j-j 29.12.2007 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2007 A ktoś ma, ktoś zna rekuperatory Blue HR:http://www.odzyskciepla.pl/?orderBy=&page=katalog&catID=115Jakieś opinie?Skoro Rylkair stosowac można w domkach i to pasywnych niby to dlaczego nie te blue HR? W sumie to to samo. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 30.12.2007 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2007 A ktoś ma, ktoś zna rekuperatory Blue HR: http://www.odzyskciepla.pl/?orderBy=&page=katalog&catID=115 Jakieś opinie? Skoro Rylkair stosowac można w domkach i to pasywnych niby to dlaczego nie te blue HR? W sumie to to samo. pzdr Na temat tych minirekuperatorów pisałem w wątkach : http://forum.muratordom.pl/post1990787.htm#1990787 http://forum.muratordom.pl/post1991008.htm#1991008 Problemem przy nich, podobnie jak przy Rylkair jest odprowadzenie skroplin, stosunkowo niewielka sprawność oraz możliwość mieszania się powietrza nawiewanego i wywiewanego (wyrzutnia i czerpnia położone blisko siebie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 30.12.2007 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2007 HenoK- tu jest odpowiedz Masathermu na Rylkair odnośnie skraplania:http://www.wentylacja.com.pl/forum_2004/wypowiedzi.asp?idg=7&idw=7675Nie wiem jak to jest w tych Blue.Co do mieszania sie strumieni wywiewanego z nawiewanym to może to działac chyba w obie strony i na zewnątrz budynku i wewnątrz alew necie znalazłem parę informacji i parę osób pissało że Rylkair`y działają OK, fakt jest jednak taki że jak piszesz mają małą sprawność 70% ale te Blue HR`y mają już do 84% i to byłoby nie najgorzej no ale co z tym skraplaniem w Blue to nie wiadomo, fakt hmm pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 30.12.2007 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2007 HenoK- tu jest odpowiedz Masathermu na Rylkair odnośnie skraplania: http://www.wentylacja.com.pl/forum_2004/wypowiedzi.asp?idg=7&idw=7675 Nie wiem jak to jest w tych Blue. Co do mieszania sie strumieni wywiewanego z nawiewanym to może to działac chyba w obie strony i na zewnątrz budynku i wewnątrz ale w necie znalazłem parę informacji i parę osób pissało że Rylkair`y działają OK, fakt jest jednak taki że jak piszesz mają małą sprawność 70% ale te Blue HR`y mają już do 84% i to byłoby nie najgorzej no ale co z tym skraplaniem w Blue to nie wiadomo, fakt hmm pzdr Jeżeli ta "oddychająca" tkanina Steamtex jest taka rewelacyjna, to dlaczego nie stosują jej w innych rekuperatorach ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 30.12.2007 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2007 Moim zdaniem (na marginesie, też "studiowałem to rozwiazanie) ten "wynalazek" może byc użyteczny "usprawniając" wentylacje w istniejacych obiektach. Natomiast "nastawianie" sie na taki rodzaj wentylacji w nowobudowanych domach jest nieporozumieniem.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 30.12.2007 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2007 Moim zdaniem (na marginesie, też "studiowałem to rozwiazanie) ten "wynalazek" może byc użyteczny "usprawniając" wentylacje w istniejacych obiektach. Natomiast "nastawianie" sie na taki rodzaj wentylacji w nowobudowanych domach jest nieporozumieniem. Pozdrawiam też tak mi się wydawało ale jednak te rekuperator Rylkair stosuje się i podobno działają więc może sSiwy12 nie jest to aż takie nieporozumienie. HenoK ja nie znam odpowiedzi na to pytanie, też staram sie wyszukać jakiś opinii i z tego co wynalazłem to parę osób nie narzekało na nadmierną ilość skroplin. Nie wiem może Masatherm w tym linku który podałem piszą nieprawdę ale jednak wg nich nie ma problemu, nie wiem. Ja nie reklamuje tego tylko się zastanawiam . pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 30.12.2007 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2007 Tak na marginesie. Producent zaleca instalowanie "pod kątem" - po co? Ano po to aby skropliny wydostawały sie na zewnatrz budynku - po elewacji, bo jak inaczej? Natomiast ile tych skroplin bedzie, to naprawde nie mam pojecia. Faktem jest natomiast to, że producent bagatelizuje sprawę, a nawet jesli tych skroplin bedzie tylko "trochę", to i tak w sposób mało estetyczny moga wpłynąc na elewacje budynku - zacieki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bzajas 05.01.2008 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2008 Witam! Mam pytanie: czy te rury dają taki sam efekt jak rury z kominka z rozprowadzaniem ciepła? czyli czy tez tak rozchodzi się głos, i to co się mówi na dole słychać na górze i odwrotnie?Juz prawie jestem zdecydowana na rekuperator tylko ta kwestia nie daje mi spokoju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 05.01.2008 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2008 Można tak zaprojektować instalację, żeby nie tworzyć duktów (rur) głosowych.Wychodzi wtedy trochę więcej fleksa...Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bzajas 05.01.2008 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2008 Jezeli macie w domu rekuperator napiszcie czy tworzą się "rury głosowe" czyli czy slychac co sie mówi w poszczegolnych pokojach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 05.01.2008 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2008 Jest małe prawdopodobieństwo (praktycznie "zerowe") aby instalacja wentylacyjna "przenosiła" głos z pomieszczenia do pomieszczenia z bardzo prostego powodu. Te pomieszczenia nie maja ze soba "połączenia powietrznego" za posrednictwem kanałów wentylacyjnych.Ewentualne przenoszenie dźwieku "powierzchnia materiału" z jakiego wykonane sa przewody wentylacyjne, niweluje "przeciwprądowy" obieg powietrza. Uwaga! Dotyczy to wentylacji pracujacej! Przy wyłączonych wentylatorach istnieje mozliwośc "podsłuchiwania" ale tyko bezpośrednio przy "kratce".Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oopl 06.01.2008 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2008 do posiadaczy reku bez GWC mam pytanie na ile jest prawdą że wentylacja mech. z reku. ale bez GWC w zimie zamarza i trzeba montować grzałki, na ile jest to opłacalne bo grzałki jak wiadomo muszą zużywać energię? i czy reku bez GWC ma sens? Bo dla mnie sprawą nadrzędną to ogrzewanie wchodzącego powietrza w zimie. proszę o praktyczne opinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inka Opole 07.01.2008 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2008 podnosze bo tez mnie to ciekawi..chce reku ale nie wiem czy bedzie GWC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
XX 07.01.2008 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2008 moje reku ma grzalke 500W na dogrzanie powietrza inna sprawa, ze moje powietrze bedzie sie dostawac rurę która bedzie ogrzewana posrednio cieplem z kominka (po prostu rura przechodzi przez płaszcz szamotowy)Ale teraz ja mam pytanie....nurtuje mnie, czy jesli rura do reku i rura do paleniska (podlaczenie bezposrednie) sa obok siebie na zewnątrz....to czy nie bedzie to mialo na siebie wplywu? (doslownie leza jedna przy drugiej) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 07.01.2008 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2008 W bardzo niesprzyjajacych okolicznościach to i GWC nie przeciwdziała zamarzaniu wymiennika REKU. Co do meritum sprawy: - istnieja wymienniki niezamarzajace - np. Bartosz,- są systemy (w wiekszości central) antyzamrożeniowe, bez konieczności dostarczania dodatkowej energii elektrycznej np. czasowo wył. wentylator nawiewowy lub "podkręca" obroty wentylatora wywiewowego,- może być układ antyzamrożeniowy bazujacy na dodatkowej energi np. grzałka elektryczna rozmrazajaca - "stare rozwiazanie" ( nie mylić z grzałkami elektrycznymi, lub zasilanymi z CO dogrzewajacymi powietrze). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Witolo 11.01.2008 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2008 mam pytanie przy instalacji wentylacji mechanicznej z reku, moge założyc okna dachowe z nawiewnikiem, czy np w przypadku okien Fakro bede mół je zamykac - rozumiem ze powinno sie je miec wtedy zamkniete tak? Witolo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubaimycha 14.01.2008 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 Mamy założoną wentylację z reku Bartosza. Ostatnio wykonawca, który nam ja zakładał mierzył i regulował nawiewy i wywiewy, ale mam wrażenie, że robił to jakoś "na oko"...Mierzone przy 100% nastawie...Jakie one powinny być ?W jaki sposób ustalić, na którym biegu powinna chodzić wentylacja dla danej kubatury i 4 osobach mieszkających , żeby było to ekonomicznie uzasadnione ?Mój rekuperator zużywa ok. 500W na 100%, 200 W na 50%, 120W na 25%...Proszę o poradę, bo zupełnie nie wiem, jak sie do tego zabrać...Pan W., "osławiony" już na tym Forum, budzi moje wątpliwości w swoich pomiarach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylvia1 15.01.2008 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2008 KubaiMychaNo właśnie mam ten sam problem. Musi być dla was zapewniony komfort a jednocześnie przepisy mówią, że w pomieszczeniach bez okien typu spiżarnia, garderoba wyciąg min to 15 m3/h, w kuchni 50 m3/h, w łazienkach tyle samo wyciągu, nawiew po 30 m3/h na osobę w sypialni w salonie średnio 100 m3/h no i nawiew musi być równoważony przez wywiew.U nas dziś pan W. ma nas zaszczycić ostateczną regulacją. Ciekawe co mu wyjdzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 15.01.2008 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2008 A nie mieliście zrobionego projektu z obliczeniami dla poszczególnych gałęzi ? W nawet średnio profesjonalnych projektach takie rzeczy są. Wtedy bierze się anemometr i sprawdza "ciąg" regulując ewentualnymi przepustnicami jeśli trzeba. Jedna z firm daje przepustnice w każdej gałęzi, być może dlatego, że nie chce im się dobierać przekrojów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekUnihome 15.01.2008 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2008 Witam, Temat długi postów 8 stron - trochę późno do niego dołączam, ale mam kilka uwag do dodania w kilku prowadzonych wcześniej wątkach. Mam od 5 lat reku od BArtosza i sprawdza sie bardzo dobrze, choć prawda że mam to dodatkowo zautomatyzowane z BMS (więcej na ten temat http://forum.muratordom.pl/inteligentny-dom-mieszkalny,t121092.htm ) więc wyciskam z niego maksymalną wydajność. Co do przepływów, to Panowie z Bartosza zrobili najpierw projekt potem sprawdzili i wyregulowali anemostaty przy maks. wydajności, i to jest słuszne. Co od konieczności stosowania went grawitacyjnej, to mój projektant też się przy tym upierał (a kominiarz potem to sprawdzał), nie chcąc dyskutować zrobiłem tak że jest zamontowana i grwitacyjna i naw-wyw z reku, przy czym kiedy działa reku grawitacyjna się zamyka (mam inteligentny budynek, więc to nie problem). W ciągu 4 lat grawitacyjna otworzyła się kilka razy (np. na alarm oddymiania), bo reku dogrzewa zimą a chłodzi latem (wodą lodową z pompy ciepła) więc grawitacyjna tylko wszystko by psuła. Generalnie uważam że współczesny dom bez wentylcaji z reku nie ma sensu, bo największe straty ciepła są właśnie przez went grawitacyjną a reku je bardzo skutecznie redukuje. Trochę martwi mnie jednak że mało kto piesze o tym, że największym mankamentem reku (i chyba jedynym) jest fakt, że jeżeli skutecznie działa to bardzo wysusza pomieszenia i trzeba je dodatkowo nawilżać, ale to drobny szczegół z któym da się zawalczyć pozdrawiam JacekUniohme Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts