodzi. Ocieplanie ścian tego pomieszczenia, które w takim wypadku będzie mrożone (2,2m2) jest bez większego sensu. Co miałoby to dać? Po co to robić? Dla zabicia wolnego czasu?Trzeba zrozumieć, że tworzymy sobie bardzo chłodne pomieszczenie na własne życzenie. Ja bym tam spiżarkę zorganizował, bo taka powinna być zimna.Pozdrawiam Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zahir1000 02.11.2007 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2007 Zgadza się Adamie, ale biorę pod uwagę że ten grawitacyjny kanał będzie praktycznie nie używany, będzie zamknięty ręcznie a otwarty w przypadku nie działania went.mechanicznej. Mówiąc po ludzku tylko dla odbioru przez kominiarza Pomieszczenie chciałem ocieplić tylko jedną ściankę która ma 12 cm porotherm między pomieszczeniem ogrzewanym ( z went.mechaniczną)( klatka schodowa) a tym pom.gospodarczym ( bez went.mechanicznej) ogólnie aby nie schładzać cienkiej ściany i pozostawiać w miarę szczelny dom. Niestety spiżarni nie da się zrobić bo wejście jest od strony podwórka i nie chce być inaczej. Poza tym całe mile od kuchni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 02.11.2007 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2007 Zbuduj tak , jak proponujesz i nie wstawiaj żadnych żaluzji w ten kanał!Kasę za tę żaluzję przepij! Wypij za sukces!Zamykać tego kanału nie trzeba, bo i tak nie będzie działał póki nie napalisz w kominku!!!A tę ściankę to faktycznie - ociepl. Będzie zgodnie ze sztuką! Od zimniejszej strony.No, ja myślę, że tak by było dobrze!Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zahir1000 02.11.2007 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2007 Zbuduj tak , jak proponujesz i nie wstawiaj żadnych żaluzji w ten kanał! Kasę za tę żaluzję przepij! Wypij za sukces! Zamykać tego kanału nie trzeba, bo i tak nie będzie działał póki nie napalisz w kominku!!! A tę ściankę to faktycznie - ociepl. Będzie zgodnie ze sztuką! Od zimniejszej strony. No, ja myślę, że tak by było dobrze! Adam M. I chwała Ci za to !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 02.11.2007 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2007 Mam 2 pytanka 1 Wyczytałem wcześniej w poście że mogą być problemy z użyciem wentylacji naw-wyw. z reku oraz wentyl. grawitacyjnej w tym samym pomieszczeniu. Wiem że to się ma ze sobą jak używanie kasku przez pilotów kamikadze, Ale kominiarz powiedział mi że w pomieszczeniu gdzie jest kominek a w moim przypadku koza, musi być wen. grawitacyjna na wypadek gdy wen.mechaniczna nie działa np. z powodu braku prądu. Jak dla mnie to bez sensu całkowicie bo zimą to przecież potrafi grawitacyjna spać, a wtedy to przecież będę w kozie palił a nie latem. Chyba zrobię zwykłą rurą spiro jako wen.grawit. z możliwością jej zamknięcia które i tak będzie zawsze zamknięte ale nie będzie problemów przy odbiorze. Mama podobny problem: Bylem w firmie montującej wentylację i tam powiedziano mi że przepisy wymagają przy kominku wentylacji grawitacyjnej i podsunęli rozwiązanie do odbioru takie jak wyżej. Potem zamurować. Ale z przepisów również wynika że nie mozna mieć w jednym budynków dwóch systemów wentylacyjnych. I w takim razie kółko się zamyka. Trochę bez sensu ba tak naprawdę zgodnie z przepisami nie mogę mieć kominka. Chyba że czegoś nie wiem. Kominiarz jakiś na forum jest?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
insz 04.11.2007 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2007 Bylem w firmie montującej wentylację i tam powiedziano mi że przepisy wymagają przy kominku wentylacji grawitacyjnej Niech wskażą, jakie to przepisy, bo ja nie znalazłem. Na czerwono to, co nas interesuje. Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie (fragmenty) Rozdział 5 Przewody kominowe § 141. Zabrania sie stosowania: 1) grawitacyjnych zbiorczych przewodów spalinowych i dymowych, z zastrzeżeniem § 174 ust. 3, 2) zbiorczych przewodów wentylacji grawitacyjnej, 3) indywidualnych wentylatorów wyciągowych w pomieszczeniach, w których znajdują sie wloty do przewodów spalinowych. Rozdział 6 Wentylacja i klimatyzacja § 147. 1. Wentylacja i klimatyzacja powinny zapewniać odpowiednia jakość środowiska wewnętrznego, w tym wielkość wymiany powietrza, jego czystość, temperaturę, wilgotność względna, prędkość ruchu w pomieszczeniu, przy zachowaniu przepisów odrębnych i wymagań Polskich Norm dotyczących wentylacji, a także warunków bezpieczeństwa pożarowego i wymagań akustycznych określonych w rozporządzeniu 2. Wentylacje mechaniczną lub grawitacyjną należy zapewnić w pomieszczeniach przeznaczonych na pobyt ludzi, w pomieszczeniach bez otwieranych okien, a także w innych pomieszczeniach, w których ze względów zdrowotnych, technologicznych lub bezpieczeństwa konieczne jest zapewnienie wymiany powietrza. 3. Klimatyzacje należy stosować w pomieszczeniach, w których ze względów użytkowych, higienicznych, zdrowotnych lub technologicznych konieczne jest utrzymywanie odpowiednich parametrów powietrza wewnętrznego określonych w przepisach odrębnych i w Polskiej Normie dotyczącej parametrów obliczeniowych powietrza wewnętrznego. 4. Instalowane w budynkach urządzenia do wentylacji i klimatyzacji, o których mowa w przepisie odrębnym dotyczącym efektywności energetycznej, powinny odpowiadać wymaganiom określonym w tym przepisie. § 148. 1. Wentylacje mechaniczna wywiewna lub nawiewno-wywiewną należy stosować w budynkach wysokich i wysokosciowych oraz w innych budynkach, w których zapewnienie odpowiedniej jakosci srodowiska wewnetrznego nie jest możliwe za pomocą wentylacji grawitacyjnej. W pozostałych budynkach może być stosowana wentylacja grawitacyjna. 2. W pomieszczeniu, w którym jest zastosowana wentylacja mechaniczna lub klimatyzacja, nie można stosowac wentylacji grawitacyjnej. Wymaganie to nie dotyczy pomieszczen z urzadzeniami klimatyzacyjnymi niepobierajacymi powietrza zewnetrznego. 3. W pomieszczeniu zagrożonym wydzieleniem sie lub przenikaniem z zewnatrz substancji szkodliwej dla zdrowia badz substancji palnej, w ilosciach mogacych stworzyc zagrożenie wybuchem, należy stosowac dodatkowa, awaryjna wentylacje wywiewna, uruchamiana od wewnatrz i z zewnatrz pomieszczenia oraz zapewniajaca wymiane powietrza dostosowana do jego przeznaczenia, zgodnie z przepisami o bezpieczenstwie i higienie pracy. 4. W pomieszczeniu, w którym proces technologiczny jest zródłem miejscowej emisji substancji szkodliwych o niedopuszczalnym steżeniu lub uciażliwym zapachu,należy stosowac odciagi miejscowe współpracujace z wentylacja ogólna, umożliwiajace spełnienie w strefie pracy wymagan jakosci srodowiska wewnetrznego okreslonych w przepisach o bezpieczenstwie i higienie pracy. § 150. 1. W przypadku zastosowania w budynku przepływu powietrza wentylacyjnego miedzy pomieszczeniami lub strefami wentylacyjnymi, w pomieszczeniunależy zapewnic kierunek przepływu od pomieszczenia o mniejszym do pomieszczenia o wiekszym stopniu zanieczyszczenia powietrza. 2. Przepływ powietrza wentylacyjnego w mieszkaniach powinien odbywac sie z pokoi do pomieszczenia kuchennego lub wneki kuchennej oraz do pomieszczen higienicznosanitarnych. 3. W instalacjach wentylacji i klimatyzacji nienależy łaczyc ze soba przewodów z pomieszczen o różnych wymaganiach użytkowych i sanitarno-zdrowotnych. Nie dotyczy to budynków jednorodzinnych i rekreacji indywidualnej. 4. W instalacjach wentylacji i klimatyzacji przewody z pomieszczenia zagrożonego wybuchem nie moga łaczyc sie z przewodami z innych pomieszczen. 5. Dopuszcza sie wentylowanie garaży oraz innych pomieszczen nieprzeznaczonych na pobyt ludzi powietrzem o mniejszym stopniu zanieczyszczenia, niezawierajacym substancji szkodliwych dla zdrowia lub uciażliwych zapachów, odprowadzanym z pomieszczen niebedacych pomieszczeniami higienicznosanitarnymi, jeżeli przepisy odrebne nie stanowia inaczej. 6. W pomieszczeniach w budynkach użytecznosci publicznej i produkcyjnych, których przeznaczenie wiaże sie z ich okresowym użytkowaniem, instalacja wentylacji mechanicznej powinna zapewniac możliwosc ograniczenia intensywnosci działania lub jej wyłaczenia poza okresem użytkowania pomieszczen, z zachowaniem warunku normalnej pracy przez co najmniej jedna godzine przed i po ich użytkowaniu. 7. W pomieszczeniach, o których mowa w ust. 6, w przypadku wystepowania zródeł zanieczyszczen szkodliwych dla zdrowia lub zródeł pary wodnej,należy zapewnic stała, co najmniej półkrotna wymiane powietrza w okresie przerw w ich wykorzystywaniu, przyjmujac do obliczania wentylowanej kubatury nominalna wysokosc pomieszczen, lecz nie wieksza niż 4 m, lub zapewnic okresowa wymiane powietrza sterowana poziomem steżenia zanieczyszczen. 8. Instalowane w pomieszczeniu urzadzenia, w szczególnosci zużywajace powietrze, nie moga wywoływac zakłócen ograniczajacych skutecznosc funkcjonowania wentylacji. 9. W pomieszczeniu z paleniskami na paliwo stałe, płynne lub z urzadzeniami gazowymi pobierajacymi powietrze do spalania z pomieszczenia i z grawitacyjnym odprowadzeniem spalin przewodem od urządzenia stosowanie mechanicznej wentylacji wyciagowej jest zabronione. 10. Przepisu ust. 9 nie stosuje sie do pomieszczen, w których zastosowano wentylacje nawiewno-wywiewna zrównoważona lub nadcisnieniowa. 11. W pomieszczeniach, którenależy chronic przed wpływem zanieczyszczen z pomieszczen sasiadujacych i z otoczenia zewnętrznego,należy stosować wentylacje mechaniczna nadciśnieniowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 04.11.2007 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2007 znaczy fachowość i znajomość przepisów Panów z rekuperatory.pl nie zna granic Dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
insz 04.11.2007 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2007 Dobrze byłoby pogadać z kominiarzem, który będzie odbierał budynek;Jednak to co w przepisach jest logiczne: gdzie jest palenisko - nadciśnienie owszem, ale nie podciśnienie (wentylacja grawitacyjna wytwarza podciśnienie). Co innego palniki gazowe.Grawitacyjna jest o tyle bezpieczna, że kiedy kominek wytworzy ciąg (mocniejszy od went. grawitacyjnej) kanał grawitacyjnej staje się kanałem nawiewnym. Sam mam kominek i grawitacyjną - to wiem. Zasadniczo - wentylacja trudna do opanowania... Gdy mamy wentylację nawiewno - wywiewną zapalając w kominku zwiększamy wydatek nawiewu, aby dostarczyć tlen do kominka i zbilansować ciąg komina.Jest natomiast problem, gdy jest tylko wyciągowa (higrosterowana, hybrydowa itp.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fasola25 04.11.2007 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2007 ok, a jesli do kominka jest doprowadzone powietrze z zewnątrz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 04.11.2007 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2007 ok, a jesli do kominka jest doprowadzone powietrze z zewnątrz? no nie zakładam że kominek będzie ssał powietrze ze środka. Nie ma znaczenia, nawet taki kominek w rozumieniu przepisów nie jest urządzeniem z zamkniętą komorą spalania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oopl 29.12.2007 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2007 mam pytanie do adam_mkmianowicie: nowy dom parterowy z poddaszem użytkowym, dobrze ocieplonymam projekt wentylacji mechanicznej z reku i GWC, koszt około 20 tyś.dom pod lasem, duża działka staw, pomyślałem czy jest sens wydac 20 tyś.na wenty. mech.?podobno można na wywiewnikach na dachu zamontować takie dodatkowe wentylatory wyciągowe które ustawia się tak by włączały się w zaleznosci od przepływu powietrza - koszt 500 zł. sztmoze to dobre rozwiazanie wspomagające wentylację grawitacyjną?nazywa sie to wentylacja hybrydowahttp://www.fenko.pl/ mogę prosić o opinię? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 29.12.2007 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2007 Rozumiem, że BARDZO Ci zależy na zaoszczędzeniu ze 400zł + kosztu ułożenia tych "zbędnych" 20mb kanałów wentylacyjnych. Albo kompletnie nie kumam o co Ci chodzi! Wentylacja mechaniczna to: Czerpnia ścienna, kanały, wentylatory, filtry (w jakim pudełku) i anemostaty. Potem Anemostaty, kanały filtry, wentylator i wyrzutnia (ścienna lub dachowa).Razem z 7 tysięcy, jak ma być full wypas i RolsRoyce w jednym.GWC to GWC.Sprawa osobna. Może być i może nie. Tak jak reku. O CO CI CHODZI?!Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 29.12.2007 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2007 Poczytałem raz jeszcze!Rozumiem, że kominy wentylacyjne każesz zbudować?!(po ile za sztukę? Wlicz obróbki dachowe).Opisz też jak masz zamiar zepsuć te superszczelne okna, które planujesz , prując je wiertarą i wstawiając nawiewniki.Może też masz zamiar nie wstawiać któregoś z nich tylko siatkę przeciw muchom?!Jakiś wlot powietrza wywalanego tymi wentylatorami zapewnić powinieneś...Zaoszczędzisz na dobrych drzwiach wejściowych z "gerdą". Tylko po co ta wełna, ten styropian...Nie lepiej i taniej postawić namiot cyrkowy? Z samych oszczędności na budowie starczy Ci na ogrzanie go w mrozy byle przemysłową dmuchawą przez wiele lat...Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
listek 29.12.2007 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2007 Może mi ktoś w tym dziale odp.Mam takie pytanko.Czy jeśli zamontuje wentylacje z reku na parterze w pomieszczeniu gospodarczym, nie będzie problemu z nawiewem na poddaszu?Dzieki i Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 29.12.2007 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2007 Jak połączysz te pomieszczenia rurkami od długopisu - to będą problemy.Jak rozsądnie policzonymi kanałami - to zero problemu.Masz powietrze zanurzone w powietrzu prowadzone rurą i pchane wentylatorem.To nie woda! te kilkanaście metrów w górę czy w dół - nie problem!Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
listek 29.12.2007 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2007 Dzięki. Mam jeszcze duuuuuuuuuuużo pytań, pomimo poczytanie juz o wentylacji z reku. Ale powoli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oopl 29.12.2007 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2007 wyjaśniamdom stoi, komin jest tylko jeden od kominka, kotłownia w osobnym budynku komni też juz jesttak właśnie myślałem że powietrze będzie się dostawać do domu wenytlacją w oknach, a wentylatory tylko wspomogą wentylacje grawitacyjną tzn, bedą wyciągać juz zużyte powietrze następna sprawa, ponoć zimą rekuperator trzeba dogrzewać bo zamarza, by nie zamarzał to GWC i stąd te 20 tyś. chodziło mi o to że może wystarczy zainstalować tylko wentylatory wyciągowe na konminach by wspmóc wentylację grawitacyjną i wtedy swieże powietrze dostaje sie do domu oknami a wydostaje wentylacją grawitacyjną wspomagana wentylatorami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts